Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 23:17, 12 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ja to tez jakos niemam reki do rozsady kwiatowej ale masz pawia fajnego

Z tymi patyczkami hortensjowymi to mi się jeszcze nigdy, przez te 2 lata jak próbowałam żadnej nie ukorzenić
Pawie mam 2 pilnują roślin na rabatach
Lilie z liliowcami w objęciach
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:13, 12 lip 2018

Do góry
Proszę o podpowiedź na co chorują moje berberysy - na liściach plamy jak na zdjęciach, młode pędy mają czarne zwiędłe końcówki, niektóre grube pędy na większych berberysach mają całkiem uschnięte liście, dolne liście żółkną i opadają.

Problem wraca w każdym sezonie - od czasu posadzenia jakieś 3 lata temu berberysy żółte (chyba Maria) były słabsze i chorowite, a 3 zielone rosły duże i silne. Choróbsko co sezon przesuwa się z tych słabowitych na te zdrowe.

Jesienią liście usunęłam, wyrzuciłam. Na wiosnę były opryskane miedzianem i mocno przycięte. Na początku sezonu wyglądały ładnie, a z początkiem lata kolejny raz wracają problemy.

Czy jest szansa rozprawić się z tym raz na zawsze czy lepiej wywalić te słabowite całkiem?

Moja działka na Dębowym Lesie 23:12, 12 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Aniu, wśród pięknych kwiatów furorę robi jęczmień . Ogrodnicy, to jednak ciekawi " pozytywni dziwacy ". Winogron już wygląda smakowicie, co z niego będzie? Liliowce zawsze mi się podobały, ale mam za mało miejsca, to jednak duże kępy.

Ja jęczmień mam już 3 rok. i póki nie przekwitną kłoski to nawet fajnie wygląda.a to,że się spodobały kłoski, to dobrze.
Ogrodnicy - MY- to jesteśmy MEGA pozytywni dziwacy

Moja bajka 23:09, 12 lip 2018

Do góry
No to na kolejną piąteczkę liczymy
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:01, 12 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Miasteczek też poszukaliśmy.

I nawet znane dzieła sztuki zaliczone.

Nawet swój ślad w muzeum zostawiłam

I oczywiście nie opuściliśmy naszych orłów biało-czerwonych, choć szkoda, że tak szybko ich przygoda z mistrzostwami się skończyła

Ale cudnie, jak domki z klocków
Z ogródka na wsi 22:59, 12 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

patrz: nie 3, a 5 Ci wcisnęłam bez żadnego trudu

Heheh Kasiu, uwierz że tam i z 10 by się zmieściło

A myślisz o trzmielinie białej czy złotej? Bo mi chyba bardziej biała by pasiła jako kulki...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:50, 12 lip 2018

Do góry
To żeby zostawić lepsze wrazenie przed snem bo a nóż widelec ktoś miałby koszmary
Z ogródka na wsi 22:49, 12 lip 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

U Doroty kiedyś byłem...ale musze wpaść jeszcze raz i odświeżyć pamięć
Hmmm...szczepione kulki...powiem ci, zaciekawiłaś mnie...gdzieś bym je tutaj upchał Obwódkę muszę zobaczyć u Doroty

patrz: nie 3, a 5 Ci wcisnęłam bez żadnego trudu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:44, 12 lip 2018

Do góry
Dziś rzuciłam się o ziemię w warzywniku bo zarastał, a chcę wykorzystać tą odrobinę wilgoci jaka się w niej znalazła. Rzuciłam się dosłownie, a po robocie warzywnik czyściutki a ja taka

ale mi płetwy na zdjęciu wyszły i do tego każda inna
Moja bajka 22:42, 12 lip 2018

Do góry
a siostra takie niespodzianki mi dziś zrobiła . Powiedziała, że jak ro zobaczyła, to stwierdziła, że muszę mieć do Mojej bajki .

a to świecznik-sówka . Fajowy, co?
Z ogródka na wsi 22:34, 12 lip 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Od kilku dni myślę i myślę nad pewna rzeczą...
Pisałem ostatnio, że gdzieś w głowie mam kule bukszpanowe, które chciałbym wsadzić na rabacie...potem naszło mnie na całą obwódkę,dlatego że porządkowała by mi ona trochę widok (np.. tak jak teraz...nie byłoby chociażby widać pousychanych liści od spodu) ...nie planuję jej na wszystkich rabatach, ale póki co tylko na "głównej"...

Wydaje mi się, ze taka wyraźna linia, ładnie też podkreślałaby bardziej zwiewne rośliny...takie jak chociażby kosmosy, widoczną krwawnice, aminki, prosa...dodałaby uroku różom (dosadziłbym kilka)...

Oczywiście to wymagałoby wymiany tego pseudo trawnika, który widzicie...ja wiem że jest to ohydne...ale jestem na to gotowy

Ale nie wiem czy to dobry pomysł...wyraźcie proszę swoje zdanie

Wymieniłbym jeszcze uschniętą brzozę, której widać tylko pień i myślałem nad powtórzeniem cisa, albo posadzeniem migdałka ( wolałbym chyba migdałka)...

Mam nadzieję, że mnie rozumiecie...chciałbym trochę to uporządkować, ale zachowując oczywiście wszystkie kolorki i swobodę w roślinach...

Radzio ja bym tam w rabatę dała 3 kulki trzmieliny szczepione na pniu na różnych wysokościach (takie fajne kuleczki w powietrzu, wiesz o co chodzi i zimozielone są). Wokół fura bylin, kwiecia wszelakiego. A obwódkę chyba te z trzmieliny bym dała. Jest cudna i taka radośnie żółciutka. Dorotki z W moim małym ogródeczku zapytaj o ukorzenianie trzmieliny, robienie obwódek z niej, a nawet kulek. Dorota ma to w małym paluszku i zobacz jak to cudnie u Niej wygląda. Ja może obiektywna nie jestem bo bukszpanów nie lubię po prostu .
Ogród z rzeźbą 22:31, 12 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Johanka

Ależ piękna kompozycja! Reszta zdjęć też jest niesamowita
Ptasi gaj 22:29, 12 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Po

Trawniczek miodzio Ela, masz tak zielono jakbyś mieszkała co najmniej w deszczowej Szkocji,a nie dotkniętej suszą i upałami Polsce. Po moim trawniku zostało w większości części tylko siano, a większość roślin ma poskręcane liście.
Ogród z bałaganem w tle prosi o pomoc 22:25, 12 lip 2018

Do góry
Ostatnio moją uwagę odwracają hortensje....
już niedługo, za dni parę.... zacznie się spektakl

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:24, 12 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Padało ślicznie całą noc, teraz chwila przerwy, ale zanosi się na dolewkę . I baaaardzo dobrze . Baterię do aparatu naładowałam i wyskoczyłam na chwilkę. Wczoraj były tyły to dziś front.

Podokienna robi się coraz grubsza .

Pojałowcowa też - w obie strony

Po przekwitnięciu szałwii te dwie rabaty dopraszają się o kolor. Na pojałowcową będę dosadzać jeżówki. Ale szałwia właśnie zaczyna drugie tłoczenie .

Rzeczywiście grubaśne te rabatki.
Ale pojałowcowa to śliczna Ci wyszła.

Szałwie jeszcze Ci zakwitną. Jeżówki to dobry pomysł, choć ja osobiście to bym białe albo zielone dała
Tyle u mnie w temacie kolorów
Moja bajka 22:24, 12 lip 2018

Do góry

takie fajne donice kupiłam, więc jeszcze sobie tarasik ukwieciłam nieco
Moja bajka 22:21, 12 lip 2018

Do góry
Iga pomagała suszyć motyle swoim sprzętem
powojnik i rdest fajnie zgrały się tu kolorem

i zdjęcia mikroaltanki z nowym okienkiem

Miejski ogród w wersji mini 22:21, 12 lip 2018

Do góry
Są i pozytywy. Lipiec to w końcu czas hortensji. Moje już za chwileczkę zaczną spektakl.
Vanillki

Limki

Na właśnie powstającej podjazdowej też bedzie mały szpalerek .

Ogródek przy lesie 22:21, 12 lip 2018

Do góry
Tam gdzie te czerwone plamy chcę posadzić perukowca. Zależy mi na przysłonięciu podwórka.

Ptasi gaj 22:20, 12 lip 2018

Do góry
Róża Muensted Wood jeszcze mała u mnie od maja zapach nie z tej ziemi

Pierwszy kwitnacy mieczyk bmialam przerwę w sadzeniu w tym roku posadziłam bardzo lubię gladiole.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies