Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Malutki pod lasem 22:04, 06 maj 2018

Do góry
Krysiu, bardzo się cieszę, że je kupiłam i rosną sobie już u mnie
Bardzo je lubię Musze im tylko jakieś towarzystwo dodać, miałam czekać aż płot zbudujemy, ale nam się nie chce, odkładamy to z roku na rok, a ja muszę już teraz buksy przesadzić. Trudno będę jak cerber stała przy nich jak będą kiedyś płot budować

Zoja, też myślę, że te graby tutaj bardzo dobrze paują
Bergenie u mnie są niezawodne, mam je od mamy, kwitną ładnie i co roku

Natka, stipa dziękuje

Kasiu, u mnie też nie wszystkie takie ładne, ale większość się pozbierała. Cieszę się bardzo, bo w tym roku nie wysiałam, a ta już będzie 3 rok.

Iwka, tak, to stipa I powiem więcej, ma 3 rok

Aniu, nie osłabiaj mnie budową za płotem, miałam ładny zielony lasek, narzekałam, że mi się chwasty sieją, to teraz mam... na całej długości mojej działki ściana. Całe szczęście, że to od północy, to ani mi słońca nie zabiorą, a od wiatrów ochronią. Trzeba szukać pozytywów

Haniu, graby i cisy o tej porze roku kocham Gdyby nie Ogrodowisko, pewnie bym ich nie miała

Ewo, zgodzę się, piękne

Małgosiu, też wydaje mi się, że to co do tej pory rośnie ładnie mężnieje

Asiu, cięłam już dawno, taka jest już po cięciu

Aniu, burze ostatnio nas nie oszczędzały, na szczęście bez szkód.

Sylwia, odmachuję
Malutki pod lasem 21:11, 06 maj 2018

Do góry
Stipa naprawdę imponująca,u mnie dopiero się zbiera...macham Aniu
Przerwa na kawę... 17:02, 06 maj 2018

Do góry
A to dzisiejsze zakupy. No nie mogłam się opanować Piwonia drzewiasta. Niecierpki - poczekam z ich wsadzeniem po Zośce. I stipa do dzielenia bo to jednak trawa jednoroczna jest.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:17, 06 maj 2018

Do góry
Aha, no widzisz, przede mną pierwsza przygoda ze żwirem w moim ogrodzie więc to cenne wskazówki. Ja i tak położę szmatę bo roślin nie przewiduję, ale ile to jeszcze potrwa? Kiedy ja odpowiedni kamyczek wybiorę? Już dwa tygodnie jeżdżę i zdecydować nie mogę, a to tylko kawalątek malutki- nie umiem w kamień

Czosnki i u mnie słabiutko, ale to było do przewidzenia. W zeszłym roku już pisałam że nie wiem co to wyjdzie na wiosnę, bo mokre lato im nie służy - a ostatnie takie właśnie było. I szczerze mówiąc to ja bym jednak wolała żeby czosnki padły niż stipa, teraz straszą suchulce, gęsto jest, więc nawet nie mam jak podmienić na razie... Ech mówię ci... lepiej mi głowę odwrócić do waszych ogrodów A na swój popatrzę kiedyś tam, jak dojrzeje, zmężnieje i chwasty znikną. Bo one znikają no nie?
Podmiejski ogród Cataliny 13:12, 04 maj 2018

Do góry
To prawda, to przeogrmny sukces bo na froncie stała betoniarka eM pokazywał mi, że bronił roslinek i uchronił szpaler hortensji.

Co do stipy, jest tam od końca lata, jedna przetrwała w kępie i jest zielona, reszta... nie wiem czy gdzieś się wysiała lub wyjdzie. Szczezre to oczekuję właśnie tej burzy stipy tam. Byłoby bajkowo,
Urszulla napisał(a)

To duży postęp ja też te maleństwa wszystkie podlewam bo upał je załatwi. Na szczęście od dziś lżej pogodowo.

Ciekawe jak się tam stipa sprawdzi czy będzie po zimie odbijać. Mi się stipa kojarzy jako łażąca i nieokiełznana trawka. Zobaczysz.
Podmiejski ogród Cataliny 12:43, 04 maj 2018

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Upał przeokrutny, ledwo co wyjdę a już do cienia chce wracać. Gdzieś mi umknął czas na dzieleni i przsadzanie i znowu nie zrobię tego co zaplanowałam. No cóż. Biegam więc i podlewam to co mi się udało wsadzić. Jest jeden sukces. Prace przy domu przesunęły się na tył więc mogę wyczyścić gruz z frontu i mam miejsce na stół i leżaki

To duży postęp ja też te maleństwa wszystkie podlewam bo upał je załatwi. Na szczęście od dziś lżej pogodowo.

Ciekawe jak się tam stipa sprawdzi czy będzie po zimie odbijać. Mi się stipa kojarzy jako łażąca i nieokiełznana trawka. Zobaczysz.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:24, 04 maj 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Asia- też bym zobaczyła skarpę z troszkę dalszej perspektywy.

No to wedle życzeń Ostrzegam że widok to nie jest taki, jak być powinien.
Nadal więcej szmaty niż roślin...

Sporo roślin obgryzionych przez sarny - trzmieliny, suchodrzewy
i wymarzniętych - lawendy, suchodrzewy - one odbijają od korzeni.
Najlepiej wyglądają te nieszczęsne jałowce, ale bardzo dobrze radę sobie daje również szałwia, przywrotnik i stipa. Mam nadzieję, że się będzie to szybko rozrastać.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:44, 03 maj 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Tymczasem stipa. Pięknie odbiła przy domu

Pięknie!

Ja dziś musiałam wymienić.
A w zasadzie to wymieniłam tylko carexy Amazon Mist, a Pony Tail dostałam tylko jedną... Dwie odbiły, to w sumie trzy

Muszę jeszcze pojeździć i poszukać stipy pony Tail
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:23, 03 maj 2018

Do góry
Tymczasem stipa. Pięknie odbiła przy domu
Witam, i o radę pytam :-) 09:20, 03 maj 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Carexom wyrwij kwiatostany. Hamują rozwój.

Obwodka z bukszpanu wokół rabaty z drzewem Tak Ale pod oknem mi się za wąski wydaje. Po co Ci tam ta obwódka? Lawenda i stipa super. Możesz też zastąpić szałwią, choć lawenda bardziej zimozielona. Szałwia szybko startuje ale wiosną więc zimą brak.

Jak chcesz bukszpan, to może rozrzuć że dwie trzy kule.

Wyrywałem carexom kwiatostany , ale jak widać niedokładnie Rabatka przed domem/pod oknem już poszerzona. Brakło mi kamyków więc jeszcze nieskończona. Dosadziłam lawendę i pomiędzy śmiałka. Jak skończę to obfocę. Dziś chyba nie wypada ryć .
Witam, i o radę pytam :-) 08:23, 03 maj 2018

Do góry
Carexom wyrwij kwiatostany. Hamują rozwój.

Obwodka z bukszpanu wokół rabaty z drzewem Tak Ale pod oknem mi się za wąski wydaje. Po co Ci tam ta obwódka? Lawenda i stipa super. Możesz też zastąpić szałwią, choć lawenda bardziej zimozielona. Szałwia szybko startuje ale wiosną więc zimą brak.

Jak chcesz bukszpan, to może rozrzuć że dwie trzy kule.
Mirkowy ogród (początki) 19:28, 01 maj 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja rok temu też ten sposób zastosowałam. Nie do końca byłam zadowolona, bo w niektórych pojemniczkach nierówno wzeszła. W tym roku stipę wysiałam do dwóch pojemniczków po lodach, ale wstrzymałam się z pikowaniem do drugiego miesiąca. Niedawno ją podzieliłam kępkami i wsadziłam do małych doniczek. Po pierwsze była większa, miała już lepszy system korzeniowy, łatwiej się brało ją do dłoni małymi kępkami. Poza tym była piękna pogoda i bawiłam się w sadzonkowanie na stole w ogrodzie - więc było bardzo przyjemnie. Mam ok. 50 doniczek. Teraz doniczki trzymam w tunelu foliowym. Kilka wysadziłam już do donic razem z pelargoniami. Mam nadzieję, ze zimni ogrodnicy nas ominą w tym roku. A jak nie, to pelargonie i stipa są w ochronnych doniczkach, można zabrać je do domu na noc
Tak się zastanawiam i nei mogę znaleźć odpowiedzi: Skoro stipa zimuje (czasem), siewki wysiewają się w gruncie i dają radę, to czemu z sadzonkami stipy trzeba czekać do 15 maja? jednego roku wysadziłam do ziemi szybciej i do jesieni nabrały fajnej masy i zakwitły

Mirko, odpowiedziałam u mnie ci o trawce, o którą pytałaś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?
page=900#post_0

Ja chyba w sobotę już stipę do ogrodu posadzę.W zeszłym roku mi zmarniała za długo w doniczkach była.
Iwonka o trawce czytałam dzięki
Mirkowy ogród (początki) 13:44, 30 kwi 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Stipa wyrośnięcia, że hej. Dobry sposób wymyśliłaś na nią. Może w przyszłym roku spróbuję.

Ja rok temu też ten sposób zastosowałam. Nie do końca byłam zadowolona, bo w niektórych pojemniczkach nierówno wzeszła. W tym roku stipę wysiałam do dwóch pojemniczków po lodach, ale wstrzymałam się z pikowaniem do drugiego miesiąca. Niedawno ją podzieliłam kępkami i wsadziłam do małych doniczek. Po pierwsze była większa, miała już lepszy system korzeniowy, łatwiej się brało ją do dłoni małymi kępkami. Poza tym była piękna pogoda i bawiłam się w sadzonkowanie na stole w ogrodzie - więc było bardzo przyjemnie. Mam ok. 50 doniczek. Teraz doniczki trzymam w tunelu foliowym. Kilka wysadziłam już do donic razem z pelargoniami. Mam nadzieję, ze zimni ogrodnicy nas ominą w tym roku. A jak nie, to pelargonie i stipa są w ochronnych doniczkach, można zabrać je do domu na noc
Tak się zastanawiam i nei mogę znaleźć odpowiedzi: Skoro stipa zimuje (czasem), siewki wysiewają się w gruncie i dają radę, to czemu z sadzonkami stipy trzeba czekać do 15 maja? jednego roku wysadziłam do ziemi szybciej i do jesieni nabrały fajnej masy i zakwitły

Mirko, odpowiedziałam u mnie ci o trawce, o którą pytałaś
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=900#post_0
Malutki pod lasem 22:24, 29 kwi 2018

Do góry
To jest stipa ??? w życiu takiej nie miałam, moje po zimie chyba kaput zrobiły, jedyna nadzieja w wysianej ale jeszcze nie wysadzam.

Malutki pod lasem 21:32, 29 kwi 2018

Do góry
Twoja stipa bardziej zaawansowana niż moja . Ja posadziłam w zeszłym roku licząc się z tym, że może zimy nie przetrwać. Dziesięć ładnie przyrasta, ale jedna jakoś tak marnie- z boku.
Malutki pod lasem 21:28, 29 kwi 2018

Do góry
Stipa rewelacyjna poprostu.
Malutki pod lasem 20:07, 29 kwi 2018

Do góry
Bez w tym roku pierwszy raz kwitnie
Truskawki zaczynają

W warzywniaku pory i selery posadzone, sałata ucierpiała podczas dzisiejszej burzy.

A od frontu stipa trzeci rok ładnie się zbiera, ciekawe czy będę miała siewki?
I moje grabiszcza na tle burzowego nieba
Hirutkowy raj:)) 13:22, 29 kwi 2018

Do góry
Stipa zeszłoroczna

I takie tam

Małymi kroczkami do celu... 21:37, 28 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ale fajny ptaszor .
Moje frosted curls też chyba padły . Bardzo mi się podobały z jeżówkami, ale skoro wymarzają to też już nie będę ich kupować, szkoda zachodu...

No moje 2 szt na pewno padły, kolejne 2 są w połowie sianowate, teraz zasłaniają je liście czosnków, ale jak przekwitną wywalę je, jestem tego samego zdania ładne są, ale jak widać jednosezonowe, tym bardziej, że jaka zima była, stipa niby taka delikatna, a już drugą zimę mi przetrwała, a te szkoda gadać...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:04, 28 kwi 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Te monstra to pomidory? i jaka stipa piękna chyba, że to pory

Trafiłaś
Pomidorki i stipa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies