Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:57, 17 paź 2022

Do góry
Dzięki wam dziewczyny też się nią cieszę. Za hortensjami jest trawa afrykańska hortensje już ją przerosły a zależało mi aby horty były wyższe od rozplenice. Muszę pogłówkować aby posadzić coś wyższego ponad hortami.
Nieraz jak sądzę coś bezmyślnie to dobrze wychodzi.

Dzisiaj zamówiłam 2 trawy miskanty po 2 szt Neil Lucas i Ruby Cure podobały mi się.
Neil Lucas ma Agnieszka ogród z zegarem spodobała mi się.

Może przebarwiające się drzewa

Wymarzony sielankowy ogród..... 23:41, 17 paź 2022

Do góry

Monika przeczytałam priv. Pisze do ciebie za nim pamiętam a ty będziesz wiedziała o co mi chodzi. Kiedyś ciebie pytałam o te żółte kwiaty na tle świerków. Uskubniesz mi wiosna trochę?

Dlaczego nic nie wstawiasz masz taki piękny ogród.
Ja zaglądam do ciebie, ale jak ty jesteś uśpiona to co pisać. Zawsze się zachwycałam teraz też twoimi rabatami.
Ranczo Edy 21:35, 17 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie tulipanowiec z żółtego przeszedł w ostry pomarańczowy. To piękne drzewa, aby jeszcze kwitnąć chciały.

Bukieciki piękne a mnie się nie chce nawet do wazonu kwiatów ściąć.

Miłej niedzieli

Hej Elcia u mnie zakwitł po 14 latach muszę sprawdzić bo zapomniałam ... podobno dłużej się czeka gdy jest z nasionka ale ja nie wiem z czego był mój jak raz zacznie to już nie przestaje dawać popisu w czerwcu co roku wiem że nie lubi cięcia i można tylko w lutym to też trudne bo on się łamie ale co tam dla tych liści i kwiatów naprawdę warto u ciebie też przyjdzie ta chwila
A wiesz do wazonu nie przepadam ale na takie uroczystości rodzinne szkolne to biegam i wycinam ha ha
Bylinowa łąka 18:34, 17 paź 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Pięknie się przebarwia ta kalina.
Mam u siebie jedną molinię i chyba źle ją wyeksponowałam, a właściwie schowałam za miskantami. Wiosną muszę pomyśleć o nowej miejscówce.

Zuza molinie też mają różny pokrój. Niektóre są takie bardziej pionowe, a niektóre rozkładają się jak wachlarz. Ale warto je wyeksponować. Ja lubię je zwłaszcza jak sie już na taki zółty kolorek przebarwiają.

Alija napisał(a)
Trzmielina ma bardziej jaskrawy kolor niż kalina, mnie obie się podobają, każda trochę inna.
Nie mam ani jednej molini, ciekawa trawa.

Tu masz rację, Ale kalina u mnie na pierwszym miejscu. Molinie są przeróżne, a ostatnio widziałam palczatkę. To też mało znana trawka, a bardzo ładna. Są takie dwumetrowe i niskie ok 60 cm tylko one lubią przepuszczalne podłoże i u mnie by się nie sprawdziły.

Mnie się podobają obydwa krzaki trzmieliny i kaliny. Trzmielina ostry kolor. Moja takiego nie ma.
Chyba takie astry niebieskie z żółtym oczkiem też mam.

Jeżeli chodzi o molinie ona ma te kwiatostany bardzo delikatne i trudno jej zrobić fotkę. Za to w realu cudowna mam 2 szt i też latam z aparatem aby ją sfocic i guzik wychodzi.
Bardzo się cieszę, że kupiłam te marcinki. U Sylwii jak zobaczyłam odrazu mi się spodobały. One mają żółte oczko tak jak te niebieskie.
Gosiu ciepło u nas się zrobiło grzybów sporo. Niestety jest sucho i podlewam chociaż te zimozielone aby później jak będzie zimno nie stać z sikawka.
Jutro jeszcze dalszą część Tui.

Miłej niedzieli Gosiu

Elu no właśnie napisałam wyżej, że jednak kalina dla mnie numer jeden.
Molinie ciężko uchwycić, jakoś w aparacie zbyt przejrzysta jest.
Marcinki w pięknym kolorze nabyłaś. Też dostałam od Sylwii sadzoneczkę i zobaczymy czy u mnie bedzie miał takiego powera jak u niej.
Ten weekend był piękny i sobotę udało się podziałać. A w niedzielę wypocząć.

Agatorek napisał(a)

Miałam posadzić te ogrodowe do donic, ale całe lato się nad tym zastanawiałam i tu na forum poczytałam, że lepiej jednak do ziemi (zresztą jak wszystkie rośliny to wolą ). Dopiero niedawno posadziłam je na rabacie zaraz przy domu (rzadko pokazywałam, bo to stara rabata do poprawki), więc będą w miarę osłonięte od wiatru. No i tam mają większość dnia w cieniu.
Zrobię fotki jak przydybię lepsze światło, ale nie są tak przebarwione, jak Twoja. Ale też całkiem ładnie

Przebarwień u ciebie nie brakuje. Klony, perukowce i judaszki zachwycają. Może hortensje za rok pokażą swoją urodę,

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia posadziłam wczoraj molinie od Uli, zachwyciły mnie u niej w realu Zobaczymy czy będą chciały rosnąć u mnie

Prawda, że piękne? Tylko Wiola pisała, że molinie źle znoszą jesienne przesadzanie, dlatego swoich nie ruszałam. Na wiosnę się jeszcze umówimy. To boltonię i trzcinnika ci dam.

KasiaBawaria napisał(a)
Kaliny piekne. Seslerie na pewno ci sie przyjma.Swoje dzielilam w upal latem i ani jedna nie wypadla.
Zazdroszcze ci tego miejsca

Kasiu to fajnie jakby się udało, bo potrzebuję ich dużo, żeby były widoczne, a kasy za dużo nie chcę wydawać.
A ja podziwiam jak ty swoje miejsce na ziemi urządziłaś. U mnie jeszcze wiele pracy. Ale lubię to.

Kalina Caskade już trochę wytarmoszona przez wiatr.

Przegorzany jak mają odpowiednie tło, to i przekwitnięte zdobią.

Memory z krajobrazem w tle.

Kalina koralowa. Im większa tym ładniejsza.

Ptasi gaj 11:36, 17 paź 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Elu cudna jesień u Ciebie czytam, że na południu byłaś i fajne rejony zwiedzałaś pamiętasz może odmianę tej bergeni bo taka większa z liści mi się wydaje niż moje, a szukam takich coby liściory bardziej pokaźne były buziaki

Monika kupiłam 9 lat temu 2 Bergenie i nie przywiązywałam wagi do nazwy bergenia to bergenia. Od niedawna czytam, że jest dużo odmian sama w zeszłym roku kupiłam o czerwonych liściach ale nie widzę tej czerwieni.

Od tych 2 Bergenie dorobiłam ich się bardzo dużo korzenie cielam.i nowe wyrastały obsadzilam sporo Łasku nimi.
Daje im wiosna sporo kompostu pod liście.
Rzeczywiście są ładne kto je widzi się nimi zachwyca. Na focie to z pociętego korzenia.
Zob na priv.
Ptasi gaj 07:45, 17 paź 2022

Do góry
CD

Świetna kompozycja
Ptasi gaj 07:21, 17 paź 2022

Do góry
CD

Elu cudna jesień u Ciebie czytam, że na południu byłaś i fajne rejony zwiedzałaś pamiętasz może odmianę tej bergeni bo taka większa z liści mi się wydaje niż moje, a szukam takich coby liściory bardziej pokaźne były buziaki
Ptasi gaj 23:15, 16 paź 2022

Do góry
CD

Cały ogród piękny jest, ale to urocze połączenie
Ptasi gaj 23:02, 16 paź 2022

Do góry
CD

Elu piękna jest ta rabata
Są na niej wszystkie kolory jesieni. Na innym zdjęciu widać, że pięknie przebarwiły się Twoje Malepartusy.
Szkoda, że po takiej kolorowej jesieni przychodzi zima.
Ogród w Klein Kottorz 22:53, 16 paź 2022

Do góry

A dlaczego? Bo nie jesteś myśliwym? Była szczera. Kupuje się psa do osobowości pana/pani.
Musisz się Danusiu przestawić na inne tory.
Pies myśliwski musi się wyszaleć codziennie przynajmniej kaczkę przynieść.

Tak na serio mam w rodzinie leśników/myśliwych i mają psy myśliwskie. Szwagier prawie codziennie idzie z psami do lasu, aby nie zapomniały do czego są stworzone

O ogrodzie nie pisze bo widzę, że wszystko stoi na swoim miejscu.

Elu od początku wiedziałam, że nie jest to rasa dla mnie, ale pies jest i trzeba go wychować.
Nie podoba mi się założenie, że nie jestem w stanie nauczyć go podstawowych reguł. W końcu po to idzie się na indywidualne szkolenie żeby nauczyć psa i właściciela wzajemnej współpracy. Już na pewno do tej kobiety nie pójdę, szukam innej psiej szkoły.

Jamniki też są trudne, a miałam je przez 26 lat

Codziennie chodzę z Kodo na długie spacery, szaleje po polach, łąkach i zagajnikach. Tropi, węszy, biega, pod tym względem jest spełniony
Ptasi gaj 22:25, 16 paź 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ogród pięknie wygląda
Ale dobrze, że miałaś okazje pozwiedzać inne tereny.

Wysłałam Ci na priva info o miskancie neil Lucas. Można go kupić w tej samej cenie, co w Alba..rze, tylko w ponad dwukrotnie większej doniczce.

Tak się przyzwyczaiłam do tego Alb..., małe są te sadzonki ale dobrze się przyjmują i później ładnie rosną.
Ceny teraz wszystkie wysokie. Wiosna to dopiero będzie kosmos.
Ogród z zegarem 22:22, 16 paź 2022

Do góry
Agnieszko bardzo dziękuję. Jutro wszystko sprawdzę. Dzisiaj już jestem zmęczona praca w ogrodzie. Chciałam zrobić jak najwięcej bo chłody nadchodzą.

Ładny jest zaraz go sobie zanotuje. Nie jest wysoki i to duży plus.
Ptasi gaj 21:55, 16 paź 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:53, 16 paź 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:51, 16 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Elu, ale miałaś świetną wycieczkę. Zdjęcia z ogrodu Kapiasów bardzo ładne.
Niesamowicie wyglądają te łany traw.

Alicja duży teren to i rozmach duży.
Tak bardzo ładnie to wygląda na południu Polski ciepłej i szybciej wszystko się złoci

Dzisiaj też przesadzslam trzcinniki cheju du. Bardzo mi się podobają. Nie zrobiłam dzisiaj fotek bo już było ciemno jak skończyłam.
Muszę przerzedzić jedna rabatę i część traw wykopać i posadzić w inne miejsce.
Jak są małe trawki to jest luźno po 2 latach zrobił się gąszcz. Na poniższej focie

Ptasi gaj 20:52, 16 paź 2022

Do góry
Ogród jesienny u Kapiasow

Elu, ale miałaś świetną wycieczkę. Zdjęcia z ogrodu Kapiasów bardzo ładne.
Niesamowicie wyglądają te łany traw.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:32, 16 paź 2022

Do góry

Jak to sadzoneczke a tyle ich masz. Są przepiękne i chyba wiosna się upomni aby porównać z tymi co kupiłam.

Anitaka pięknie ma. Wszystko na swoim miejscu i pewnie nie lata tak jak ja.

Anitki ogród zawsze dobrze wygląda

Z jednej sadzoneczki przez trzy czy cztery sezony rozmnożyłam tyle
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:09, 16 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie wiem, trzeba by Abiko pytać bo to od Niej dostałam sadzoneczkę

Jak to sadzoneczke a tyle ich masz. Są przepiękne i chyba wiosna się upomni aby porównać z tymi co kupiłam.

Anitaka pięknie ma. Wszystko na swoim miejscu i pewnie nie lata tak jak ja.
Ogród z zegarem 12:38, 16 paź 2022

Do góry

Piękny jest, że ja go jeszcze nie mam.
A kiedy go kupowałas byłam przed chwilą na Albo... I już nie ma w sprzedaży zapisałam się.

Kolorki dużo zależy w jakiej ziemi rośnie. Na fotki Alb...btez nie ma co patrzeć bo jest ich mało bo nowy a po drugie nie wiadomo gdzie zrobione może w Chinach.

U mnie ambrowiec żółto, pomarańczowy i amarantowy.

Alb… ma często popierniczone fotki jeśli chodzi o trawy. Była kiedyś o tym mowa na trawiastej grupie na FB. Z kolej na fotkach na stronie Ryków jest takie nieprzebarwiony.
W ogródku emerytki 12:14, 16 paź 2022

Do góry
Gogo piękne widoki nie kopiuje bo musiałabym wszystkie skopiować. Muszę i ja może jutro wyruszyć w las.
Bardzo lubię takie szuru bury pod butami.
Jesień kolorami to najpiękniejsza pora roku. Później ten okropny listopad.

Byłam na wycieczce w Beskidach przepiękne krajobrazy buki, klony złotem obsypane.

Pozdrawiam

Elu, dzięki
Ach, szelest liści pod stopami jest bardzo przyjemnym dźwiękiem, nawet sobie tymi liśćmi, jak dziecko, porzucałam - zdjęcia brak
Beskidy znam bardzo dobrze, bo w czasach szkolnych tam jeździłam na kolonie, wycieczki czy grzybobranie /moim rodzinnym miastem jest Jaworzno/.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies