Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 11:22, 20 lis 2019

nicol21 napisał(a)
Świetne ławki! W bieli są piękne, będą świetnie świeciły. A jeśli kolor to może nadal jasny żeby ładnie się wybijały, np taki miętowo-niebieski - jaśniutki?! Ale jak ktoś wspomniał, może warto poczekać i zobaczyć co dusza podpowie

O tak tak, coś takiego mi się snuje po głowie. Miętowy jak szałwia.
Agania 11:55, 20 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Nie, w celu przechowania albo włożyć do torfu/piasku albo zawinąć w gazetę/papier albo tylko do skrzynki włożyć i dać w miejsce bez mrozu.

Do mnie tylko łopatologicznie...dzięki
Gruszka_na_w... 18:45, 20 lis 2019

O tej porze roku przegrody (żywopłoty) z buka są wyjątkowo urodziwe. Nawet w pochmurne dni.
Podziwiam Twoją umiejętność planowania. W grudniu mieć zaplanowany wrzesień- godne podziwu.
Fajne te ławeczki. W każdej wersji kolorystycznej mogą wystąpić i będzie OK.
U mnie ptaki odkryły owocowe krzewy i drzewka. Aronia i dereń cieszą się największym wzięciem. Jedna noc wystarczyła na "wybycie" kilkuset owoców.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sierika 19:57, 20 lis 2019

Tak czułam, że czekać nie dasz rady, Twoje musi być nie dopuszcza oczekiwania
Ławki Lutjensa to klasyka, must have ale ta? rozgrzeszacie mnie jednak, mam stolik
w miętowym kolorze, przecieranym do tego, sympatycznie wygląda.
Wrześniowe tematy wspomniane przez Mirę i mnie interesują, jeśli można?
O dereniach mowa więc przypomniałam sobie, że pierwsza nalewka z własnego dojrzewa, przepyszna.
Pszczelarnia 10:07, 21 lis 2019

ewsyg napisał(a)
Ewo, jakie drzewa masz posadzone w sadzie ?

Jabłonie (3 poniemieckie jeszcze, oliwka żółta, czyli papierówka, kosztela, koksa pomarańczowa, reneta, antonówka).

3 grusze

3 śliwy (w tym mirabelka)

1 czereśnia

1 pigwa

wiśnia padła

Pszczelarnia 10:12, 21 lis 2019

sierika napisał(a)
Tak czułam, że czekać nie dasz rady, Twoje musi być nie dopuszcza oczekiwania
Ławki Lutjensa to klasyka, must have ale ta? rozgrzeszacie mnie jednak, mam stolik
w miętowym kolorze, przecieranym do tego, sympatycznie wygląda.
Wrześniowe tematy wspomniane przez Mirę i mnie interesują, jeśli można?
O dereniach mowa więc przypomniałam sobie, że pierwsza nalewka z własnego dojrzewa, przepyszna.

To trzeba do Miry się zgłosić z wrześniowymi tematami, widzę, że ona coś zamierza.

My stworzymy nową klasykę tymi "ptaszkowymi" ławkami, więc Ewo, dołącz do nas (znam już 6 osób, które mają te ławki, jakby ktoś je chciał, to chętnie wskażę źródło zakupu).

Jak zdążyłaś zebrać owoce derenia przed ptakami - mnie się to nie udaje. Mam dwa 12-letnie derenie i nic z tego.

Pszczelarnia 10:15, 21 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O tej porze roku przegrody (żywopłoty) z buka są wyjątkowo urodziwe. Nawet w pochmurne dni.
Podziwiam Twoją umiejętność planowania. W grudniu mieć zaplanowany wrzesień- godne podziwu.
Fajne te ławeczki. W każdej wersji kolorystycznej mogą wystąpić i będzie OK.
U mnie ptaki odkryły owocowe krzewy i drzewka. Aronia i dereń cieszą się największym wzięciem. Jedna noc wystarczyła na "wybycie" kilkuset owoców.

Gruszko, nic nie dorówna Twoim kolorom w ogrodzie. Mistrzostwo.

Jest tyle wartościowych krzewów (aronia), które warto mieć w ogrodzie - jak rozciągnąć ogród?

Pszczelarnia 10:58, 21 lis 2019

Dla Makadami

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/ksiazki/300424,1,recenzja-ksiazki-lucia-impelluso-ogrody-i-labirynty.read
Kasya 12:08, 21 lis 2019

Ewa, napisz proszę co ile masz posadzone buki w szpalerach ?
Pszczelarnia 12:14, 21 lis 2019

Maks. co 40 cm., czasami może mi się przesunęło (w tym szpalerze długim) i jest co 50 cm ale to za dużo.

Ale na tych zdjęciach powyżej, w tym szpalerze, co 36 cm - 40 cm.