Ewo, od wiosny myślę intensywnie. Tu też padło kilka ciekawych propozycji i wyprostowało się kilka złych planów. M.in. co do drzew. Ja chciałam jedno wąskie kolumnowe pod tą dużą ścianą gdzie nie ma okien. Ale dziewczyny odradzają przy budynku. Również temat pnączy odrzuciłam.
Zostaje do przemyślenia propozycja bzu Palibin- najfajniej byłoby chyba na pniu.
Teraz część gdzie są kwiatki na parapetach:
Narazie jest to wąska rabata i mnóstwo sadzonek ( czego nie widać z daleka). Docelowo się poszerzy. Ale między tujami a rabatą- tam gdzie wąż leży musi być przejście na " ścieżkę"-
zresztą tamtędy ciągle chodzimy.
Pod samymi oknami już od kilku lat planuję miskanty z pióropuszami bo chcę żeby zimą do okien zaglądały. I oprócz tego będzie kwitnąco wśród stipy. Wbrew przypuszczeniom przy obecnych mokrych porach roku jest tam dość wilgoci dla roślin i bardzo przepuszczalne wapienno-piaszczyste podłoże.
Na dalszej części cd kwiatów (róże, szałwie, dziewanna itp) i trawy. Chyba 3 cisy kolumnowe i trawy. Oczywiście lawenda obowiązkowo.
Co do stolika to ten taki roboczy przenośny. Zwykle niepotrzebny tam jest. Ważniejsze krzesełko pod murem bo tam przesiaduję najczęściej.
Taki plan, realizacja idzie powoli setki sadzonek i ciągle wydaje się że mało
Dzięki że wizję masz podobną jeszcze raz wkleję to zdjęcie bo do moich zapisków obraz będzie.
Witam
Cisy według mnie bez zarzutu.Piękne choć odmian nie jestem w stanie odróznicPrzycinaj to nie będą owocować.Ja mam Hicsii( owocujący)i ponieważ kilka razy w sezonie je tnę to owoców nie widuje
Ogród bardzo ładny i uporządkowany No i nowe nabytki sliczniutkie
Ewa, nie wiem czy mam fotkę z tego sezonu... chyba nie, ale zaraz poszukam z zeszłego roku.
A te carexy Toszki to nn. Nikt nie wie jak im na imię, są malutkie i podobne do ptasich, ale to nie ptasie.
EDIT: fotki Mrs John Laing. Szkoda, że nie mogę wkleić zapachu, bo jest cudowny. Ta róża ma też wyjątkowy kolor, lilaróż. Pokrój raczej wąski i wysoki, nie rozkrzacza się, u mnie przynajmniej. Dokupiłam w tym roku dwie sztuki, bo uwielbiam Najlepiej chyba sadzić w trawach, żeby coś maskowało plamiaste listki, do których niestety ma skłonność.
Anda pisała że ożanka sie u niej bardziej wysiewa od werbeny ja tez mam ozanke ...u mnie kilka szt wypadło wiosna ...najpewniej wygniły ...ona tez nie lubi mokrych wiosna rabat...u mnie długo woda stała bo grunt był zamarzniety.