Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Gabriela 21:58, 06 sie 2018

Ależ romantyczna wyszła ta altana i to białe otoczenie przy niej, wcale nie jest "ślubna".

Marzy mi się hortensja Kyushiu, piękny egzemplarz kupiłaś, to była moja pierwsza hortensja bukietowa, wyrosła w piękny krzak, który po podjedzeniu zimą przez nornicę, po prostu padł. Zostały mi tylko zdjęcia. Jakoś nie jest łatwo ją dostać, podobnie jak Vasterival - mam i polecam, kupiłam taką bidę z jedną gałęzią, najostatniejszą z ostatnich w Hortulusie nad morzem, trzeba było poczekać parę lat i już jest całkiem ładna. Zakwita najwcześniej z bukietowych i teraz już właściwie przekwita. Kwiaty płone są bardzo duże i przypominają takie wiatraczki, jak kwiaty jaśminu.
Ćma bukszpanowa niestety dotarła i do moich bukszpanów, nawet nie zauważyłam kiedy.
Gdzie można kupić ten Spintor?

Magleska 22:27, 06 sie 2018

Iwonko bardzo fajnie z tymi zasłonkami też bym tunel zrobiła zamiast kółeczek metalowych

zmienia się u Ciebie -było pięknie ,a jest jeszcze piękniej
Iwonka 08:55, 07 sie 2018

Wczoraj zamontowałam pułapkę na ćmę. Nie sądziłam, że coś się złapie. Bukszpany na razie są czyste.

Jestem przerażona tym, co zobaczyłam wieczorem... Zdjęcie kiepskiej jakości nie oddaje tego, ile tej ćmy latało. Teraz już wiem, że te niby motylki , które widziałam w ciągu dnia to właśnie ćma bukszpanowa. One nie latają tak lekko jak motyle, tylko szybko, chaotyczie, jak obłąkane!

Dziś rano w pułapce było tylko kilka samców. A gdzie reszta? Nadal szuka samicy? Miejsca w pułapce jeszcze trochę jest... Czemu nie przylepiły się?

Mąż mnie straszy, że przez tę pułapkę wszystkie ćmy z okolicy do nas zlecą, a skoro nie wszsystkie do niej wleciały, to gdzie są? Jak myślicie, czy taka pułapka to w końcu dobry pomysł czy też nie?
Iwonka 08:59, 07 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Ależ romantyczna wyszła ta altana i to białe otoczenie przy niej, wcale nie jest "ślubna".

Marzy mi się hortensja Kyushiu, piękny egzemplarz kupiłaś, to była moja pierwsza hortensja bukietowa, wyrosła w piękny krzak, który po podjedzeniu zimą przez nornicę, po prostu padł. Zostały mi tylko zdjęcia. Jakoś nie jest łatwo ją dostać, podobnie jak Vasterival - mam i polecam, kupiłam taką bidę z jedną gałęzią, najostatniejszą z ostatnich w Hortulusie nad morzem, trzeba było poczekać parę lat i już jest całkiem ładna. Zakwita najwcześniej z bukietowych i teraz już właściwie przekwita. Kwiaty płone są bardzo duże i przypominają takie wiatraczki, jak kwiaty jaśminu.
Ćma bukszpanowa niestety dotarła i do moich bukszpanów, nawet nie zauważyłam kiedy.
Gdzie można kupić ten Spintor?

Tez mi się Gabrysiu wydaje, że miałam szczęście znajdując tę hortensję. Widać, że od kliku lat nikt jej nie chciał. Jest wręcz ogromna, ledwo weszła do auta a system korzeniowy już nie mieścił się w doniczce. Cena 55 zł przy tych rozmiarach była na prawdę świetna. Kusi mnie jeszcze ta o której Krakus wspominał - Great Star - piękne kwiaty!
O Spindor muszę Anitkę zapytać bo już ma. Pytałam u nas w ogrodniczym, ale jeszcze nie ma. Prosiłam, żeby Pan zamówił, bo na pewno kupię
Iwonka 09:01, 07 sie 2018

Magleska napisał(a)
Iwonko bardzo fajnie z tymi zasłonkami też bym tunel zrobiła zamiast kółeczek metalowych

zmienia się u Ciebie -było pięknie ,a jest jeszcze piękniej

Madziu będę przeszwać, może nawet dzisiaj bo dokupiłam jedną zasłonkę, z której uszyję nowy tunel. Ogrodowisko niesamowicie mobilizuje do roboty Nie ma obijania się
Maluję jeszcze pergolę, na ten sam kolor co altana. Będzie biało jak w Kalifornii
Anitka 09:21, 07 sie 2018

Iwonka napisał(a)
Wczoraj zamontowałam pułapkę na ćmę. Nie sądziłam, że coś się złapie. Bukszpany na razie są czyste.

Jestem przerażona tym, co zobaczyłam wieczorem... Zdjęcie kiepskiej jakości nie oddaje tego, ile tej ćmy latało. Teraz już wiem, że te niby motylki , które widziałam w ciągu dnia to właśnie ćma bukszpanowa. One nie latają tak lekko jak motyle, tylko szybko, chaotyczie, jak obłąkane!

Dziś rano w pułapce było tylko kilka samców. A gdzie reszta? Nadal szuka samicy? Miejsca w pułapce jeszcze trochę jest... Czemu nie przylepiły się?

Mąż mnie straszy, że przez tę pułapkę wszystkie ćmy z okolicy do nas zlecą, a skoro nie wszsystkie do niej wleciały, to gdzie są? Jak myślicie, czy taka pułapka to w końcu dobry pomysł czy też nie?

Pułapka wyłapuje tylko samce. Może te pozostałe co się nie przykleiły to były samice. Też się nad tym zastanawiałam czy je nie ściągam tymi pułapkami i nawet przed weekendem w szkółce obok mnie z panem o tym rozmawialiśmy, bo ktoś akurat zadzwonił i pytał czy mają te pułapki.
Pan powiedział,że jak bym nie miała tych pułapek to może poleciałyby do sąsiada
Ale myślę, że i tak by przyleciały. Tu chodzi o jak największe ograniczanie ich populacji. Wychodzę z założenia, że to tak jak z opuchlakami, każdy zabity to kilka setek mniej jajeczek i nowych osobników.

Spintor mają w ogrodzie Łobzów, tam kupowałam, wiec jak tam wybierasz się po roślinki to możesz kupić.
Iwonka 07:16, 08 sie 2018

Anitka napisał(a)

Pułapka wyłapuje tylko samce. Może te pozostałe co się nie przykleiły to były samice. Też się nad tym zastanawiałam czy je nie ściągam tymi pułapkami i nawet przed weekendem w szkółce obok mnie z panem o tym rozmawialiśmy, bo ktoś akurat zadzwonił i pytał czy mają te pułapki.
Pan powiedział,że jak bym nie miała tych pułapek to może poleciałyby do sąsiada
Ale myślę, że i tak by przyleciały. Tu chodzi o jak największe ograniczanie ich populacji. Wychodzę z założenia, że to tak jak z opuchlakami, każdy zabity to kilka setek mniej jajeczek i nowych osobników.

Spintor mają w ogrodzie Łobzów, tam kupowałam, wiec jak tam wybierasz się po roślinki to możesz kupić.

Jestem dziś w ogrodzie Łobzów, kupię ten Spintor, wezmę więcej może Gabrysia nadal będzie chciała.
Do pułapki wpadły kolejne ćmy, zastanawiam się czy je wyciągać? Tam jest mało miejsca i następne nie będą miały gdzie przylepić się.
Też tak myślę, że w ostatecznośi to lepiej, że zamontowałam pułapkę. I tak krążyły w okolicy a może chociaż będzie ich odrobinę mniej.
Muszę dokupić jeszcze tę lejkową i zamontować z przodu domu, gdzie mam kilka kulek.
Człowiek staje się powoli niewolnikiem własnego ogrodu, przerażające są te wszystkie szkodniki z którymi trzeba walczyć.
Agania 23:12, 10 sie 2018

Iwonka altankę faktycznie zamieniłaś w piękny salon z zasłonami i już jest klimacik

zupełnie inny od poprzedniego, super do środka zaglądają hosty...taka zielono-

biała bawialnia jak w zaczarowanym ogrodzie....ślicznie jest całość pokaż

Krzyczycie prziwko ćmom..tak trzba...brawo

buziak
sylwia_slomc... 23:25, 10 sie 2018

Widzę, że walczysz z ćmą
U mnie ostatnio jeszcze nie było, ale po tygodniu to nie wiem, jutro będę oglądać znowu. Może ja odstraszą opryski z sąsiednich pól i nie przyleci.....
Iwonka 09:23, 12 sie 2018

Agania napisał(a)
Iwonka altankę faktycznie zamieniłaś w piękny salon z zasłonami i już jest klimacik

zupełnie inny od poprzedniego, super do środka zaglądają hosty...taka zielono-

biała bawialnia jak w zaczarowanym ogrodzie....ślicznie jest całość pokaż

Krzyczycie prziwko ćmom..tak trzba...brawo

buziak

Altanę czeka jeszcze malowanie nawierzchni na jasny kolor, nie mogę znaleźć fajnej farby do betonu o małej pojemności. Najlepiej byłoby wymienić tę kostkę na duże, jasne płyty, które optycznie powiększyłyby tę przestrzeń. Popracuję przez zimę nad tym pomysłem
Mam trochę nowych zdjęć, ale nie mogę wrzucić. Padł nam system w głównym kompie i trochę to pewnie potrwa zanim go naprawią.
Bukszpany są teraz najlepiej zaopiekowanymi roślinami w moim ogrodzie. Miziam je codziennie Szukając jajeczek oczywiście