Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 13:56, 12 maj 2018

No więc ja nie wiem skąd ten mój pomysł ze turzyc się nie tnie...wydaje mi się, że gdzieś Szefowa w jakimś artykule pisała, ale może coś źle zrozumialam? widzicie jaka mam dziurawa ta wiedze gdzieś dzwonią ale nie wiem w którym kościele

Dzięki Toszko za ten wykład o choinach I cisach. Ogromnie się przyda Bo mi zawsze strasznie ręką drży jak mam coś uciąć więc tne niezbędne minimum czyli wiosna
Wojtki też mogę ciąć jeszcze raz mimo że je lekko cielam w kwietniu? Szkoda mi tych pięknych zieloniutkich przyrostow...
malgol 13:57, 12 maj 2018

No to mój Gibraltar już Albo w końcu jak kto woli
malgol 14:56, 12 maj 2018

I jeszcze jedno...żadna turzyca mi się nigdy nie wysiala Bronz form może od dwóch lat są martwe a nie wiem o tym. Zresztą stipa też nigdy. Chyba nie lubią u mnie rosnąć
JoannaDe 15:50, 12 maj 2018

Toszka napisał(a)
Turzyce tego typu tnę na 10-20cm w okolicach kwietnia. Czasami trzeba wykopać, podzielić, oczyścić z suchego, skrócić korzenie i sadzić. One są do -15, -18C. Cudów nie ma i trzeba pielegnację dostosować. Kwitną i sieją się. Trzy lata temu wymarzły mi FC. A w zeszłym roku nagle pojawiły się siewki. Setki. Tak samo rokrocznie mam z wysiewem Bronze Form. Co ciekawe - siewki rosna błyskawicznie. Uwielbiają towarzystwo kory i ziemię przekopaną z nią. Jednak na kwaśnej nie rosną jak carexy (np. FC, ID i podobne), czyli lubia ziemię od lekko kwaśnej do obojętnej.

Choiny traktuj jak cisa. Tnij mocno tak samo. Ja bym nawet teraz ciachnęła, póki idą przyrosty. To pobudzi do wypuszczenia nowych. W zeszłym roku przez przypadek odkryłam, że cisy świetnie i błyskawicznie zagęczają się, kiedy tnie się je co 2-3 tygodnie: poduchę chciałam optycznie przesunąć i to co miało "stać" w miejscu cięłam często, a reszta miała rosnąć. Efekt - ta część często cięta jest gęsta i puchata. Część "przesuwana", czyli do wzrostu jest rzadsza i lekko dziurawa Potrzebne jest tylko dość spore podlewanie najlepiej deszczówką (woda ze studni lub z kranu zazwyczaj ma wysokie ph).

I znowu się czegoś mądrego dowiedziałam
UlaB 19:15, 12 maj 2018

malgol napisał(a)
No to mój Gibraltar już Albo w końcu jak kto woli

świetny
żólta obok to ....?

pociesze Cie ze u mnie stipa i brązowe tez srednio mi sie sieją
fakt, ze mam malutki ogrodek wiec dosyc czesto piele i zapewne to jest przyczyna
malgol 12:08, 13 maj 2018

UlaB napisał(a)

świetny
żólta obok to ....?

Żółta to azalia pontyjska tak przepięknie pachnie, że o zawrót głowy przyprawia mam ich 6 sztuk więc jest co wachac
Makusia 09:57, 14 maj 2018

MirellaB napisał(a)
Dziewczyny poradziły mi kiepskie trawy podsypać nawoze do trawników, albo podlać florowitem - tak uczyniłam - pomogło tzn.trawy ruszyły z kopyta

O! Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam. Teraz można jeszcze, czy już po ptokach?
ren133 09:58, 14 maj 2018

malgol napisał(a)
Renia, pociagalam, nie wychodzi. Ok, będę jeszcze chwilę czekać. Ja myślałam że to turzyca I jej się nie tnie, dlatego przycielam tylko końcówki. Te przyciete to darowane.

Ja bym jeszcze wyskubała co tam się da i widać że rosną, wkrótce nabiorą masy, nawet możesz im pomóc florovitem lub gnojówką z pokrzyw
malgol 11:16, 14 maj 2018

Makusia napisał(a)

O! Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam. Teraz można jeszcze, czy już po ptokach?

Ja bym jeszcze teraz dawała. Przeciez to dopiero wiosna!
malgol 11:18, 14 maj 2018

ren133 napisał(a)

Ja bym jeszcze wyskubała co tam się da i widać że rosną, wkrótce nabiorą masy, nawet możesz im pomóc florovitem lub gnojówką z pokrzyw

Jednak wczoraj troche dało się wyskubaćczyli teraz maja luz na nowe listki Dam im szansę