Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 11:04, 30 mar 2023

Kordina napisał(a)
Ja też miesiącami, np w jednej torebce z cyfrą rzymską III osobno kwiaty, zioła i warzywa do wysiania w marcu, to samo z IV do wysiania w kwietniu itd

"... miesiącami..."

"... osobno kwiaty, zioła i warzywa"...

Czapki z głów, Bożenko! Pełna profeska! Logistyka nasienna na 6!
Patrycja_KG_Lu 14:13, 30 mar 2023

Muszelka napisał(a)

Aniu, przepraszam, nie zauważyłam pytania. Często piszę z doskoku, z telefonu.

Ciemierniki, o które pytasz to odmiana 'Ice Roses Red' kupiona wysyłkowo od p. Zymona.

Pod linkiem krótki filmik, w którym sam p. Zymon opowiada, jak pielęgnować ciemierniki:
https://hgtv.pl/wideo/nowa-maja-w-ogrodzie-gdzie-i-jak-najlepiej-sadzic-ciemierniki,2018331,1.html

Jesteś pewna, że to ta odmiana? Jaki ona ma kolor kwiatów? Nazwa i zdjęcie u Zymona sugeruje czerwony, a na Twoim zdjęciu na 307 stronie można odnieść wrażenie, że są różowe.
Muszelka 15:16, 30 mar 2023

Kolor na fotografiach bardzo często nie oddaje realnego. Zależy to m.in. od światła - w jakiej porze dnia było wykonane zdjęcie. Czy w tzw. "złotej godzinie", w słoneczny, czy pochmurny dzień. Wierne oddanie koloru zależy też od samego aparatu. No i skalibrowania monitora/wyświetlacza, na którym ogląda się fotografie.

Ciemierniki zostały zakupione w sklepie p. Zymona. Każda doniczka była oznaczona zawieszką. Raczej nie wysłano by mi pomyłkowo 10 szt. innej odmiany.

W nazwie tej odmiany jest "red" wskazujący na kolor czerwony kwiatów. Gdybym jednak miała ten kolor opisać własnymi słowami, to podałabym: bordowo-różowy.

Siedzę w tej chwili na tarasie. Jest pochmurny dzień, patrzę na nie - kwiaty są koloru buraczkowego

Często w słońcu są koloru ciemnoróżowego.

W ciepłym (przedwieczornym) świetle są w odcieniu czerwonym.

Muszelka 17:05, 30 mar 2023

https://florexpol.eu/centrum-ogrodnicze-debowka/7676-ciemiernik-hgc-ice-n-roses-red.html
Zdjęcia z tej strony (oglądane z mojego telefonu) oddają kolor bardzo zbliżony do realnego.

Prawdopodobnie są to egzemplarze ze szkółki p. Zymona (podobne zawieszki, kolor doniczek, dorodne sztuki). Cena też jego

Swoje ciemierniki kupowałam kilka lat temu. Płaciłam chyba 32 zł/szt.

W chwili obecnej, z 10. posadzonych sztuk, pozostało mi 5, ponieważ stopniowo je wykopywałam, dzieliłam na 5, 6 części i wydawałam W najbliższej rodzinie wszyscy je mamy I wszyscy są z nich bardzo zadowoleni.

Po latach kępy tych ciemierników nie tylko obficiej kwitną, ale też bardzo rozrastają się wszerz.
Muszelka 20:32, 30 mar 2023

Odcinek 7 „Bataty bez szmaty”

W każdym serialu, po iluś odcinkach, nadchodzi moment, że wieje nudą. Właśnie ten moment dotknął moje bataty.
Produkują pędy (hura!). Co dwa, trzy dni ścinam najwyższe (ok.15 cm) i od razu umieszczam w doniczce.
Tak sobie sprytnie wymyśliłam (he, he), że jak będę bulwom na bieżąco przycinać pędy, to one będą miały siłę jeszcze więcej ich produkować. Nie wiem, czy to dobry tok myślenia, ale póki co się sprawdza.

Uwaga! Z powodu nudy serial zostaje na jakiś czas zawieszony.

Kordina 00:23, 31 mar 2023

Jaka nuda?? Fajnie jest obserwować każdy rozwój
Muszelka 09:46, 31 mar 2023

Już za moment, już za chwilę, świat się zazieleni!
Spacer z Coffee.

Muszelka 09:47, 31 mar 2023

Kordina napisał(a)
Jaka nuda?? Fajnie jest obserwować każdy rozwój

Producent, reżyser i scenarzysta przemyślą Twoją uwagę
ElzbietaFranka 14:54, 31 mar 2023

Muszelko przeczytałam odn ziemniaków.
Odnośnie ciemiernikow jeszcze zapytam. Czy to u ciebie czytałam, że one się ukorzeniają w wazonie?
Muszelka 15:29, 31 mar 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Odnośnie ciemiernikow jeszcze zapytam. Czy to u ciebie czytałam, że one się ukorzeniają w wazonie?

O ukorzenianiu ciemierników w wazonie nie słyszałam.

Można zrywać kwiatki ciemierników do wazonika. Ścięte bardzo długo w nim stoją (3, 4 tyg.).

Ciemierniki (odmianowe - kolorowe) najprościej rozmnażać jesienią dzieląc wykopaną, dużą kępę na kilka części (tak, jak rozmnaża się hosty - ja kroję nożem).
Zachowują wówczas cechy rośliny matecznej i wczesną wiosną już zakwitają.