Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 00:51, 27 cze 2018

Do góry
Hortensjowa w pełnym rozkwicie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:50, 27 cze 2018

Do góry
Na dobranoc zdjęcie z mojego ogródka a właściwie oczka wodnego
Zaczęły kwitnąć lilie...

i taki czarny jegomość dość sporych rozmiarów siedzi prawie nieruchomo na liliach od co najmniej kilku dni
Szkodnik jakiś? Czy tylko gość zachwycony liliami?

Ogród Mirelli 00:49, 27 cze 2018

Do góry
Kupione naparstnice i gaura nareszcie posadzone

Ogród Mirelli 00:46, 27 cze 2018

Do góry
Ogród Mirelli 00:44, 27 cze 2018

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:44, 27 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

-------------------------------

coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę

To Poskrzypka liliowa żarłoczne larwy,siedzą w tej swojej czarnej kupie i dalej wcinają...,u mnie Decis radzi ,pryskam nim jak tylko zobaczę te czarne kupy na liściach ,u mnie zaczynają od dolnych liści ,więc zawsze zdążę zanim dojdą do kwiatów.W tym roku niektóre prysnęłam profilaktycznie i nie było, resztę musiałam pryskać później.Można rozduszać ...ale ble...! i niektóre wtedy strącone spadną i wrócą...
Ogród Mirelli 00:43, 27 cze 2018

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:42, 27 cze 2018

Do góry
Richie napisał(a)
Mira, gratuluję tysiąca. Będę wdzięczny i zobowiązany za hosty Oranże Malmarade
Jeśli będą w Rzeszowie to bardzo proszę o 2 szt.
Pozdrawiam.

Byłam dziś w Rzeszowie - niestety plan mi się zmienił i czasu mi brakło na moje przyjemności. Będę pamiętać innym razem.

Wiem że lubisz kolor czerwony ale może dla odmiany coś chłodniejszego ?

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:40, 27 cze 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Właściwie to jakbym o sobie czytała - za gorąco na pracę w ogrodzie, też mam do przesadzenia siewki naparstnic i przywrotnik pod lipy jako skarpety w moim przypadku, ale czekam na ochłodzenie, bo roślinki mdleją w tym upale po przesadzeniu.
Też mam trochę ślimaków mimo suszy i identyczne "duperele", czyli koszyki ażurowe (ale nic w nich nie stoi i się marnują w kącie), takie same "rapiery" do wbijania w ziemię z ozdobnym końcem, teraz podpierają krzaczor baptysji.
Świdoświdę również podskubuję, mam trzy odmiany i one będą owocować po kolei, super sprawa, tzn. pyszne są.
I celozje identyczne kupiłam do doniczek. Pierwszy raz je będę miała, czy one się jakoś rozrosną?

A hortensji różowej musisz zakwasić ziemię, wtedy sfioletowieje do zniebieszczenia. Jak będzie rosła w ziemi zasadowej zostanie jaka jest, a jak będzie zbyt zasadowa, to zżółkną jej liście. Możesz kupić jej nawóz typu "niebieska hortensja".

O! przywrotniki jako skarpety ale będzie szał.

Celozje mam pierwszy raz i kupiłam takie niedobitki i się jeszcze targowałam bo stwierdziłam że takie dziady to powinien mi pan dać za darmo..i pewnie by dał ale już nie chciałam naciągać struny. Trzeba by zasilić i pójdą do donic na razie stoją na mojej ściance.

Z hortensjami dziwna sprawa. Mam kwaśną raczej ziemię, wsadzałam do kwaśnego torfu, zasilam nawozem do hortensji, podsypuję igły modrzewiowe, była tez kora i na dodatek one mają być czerwone nie fioletowe.
Choć jak będą fioletowe to już lepiej.
Dorota mi mówiła że wyczytała u Bogdzi żeby wkoło krzaka wbić długie gwoździe - i tak zrobię, mam tez zardzewiałe cynkowe naczynie i zbieram tam wodę i nią podlewam - zobaczę efekt za rok.

-------------
Jak te pomidorki Bajajka będą dobre to już będę miała swojego pewniaka z małych
Ogród Mirelli 00:39, 27 cze 2018

Do góry
Czas na jeżówki

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:36, 27 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)

coś mi zjadło lilie i co nażarło się i padło czy jak? pierwszy raz coś takiego widzę

Mira coś podobnego (blee, obrzydliwstwo!) zeżarło mi końcem maja szachownice cesarskie. Na szczęście zdążyły pięknie wykwitnąć i po kwitnieniu liście zeżarło prawie całe. Nie czekałam na zaschnięcie liści wyrwałam wszystko. Mam nadzieję, że to nie zimuje w ziemi
A wydawałoby się, że zapach szachownic skutecznie odstrasza wszelkich intruzów. Ale w tym roku było to po raz pierwszy (a mam szachownice od kilkunastu lat)
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:30, 27 cze 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Monty pokazał kiedyś taką wersję siania, m.in. pietruszki.
Świdosliwa jest znakomita na dżemy, wyborny smak ma.

Świdosliwa mnie zaskakuje. Obrodziła niesamowicie a ma 3-ci seon. Dojrzewa nierówno więc podjadam owocki już jakiś czas i żal mi ją na przetwory.
Za rok jak też tak obrodzi to już zrobię coś i wtedy się o przepis upomnę.
Wydaje mi się że też mogła by być do mięs dobra. Ja dodawałam do sałat jak robiłam jakieś z serami i olejem z pestek dyni.

W tym roku zajadam się koprem. Wreszcie mi się sam wysiał i jest już las, mam też z siewu a w poprzednich latach wysiany nie wschodził.
Teraz koperek dodaję do wszystkiego.

Znowu na wsi 00:28, 27 cze 2018

Do góry
Joku napisał(a)

Basiu Westerland specjalnie dla ciebie

Jolu, dzięki. Podoba mi się jej kolor.

Wykorzystujesz lawendę na potpourri?
Ogród z wilkiem zamkn. 00:26, 27 cze 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
porażka -przegraliśmy
ogrodowo nie działam na razie nic ,bo brak czasu niestety ,ale kilka fotek cyknęłam
dla rozładowania negatywnego nastroju po meczu
placykowa -jeżówki zaczynają

Ładne zestawienie roślin na placykowej
W ogóle wszystkie roślinki masz już w takich fajnych kępkach:tawułki,jeżówki,liatry,ile one mają?Czy kupiłaś już tak bardziej rozrośnięte?
Super spotkania!Do ogrodów Kapias już kolejny rok się wybieram,może w tym ,w lipcu na urlopie się udaPlanujemy wyjazd
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:23, 27 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informacje o wysiewie pietruszki bardzo przydatne. Dziękuję.

A proszę -
kiedy się przycina pory? tak mi się wydaje że je cięlaś

i co z selerem podcinałaś korzenie?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:23, 27 cze 2018

Do góry

Niestety w Rzeszowie widziałam już skutki żerowania ćmy bukszpanowej. Spore kule i obwódki bukszpanowe zeżarte przez to cholerstwo
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:21, 27 cze 2018

Do góry
cd.

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:20, 27 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Międzu szkrzyniami wysypałam korą na gołą ziemię (zdjęłam darń dość głęboko) i jeszcze nie musiałam pielić (od 6 tygodni). Ale kora bardzo się nagrzewa - jest duża różnica temperatur miedzy trawnikiem oddychającym a korą.

No ale czymś się trzeba ratować. W warzywniku z jednego boku mam trociny (te są fajne ale mam zbyt mało) a z drugiego słomę (ślimak się może zaplątać pod nią i dobrać do dalii, lepiej ją posiekać jednak).

Taka płyta zaprawa Ci popęka (granica przemarzania), nie warto się w to bawić.

Ja kiedyś pójdę w cegłę (cegłę fajnie się moczy w lecie i zachowuje fajną wilgotność, kamień też).

Zrębki będą fajne w Wojsławicach tak mają i jest super miękko i naturalnie.

Zrębki tylko ich nie mam albo mam mało - coś się wytnie i będą

Ja daję kartony na spód i na to zrębki. Ale zauważyłam że to pasuje nornicom taki podkladzik.

Kwitnie Ci biały agapant?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:19, 27 cze 2018

Do góry
A skoro już wspomniałam o Rzeszowie (pozdrawiam dziewczyny z Podkarpacia ) to kilka fotek z z samego centrum tego miasta (WSPiA). Zachwyciłam się zielenią i kompozycją

Fotki słabej jakości bo z telefonu a do tego wciąż siąpił kapuśniaczek

Pomysły na nasadzenia na skarpę (a ja przecież myślę nad skarpą)

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:11, 27 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Miruś u nas też sucho Nic się nie chce, a chwastom to jakoś nie przeszkadza kurcze
Kompostownik masz pierwsza klasa już Ci mówiłam
Doczytałam też o pietruszce, bo mi też nie wschodzi.. można jeszcze ją wysiać?
Usychają mi kwiaty w donicach, jak wracam z pracy po całym dniu padają.. musze podosadzać bo straszą jakieś niedobitki.. co tu wybrać żeby przeżyło

Pietruszkę mam nadzieję że wysiałaś - ja wychodzę z założenia że jak czegoś nie spróbuję to się nie dowiem - pietruszka chyba lubi zimno jak wschodzi bo sieje się ja wcześnie - tego nie wiem na bank tylko dedukuję - a wiadomo jak będzie pogoda w wakacje ?

Pelargonie są niezawodne do donic - może nic wyfikanego ale ja się do nich coraz bardziej przekonuję zwłaszcza jak opanuję ich przechowywanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies