Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

elka_ 21:16, 11 maj 2018

Haniu, ja nie mam czego dzielić no chyba że pogrzebię w ziemi, bo na zewnątrz raptem jeden pęd kwiatowy i coś takiego małego obok sama zobacz https://www.ogrodowisko.pl/watek/6950-w-zgodzie-z-natura?page=93

Gruszka_na_w... 21:35, 11 maj 2018

Wczoraj wieczorem nawiedziła nas potężna burza. Dobrze, że bez gradobicia. Woda błyskawicznie wsiąkała w glebę i po południu dało się skosić trawę i trochę popielić. Trudno natomiast wstrzelić się z ekologicznymi opryskami.
Można już podjadać jagódki kamczackie. Zakwitła amsonia.

Z wirażu zniknęły mocne akcenty kolorów. Smagliczka już ścięta, różowa azalia przekwitła, a tamaryszek pomalutku się zieleni. Na przytarasowej róży pojawiają się kolejne kwiaty. Mocno pachną.

W górę wystrzeliły orliki. Zakwitły irysy bródkowe. Miałam ich więcej, ale zaniedbałam dzielenie.

Pierwszy raz zakwitła mi szałwia lekarska. Pojawiły się kwiaty na białych dereniach.

Z powodu suszy większość czosnków to półgłówki. Bez obrazy!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Figielka 12:04, 12 maj 2018

Jaka to trawka przy kamieniu?
Gruszka_na_w... 20:24, 12 maj 2018

Figielka napisał(a)
Jaka to trawka przy kamieniu?

Stipa, nie zawsze udaje jej się przetrwać zimę, ale warto próbować.

W słońcu ładnie świeci.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:36, 12 maj 2018

Rododendron Gartendirector Rieder zaczął przekwitać. Delikatnie wyłamuję mu zasychające kwiaty, żeby mógł wypuścić nowe przyrosty.Nova Zembla weszła w pełnię kwitnienia.

Do kwitnienia zbiera się ostatni. Rośnie naprzeciw. Jeśli pogoda się nie zmieni, to róże zakwitną jeszcze w maju. Ta rugosa zwykle kwitła pod koniec maja.

Naprzeciw tarasu wdzięczą się krzewuszki. Zwabiają sporo owadów.

Trzcinniki dopasowały się kolorystycznie do krzewuszki Variegata, a kwitnąca żurawka krwista i kocimiętka uzupełnia ten zestaw. Piwonie pokazują kolorek.

Kukliki i irysy syberyjskie- niezawodne rośliny.

jolanka 20:40, 12 maj 2018

Pozazdrościłam deszczu Podlewanie to nie to samo.
Te irysy to takie ciemne? Fajne
Gosiek33 20:44, 12 maj 2018

Kukliki jeszcze kwitną? moje w większości pogubiły płatki. Tylko odmianowe się jeszcze pysznią. Tyle jeszcze masz kwitnących rodków, sporo moich gubi kwiaty - susza? Podlewam je przecież
Gosiek33 20:49, 12 maj 2018

Pokarało mnie - czytanie forum w telefonie powoduje, że tyle informacji mi umyka. Nie ma to jak dobry deszcz
mrokasia 20:55, 12 maj 2018

Ewidentnie Haniu u Ciebie wszystko jest do przodu o 2 tygodnie - moje krzewuszki dopiero zaczynają a u Ciebie w pełni kwitnienia .
Gruszka_na_w... 21:29, 12 maj 2018

Jolu, irysy są ciemne. Ładną plamę koloru dają. W tym sezonie zabraknie łubinów ze zdjęcia. Popadły w niebyt.

Gosiu, dwa razy solidnie popadało i i ogród ożył, ale rodkom raczej zaszkodził. Im w porze kwitnienia deszcz psuje kwiaty. Moje rodki są na podwyższonej rabacie na granicy okapu, podlewam je raz w tygodniu, jeśli jest sucho. Rosną prawie w cieniu, bo to północny-zachód. Może dlatego maja dłużej kwiaty.
Kukliki ze zdjęcia słońce mają dopiero ok. 15. Tam, gdzie słońce jest dłużej też przekwitają.

Kasiu, przez to przyspieszenie wegetacji musiałam się już pożegnać z widokiem kwitnącego lilaka NN. Dzisiaj obcięłam mu kwiatostany, bo zaczęły zasychać. Na pocieszenie został mi węgierski i Palibin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies