Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:49, 24 lip 2018

Do góry
Nie wytrzymałam i mimo afrykańskich upałów wysadziłam z ronda różowe jeżówki. Zdjęcia "po" robione podczas zachmurzenia częściowego.

Było

Jest.

Klonik ussuryjski coraz bardziej widoczny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:42, 24 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, padły mi pomidory w gruncie na jednym poletku. Już nawet nie pryskam. Zaczęło się od czarnych miejscami łodyg, tych grubych. Teraz tylko zielopuchy powinny jakoś dojrzeć.

Ojej, jak mi przykro.
Moje obserwowałam uważnie po tych pierwszych opadach deszczu. Obcinałam liście, na których były plamki zarazy. Mocno opryskałam propionianem i podlałam rozcieńczonym mlekiem, potem skrzypową gnojówką. Pomidory nie lubią też aż takich wysokich temperatur jak teraz. Przydałyby się parasolki.
Na pocieszenie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:33, 24 lip 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Haniu, czy ja dobrze rozumiem, że ucięłaś wąsy truskawkom i wsadzasz to to do wody żeby się ukorzeniło? Czy coś jednak sobie dopowiedziałam Bo moje rosną na włókninie i te bidule nie mają się w co wrosnąć, a potrzebuje kilku sadzonek.

I druga rzecz, jak tam pomidorki do suszenia? Bo pamiętam pisałaś, że testujesz takie do suszenia własnie, jaka to odmiana?

U mnie truskawki rosną w gołej ziemi. Ściółkuję je poszatkowanymi miskantami (słoma). Sadzonki się ukorzeniły. Jeśli masz agro to spróbuj wcisnąć sadzonkę do małej doniczki z ziemią bez odcinania wąsa. Od czasu do czasu podlewaj. Powinna wypuścić korzonki. Kiedy zauważysz, że się rozrosła, to utniesz wąsa. Nie przeprowadzałam testów z korzonkowaniem truskawek w wodzie.
Ten bez Black Tower musi rosnąć w słońcu, żeby zachował ciemny kolor listów. Liście mają taki kształt jak tego dzikiego, tylko kolor ciemny.

Do suszenia najlepiej nadają się odmiany podłużne, mięsiste. Eksperymentuję z odmiana San Marzano i Szejk. Te pierwsze rosną bardzo wysoko i mają bardziej egzotyczny wygląd. Te drugie mają mniej owoców. Nada się też jesienny pomidor Lima. Kojarzę go z lokalnego ryneczku. Był polecany do robienia przecierów.

Na ochłodę trochę cienia.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:31, 24 lip 2018

Do góry
A tu dzień wcześniej Emuś walczy z rowem, nie sam bo z naszą znaczną pomocą, ale na fotce chodziło mi o pokazanie głębokości tego rowu
tu prawa strona to ta kłopotliwa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:23, 24 lip 2018

Do góry
Wszystkie krzesła przeniesione do nowego stołu bo to miejsce od zawsze Gości przyciągaNo i błogi cień był

Kochani wszystkim bez wyjątku serdecznie dziękujemy za miłe Towarzystwo, a tak się zagadaliśmy, że fotki grupowej nie ma
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:17, 24 lip 2018

Do góry
Kochany Rudzielec

I Panie i Panowie mieli tematy do rozmów

ale i w gronie mieszanym ich nie brakowało

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:13, 24 lip 2018

Do góry
Jak dobrze, że zrobiliśmy tą drogę rok temu bo ten kondukt" weselny" nijak by się nie zmieścił, a jeszcze jednego autka już nie ma, a jedno w podwórku stoi

W naszej dolinie od trzech sezonów taki ruch jakiego tu nigdy nie bywało

A to tacy zacni Goście zajechali
Płeć z Wenus zna dole w kwiatach utonęła

A płeć z Marsa już górkę oblecieć zdążyła

odpoczynek po spacerze, upał dawał się we znaki
Kwiaty we włosach 16:12, 24 lip 2018

Do góry
Moje sroty-pierdoty

Moja glebo terapia 16:10, 24 lip 2018

Do góry
Jeszcze trochę wsi udokumentuję

Ogród z uśmiechem 16:08, 24 lip 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Joluś, widoki buszowe masz cudne
Pięknie prezentuje się ta hortensja. Pamiętasz może nazwę?
Kwiaty we włosach 16:02, 24 lip 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
jeszcze jeżówka

no nie moge ale smiechata grzebienia jej zabraklo hihih
lece dalej czytac
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:01, 24 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusia, zachwycam się wszystkim w Twoim ogrodzie, wszystko jest takie niezwykłe. I perfekcyjne, bogate, puszyste, obfite i kolorowe w pięknych i niezwykłych zestawieniach.

Powiedz, czy będziesz starała się przechować tę gipsówkę? Jeśli tak, to jak. Pytam, bo też ją mam i chciałabym ją zachować.

Jak długo można przechowywać/ mieć dużą roślinę posadzoną w doniczce na rabacie? Wymaga częstszego podlewania, czy tak jak wszystko inne "normalnie" w ziemi?

Kwiaty we włosach 15:59, 24 lip 2018

Do góry
jeszcze jeżówka

gazania

kłosowiec

krwawnica

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:57, 24 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anitko bardzo Wam dziękujemy za cudowne przyjęcie we wspaniałym wypielęgnowanym ogrodzie.Twój smak i styl mnie zachwycił. Wszystko co zobaczyłam to wzór konspekt
Agatka wspaniałe fotki wstawiła ale pozwól że i ja coś dorzucę
Na początek grupowe

Miło było nam Was gościć i ciesze się, że poznałam kolejnych zapaleńców ogrodowych.
Dziękuje za piękne fotki. Pozdrawiam serdecznie

Dobrze, że grilla nie robiliśmy, bo by nam zadki poparzyło podczas tego zdjęcia
Ptasi gaj 15:57, 24 lip 2018

Do góry
Stipa ciemna zielen, ale daleko jej do zakwitniecia

Kwitnie u mnie pierwsza trawa nie jest wysoka ale bardzo ładna

Ptasi gaj 15:43, 24 lip 2018

Do góry
Hyzop u mnie rosnie od 10 lat bardzo duzo owadow go obskakuje

Proso przesadzone juz kwitnie

Piekna roza mlodka na dzien matki od syna

Z ogródka na wsi 15:35, 24 lip 2018

Do góry

Wymieniłbym jeszcze uschniętą brzozę, której widać tylko pień i myślałem nad powtórzeniem cisa, albo posadzeniem migdałka ( wolałbym chyba migdałka)...

Mam nadzieję, że mnie rozumiecie...chciałbym trochę to uporządkować, ale zachowując oczywiście wszystkie kolorki i swobodę w roślinach...

Radziu nie waz sie zaslaniac roslinami tego pieknego muru tylko kulki.

Trzmieline zoltozielona mam wiec moge. Polecic, bialo zielona tez ładna tez mam ale w krzaczku. Moim zdaniem zielona jest bardziej zywotna.
Krwawnica piekna.
Radziu odnosnie trawnika. Masz kosiarke? Skos trawnik krotko glege zhakuj kup worek lub wiecej ziemi do trawnika kup trawe Wimbledon podlewaj i czekaj. To nie jest wcale taki duzy wydatek a bedziesz mial spokoj.
LeŚnicZaNka 15:34, 24 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Przepiękne ujęcie, kolorowa bylinowa kompozycja
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:34, 24 lip 2018

Do góry
Moje kiciusie to kolejna kuracja odmładzająca

leczę "syndrom opuszczonego gniazda"

LeŚnicZaNka 15:28, 24 lip 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies