Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 17:51, 16 paź 2015

Jako odpowiedź podam artykuł, który napisałam dawno temu, z 5 lat, pt."Drzewa w ramach", popatrz na zdjęcia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach

A swoją drogą smagliczka w kwiecie wieku wygląda zjawiskowo. Nie wiem czy zamieniać to cudo na coś innego

Instagram Ogrodowiska
ramilka 18:02, 16 paź 2015

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź, zaraz zabieram się za link, który podałaś, to prawda smagliczka jak się rozkrzewi wygląda prześlicznie ale ten okręg mam z przodu domu i naprawdę wiosną nie wygląda to ładnie.
Pomarancza 10:18, 17 paź 2015

Przed oknami salonu mam rabatę, ktòra w plecach ma mieć ekran z cisa, a dalej po prawej kilka szmaragdòw. Cis od tuj jest oddzielony świerkiem serbskim.
Czy takie zestawienie bedzie w przyszłości dobrze wyglądało? Najpierw ok 5 metròw kanciastego strzyżonego w prostopadłościan cisa, potem metrowa dziura na świerka i następnie szmaragdy? Mam wątpliwości...

Tak jest teraz, cisów zza hortensji prawie nie widać, bo są jeszcze małe.
alis 12:58, 17 paź 2015

Podepnę się tutaj ze swoim pytaniem dotyczącym śliwy-jak lepiej posadzić śliwę wiśniową, wysokość pnia-niestety tylko 1m. Na rysunku pokazuję wstępny plan. Szerokość rabaty w tym miejscu, gdzie ma być śliwa wynosi 2,5m od płotu do brzegu rabaty (żółta linia), 0.5 m ucieknie na żywopłot, zostają 2 metry. Lepiej śliwę przesunąć do przodu a z tyłu pozostawić trawy i hortensje czy też bardziej z tyłu ją wsadzić, np jakieś 1m od płotu? Bardzo proszę doświadczonych ogrodników o jakieś wskazówki.
legenda:

1. bukszpanowe kulki
2. trzmielina emerald gold
3. Rozplenica japońska
4. jeżówki
5. świerk biały conica ewentualnie jakiś inny stożek
6. hortensja bukietowa Limelight
7. miskant 'Gracillimus"
8. żurawka bordowa
9. śliwa wiśniowa Pissardii
Izka 08:40, 18 paź 2015

Czy możecie podpowiedzieć lub polecic żurawki do cienia. Chciałam dać przed tuje szmaragd jako obrzeże. Słońca w tym miejscu jest nie wiele.

gierczusia 15:35, 18 paź 2015

Moźe i mnie jakiś dobry duszek coś podpowie
Mam rabatę przed domem , która w założeniu ma być cały czas atrakcyjna...póki co..rosnie tam : niebieski płożący jałowiec , kulka na pniu glauca globosa oraz trzy kule bukszpanowe..proszę o koncepcję czym można by wypełnić "dno " rabaty...mam tam teraz dąbrówkę bordową , która na chwilę obecną wygląda paskudnie i bergenię , którą uwielbiają opuchlaki i też wygląda szpetnie moźe hakone ??? Wszelkie sugestie mile widziane
Izolda 20:06, 18 paź 2015

Gierczusiu, ja lubię Glauca Globosa podsadzone Carexem Bronze Form albo Evergold, pięknie też będzie z Everillo, one są zimozielone, w bukszpanach też dobrze wyglądają. Hakone i bukszpany to też świetne połączenie, tylko ona zimą jest sucha.
To tak na szybko, daj jakieś zdjęcia, może ktoś jeszcze coś podpowie.
gierczusia 20:49, 18 paź 2015

Izolda napisał(a)
Gierczusiu, ja lubię Glauca Globosa podsadzone Carexem Bronze Form albo Evergold, pięknie też będzie z Everillo, one są zimozielone, w bukszpanach też dobrze wyglądają. Hakone i bukszpany to też świetne połączenie, tylko ona zimą jest sucha.
To tak na szybko, daj jakieś zdjęcia, może ktoś jeszcze coś podpowie.

Izoldo to jakby zrządzenie losu z drugiej strony domu mam 2 wielgaśne kępy bronze form i się zastanawiałam co z ńimi począć
Ale muszę się przyznać ,źe nie wiedziałam ,źe hakone tak slabiuśko zimą ... Szkoda , bo cudna jest ... Everillo widziałam po raz pierwszy dziś, jest naprawdę super spróbuję jakoweś zdjątko wyszukać...bardzo Ci dziękuję za pomoc
justi 15:05, 21 paź 2015

Mega kula, duża rabata i ciągle mi cos nie pasuje.
Te dwie strony pod kulą i pod małymi kulkami muszę wypełnić, na razie jest tam bluszcz, ale mi się nie bardzo podoba. No i boję się, że nie dam rady utrzymać go w ryzach.

tu przód rabaty

a tu taki ogólny zarys
(stare zdjęcie)

rzut z góry
co dac jako wypełnienie tam gdzie czerwone kropki narysowałam?

justi 15:15, 21 paź 2015

Dodam, że wstawiłam stare zdjęcie z magnolią i ona jest bardzo rozłozysta sięga już gałązkami kuli.
Mój pomysł to runianka, ale czy wyjdzie dobrze? A może kule w małe stożki wyprowadzić i będą wystawać takie szpice z runianki?
Czekam na podpowiedzi.