Co do pomidorów to już Magda podpowiedziała, dziękuję
Co do podpisu to sama prawda, niestety na złotej myśli się kończy np. wczoraj na wieczór wrąbałam miseczkę płatków (niby fitness) i popiłam kieliszkiem wina, a co, na bogato
Zaglądam po cichutku, bo niewiele mądrego mam do powiedzenia, gapię się z otwartą buzią i podziwiam
Elegantissimę posadziłam bo takie miałam na stanie, kupiłam już kilka lat temu gdy moja świadomość ogrodowa była bliska zeru... O istnieniu odmiany Ivory Halo nie miałam wówczas pojęcia. Naprawdę nie da się nad nim zapanować cięciem??? Głównie chodzi mi o szerokość, wysokie sobie mogą być .
Perovskia chyba ta większa, ale tylko 1 sztuka . Powód - ten sam co przy dereniu.
Powiem tak - nie będę teraz wywracać do góry nogami tej rabaty. Derenie będę mocno cięła, jak się okaże że jednak to potwory to wtedy je wymienię na Ivory Halo. To samo z perovskią.
Podłamałam się
Miałam tego derenie. Do mojego ogrodu po kilku latach okazał się stanowczo za duży i w konsekwencji został zlikwidowany. Z mojego doświadczenia z nim: dopóki nie zaczęłam go ciąć było ok. Na forum przeczytałam, że derenie się przycina i jak zaczęłam przycinać to zrobił się wielki krzaczor.
Nie pamiętam u kogo na wątku, ale widział piękną kule z tego derenie i żałował, że go zlikwidowałam
Nie ma powodu do podłamek. Elegantissimę mam od 5 lat w kilku egzemplarzach. Dorodnie (zgodnie z cechami gatunku) rośnie tylko, jeśli jej się zapewni wszelakie wygody (czytaj spore dawki wilgoci). Pod brzozami, gdzie nie podlewam, trzyma bez cięcia wysokość nieco poniżej metra. Tuż obok swoich masz tuje. One uchwycą sporo wilgoci. Perovskia to bylina. Gdy zrobi jej sie tam za ciasno, to ją wysadzisz.
Przypomnij mi, jakie tam masz hortensje?
Ewa, kochana, no właśnie widuję w przestrzeni miejskiej sporo ciętych dereniowych żywopłotów i wydawało mi się, że nieformoeane to wielkie rosną ale przycinane niekoniecznie...