Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Kubusiowo II 09:06, 06 maj 2015

Do góry
Gosia bo się tak teraz przyglądam Ty też masz skarpę dość sporą, czym ją obsadziłaś? Ja się boję obsadzenia skarpy ze względu na żmije których w naszej okolicy nie brakuje, boję się, że się tam będą chować, a przy skarpie planujemy zorganizować dziecku naszemu plac zabaw, huśtawki, domek drewniany, ślizgawkę na skarpie i takie tam,
... na dodatek skarpa jest od strony północnej ..... co zrobić żeby ładnie wyglądała ale żeby nie była zarośnięta?? czy zostaje mi tylko żwirek ???
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:47, 06 maj 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Asia masz jakieś zdjęcie frontem??? Ta rabata ma być prostokątna? Tak jak narysowałaś? I ma być tylko ona czy będzie jakaś kontynuacja?

Znalazlam jakieś plany że tam mają być żywopłoty?? Czy to już nieaktualne?

Gosiu innego zdjęcia na teraz nie mam, na końcu tej rabaty chcę posadzić ekran z cisa/bukszpanu bo dalej jest skarpa dość stroma, a na dole ogromny dąb, docelowo przy ekranie będzie wejście na mostek prowadzący do domku na drzewie
skarpy nie planuje obsadzać, najprawdopodobniej będę chciała ją wysypać żwirkiem.
Rabata zaczyna się też jako samodzielna bo przy niej kończą się schody (duże podesty )z górnego tarasu.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 09:52, 05 maj 2015

Do góry
weronika77 napisał(a)
Dajanko, cieszę się, że jednak bywasz na swoim wątku, i mogę Cię odwiedzać.
Jesteś dzielna, pracowita i romantyczna. Cóż, Bóg daje wybranym więcej prób, ale i daje siły, co widać jak na Tobie się sprawdza. Nie zawsze widać to u innych, ale jak nie jedno to drugie każdego wcześniej czy później dopada. Wśród prób i problemów dostajemy od LOSu drobne prezenty, które musimy zauważać i umieć się nimi cieszyć, czerpać siły na trudniejsze chwile. Masz piękny dom, gustownie urządzony, ogród może w całości nie ukończony, ale to co jest, jest piękne. Synowie, wnusie, pies, rośliny, no i my z Ogrodowiska, wszyscy Cię kochamy. Mile wspominamy dzień, miejsce kiedy mogliśmy poznać Ciebie i Twojego M.
Jak będzie Ci po drodze, zapraszamy. Chciałabym się podzielić z Tobą każdą roślinką z mojego ogrodu, ale nie śmiem, widząc Twoje zamówienia i wymagania. Jeżeli możesz mieć wymarzone roślinki, to nie odmawiaj sobie, bo jakieś przyjemności trzeba mieć, a Tobie się należą. Jak Ty uwielbiam róże, chociaż kłują, ale zamówić jednorazowo 200 szt, a potem posadzić i dbać, już za to Cię podziwiam. I chcę je podziwiać w Twoim ogrodzie, przemiła Czarodziejko..Buziaczki.

Weroniko te 200 róz to patyczki multiflory jako żywopłot na siatkę pod lasem .Zanim z tego wyrosną róze to minie sporo czasu ,dzięki ze są bez kolcowe, ran nie będzie Posadzenie to była pestka ,ale przygotowanie terenu to już cięższa robota .Pamiętasz floksy które mi przysłałaś?Uwielbiam je, a tak się rozrosły ze cała skarpa zarosnięta ..Jestes bardzo miła Weroniko za słowa pod moim adresem, nie wszystkie mi się należą. Usmiałam się z tego gustownie urządzonego domu Przeciez ja nie mam jeszcze urządzonego wnętrza Nie przedmioty sa jednak dla mnie ważne .Na wszystko przyjdzie czas, a jeśli nie przyjdzie to tez tragedii nie będzie Jestem wymagająca? trzymam się pewnych zasad ,kolorystyki przede wszystkim, a rosliny dobieram do stylu domu Na początek dosadzam te które potrafię już obsługiwać ,uzupełniam braki .Wszystko to robię w miejscu które jest przygotowane .Nie sztuka wziąć od kogoś rosliny a potem je zmarnować .O wszystkie które od innych otrzymałam bardzo dbam .Nie mam jeszcze możliwości sadzic w innym miejscu póki co .Jeśli będę przygotowana z podłożem dalej, wszystko się przyda i będę bardzo wdzięczna za każdy badylek Na 1500 metrów ziemi trzeba tysiące roślin Chciałabym również odwdzięczyć się za dary czymś ładnym, bo nie lubię tylko brać. Żle się w takiej roli czuję Wiem ze mnie rozumiesz, nie będę wiec drążyć tej kwestii dalej hi. Bardzo milo było cię ujrzeć na moim wątku .Na szczęście nie mam natury która się nad sobą roztkliwia .Jestem zaprawiona w boju na każdym polu życia Kocham je takie jakie jest Weroniko .Buziaczki słodkie ci przesyłam Lecę zobaczyć Kajtka
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:35, 05 maj 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Aniu to miło, że podglądasz Ja będę śledzila Twoje rewolucje bo każda skarpa jest dla mnie inspiracją tulipany są boskie
tulipanki mi sie trafiły kupowałam w biedronce niby dwa rodzaje nie mam pojecia dlaczego są wszyskie jednak takie same ale fajny kolorek czego nie mogłam powiedzieć o hiacyntach też kupionych w biedronce, które miały być zbliżone do czerwieni a były rażący róż na jesień z frontu powędrują na skarpę bo róż do czerwieni, (kostka, podmurówka, drzwi) raczej nie pasi
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:02, 05 maj 2015

Do góry
Aniu to miło, że podglądasz Ja będę śledzila Twoje rewolucje bo każda skarpa jest dla mnie inspiracją tulipany są boskie
Gdzieś wśród łąk 22:29, 04 maj 2015

Do góry
Chciałam sie przywitać
Wspaniała ta skarpa!! Co to jest za roślina ta duża chyba fioletowa? te poniżej to lawendy?
Przepiękna skarpa! Świetnie w tej aranżacji wygląda juka!

jambosana napisał(a)
I z dziś, czy z niemal dziś:

Garden Party 21:26, 04 maj 2015

Do góry
Po lewej stronie od wjazdu ciągnie się skarpa około 60 metrowa , która będzie gościć hosty, hortensje, lawendy i..... zobaczymy
Ogród skąpany w słońcu 12:43, 03 maj 2015

Do góry
Skarpa.

Skarpa jest na wystawie południowej - wysokość wzniesień pomiędzy najniższym a najwyższym punktem to około 2 m.
Jest długa na 16,5 m.

Planuję na niej w trzech poziomych rzędach sadzić trzy odmiany trzmieliny płożącej i 3 pionowe paski róż płożących The Fairy (w sumie 9 sztuk)

Ogród Agduli 20:05, 01 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie!

W ogrodzie najbardziej zniewala mnie jesień. Kocham tę porę roku. I wtedy w ogrodzie jestem najwięcej.
Ogród swoj mam od około 7 lat. Zakładałam go sama od początku, oczywiście przy cięższych pracach korzystając z pomocy Bo mój kręgosłup ma się coraz gorzej
Ogród ciągle nie jest skończony. A to dlatego, że mój gust się zmienia i raz podobają mi się jedne rośliny, a innym razem całkiem odmienne, raz lubię gąszcz a innym razem fascynują mnie ogrody bardzo uporzadkowane.
Tak więc, podążam za zmianą, a mój ogród za mną. Ostatnimi czasy fascynują mnie ogrody, gdzie rośliny są starannie przycięte a w ogrodzie panuje porządek.
Daleko mi do takiego ogrodu, gdyż wcześniej zachwycały mnie ogrody angielskie. Myślę, że tutaj znajdę wiele inspiracji, które przyczynią się do tego iż mój ogród będzie coraz ciekawszy

Na początek skarpa przy tarasie

Moj ogród - porady dla początkującego "ogrodnika" 19:09, 01 maj 2015

Do góry
Witam serdecznie. Jakiś czas temu zacząłem interesować się tematem ogrodów.
Chciałbym u siebie stworzyć piękny pełen kwiatów ogródek, ale potrzebuję pomocy ludzi doświadczonych w tej dziecinie, takich którzy mają zmysł projektowania. Wszelkie uwagi związane z doradzaniem lub krytyką będą bardzo mile widziane.

Na początku chciałem przedstawić plan rabaty który już mam zrealizowany.
Rabatą jeszcze tego nazwać nie można, ale mam nadzieję że już niedługo dzięki Waszej pomocy będzie jakiś fajny efekt

1- perukowiec Royal Purple
2- dereń elegantissima
3- Krzewuszka Tango
4- budleje
5- jakieś iglaki niskie
6- Irga Variegatus
7- berberys carpet aurea żółty
8- Tawuła Shirobana

Bardzo chciałbym z tej rabaty stworzyć ukwieconą rabatę w stylu angielskim.
Dwa koła w środku są wyłożone kostką brukową.

Narazie wszystko wygląda mizernie i aż wstyd to pokazywać.
Bardzo prosiłbym o jakieś rady co posadzić, czytałem już artykuł Danusi o rabatach angielskich i w najbliższym czasie postaram się coś samemu rozplanować z tych gatunków które wypisała w tym artykule.
Stanowisko tej rabaty jest słoneczne. Jest to delikatna skarpa.

Narazie lewa strona wygląda tak

z tyłu rabaty chcę zasadzić tuje, które już mam - bardziej w lewo od rabaty, oddzielają one moją działkę od działki sąsiada.

Czytając Wasze wypowiedzi już wiem, że nie powinienem dawać czarnej szmaty Nawet nie miałem pojęcia że można tak ukrzywdzić rośliny przez nią, dlatego w czasie modernizacji rabaty wyrzucę to świństwo.

Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania.
Mój ogród pod górkę... 22:26, 30 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Mój buczek Purple Fountain wypuścił listki tylko na czubku, mam nadzieję, że reszta też ruszy, bo wygląda żałośnie

Za to klonik boski:

I ambrowiec też daje czadu:

I skarpa z głazami z bliska - widać, że jeszcze wymaga wiele pracy

Kasiu, ja bym te głazy lekko zagłebiła w podłożu, żeby tak nie leżały, wkopane wyglądają bardziej naturalnie, jakby tam były od zawsze.

Poza tym bardzo ładnie; -) Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród pod górkę... 19:20, 30 kwi 2015

Do góry
Mój buczek Purple Fountain wypuścił listki tylko na czubku, mam nadzieję, że reszta też ruszy, bo wygląda żałośnie

Za to klonik boski:

I ambrowiec też daje czadu:

I skarpa z głazami z bliska - widać, że jeszcze wymaga wiele pracy
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:11, 30 kwi 2015

Do góry
dzień dobry w ten prawie wiesenny dzień
doradźcie, proszę, czy na tej mini skarpie posadzić rośliny zadarniające (jakie?) czy jednak lepiej obłożyć jakimiś kamieniami?

wcześniej planowalismy kamien ale wyszło dość łagodnie więc może coś jednak posadzić? Na wrzosy chyba to nie jest dobre miejsce bo wyższa strona jest akurat od południa.
Skarpa okala miejsce, w którym będzie kiedyś altana.
Co i jak? Nowicjuszka 00:08, 30 kwi 2015

Do góry
Koncepcja jest I nie ukrywa, że wpływ Danusi jest duży- książka jak również ogrodowisko zrobiły swoje
Na ścianie naprzeciw tarasu będą: jabłoń ozdobna, 2 rodzaje hortensji ( niska i wysoka) brzoza szczepiona na pniu ( to drzewko będzie dominować na całej działce), magnolia - genie, różaneczniki, wiąż holenderski. To uzupełnię trawami, lawendą, szałwią omszona, hosty, żurawki, wiosną - tulipany i w trawie krokusy. Skarpa przy tarasie - surmia, trawy, lawendy, szałwia omszona może werbena. Między studnią, a budką gospodarczą będzie warzywnik w skrzyniach, borówki amerykańskie. Natomiast po lewej stronie od studni będą brzozy, trawy, zioła, maki. Naprzeciw jest skarpa koło domu- tam chce dać oczko wodne, z drzew powtórzę magnolię - tylko inna odmianę, hosty, begonie, kalin ( już sobie rośnie). Coś tam dołożę bo mam sporo miejsca i zostaje mi jeszcze przód ( dalszy od domu) muszę nad nim jeszcze popracować głową
Jak widzisz dużo siedzę w necie, bo szukam odmian, czytam, oglądam wystawy, projekty. Będę się trzymać 3 kolorów, sadzić grupowo, powtarzać rośliny. Myślę, że wtedy będzie się to trzymać, czy tworzyć 1 całość. Zamówiłam też hortensje, zobaczymy jakie przyjdą na razie będą w donicy w cieniu
Trudny teren - dużo pracy! 21:28, 29 kwi 2015

Do góry
Skarpa przy małym tarasie jest pionowa i w takim miejscu, że gazony mogę sobie darować ale ta na froncie domu tez pionowa i do tego piaszczysta.
Dzisiaj zjechałam z niej teraz na wieczór jak podlewałam róże Musi być jakoś wzmocniona

Trudny teren - dużo pracy! 20:31, 29 kwi 2015

Do góry
A bez gazonów osypie się skarpa? Może zabezpiecz ją w jakiś inny sposób, nawet tymczasowo, potem posadź coś płożącego do zadarniania z mocnymi korzeniami to może gazony okażą się zbędne?

Mój ogród pod górkę... 13:21, 26 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Kasiu skarpa za domem z dnia na dzień coraz piękniejsza Robi się kolorowo i różnorodnie
Widzę że kontrowersyjna rabata już zrobiona Ten układ też mi się podoba Im więcej traw tym lepiej Ja to bym z miłą chęcią obsadził ozdobnym trawskiem cały ogród

Pozdrawiam

Nareszcie widzę, że mój ogród żyje, bo wcześniej wydawał się taki skamieniały
U mnie przybędzie jeszcze traw, ale w c.o. jeszcze nie ma zbyt dużo. Czekam.

Dzięki, że zajrzałeś i pochwaliłeś
Mój ogród pod górkę... 10:44, 26 kwi 2015

Do góry
Kasiu skarpa za domem z dnia na dzień coraz piękniejsza Robi się kolorowo i różnorodnie
Widzę że kontrowersyjna rabata już zrobiona Ten układ też mi się podoba Im więcej traw tym lepiej Ja to bym z miłą chęcią obsadził ozdobnym trawskiem cały ogród

Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 07:53, 26 kwi 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Pędzisz Kasia z robotą, jak pendolino i efekty są spektakularne. Zaczynam się martwić o irgę, bo jej nie mogę dostrzec. Napisz czy wszystko ok, czy pojawiły się nowe listeczki.
Miłej niedzieli, odpocznij. Pozdrawiam serdecznie

Żebym się tylko nie wykoleiła O irgę się nie martw, bo ma bardzo dużo nowych przyrostów, a nie możesz jej dostrzec, bo ta skarpa jeszcze nie nadaje się do pokazania z bliska, hihihi! Dzięki!
Ogródek Rumiankowej 09:56, 25 kwi 2015

Do góry
Udało mi się podziałać wreszcie w warzywniku sałata i pory posadzone. Posadzone także cebulki oraz posiany: szpinak, 2 rodzaje pietruszki, tymianek i bazylia dosiany 2 rządek rzodkiewki, 1 już rośnie

Na dole rządek rzodkiewki, u góry szczypiorek czosnkowy i dosadzone cebulki, jeszcze ich nie widać

Z lewej sałata, powyżej posiany szpinak i zioła

Moja przechowalnikowa skarpa, na której rośnie wszystko szaleje kolorami
W sumie, gdzieś muszę zaplanować taką kolorową, wymieszaną kompozycję, nie w rządkach, ale właśnie taki mix, ma to chyba swój urok...

A magnolia już dziś/jutro się całkiem otworzy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies