Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek warzywny na balkonie 21:25, 06 lip 2019

Do góry
Dzisiejsze zakupy: miniatura budleja Dawida buzz lavender, osteospermum i szałwia omączona 2 szt
Ogrodowo zakręcona. 07:57, 06 lip 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.

Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.

Ostatnie zdjęcie z 30 października
ale cudna! Dorii mogłabyś wysłać mi nasiona? Jak wysoka rośnie?
Ogrodowo zakręcona. 22:45, 05 lip 2019

Do góry
Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.

Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.

Ostatnie zdjęcie z 30 października
Ogrodowo zakręcona. 21:00, 05 lip 2019

Do góry
Wiem, wiem, nie chcę gąszczu na siłę, tylko bardziej myślę o tym, żeby rośliny zazębiały się kwitnieniem.

Od posadzenia szałwie i gaura znacznie powiększyły swoje kępy. Nawet nie wiem, czy lekko nie będę musiała róż rozsadzić w przyszłości.

To zestaw róże, ostróżki, gaura, szałwia i sesleria są w porządku na tej rabatce?
Ogrodowo zakręcona. 20:00, 05 lip 2019

Do góry
Magdo zaraz szałwia się zbierze, róże urosną i zmężnieją... Jak chcesz coś dosadzic to może jakieś trawy albo żurawki?
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:42, 05 lip 2019

Do góry
Witaj Kasiu. Przyszłam do Ciebie z wątku o jeżówkach. Masz ładne zestawienia roślin i bardzo gustowną biżuterię ogrodową.
Zaintrygowała mnie ta roślina, czy to jest szałwia ?

Czubajkowy Ogród 21:47, 04 lip 2019

Do góry
Przy pieńku urosły takie dorodne grzyby

Szałwia sprezentowana przez sprzedawcę podczas ostatniej wystawy Zieleń to życie - a mówią, że tylko kradzione dobrze rośnie

Blaski i cienie nowego życia 15:02, 04 lip 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, te ostróżki są bylinami. Rosną jak szalone i same się sieją.

Ale Ty masz super ziemię. Byś nie chciała widzieć mojej letniej skorupy glinobeton!...szałwia się męczy a co dopiero takie delikatne rzeczy.
Jestem zdziwiona że przetaczniki wytrzymują suszę i stoją sztywno są idealne...podejrzewam że gdyby długo padało trzeba by je wycinać....więc trochę zmieniłam kierunek dobierania roślin.

Ogród z łezką II 20:46, 02 lip 2019

Do góry
elka_ napisał(a)

Kasiu, to niebieskie na brzegu, to szałwia czy przetacznik?

To szałwia, kompaktowa.
Ogród z łezką II 18:36, 02 lip 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kasiu, to niebieskie na brzegu, to szałwia czy przetacznik?
Ogród z łezką II 17:37, 02 lip 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?

Tak, to szałwia compacta i Baronessy. Polecałam Ci te róże

Jeżówki u mnie różnie chcą rosnąć, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że mój ogród to nie jest dla nich najlepsze miejsce na świeie. Ale dosadzam, też je lubię
Ogród z łezką II 08:27, 02 lip 2019

Do góry
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?
Czubajkowy Ogród 22:16, 01 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Miałam napisać, że to może szałwia okręgowa. Przynajmniej podobna.

Szałwia ma zupełnie inne liście
Czubajkowy Ogród 22:12, 01 lip 2019

Do góry
Miałam napisać, że to może szałwia okręgowa. Przynajmniej podobna.
Czubajkowy Ogród 22:09, 01 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie tam u Ciebie i złapanki czy nie, ale miło Cie zobaczyć

A te listki jak potrzesz jakoś pachną czy nie? Bo tak się zastanawiam ze może jakaś szałwia albo krwawnica tylko w innej odmianie niż znam.....

Spytaj jeszcze Hani

Dzięki, Sylwuś. Nie sprawdzałam listków, następnym razem to zrobię Ja się zastanawiałam nad zmutowanym kłosowcem, ale one chyba inne liście mają. Zaraz napiszę do Hani
Czubajkowy Ogród 22:04, 01 lip 2019

Do góry
Cudnie tam u Ciebie i złapanki czy nie, ale miło Cie zobaczyć

A te listki jak potrzesz jakoś pachną czy nie? Bo tak się zastanawiam ze może jakaś szałwia albo krwawnica tylko w innej odmianie niż znam.....

Spytaj jeszcze Hani
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:28, 01 lip 2019

Do góry
na bylinowej królują teraz lawenda i czosnki - szukają słońca (ja to na ich miejscu raczej bym szukała cienia - taki skwar) ścięta do zera szałwia już odrasta - ciekawe czy jeszcze raz zakwitnie?

W samym słońcu 09:07, 01 lip 2019

Do góry
sarenka napisał(a)

Mam takie pytanie:
Szałwię same się wysiewają? Bo widzę przy swoich takie małe siewki z listków podobne właśnie do szałwi, nie wyrywam, zostawiłam. Tylko czy to ma szansę przetrwać zimę? Fajnie byłoby

U mnie szałwia też się wysiewa, zimę przetrwa.
W samym słońcu 23:47, 30 cze 2019

Do góry
Tak, szałwia sieje się jak głupia. Siewki do jesieni sporo przybiorą, a czasami zdążą zakwitnąć. Nic nie przemarzają. Czasami mogą być zdeptane
Rośliny z siewu nie zawsze powtarzają cechy kępy-matki
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:31, 30 cze 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Śliczny wypieszczony masz ogród przepiękne łany sip, dopracowane rabatki, zielnik, warzywnik, wszystko mi się podoba

Przy okazji chciałam zapytać, czy szałwia to już przekwita ? Mam pierwszy rok, jeszcze nie rozwinęła skrzydeł, a już taka "klapnięta" jest. Czy ją się przycina ?

Kasiu dziękuję ale jeszcze nie jest tak jak bym chciała. Np. trawnik to zmora. Jeśli chodzi o szałwię. Jaką masz odmianę? Moja kompaktowa Deep blue tak szybko się nie pokłada. Po pierwsze upały a po drugie jak trochę się ochłodzi zetnij kwiaty. Powtórzy kwitnienie. Jest młoda, więc po ścięciu bardziej się rozkrzewi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies