Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

kwartet 15:52, 30 paź 2019

No życie tu kwitnie na całego a ja jak kończę w ogrodzie to trochę ogarniam w chałupie i w locie na poduszkę zasypiam.
Wczoraj z amokiem w oczach wykopywałam co się dało i siup do garażu.
Jeśli chodzi o szałwię BB to wykopałam Sztuk dwie załadowałam do donic i ostro przyciełam porobiłam sadzonki pędowe i przy wykopywaniu odkryłam że ta skubaniutka sam porobiła sadzonki korzeniowe wszystko skrzętnie wepchnęłam w doniczki zobaczymy co będzie.A i przy wykopywaniu okryłam że ta szałwia tworzy takie tuby jak dalie.Wszystko siedzi w garażu,rozmaryn i curry też tak jak radziłyście.
Palenisko super jarząbki super gruz nie super.
Jak się będą pytali należy pani do jakiejś organizacji odpowiadam tak do Kozy i pełna powaga.
Gosiek33 15:55, 30 paź 2019

Teoretycznie oczarów się nie tnie, magnolii też.

Widziałam w tv ogród gdzie oczary czarowały w czasie kwitnienia, mocno przycinane były

tyle, że te z najładniejszymi liśćmi szkoda ciąć?
Gruszka_na_w... 18:04, 30 paź 2019

Oczary bardzo wolno rosną. U moich gałązki formują coś w rodzaju wachlarza. Dół jest wąski. Po 7 latach największy ma z 1,5m szerokości i jakieś 2 m wysokości.
Cięcie może mieć wpływ na kwitnienie. Jeśli już, to lepiej je podkrzesywać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:24, 30 paź 2019

Dziś też miałam akcję :"Chowaj, co się da!" . Wykopałam begonie - poszły do piwnicy. Wykopałam lippię i szałwię - do doniczek i do nieogrzewanego pokoju. Podobnie rozmaryn. Zostały jeszcze dalie do schowania, nasturcje do wywalenia.
Jest już 0 C. Ciekawe, do ilu dojdzie...
galgAsia 21:33, 30 paź 2019

mrokasia napisał(a)

Asia, a te oczary to można jakoś ograniczać? Bo czytam, że one szerokie rosną, kurczę 3-4 m wszerz to trochę sporo... A chciałabym może jednego .
Ty mogłabyś go sobie w ten żywopłot wkomponować.

A Ty myślisz, że co ja się tak naparłam na niego? No właśnie widzę go w narożniku żywopłotu Będzie mógł sobie rosnąć do woli. Tylko jak zobaczyłam u Andrzeja (Ogród w mieście - ogrodzie) Jelenę, a potem jeszcze Dianę - to już nie wiem, którego chcę
galgAsia 21:54, 30 paź 2019

kwartet napisał(a)
No życie tu kwitnie na całego a ja jak kończę w ogrodzie to trochę ogarniam w chałupie i w locie na poduszkę zasypiam.
Wczoraj z amokiem w oczach wykopywałam co się dało i siup do garażu.
Jeśli chodzi o szałwię BB to wykopałam Sztuk dwie załadowałam do donic i ostro przyciełam porobiłam sadzonki pędowe i przy wykopywaniu odkryłam że ta skubaniutka sam porobiła sadzonki korzeniowe wszystko skrzętnie wepchnęłam w doniczki zobaczymy co będzie.A i przy wykopywaniu okryłam że ta szałwia tworzy takie tuby jak dalie.Wszystko siedzi w garażu,rozmaryn i curry też tak jak radziłyście.
Palenisko super jarząbki super gruz nie super.
Jak się będą pytali należy pani do jakiejś organizacji odpowiadam tak do Kozy i pełna powaga.

Anuś, ja też dziś zauważyłam, że moja szałwia ma sadzonki . Jeszcze nic z nimi nie robiłam, ale zamierzam ją jeszcze rozsadzić. No grzechem byłoby nie wykorzystać okazji Ale mówisz, że ma też takie karpy jak dalia?
Ja sobie czasem żartuję, że jak już będę miała dość obecnej roboty, to będę KOZ-y hodować
Palenisko i jarząbki dziękują za słowa uznania. A gruz niech się wypcha
galgAsia 22:05, 30 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)
Teoretycznie oczarów się nie tnie, magnolii też.

Widziałam w tv ogród gdzie oczary czarowały w czasie kwitnienia, mocno przycinane były

tyle, że te z najładniejszymi liśćmi szkoda ciąć?

Zobaczymy, jak będzie rósł i podejmiemy adekwatne kroki . Gdzieś chyba czytałam, że można ciąć, ale wrócę do tematu, jak gościu już będzie w domu. Na razie myślę, czy czekać do wiosny...
galgAsia 22:14, 30 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Oczary bardzo wolno rosną. U moich gałązki formują coś w rodzaju wachlarza. Dół jest wąski. Po 7 latach największy ma z 1,5m szerokości i jakieś 2 m wysokości.
Cięcie może mieć wpływ na kwitnienie. Jeśli już, to lepiej je podkrzesywać.

W sumie można by ciąć po kwitnieniu, ale na dobry początek wezmę się za podkrzesanie
inka74 22:55, 30 paź 2019

Dziewczyny, ja mam odmienne doświadczenia co do cięcia zarówno oczarów, jak i magnolii. Mój oczar ma ok. 7-8 lat, jest u mnie od małej sadzonki i jest cięty i formowany podpieraniem już od kilku lat regularnie. U mnie nie ma za dużo miejsca. Mam odmianę Arnold Promise. Co roku mam mnóstwo kwiatów w marcu. Wygląda zjawiskowo. Oczar po kwitnieniu wypuszcza nowe przyrosty. I tylko te nowe przyrosty się skraca, z umiarem bo w następnym roku on na nich jeszcze nie kwitnie. Ja tnę kilka dosłownie gałązek wystających poza obrys jaki mu dałam gdy dostaje pierwsze listki i ma już te nowe przyrosty. Oczywiście ma nadal taki lekko bałaganiarski, rozszerzający się do góry pokrój ale od tylu lat rośnie pięknie. Same możecie zresztą ocenić

2019
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=555#post_6
2018
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=305#post_5
2017
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=130#post_9
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=131#post_6

Być może dużo zależy od odmiany, być może od samego cięcia i umiejętności, choć ja to robię intuicyjnie. Magnolie też tnę i formuję, 3 odmiany - gwiaździstą - tu na zdjęciu ostatnim przed miskantem, mała kulka na pniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=899#post_3

Tnę jeszcze Susan i jedną o odmianie niewiadomej. Wiola przepięknie wyprowadziła magnolię Susan na wielopniową z czuprynką i pięknie jej kwitnie. Więc też można ;D tylko nie tak z sekatorem po całości jak buks czy cis a z czułością.
galgAsia 07:15, 31 paź 2019

Dziś było -3C. Znów pewno powstawiacie mnóstwo cudownych oszronionych zdjęć
Ja mam takie - robione jeszcze przed wschodem słońca, na parkingu