Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:52, 15 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bukszpany zostaną posadzone na bazie w gruncie, na wiosnę przycięte i zobaczymy czy do doniczek, czy pozostaną w grucie. Raczej pozostaną aż kulki się zrobią.

calkiem ładne sadzonki

ile czasu potrzeba na doprowadzanie takiej sadzonki do kształtu kulki ?
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:49, 15 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Listki opadłe też pachną, pochyl się nad nimi i wczuj w zapach. Moje pachną. W szkółce namierzyłam grujeczniki na kwaterach właśnie po zapachu, szłam, poczułam zapach i znalazłam.

Ha, ha tak to prawda, ja pozbierałam i do domu przyniosłam siedziałam cały wieczór z liśćmi przy nosie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:44, 15 paź 2015

Do góry
Nie było innej opcji, bo są tak wysoko że aż strach. Na drabinę nie wlazłam
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:43, 15 paź 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Ja też czułam ten zapach - jest świetny, ale krótko, listki opadły i koniec.

Listki opadłe też pachną, pochyl się nad nimi i wczuj w zapach. Moje pachną. W szkółce namierzyłam grujeczniki na kwaterach właśnie po zapachu, szłam, poczułam zapach i znalazłam.
Narodziny ogrodu Eweli 18:08, 15 paź 2015
Do góry
widzę, że zaczynasz walczyć z ogrodem jesteś na fajnym etapie ...bo możesz mieć wszystko jeszcze

holenderskie inspiracje przenoś do ogrodu ja za późno te stronki odkryłam bo pewnie bym coś skopiowała 1:1 nawet

http://robertbroekema.nl/en/gardens/

i moja uwaga w projektowaniu ....jeśli cie to nie urazi ....masz plan działki naszkicuj sobie linie rabat na całej działce!!! ...i będziesz sobie po kawałku robić potem.

teraz masz świetny czas na wykonanie projektu nasadzeń...i zrobieniu listy roślin które chcesz mieć.

Gardenarium napisał(a)

do tego planu mam taką uwagę za wąskie rabaty ...za dużo trawnika

zwymiaruj ta działkę i dom
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:14, 15 paź 2015

Do góry
Najwęższy żywopłot z tui Smaragd. Cis mimo, że z początku wąski - jednak potrzebuje miejsca, chyba że będziesz mocno ciąć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:11, 15 paź 2015

Do góry
Pilgrim w połowie października

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:48, 15 paź 2015

Do góry
Jest sens sadzić żywopłot.
Rozpoznawanie roślin jednorocznych 16:13, 15 paź 2015

Do góry
No to zrób, żeby cokolwiek rozpoznać jak nie widać zbyt dobrze, potrzeba widzieć co i jak. Pomimo powiększenia zdjęcia nic nie widać, nawet czy to krzew czy bylina czy co innego. A ja wróżką nie jestem niestety, choć chciałabym być Powodzenia.

Rozstrzał jest zbyt duży pomiędzy różanecznikiem a niecierpkiem, ale to i tak żadna z nich.
Skoro to masz w ogrodzie wysil się troszkę i zrób kilka innych zdjęć z bliska i daj szansę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:11, 15 paź 2015

Do góry
Ja robię w doniczkach zwykłych z dziurami w dnie. Zakopię je w ziemi. A potem połączę w kompozycje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:37, 15 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do tej pory sadziłam do docelowych donic bo były nie tak wielkie, teraz mam wielkie więc najpierw posadzę do zwykłych doniczek, pomieszam i zakopię do ziemi, potem wyciągnę i pogrupuję wg interesujących mnie kolorów. Czy je dobrze pomieszam się okaże no i czy zgadzają się z etykietą - taż się zobaczy.

Oj to fajnie że Ty tak robisz ... bo tak samo planuję ... tylko to trzeba zrobić w takich koszyczkach, które potem dobrze wpasują się w donicę? Lepiej w mniejszych? A może w zwykłych plastikowych doniczkach, które sobie wcześniej oznaczę nazwami i kolorami cebulowych?
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 14:53, 15 paź 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Mój grujecznik rośnie w półcieniu i jest ciągle zielony. Jeszcze nigdy się nie przebarwił jesiennie. A zapachu ciastek też nie czułam nigdy.

A u mnie pachnie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:32, 15 paź 2015

Do góry
SEBEK
miało się dziać, ale nie będę w piątek, co ze mnie za macocha, z tego wszystkiego o córy urodzinach zapomniałam, a ma 16.10!! i czeka z tortem, zatem nie będę w piątek w pidżam party
LOJALNA
u mnie tak te sople po skosie, chyba jakiś ziminy prąd

GARDENARIUM
u Kasik, dawno planowane spotkanie, ale party pidżamowe Ty ze mną u mnie sobie zrobimy bierz peniuarek
KASYA
ładne, ale zaskoczenie totalne

GOCHA
Gosiu, od wczoraj leje i wszystko zmyło jak przestanie, pora na cebulowe i przesadzanie, ziemia miękka
EWSYG
no chyba Ewo nie tylko u ciebie, sporo osób zaskoczył jednak, choc to nie tak rzadkie śnieg w październiku

FREZJA
całe szczęście tylko rano, potem juz stopniało.
MARGARETKA3
Gosiu, ale juz po, zaraz ciepło znowu, ale psikus był niezbyt przyjemny, ale jaki my mamy wpływ na pogodę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:03, 15 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do tej pory sadziłam do docelowych donic bo były nie tak wielkie, teraz mam wielkie więc najpierw posadzę do zwykłych doniczek, pomieszam i zakopię do ziemi, potem wyciągnę i pogrupuję wg interesujących mnie kolorów. Czy je dobrze pomieszam się okaże no i czy zgadzają się z etykietą - taż się zobaczy.

no to plan na sobote już mam pozdrawiam Danusiu

PS- piękne bukszpany. z każdego bedzie jedna kula czy będziesz łączyć i kule robić z kilku?
Hebe 21:14, 14 paź 2015

Do góry
Nie wiem co to za odmiana, więc nie piszę. A na etykiecie nie było?

Jak przezimować? nie ma patentu, na zimowanie. Najpewniej byłoby przezimować w zimnej szklarni dobrze oświetlonej w temp plus 2 stopnie, wtedy na pewno przezimuje, gdy będziesz utrzymywała stałą wilgotność.

W gruncie ta roślina nie jest do naszego klimatu, może przemarzać, no chyba że mieszkasz we Wrocławiu. To na 80% przezimuje w gruncie.

Porównaj grafiki Hebe
Miskant - Miscanthus 21:11, 14 paź 2015

Do góry
Tylko wyjmij je z doniczek. Nie wkopię tylko wsadzę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:09, 14 paź 2015

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Danusiu, u Ciebie balkon w jesiennej odsłonie to jak ogród w ogrodzie. Przepięknie! Gratuluję pomysłów. Hortensja 'Schloss Wackerbarth' niesamowita.
Zakochałam się na nowo w Ogrodzie nie tylko bukszpanowym. Pozdrawiam!

O masz Cieszę się
Ogrodowy song 19:12, 14 paź 2015

Do góry
Dzisiaj zakupiłam nie całkiem smutnego, ma żółtą grzywę Ostał się w krzakach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:28, 14 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Danusiu
A Ty sadzisz do tej docelowej już donicy? I mam jeszcze pytanie czy można też tak, że posadzę do koszyczka, który włożę do gruntu a potem na wiosnę do donic ozdobnych?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:23, 14 paź 2015

Do góry
Może być uniwersalna. Ważne żeby nie było w niej kawałków i "kłaków" jak w zwykłym torfie, ziemia musi się rozsypywać i wpadać pomiędzy źdźbła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies