Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ren133 15:25, 01 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Koper włoski

Nic dodać nic ująć ... można poczuć się jak w raju
Zana 21:37, 01 sie 2018

No ja już nic nie powiem. Każde zdjęcie z Twojego ogrodu mnie zachwyca!

Pamiętasz, jak pytałam u Ciebie co zrobić z dzikimi pszczołami? Same się jednak wyniosły, eM miał rację (myślę, że jednak całkiem przypadkowo). No i dobrze, bo już miałam wizję cieknącego po ścianach miodu.

Czy poleciłabyś jakieś byliny do półcienia kwitnące w sierpniu oprócz zawilców i świecznic (świecznice za wysokie)? Kolor chyba obojętny.
abiko 10:46, 02 sie 2018

Podziwiam agapanty, nie wiem dlaczego u mnie za każdym razem się nie udaje. Odpuściłam. Ale piękne
Pszczelarnia 16:46, 02 sie 2018

abiko napisał(a)
Podziwiam agapanty, nie wiem dlaczego u mnie za każdym razem się nie udaje. Odpuściłam. Ale piękne

Cenię je sobie za to, że prawie w ogóle nie potrzebują światła do przechowywania w grudniu-styczniu w pomieszczeniu. Choć mam też takie, które pozostają zielone cały czas i te muszą mieć światło. Ich błękit jest nadzwyczajny. Żadna inna roślina na rabacie nie ma takiego odcienia (może niektóre goryczki albo tylko wiosenne szafirki?)

Może agapanty lubią afrykańską pogodę?

Wydaje mi się, że zasilanie jest tutaj bardzo ważne. Ja swoje w tym roku wszystkie przesadzałam do plastikowych doniczek, żeby łatwiej było je przenosić na zimowanie. W sezonie zaś na zewnątrz stoją w glinianych.

Były zasilane 3 razy nawozem wieloskładnikowym i 1 humusem.
Pszczelarnia 16:51, 02 sie 2018

Zana napisał(a)
(...)

Czy poleciłabyś jakieś byliny do półcienia kwitnące w sierpniu oprócz zawilców i świecznic (świecznice za wysokie)? Kolor chyba obojętny.

Mnie zachwyca żurawka owłosiona (np. heuchera villosa 'Autumn Bride'). Nie straszny jej nawet większy cień i suche stanowisko. Bardzo dekoracyjna. Ładnie kwitnie też w tym czasie kirengeszoma (bardzo, bardzo lubię). Innych bylin do półcienia chyba nie znam.
Pszczelarnia 16:52, 02 sie 2018

Magda70 napisał(a)

a moje tojady wygniły.

Aż nieprawdopodobne.
Pszczelarnia 16:56, 02 sie 2018

Malgosik napisał(a)

(...)
masz może odętkę?
kupiłam zanim o niej poczytałam
obawiam się czy nie porozłazi się...

Miałam na rabacie bylinowej i wyrwałam, bo głównie się rozłaziła (ale to nie był dla mnie problem, bo to normalne, jak przy pysznogłówce czy floksach albo astrach krzaczastych). Mnie denerwowało jej pokładanie się na sąsiedztwo.

Teraz od 2 lat mam ją w nowym miejscu - między rdestem himalajskim, świecznicami, w plecach rabarbar dłoniasty - stoi dobrze, ma równe sobie sąsiedztwo.

Pszczelarnia 16:57, 02 sie 2018

Joku napisał(a)

Niedawno rozszyfrowałam: dymnica pospolita. Może już znasz nazwę.

Podglądam stale, pięknie prezentują się twoje rabaty.

Nie znałam. Poczytałam i bardzo dziękuję. Jest niby rośliną wskaźnikową gleby zasadowej - aż sprawdzę z ciekawości.
Pszczelarnia 17:00, 02 sie 2018

Urszulla napisał(a)

Ewo, ujęcia wystylizowane na maksa na okładki gazet ogrodniczych. Fajnie że takie kwiecie pięknie rośnie-pooglądałam i powąchałam ale w obawie przed pszczołami wolę to pierwsze czyli oglądanie U mnie zbyt ciężkie warunki panują dla takich zwiewnych roślin, jak to Viva mi powiedziała że nie można mieć wszystkiego więc dlatego zaglądam.

Tak wykadrowane.

Dlaczego mówisz,że masz ciężkie warunki dla takich roślin? Mnie się wydaje, że one z tych łatwiejszych i mało wymagających. Potrzebują od natury tylko światła - a wszystko inne może im zapewnić ogrodnik.

Pszczelarnia 17:04, 02 sie 2018

mikina34 napisał(a)
Ewo, czy wrotycz z gnojówki to można dać na kompost, czy potruje żyjątka? Nie chciałbym pomagając zaszkodzić...

Jak ten wrotycz już jest "wyprany", "wygnieciony", "odwirowany" to można. Przecież nie ma go bardzo dużo w tonach. Ci, co nie lubią wrotyczu, przeniosą się na drugą stronę pryzmy kompostowej. A potem wrócą. Ja bym dała choćby dla własnej obserwacji.