Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 13:41, 24 lip 2018

Anusia napisał(a)
Tojeść to dobra decyzja. Ja dostałam takie tyci maleństwo a teraz pół skalnia mi zajęła.
Spotkania są super. Macham!

Czyli kolejne słowo na jej korzyść
sylwia_slomc... 13:42, 24 lip 2018

Agania napisał(a)

To Sylwia możemy sobie przybić piątkę, ja mam ten sam problem z moją rabatą
naprzeciwko Morwy, morduję się z tym od kilku lat, ale u mnie jakieś głaziory i żwirek pomogłyby w nasadzeniach.

Czyli znasz temat
sylwia_slomc... 13:47, 24 lip 2018

Anitka napisał(a)
Pomyśl jeszcze o bergeniach, mają mocne liście i woda ich nie uszkodzi. A i bez wody dadzą radę. Ta turzyca muskegońska o de mnie też lubi mokro i w cieniu rośnie doskonale. Poradzi sobie i bez wody. Z wyższych może języczka Przewalskiego. I może jeszcze tarczownica, bo miejsca macie tam sporo.

Na brzeg od strony boiska jak najbardziej i języczka i bergenia może być , ale z tej drugiej strony już nie koniecznie bo jak zasychają na zimę i wiosną to ja się tam nie dostanę, żeby je uprzątnąć bo woda w rowie zawsze wtedy jest....
Tam musi być coś z czym nie ma koniecznej roboty, tojeść ok, pięciornik myślę, że też, myslałam o hostach i paprociach bo te wiosną zaraz suche zakrywają świeżymi liśćmi, ale mnie Andrzej sprowadził na ziemię, że paprocie latem uschną od sucha, a hosty wygniją jesienią i wiosna od nadmiaru wilgoci
Dałabym czyściec, ale mi tam kolorystycznie nie leży, już bardziej jako obwódka przed liliowce od strony boiska...

myślałam o irdze dammera, ale już tam sadziłam i nie chciała rosnąc za nic w świecie, a wyższej nie chcę tam bo ślimary miałyby pod nią raj
sylwia_slomc... 14:20, 24 lip 2018

To jest zdjęcie z majowego godzinnego deszczu
tak wyglądał rów, teraz planuje właśnie ten prawy brzeg to z nim mam problem największy

tyle było wody i ratowanie by gałęzie i śmieci nie zapchały przepustu bo wtedy ogród zalany

a tak w sobotę przy pustym rowie

na tej fotce chodzi o ten lewy brzeg przy płytach, on już jest sporo wyżej podniesiony niż ten drugi by zabezpieczyć budynki przed zalaniem
Anitka 15:08, 24 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na brzeg od strony boiska jak najbardziej i języczka i bergenia może być , ale z tej drugiej strony już nie koniecznie bo jak zasychają na zimę i wiosną to ja się tam nie dostanę, żeby je uprzątnąć bo woda w rowie zawsze wtedy jest....
Tam musi być coś z czym nie ma koniecznej roboty, tojeść ok, pięciornik myślę, że też, myslałam o hostach i paprociach bo te wiosną zaraz suche zakrywają świeżymi liśćmi, ale mnie Andrzej sprowadził na ziemię, że paprocie latem uschną od sucha, a hosty wygniją jesienią i wiosna od nadmiaru wilgoci
Dałabym czyściec, ale mi tam kolorystycznie nie leży, już bardziej jako obwódka przed liliowce od strony boiska...

myślałam o irdze dammera, ale już tam sadziłam i nie chciała rosnąc za nic w świecie, a wyższej nie chcę tam bo ślimary miałyby pod nią raj

A dąłaś tej irdze czas, bo ona na początku nawet dwa lata przyczajona siedzi.
A bluszcz? Albo puszczona po ziemi hortensja pnąca, posadzona na górze rowu - bez obsługowe rośliny jak dla mnie, a fajnie zadarniają.
sylwia_slomc... 15:11, 24 lip 2018

Anitka napisał(a)

A dąłaś tej irdze czas, bo ona na początku nawet dwa lata przyczajona siedzi.
A bluszcz? Albo puszczona po ziemi hortensja pnąca, posadzona na górze rowu - bez obsługowe rośliny jak dla mnie, a fajnie zadarniają.

Bluszcz biorę pod uwagę jak najbardziej, Irgi już rosnąć zaczynały i nagle zaschły i zanikły, nie wiem czemu, ale mocno nas to zaskoczyło....
sylwia_slomc... 16:13, 24 lip 2018

Jak dobrze, że zrobiliśmy tą drogę rok temu bo ten kondukt" weselny" nijak by się nie zmieścił, a jeszcze jednego autka już nie ma, a jedno w podwórku stoi

W naszej dolinie od trzech sezonów taki ruch jakiego tu nigdy nie bywało

A to tacy zacni Goście zajechali
Płeć z Wenus zna dole w kwiatach utonęła

A płeć z Marsa już górkę oblecieć zdążyła

odpoczynek po spacerze, upał dawał się we znaki
sylwia_slomc... 16:17, 24 lip 2018

Kochany Rudzielec

I Panie i Panowie mieli tematy do rozmów

ale i w gronie mieszanym ich nie brakowało

sylwia_slomc... 16:23, 24 lip 2018

Wszystkie krzesła przeniesione do nowego stołu bo to miejsce od zawsze Gości przyciągaNo i błogi cień był

Kochani wszystkim bez wyjątku serdecznie dziękujemy za miłe Towarzystwo, a tak się zagadaliśmy, że fotki grupowej nie ma
sylwia_slomc... 16:31, 24 lip 2018

A tu dzień wcześniej Emuś walczy z rowem, nie sam bo z naszą znaczną pomocą, ale na fotce chodziło mi o pokazanie głębokości tego rowu
tu prawa strona to ta kłopotliwa