Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Asiuniaa 21:01, 30 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Asiu, proste linie można złagodzić nieregularnymi nasadzeniami. Też taki efekt jest ciekawy.
Co do moich przeróbek, dziś długo pracowaliśmy w ogrodzie z przerwami na kawę i spóźniony obiad, bo przecież musiałam wziąć urlop ogrodnika i za kucharkę robić
Poprosiłam e-Ma, aby mi obiecał, że już żadnej nowej rabaty przerabiać w tym roku nie będziemy. I tak muszę zakończyć prace po budowie, zaplanować kącik wypoczynkowy. Nie mam czasu na nic, na forum, na porządki w domu, ogród zabiera sporo czasu. Tłumaczyłam dziś Zbyszkowi, że wcale nie chcę go zrobić w rok, tylko spokojnie, z przyjemnością, mieć czas na plany, chcę mieć czas na inspiracje, lubię patrzeć na rabatę i mieć nowe pomysły. Ostatnio tempo prac na to nie pozwalało.

Twój M. chyba w gorącej wodzie kąpany? Ja czasem też muszę uważać co mówię, bo mój zraz w życie wciela W ogrodzie potrzeba czasu, każda decyzja musi dojrzeć, bo często się okazuje, że za chwilę pojawia się nowy, lepszy plan, wszystko musi nabrać mocy
Iwk4 21:07, 30 maj 2015

Juzia napisał(a)
Łubin z trawką? Jesteś trendy!

W przyszłym roku muszę tulipany schować za coś, bo mnie denerwują.

A tu się okazało, ze albo łubin za niski, albo bukszpan za wysoki. Chciałam, by łebki wystawały nad bukszpan.
Iwk4 21:15, 30 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)

Twój M. chyba w gorącej wodzie kąpany? Ja czasem też muszę uważać co mówię, bo mój zaraz w życie wciela W ogrodzie potrzeba czasu, każda decyzja musi dojrzeć, bo często się okazuje, że za chwilę pojawia się nowy, lepszy plan, wszystko musi nabrać mocy

O, to, to, dokładnie tak Ale przyznam, że czasami ma oko do pewnych rzeczy. Na przykład na przedniej rabacie jest duża kulka bukszpanowa. Samotna. Dziś o niej dyskutowaliśmy. Dobrze, że mam książkę Danusi i kilka zapisanych inspiracji, mogłam podeprzeć się silnymi argumentami. Stanęło na tym, ze kulka zmieni lokum i do niej dojdą mniejsze kulki, tzn. bukszpany, z których w czerwcu zrobię kulki. I podsadzę to żurawkami. Czyli przy ciurkadełku będę miała kulkowisko
Dziś z rabaty zdejmowałam żwirek. Robota głupiego
Juzia 21:20, 30 maj 2015

Wszystkich denerwują liście tulipów!
A mnie one jakoś nie rażą.... nie wiem czemu?
Mirka 21:22, 30 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Mireczko, zakręcił się chyba bardziej niż ja. Gdyby tempo robienia rabat leżało tylko w jego gestii, ramy ogrodu byłyby już założone. Problem w tym, ze jak nie wiesz, jaką koncepcję wybrać, popełniasz w pośpiechu błędy. Dlatego wolę wolniej, nie nadążam za nim z analizą inspiracji
Oglądałam jeszcze raz inspiracje z ogrodu Danusi i podobają mi się romby. Czasami u nas takie położenie obrzeży jest koniecznością. Ale sznureczek jest bardzo przydatny i zachowanie równoległości linii.
Wczoraj pokazałam Zbyszkowi post Ewy - bacowej. Jest chyba dla niego wielkim autorytetem
Wystarczyła jedna noc, aby przemyślał pomysł. Ledwo dziś przyszłam z pracy, usiedliśmy przy ciurkadełku i debatowaliśmy nad liniami prostymi tam. Efekt na dziś - rozebrana kostka - wykorzystamy ją na podjazd do garażu, zakupione obrzeża, wykopana część roślinek na przechowalnik (doniczki w takim przypadku są bardzo pomocnym narzędziem), przecięty szpadlem kabel doprowadzający prąd do ciurkadełka , rozpoczęte prace wykopaliskowe.
Nieźle to brzmi czekam co dalej zburzycie
Margo 21:33, 30 maj 2015

Juzia napisał(a)

Mam dokładnie tak samo, zupełnie mi nie przeszkadzają
Jestem za to zachwycona Queen of the night, u mnie nadal kwitną , już chyba z miesiąc. Reszta dawno kaput, a te jak szalone kwitną Na jesień dokupię jeszcze
Iwk4 21:38, 30 maj 2015

Kuba napisał(a)
Iwonka to Ty prosiłaś męża żeby nie przerabiać w tym roku żadnej rabaty? zwykle jest odwrotnie- oni błagają nas

Tak Ewuniu, dokładnie tak.
Było to tak:
Przez rok kombinowałam nad kostką tutaj, żeby się jej pozbyć na rzecz trawnika:

Wystarczyła sugestia Ewy bacowej i Zbyszek następnego dnia jechał po obrzeża i nakazał rozebrać kostkę (sam nie mógł nic dźwignąć, bo w krzyż mu coś wlazło )
Dziś założyliśmy obrzeża, i jest problem. Za mało ziemi, trzeba dowieźć. Dosiać trawę. Część przeszczepiłam, ale jeszcze brakuje.

Na rabacie trzeba wszystko przerobić, bo teraz zrobił się misz-masz. Nic nie pasuje mi do prostych linii. Poza tym doszłam do wniosku, ze tam się za dużo dzieje. Muszę uporządkować rabatę. Zostają tuje, hortensje, bukszpany i żurawki między kulki jako wypełnienie. Reszta aut. No może jeszcze berberys bagatell - sztuk 5. Teraz muszę pomyśleć, jak to rozplanować
Iwk4 21:45, 30 maj 2015

Mirka napisał(a)
Nieźle to brzmi czekam co dalej zburzycie

Bardzo śmieszne Fajnie się patrzy, a mnie wszystko boli
Iwk4 21:46, 30 maj 2015

Margo napisał(a)

Mam dokładnie tak samo, zupełnie mi nie przeszkadzają
Jestem za to zachwycona Queen of the night, u mnie nadal kwitną , już chyba z miesiąc. Reszta dawno kaput, a te jak szalone kwitną Na jesień dokupię jeszcze

Ja też o nich marzę. Fajnie pasują do każdego rodzaju tulipanów
Iwk4 21:47, 30 maj 2015

Juzia napisał(a)

Juzia, póki są zielone, jest ok. Tylko jak żółkną, to chyba już można je wykopać ?