Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ptasi gaj 09:09, 19 sie 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Werbena pięknie u Ciebie rośnie ja wysiałam i nic nie widzę, obcięłam przetaczniki, szałwie i widzę ładnie wypuściły nowe listki a i zaczynają kwitnąć.
Moje też miały mączniaka, w ub.r. nie było tego , w tym roku warunki chyba gorsze.Raz Afryka , potem ileś dni pod rząd deszcz, chłodniej, huśtawka.
Póki co sierpień ładny, cieszmy sie z lata, jeszcze trwa.

A ja mam już dosyć tych upałów. 8 rano a na temperatura 25 stopni. Słońce puecze. , Sucho jak cholera.
Ja myślałam, że nie będę miała werbeny, ale jak zaczęła wyrastać to mam gaje a część już wyrzuciłam.
Pogoda jest gorzej niż w zeszłym roku. Bo jakieś tam deszcze przechodza po to aby roślinom zaszkodzić. Po ostrzy trochę i żadnego pożytku z tego nie ma.
U nas jest bardzo źle.
Szałwia, przetacznik i wiele innych roślin jak okwitnie trzeba przyciąć wypuszczają nowe i przynajmniej jest zieloni.
Mnie czeka obcinka Jeżowek bo już się starzeją. Non stop robota.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:54, 17 sie 2019

Do góry
April napisał(a)

September charm widziałaś u mnie na różance, ten wysoki.
Zapomniałam, mogłam ci tą szałwię Purple Rain pokazać, bo też mam, na twojej ulubionej rabacie, przy podjeździe. Ale zafiksowałaś się na prosie Sangria to pewnie nie zauważyłaś. Polecam tą szałwię, choć rusza znacznie później niż te zwykłe. Też sobie będę jej więcej dosadzać.

Buziak, dzięki za dziś

Kochana, to ja Tobie bardzo dziękuję, że tyle czasu cierpliwie mnie gościłaś i pozwoliłaś zajrzeć w każdy kącik . Po dzisiejszej wizycie mam większą świadomość gdzie co rośnie .
Ten September taki delikatny różowy, choć te płatki ma nieco postrzępione, ale tak delikatnie. A szałwii rzeczywiście nie dostrzegłam, ale na tej rabacie to masz tyle ciekawych roślin, że jedna szałwia mogła się nie załapać . Widzisz - powinnaś mieć wątek to bym mogła ją sobie obejrzeć z domu .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:35, 17 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wiola, Iwonka, Joasia i Lucy - fajna ta szałwia okręgowa, wpisuję na listę przyszłych zakupów lub ewentualnych szabrów u Lucy .

Fajnie, że trafiłam na dyskusje o szałwiach, bo mam prośbę o rozpoznanie odmiany po fotkach. Może mogłybyście zajrzeć do mnie i fachowym okiem rozpoznać? dzięki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:21, 16 sie 2019

Do góry
Wiola, Iwonka, Joasia i Lucy - fajna ta szałwia okręgowa, wpisuję na listę przyszłych zakupów lub ewentualnych szabrów u Lucy .

Toszka - dzięki za info o cięciu tuj, jak eM wróci to tego potwora trzygłowego skrócimy o głowę .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:22, 15 sie 2019

Do góry
JoannA napisał(a)

Ta szałwia zimuje, zimuje na 100%.
I nie tylko w necie fajnie wygląda Ścięta po kwitnieniu do zera ponownie zakwitła.

To już się cieszę
Asiu a wrzucisz jakieś foto u siebie ?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:19, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem to ona musi mieć jakis mocniejszy kolor dla kontrastu

Szałwia podobno zimuje, zobaczymy na żywo co z niej wyrosnie,bo w necie fajnie wygląda

Ta szałwia zimuje, zimuje na 100%.
I nie tylko w necie fajnie wygląda Ścięta po kwitnieniu do zera ponownie zakwitła.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:43, 15 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

A ja Ci powiem, że mnie jakoś ta Green Jewel u mnie nie zachwyca... może w niezbyt dobrym miejscu ja mam, ale jakoś tak, nie wiem...
A ta szałwia zimuje? Muszę ją oblukać.

Dawno już tak nie pracowałam w ogrodzie.

Moim zdaniem to ona musi mieć jakis mocniejszy kolor dla kontrastu

Szałwia podobno zimuje, zobaczymy na żywo co z niej wyrosnie,bo w necie fajnie wygląda
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:37, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Oczywiscie najpierw te mniej przyjemne sprawy,a potem to już planowanie i przyjemne sadzenie
Będzie się działo

Kupiłam kolejne Green Jewel i nowe szałwie wzięłam...okręgowa " Purple Rain" bo mam tylko omszone 2 odmiany a chciałam coś nowego ostatnio mnie wzięło na fiolety i limonki

A ja Ci powiem, że mnie jakoś ta Green Jewel u mnie nie zachwyca... może w niezbyt dobrym miejscu ja mam, ale jakoś tak, nie wiem...
A ta szałwia zimuje? Muszę ją oblukać.

Wiolka5_7 napisał(a)

No to żeś się napracowała
Fajnie,że jesteś w końcu zadowolona

Dawno już tak nie pracowałam w ogrodzie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:17, 15 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Bardzo dziękuję Wiolu . Ja też się nie mogę doczekać obsadzania nowej działki, ale zanim do tego dojdzie to wiesz - trzeba będzie popracować z piłą i qpą . Do tego same techniczne rzeczy - zakopanie zbiornika na deszczówkę, ułożenie placyku pod basen, pociągnięcie prądu, założenie ogrodzenia...

A jeśli chodzi o kwitnące u mnie byliny to u mnie rządzi szałwia i jeżówki . Tak jak u Ciebie, tylko u mnie w większym bałaganie . A jakie jeżówki i szałwie kupiłaś???

Oczywiscie najpierw te mniej przyjemne sprawy,a potem to już planowanie i przyjemne sadzenie
Będzie się działo

Kupiłam kolejne Green Jewel i nowe szałwie wzięłam...okręgowa " Purple Rain" bo mam tylko omszone 2 odmiany a chciałam coś nowego ostatnio mnie wzięło na fiolety i limonki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:31, 15 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Przepięknie masz Kasiu
Wszystko pięknie rośnie, rabaty swietnie skomponowane już nie mogę się doczekac obsadzania tych nowych Twoich włości
Rabata przy furtce ślicznie wyszła

Masz sporo kwitnących bylinek...mnie ostatnio wzięło na kwiatki i właśnie dosadzam co nieco kwitnącego....miałam już nic nie kupować,ale dziś kliknłam jeżówki i szałwie ,ha ha
I oczywiście mały tetrisik trzeba zrobić ,żeby to posadzić

Macham

Bardzo dziękuję Wiolu . Ja też się nie mogę doczekać obsadzania nowej działki, ale zanim do tego dojdzie to wiesz - trzeba będzie popracować z piłą i qpą . Do tego same techniczne rzeczy - zakopanie zbiornika na deszczówkę, ułożenie placyku pod basen, pociągnięcie prądu, założenie ogrodzenia...

A jeśli chodzi o kwitnące u mnie byliny to u mnie rządzi szałwia i jeżówki . Tak jak u Ciebie, tylko u mnie w większym bałaganie . A jakie jeżówki i szałwie kupiłaś???
Hortensjowo 06:15, 14 sie 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Przy tarasie pełne słońce?
Jeśli tak to ja bym zostawiła tam lawendę, dosadziła perowskie i stipę. Szałwia też będzie ok. Tylko jeszcze kwestia tego ile masz tych roślin i ile jest tam miejsca. No i jak chcesz rozmieścić te rośliny.

A ten sadziec ma docelową wysokość?

Tak, przy tarasie słońce do około 15.00.
Zostanie lawenda, ale jako przechowalnik, będzie rosła stipa, szałwia, jeżowki, rdest i bodziszki. Tylko nie mam pomysłu na trawki przy zejściu na trawnik.
Hortensjowo 23:27, 13 sie 2019

Do góry
Przy tarasie pełne słońce?
Jeśli tak to ja bym zostawiła tam lawendę, dosadziła perowskie i stipę. Szałwia też będzie ok. Tylko jeszcze kwestia tego ile masz tych roślin i ile jest tam miejsca. No i jak chcesz rozmieścić te rośliny.

A ten sadziec ma docelową wysokość?
Ogród z czereśnią 16:35, 13 sie 2019

Do góry
Damian - niestety nie wiem... przypadkowo napotkana

Iza - dziękuję. To szałwia. Pięknie rośnie i kwitnie.

Ogród bez reguł 07:23, 13 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

A to szałwia - chyba Love and Wishes (Bar...cy). Kupiłam w tym roku, więc niewiele o niej wiem. Na pewno ma tendencję do pokładania i jest wysoka, więc warto zapewnić jej wsparcie.

Ciekawe czy przezimuje? A Ty jesteś z tamtych rejonów czy online zakupy, bo właśnie byłam na ich stronie, gdy o nich wspomniałaś?
Ogród bez reguł 07:11, 13 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

A co to takie ładne bordowo/fioletowe?

A to szałwia - chyba Love and Wishes (Bar...cy). Kupiłam w tym roku, więc niewiele o niej wiem. Na pewno ma tendencję do pokładania i jest wysoka, więc warto zapewnić jej wsparcie.
Za drzwiami do ogrodu... 15:41, 12 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Iwonko właśnie zasiedziałam się w Twojej wysmakowanej altanie i nic nie napisałam,bo znów przychodzą mi do głowy tylko słowa cudnie,pięknie,przepięknie...czyli znów trzeba się powtarzać
A jeżeli chodzi o te zacytowane moje roślinki,to wszystkie jednoroczne. Te kuleczki to Gomfena ,siałam z nasionek w marcu w domu.
Tej drugiej niestety nazwy nie pamiętam,kupiłam na ryneczku i rośnie w doniczce.A trzecia to jakaś szałwia ,ale z tych nie zimujacych,mam ja też pierwszy raz ,też posadziłam w donicy.

No to miałaś okazję "posiedzieć" w słoneczku Wtedy altana najładniejsza. Gdy byłaś światło nie było tak ładne.
Szkoda, że roślinki jednoroczne, ale piękne więc u ciebie podziwiam
Ja chyba mam czarne ręce zamiast zielonych Ale drzewa i krzewy mnie lubią - chociaż to
Za drzwiami do ogrodu... 15:29, 12 sie 2019

Do góry
Iwonko właśnie zasiedziałam się w Twojej wysmakowanej altanie i nic nie napisałam,bo znów przychodzą mi do głowy tylko słowa cudnie,pięknie,przepięknie...czyli znów trzeba się powtarzać
A jeżeli chodzi o te zacytowane moje roślinki,to wszystkie jednoroczne. Te kuleczki to Gomfena ,siałam z nasionek w marcu w domu.
Tej drugiej niestety nazwy nie pamiętam,kupiłam na ryneczku i rośnie w doniczce.A trzecia to jakaś szałwia ,ale z tych nie zimujacych,mam ja też pierwszy raz ,też posadziłam w donicy.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:40, 11 sie 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
I reszta Limki,cisy,trawy,jeżówki,buki, świdośliwa itd. Uwielbiam

Szałwia pięknie się rozrosła od wiosny z mikro sadzonek i super powtarza po niskim cięciu

Miskanty Memory

Mnie też bardzo się te widoczki podobają.
Dzięki Twojej podpowiedzi jak ciąć hortensje też mam je dorodne.
Wiolu, a będziesz hortensje cięła przed zimą czy wiosną? I czy też na około 5 cm od ziemi?
Pa
Wzgórze chaosu 09:06, 11 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
wszystko piekne ale jak widze takie dorodne lawendy to podziwiam i wzdycham bo ja nie umiem jej u siebie uchodowac jest marna

U mnie w glinie rośnie, ale słoneczna patelnia jej służy i to chyba jest klucz do sukcesu Zaryzykuj z odmianą Hidcote, dużo jej u dziewczyn na forum, zaletą jest, że powtarza kwitnienie. Tylko posadź na słońcu, u mnie w innych miejscach w lekkim cieniu wyginęła.
Mnie w tym roku olśniło, że lawenda mimo ogromnej urody jest trudną byliną do kompozycji. Jest bardzo mocna w kolorze, tak inna fakturą, że trudno znaleźć jej dobre towarzystwo. Miałam sadzić szpaler wzdłuż kulek cisowych ale zrezygnowałam, pójdzie tam szałwia a dla lawendy może jeszcze kiedyś znajdę miejsce...
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:01, 09 sie 2019

Do góry
I reszta Limki,cisy,trawy,jeżówki,buki, świdośliwa itd. Uwielbiam

Szałwia pięknie się rozrosła od wiosny z mikro sadzonek i super powtarza po niskim cięciu

Miskanty Memory

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies