Niestety symetria u mnie nie wyjdzie, gdyż zaraz obok wejścia mam wjazd i tam jest tylko wąski pasek na rośliny. Wracając do mojego pytania - w jakiej odległości posadzić drzewa liściaste, które zaproponowałaś? Tam jest 70-80 od domu do początku rabaty i teraz jak je oddalić?
Wracając do pierwszego projektu - kierowałem się chęcią posiadania kul bukszpanowych. Myślałem o czymś takim (nie wiem czy mogę wkleić więc podaję bezpośrednio źródło http://www.annette-timmermann.de/gallery3/Portfolio/Gartenreportagen/Goessing/6I55J6 , te trójkątne świerki wsadziłem tak po prostu by przełamać kule. Podoba mi się taka różnorodność kolorów jak zaproponowałaś, ale zastanawiam się czy można zrobić coś jednorodnego (tu zielonego) co nie wiało by nudą jak napisałaś
Akurat wydaje mi się, że to miejsce było najlepsze dla bukszpanów, gdyż jest tam trochę cienia popołudniami.
Nie jest dobry, za mało zraszaczy. Nie dolewają, są martwe pola. Jak przyjdzie takie lato jak w tym roku, będzie suchy trawnik, a jak zwiększysz czasy to w jednym miejscu będzie zielono a w drugim sucho.
Listki opadłe też pachną, pochyl się nad nimi i wczuj w zapach. Moje pachną. W szkółce namierzyłam grujeczniki na kwaterach właśnie po zapachu, szłam, poczułam zapach i znalazłam.
i moja uwaga w projektowaniu ....jeśli cie to nie urazi ....masz plan działki naszkicuj sobie linie rabat na całej działce!!! ...i będziesz sobie po kawałku robić potem.
teraz masz świetny czas na wykonanie projektu nasadzeń...i zrobieniu listy roślin które chcesz mieć.
do tego planu mam taką uwagę za wąskie rabaty ...za dużo trawnika
No to zrób, żeby cokolwiek rozpoznać jak nie widać zbyt dobrze, potrzeba widzieć co i jak. Pomimo powiększenia zdjęcia nic nie widać, nawet czy to krzew czy bylina czy co innego. A ja wróżką nie jestem niestety, choć chciałabym być Powodzenia.
Rozstrzał jest zbyt duży pomiędzy różanecznikiem a niecierpkiem, ale to i tak żadna z nich.
Skoro to masz w ogrodzie wysil się troszkę i zrób kilka innych zdjęć z bliska i daj szansę.
Oj to fajnie że Ty tak robisz ... bo tak samo planuję ... tylko to trzeba zrobić w takich koszyczkach, które potem dobrze wpasują się w donicę? Lepiej w mniejszych? A może w zwykłych plastikowych doniczkach, które sobie wcześniej oznaczę nazwami i kolorami cebulowych?