Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:23, 12 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Aniu - a tutaj jeszcze white morsdag. Lubię ją za te jej filiżaneczki i to że mniej się pokłada ale jest niska. nadaje się na takie niskie piętro.

Ale ta róża śliczna - a u nas jej nigdzie nie widzę, może pod inną nazwą jest. A tak w ogóle to się zastanawiam jak ty korzystasz z tego leżaczka wiszącego jak tak ogromne Anabellki masz. Widziałam porównanie z ręką. Giganty. Ćmy nie zazdroszczę. Paskudztwo
Problemy z tujami 14:12, 12 lip 2018

Do góry
piotraudi napisał(a)
Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna tak wyglądających tuji były stosowane środki grzyb bojcze topsin mondatak rovral aqua flo i nic były stosowane środki wzmacniające korzenie previcur mangam stymulator wzrostu asaschi i dalej to samo nawet kilkukrotnie widlaki amerykańskimi robiłem dziury przy tujach aby napowietrzyc korzenie i dalej to samo już nie wiem co jest grane cechą charakterystyczną to to ze tuja na końcach posiada dużo odnug nowych pędów

Kolego Piotrze...my tu staramy się pomóc opierając się wyłącznie na zdjęciach i informacjach podanych od osób potrzebujących...Mazan dwoi się i troi by pomóc. Etat ma inny, z którego żyje...na forum pomaga bo chyba to lubi
Mam wrażenie, że jesteś zły na wszelkie próby pomocy, które są skuteczne tylko pod warunkiem, że osoba potrzebująca poda wszystkie dane jakie są potrzebne do diagnostyki.
Ja osobiście postawię ci diagnozę dlaczego masz problemy z tujami. Twoje zdjęcia to obrazują aż nadto
Po prostu, brutalnie zaniedbałeś etap przygotowania gleby dla roślin iglastych o specyficznych wymaganiach i specyficznym systemie korzeniowym.
Oceniając po zdjęciach masz działkę po uprawach polowych. Gleba jest mocno zasolona po intensywnym sztucznym nawożeniu. Przy zasoleniu przyswajanie składników przez system korzeniowy jest zablokowane, co potęguje nieprawidłowe (dla rośliny) ph.
Glebę na zdjęciu masz zbitą, niewzbogaconą w próchnicę. Dodatkowo brakuje mulczu, czyli wyściółkowania, co powoduje zwiększone nagrzewanie i parowanie...
Powiedz mi, jak w tak zbitej glebie o zaburzonych stosunkach powietrzno-wodnych płytki system korzeniowy tui ma się rozbudować i pobierać potrzebne składniki do prawidłowego wzrostu rośliny? I z czego ma pobierać jeśli w glebie nie ma próchnicy, a tym samym pozytywnej flory i fauny eliminującej patogeny odglebowe? Jak i na czym ma wytworzyć się mikoryza karmiąca i chroniąca system korzeniowy?
Dobra gleba charakteryzuje się odpowiednimi proporcjami
-45% substancja mineralna
-5% substancja organiczna
-25% powietrze
-25% woda.
Przy czym porowatość dobrze przygotowanej gleby powinna wynosić 50, a nawet 60%. A to oznacza, że przynajmniej połowę objętości gleby zajmuje woda i powietrze, a pozostałą część cząstki stałe.
Reasumując - póki nie zajmiesz się poprawą jakości gleby (a tym nie jest nakłuwanie i piaskowanie), póty twoje rośliny będą osłabione...
Potrzebne ci będą:
- pehametr
- przekompostowany obornik,
- kompost,
- przekompostowana kora frakcji 20-60mm do przekopania i kora do mulczowania frakcji 0-20mm oraz
- mączka bazaltowa
- fosfor do podsypania w korzenie
Widły i praca
Do dzieła kolego Piotrze

Podmiejski ogródek 14:10, 12 lip 2018

Do góry
Anda napisał(a)

A masz fotki? Bo nigdy nie kwitnacych Overdamow jeszcze nie widzialam. Nawet te z paroma listkami maja zawsze latem "kwiatki".

Mam taką:

Asia, sorry że tak u Ciebie, potem mogę usunąć fotę.

Ewa, po południu mogę zrobić lepsze foty i wstawię u siebie, dobrze? żeby Asi nie zaśmiecać.
Podmiejski ogródek 13:58, 12 lip 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
A to widok, który mi sprawił największą radość w czerwcu:

Dwie książki, zamówione w USA(!) po pamiętnej, 20-stronicowej dyskusji na temat mojej rabatki, kiedy to stwierdziłam, że muszę się dokształcić w zakresie komponowania rabat.
Doszły ostatniego dnia przed wyjazdem, więc miałam zapewnioną lekturę

"The layered garden" zamówiłam w nadziei, że podpowie sposoby na zapewnienie atrakcyjności ogrodu (a rabat w szczególności) przez cały sezon. Przyznam się, że trochę się rozczarowałam, bo była to bardziej prezentacja ogrodu (bardzo atrakcyjnego, przyznaję, i w moim stylu) niż poradnik. Za mało "twardych faktów", uwag dotyczących sprawdzonych zestawień, następstwa roślin, zdjęć pokazujących te same miejsca w różnych porach roku. Trochę tego było, ale mniej niż miałam nadzieję.

Z kolei pozycji "Planting. A new perspective" tego zarzutu nie można postawić. To książka napakowana rzetelnymi informacjami (swoją drogą, Noel napisał swego czasu bardzo ciekawego posta o tym, jak zmieniło się podejście do ogrodnictwa i m.in. zwrócił uwagę na fakt, że we współczesnych wydawnictwach (książkach, postach, gazetach) brak konkretnych informacji i porad stricte ogrodniczych, za to dużo banałów lifestajlowych typu "och jakie to ogrodnictwo przyjemne i dobre dla środowiska").
Książkę należy czytać w skupieniu i najlepiej kilkakrotnie. Część dotycząca projektowania rabat bardzo interesująca, ale raczej nie dotyczy posiadaczy ogródków o takich rozmiarach jak mój, za to część dotycząca roślin jak najbardziej do wykorzystania dla wszystkich - super inspirująca. Przede wszystkim wyjaśnia, skąd wzięło się tak popularne ostatnio stwierdzenie "rabaty bylinowe są bezobsługowe". Owszem, ale te projektowane według metody Oudolfa, a nie te typowe angielskie bylinówki, które są BARDZO obsługowe.
Na końcu książki jest długa tabela z zestawieniem roślin i informacjami o pokroju, wymaganiach, "season of interest", wytrzymałością na konkurencję, skłonnością do rozsiewania się (to są cechy kluczowe u roślin w metodzie Oudolfa) itp.
Przyznam się, że kilka razy się zdziwiłam, bo np.:
adiantum, wietlice, tiarelle, epimedia Oudolf kwalifikuje jako "krótko atrakcyjne", za to np.: parzydło leśne jako "długo atrakcyjne". Bodziszków i róż nie poważa w ogóle

Swietny masz widok z tarasu na jezioro

Ksiazki bardzo fajne kupilas Jednak polecam odwiedzanie ogrodow. Tak jak Ty od lat czytam ksiazki projetkowe, ogrodowe itp. ale to nie to samo. Od kiedy zaczelam odwiedzac ogrody, zmienilo sie moje spojrzenie na ogrodnictwo. I bedzie sie pewnie zmieniac co jakis czas pod wplywem ogladanych ogrodow.

Co do gazet ogrodowych, to te najbardziej konkretne i praktyczne kosztuja wiecej niz te "zwykle" gazetki. Jakosc ma swoja cene. Abonuje dwie gazety ogrodowe, jednej z nich nawet w zadnym kiosku dostac nie mozna. "Moj piekny ogrod" (znam tylko wydanie niemieckie) wg mnie to wlasnie taka byle jaka gazetka ogrodowa, a sa jeszcze gorsze

Bodziszki i roze trzeba podlewac, a Oudolf podlewania nie lubi

Tez mam ta ksiazke Oudolfa i Kigsbury, tylko w niemieckim wydaniu.
Anna i Ogród 13:53, 12 lip 2018

Do góry
Zdarzyło się Wam coś takiego? Ma pomidory w miejscu gdzie ich nie sadziłam. W dodatku zaczynają kwitnąć.

Małymi kroczkami do celu... 13:45, 12 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Rabata skończona, ale dziękuję za pomoc ostatecznie wybrałam trochę niższe jeżówki i rozchodnika

Super rabata wyszła
Też mam te jeżówki i bardzo lubię
Zielonym do góry... 12:53, 12 lip 2018

Do góry
i pozdrowienia z nad morza

Zielonym do góry... 12:47, 12 lip 2018

Do góry
tak z bieżących spraw to juz niestety po urlopie i teraz 1,5 miecha zastepstw..

w ogrodzie hortki zaczynają i jeżówki szaleją...

Małymi kroczkami do celu... 12:36, 12 lip 2018

Do góry
I na koniec troszkę niwbieskosci, biorę się za obiad

Małymi kroczkami do celu... 12:35, 12 lip 2018

Do góry
Vanilki już tuż. Tuż

Wiem,że się powtarzam, ale uwielbiam tą część rabaty

Małymi kroczkami do celu... 12:33, 12 lip 2018

Do góry
Hortensje phantom

Białe Jeżówki w różnych duetach

Małymi kroczkami do celu... 12:31, 12 lip 2018

Do góry
Cudowna pashmina w towarzystwie kocimiętki kofffffam ją

Zwiedzamy dalej

Rozpoznawanie odmian róż 12:30, 12 lip 2018

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Rozpoznaje może ktoś te róże?

Wygląda jak Lemon Rokoko Tantau
Małymi kroczkami do celu... 12:29, 12 lip 2018

Do góry
I takie tam przy okazji widoki ogrodowe, póki nie pada

Róża minerva, rozkreciła się na dobre

Ponoć królowie są dwie w ogrodzie róże i hoetensje, zgadzam się w 100 %, u mnie w duecie róża desdemona i hoetensja Bobo

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:29, 12 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jakie cudo! weź Ty nie pokazuj niż już bo mi lista chciejstw roślinnych niebezpiecznie puchnie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:28, 12 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)
Dla porównania fotka równiutko sprzed roku:

lipiec 2017

lipiec 2018

jest moc super się rozrosło
Ogród z rzeźbą 12:27, 12 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Ponieważ już te hortki na działkę zawiozłam i nie miałam zamiaru zabierać ich znowu do W-wy, posadziłam tymczasowo i nawet mi się to spodobało:

Będąc w pobliskim Radzyminie celem zakupów spożywczych, nie omieszkałam zajrzeć do ogrodniczego (niczym Iza co to po serek jeździ a wraca z krzaczorami). No i wykupiłam wszystkie osiem sztuk hakone, nieopisanej z nazwy, jest zielona z żółtawym paseczkiem. Na razie posadzona celem rozrostu na zakopanym dole przed ławką. Wychodzi na to, że tworzę kolejny przechowalnik

Piekny zakątek
Hakonka to zapewne Albostriata, piekna jest ,szybko rośnie i weź pod uwagę ,gdy bedziesz sadzic na stałe miejsce,że rośnie duża moja 3 sezon sięga mi do kolan
Małymi kroczkami do celu... 12:26, 12 lip 2018

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Hmm żeby było widać, że ona jest na nóżce, to coś płożącego powinno być, może jakieś carexy?

Rabata skończona, ale dziękuję za pomoc ostatecznie wybrałam trochę niższe jeżówki i rozchodnika

Małymi kroczkami do celu... 12:23, 12 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Rozchodnik swietny szkoda ze niemasz odmiany tej fioletowej jakis kontrascik by byl ale ten tez jest super albo roze okrywowe jakies w tym roku znowu sie podniecam twoimi lampionami hehe

Kasiu dzięki za pomoc, ale jednak postawiłam na sprawdzone zestawienie, czyli sesleria jesienna + jeżówki odm. 'powWow Wild Berry ' i dodałam jeszcze tego rozchodnika, ale jak nie będzie pasował wróci na swoje miejsce tak wyszło, może być?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies