Teraz to już za puźno ale może na przyszły rok się przyda. Moim zapełniaczem jest szałwia powabna. Szczególnie w drugiej części sezonu fajnie wygląda i zapełnia puste miejsca. Pierwsze nasiona kupiłam i zasiałam w domu. W tym roku miałam pełno siewek bo nie posprzątałam jesienią krzaczków. Do tego zebrałam najbardziej mi się podobające fioletowe i wysiałam na zewnątrz w dużej donicy. Teraz upycham tam gdzie mi się robią prześwity. Tanie i ładne moim zdaniem.
Już mniej ekonomicznie ale jeszcze w tym roku możesz to zrobić to kupić sadzonki jednorocznych.
Witaj Kasiu. Przyszłam do Ciebie z wątku o jeżówkach. Masz ładne zestawienia roślin i bardzo gustowną biżuterię ogrodową.
Zaintrygowała mnie ta roślina, czy to jest szałwia ?
Ale Ty masz super ziemię. Byś nie chciała widzieć mojej letniej skorupy glinobeton!...szałwia się męczy a co dopiero takie delikatne rzeczy.
Jestem zdziwiona że przetaczniki wytrzymują suszę i stoją sztywno są idealne...podejrzewam że gdyby długo padało trzeba by je wycinać....więc trochę zmieniłam kierunek dobierania roślin.
Tak, to szałwia compacta i Baronessy. Polecałam Ci te róże
Jeżówki u mnie różnie chcą rosnąć, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że mój ogród to nie jest dla nich najlepsze miejsce na świeie. Ale dosadzam, też je lubię
Dziękuję za odpowiedź o różach.
Ale piękne jeżówki, każda inna Strasznie mi się podobają w tym roku.
Rabata koło jest świetna, te połączenie róż i szałwii ( to szałwia prawda? ) wygląda równie dobrze co róże+lawenda. To bonica?
Dzięki, Sylwuś. Nie sprawdzałam listków, następnym razem to zrobię Ja się zastanawiałam nad zmutowanym kłosowcem, ale one chyba inne liście mają. Zaraz napiszę do Hani
na bylinowej królują teraz lawenda i czosnki - szukają słońca (ja to na ich miejscu raczej bym szukała cienia - taki skwar) ścięta do zera szałwia już odrasta - ciekawe czy jeszcze raz zakwitnie?
Tak, szałwia sieje się jak głupia. Siewki do jesieni sporo przybiorą, a czasami zdążą zakwitnąć. Nic nie przemarzają. Czasami mogą być zdeptane
Rośliny z siewu nie zawsze powtarzają cechy kępy-matki
Kasiu dziękuję ale jeszcze nie jest tak jak bym chciała. Np. trawnik to zmora. Jeśli chodzi o szałwię. Jaką masz odmianę? Moja kompaktowa Deep blue tak szybko się nie pokłada. Po pierwsze upały a po drugie jak trochę się ochłodzi zetnij kwiaty. Powtórzy kwitnienie. Jest młoda, więc po ścięciu bardziej się rozkrzewi.