Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

danuta_szwajcer 05:23, 17 sie 2018

Piękne te dolary i jakie jeszcze bielutkie A trawa Rozplenica Black Beauty cieszy chyba bo od malutkiej sadzonki ją masz, u mnie jeszcze nie kwitna bo chyba za sucho mają pomimo, że codziennie podlewam. Pozdrawiam
Urszulla 12:53, 17 sie 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Piękne te dolary i jakie jeszcze bielutkie A trawa Rozplenica Black Beauty cieszy chyba bo od malutkiej sadzonki ją masz, u mnie jeszcze nie kwitna bo chyba za sucho mają pomimo, że codziennie podlewam. Pozdrawiam

Dolary mają kremową barwę kwiatostanów i od razu brązowieją - taka ich uroda, ale powiem szczerze polubiłam je dopiero po 3 czy 4 latach u siebie. Na dodatek wtedy przyszło mi je przeprowadzić.
Najbardziej mnie cieszy że udało mi się w wąskim pasie je zagospodarować. Inspiracja z ogrodu Ewy-bacowej i to jest widok z okna w kuchni i na wprost wyjścia z domu, który mnie latami irytował a teraz chętnie się patrzy w tę stronę. Jeszcze muszą urosnąć tam inne roślinki.

Lubię ten etap tworzenia czegoś fajnego z niczego.

Rozplenice mam z przodu więc może dlatego kwitną bo nic je nie zasłania. To noe była nawet sadzonka tylko siewka ukorzeniona. Chuchałam na nie, pamiętam. Dziś mi Irenkę przypominają i jej ogrodniczkowanie. Bo tak mamy że roślinki niektóre kojarzymy z osobami to jest najfajniejsze
danuta_szwajcer 13:07, 17 sie 2018

Masz racje Ula, że to jest piękne, że roślinki nam się kojarzą z osobami, nam niedawno niespodziewanie zmarł najserdeczniejszy przyjaciel co mu ogrod w gorach pomogłam zrobic, ukorzenił mi hortensje dwie swoje i teraz codziennie patrząc na nie mysle o nim, mam jeszcze kilka innych roslin od niego i nie tylko i je traktuje jak relikwie. Mam też Twoje trawki Ula Elaty z nasion wysiałam i mam kilka siewek chcesz może? Masz reke do takich malenstw to moze Ci sie uda Najwazniejsze w tym naszym ogrodniczkowaniu by to lubieć i masz racje Ty jesteś przykładem tworzenia czegoś z niczego i jak wielką siłe i radośc daje Ci ogród Pozdrawiam
Urszulla 20:18, 17 sie 2018

Masz racje Ula, że to jest piękne, że roślinki nam się kojarzą z osobami, nam niedawno niespodziewanie zmarł najserdeczniejszy przyjaciel co mu ogrod w gorach pomogłam zrobic, ukorzenił mi hortensje dwie swoje i teraz codziennie patrząc na nie mysle o nim, mam jeszcze kilka innych roslin od niego i nie tylko i je traktuje jak relikwie. Mam też Twoje trawki Ula Elaty z nasion wysiałam i mam kilka siewek chcesz może? Masz reke do takich malenstw to moze Ci sie uda Najwazniejsze w tym naszym ogrodniczkowaniu by to lubieć i masz racje Ty jesteś przykładem tworzenia czegoś z niczego i jak wielką siłe i radośc daje Ci ogród Pozdrawiam

Elaty mam dwie. Jedną nie wiem skąd a drugą kupiłam w tym roku. I co ciekawe jak kupiłam elatę i posadziłam koło tej rosnącej to dopiero zaczęłam przyglądać się ich podobieństwu. Uwierzysz w taki cyrk
gdybym wiedziała że mam elatę to bym tej drugiej nie kupowała. A ja ciągle myślałam że ta pierwsza elata to hakone od Gosi. Więc się dowiedziałam tym sposobem, że hakone zimy nie przeżyła. U mnie hakone nie znalazły się narazie. Od kilku lat próbuję.

Coś z niczego to taka trochę przenośniaLista kupionych roślin jest taka mniej więcej jak tych co do mnie przywędrowały różnymi drogami. Generalnie nauczyłam się rozmnażać roślinki
Mam powtarzalność w ogrodzie w różnych kombinacjach.

A jak już do mnie zaglądasz to może rozpoznasz jaka to odmiana hortensji. Długi kwiatostan i dwa rodzaje kwiatów: płodne i płonne (chyba tak to się mówi), czerwonawe łodygi proste i strzeliste.

danuta_szwajcer 20:43, 17 sie 2018

Może to Mega Pearl bo tych płonnych ma malutko bo Levane mam tez podobna ale ma inne ciut kwiatki ale jest piękna a skad ją masz, że nazwy nie znasz? Pokaz tą swoją elate? bo nigdy u Ciebie nie widziałam a ona swieci jak żarówa Mam dosyc juz tego podlewania u mnie susza masakra, zero deszczu od długiego czasu i ciągle upały.
Renii 22:23, 17 sie 2018

Urszulla napisał(a)

Tak jak Kindzia pisze ale jej śmiecenie mi nie przeszkadza bo sie sama oczyszcza i nie trzeba pilnować skrupulatnie wycinania. Co jakiś czas do niej zaglądam. Słabo mi rośnie ale to z powodu ziemi, muszę jej oborniczka dużo przywieźć.

Rozplenicę mam od małej siewki, dostałam. Jak będę dzielić na wiosnę to jedną część przeznaczę dla innych. Ale musiałabyś poczekać. Jak nie kupisz wcześniej to za 2 lata masz u mnie sadzonkę.

Ula na pewno przez dwa lata nie kupię bo z przodu ogrodu nie dam. A tył to może i ze trzy lata mi zajmie zrobienie. Więc spoko poczekam
Urszulla 13:38, 18 sie 2018

Może to Mega Pearl bo tych płonnych ma malutko bo Levane mam tez podobna ale ma inne ciut kwiatki ale jest piękna a skad ją masz, że nazwy nie znasz? Pokaz tą swoją elate? bo nigdy u Ciebie nie widziałam a ona swieci jak żarówa Mam dosyc juz tego podlewania u mnie susza masakra, zero deszczu od długiego czasu i ciągle upały.

Jak kupowałam 24 szt. Magical Candle to z czasem okazało się że 3 są inne. I teraz nie wiem jakie to są. Mega Pearl piszą w internecie że ma jeden rodzaj kwiatów. Szukamy dalej

A elaty takie

W zbliżeniach

Również czekam na deszcz bo na jedną część ogrodu muszę wieczorami nosić konewki małym sadzonkom. Z węża łatwo się podlewa drugą część ogrodu. Upały zapowiadają kolejny tydzień więc nic się nie zmienia.
Urszulla 13:44, 18 sie 2018

Renii napisał(a)

Ula na pewno przez dwa lata nie kupię bo z przodu ogrodu nie dam. A tył to może i ze trzy lata mi zajmie zrobienie. Więc spoko poczekam

Ok fajnie budować ogród w czasie człowiek dojrzewa i nowe przemyślenia gromadzi. Ja cały czas myślę nad przedogródkiem i cały czas nie wiem co tam w końcu będzie. Susza letnia determinuje wszystko.
danuta_szwajcer 16:03, 18 sie 2018

Urszulla napisał(a)

Jak kupowałam 24 szt. Magical Candle to z czasem okazało się że 3 są inne. I teraz nie wiem jakie to są. Mega Pearl piszą w internecie że ma jeden rodzaj kwiatów. Szukamy dalej

A elaty takie

W zbliżeniach

Również czekam na deszcz bo na jedną część ogrodu muszę wieczorami nosić konewki małym sadzonkom. Z węża łatwo się podlewa drugą część ogrodu. Upały zapowiadają kolejny tydzień więc nic się nie zmienia.

A może to Unique ? A Pachnie? Elaty ładne, lubie ich bardzo no i ten kolor, dziś Irenka mi pokazała zdjęcie nowej rozplenicy w takim kolorze. Rozplenica może być w słoncu a Elaty nie bo i kolor maja inny w sloncu i gorzej rosna. Cos im te zapowiedzi tez nie wychodza u mnie w cieniu dzis o 15 jeszcze bylo 33C i duchota straszna
Urszulla 17:51, 18 sie 2018

A może to Unique ? A Pachnie? Elaty ładne, lubie ich bardzo no i ten kolor, dziś Irenka mi pokazała zdjęcie nowej rozplenicy w takim kolorze. Rozplenica może być w słoncu a Elaty nie bo i kolor maja inny w sloncu i gorzej rosna. Cos im te zapowiedzi tez nie wychodza u mnie w cieniu dzis o 15 jeszcze bylo 33C i duchota straszna

Najbardziej z internetu opis i wygląd pasuje do hortensji Dolly, pierwsy raz taką odmianę znalazłam. Jak producent źle przypnie kartkę to potem nie można dojść do nazwy odmiany. Tyle ich przecież produkują.

Z żółtym kosmosem też mam problem bo kupiłam go dla nasion na przyszły sezon a on jakoś nie wykształca tylu nasion co te różowe. Ciężko się zbiera.