Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 21:30, 22 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Może się przyda Mrokasi. W prawym górnym rogu niecięta śliwa wiśniowa. To chyba jej docelowa wysokość.

Moja niecięta na wysokość śliwa ma jakieś 6 m, muszę podcinać ją od dołu by pod nią chodzić

Ładna erecta wcisnęła się przed obiektyw.
AgataP 21:38, 22 lip 2018

W zeszłym roku odkryłam, że burak liściowy świetnie by się sprawdził na rabatach bylinowych.
A jabłuszka są fajne, bo trzymają się nawet po opadnięciu liści.

Też o tym pomyślałam - buraka posadziłam i bordowego i limonkowego ( chodzi o kolor łodyg) będę go obserwować. Choć jarmuż też jest piękny
Gruszka_na_w... 22:08, 22 lip 2018

Jarmuż nie chciał u mnie rosnąć. Padał łupem ślimaków.Dwa buraki mam z samosiewu, rosną samopas w warzywniku. Śliwę obchodzę bokiem, bo rośnie przy żywopłocie. Potrzebna mi jest do przesłony balkonu sąsiada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:28, 22 lip 2018

Może się przyda Mrokasi. W prawym górnym rogu niecięta śliwa wiśniowa. To chyba jej docelowa wysokość.

Bardzo Ci Haniu dziękuję .
Nie wiem - bać się czy cieszyć?

Będę ciąć!

Bardzo lubię do Ciebie zaglądać . Tyle miłych dla oka widoczków a i poczytać jest co .
Gruszka_na_w... 23:08, 22 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Bardzo Ci Haniu dziękuję .
Nie wiem - bać się czy cieszyć?

Będę ciąć!

Cieszyć! To piękne drzewko i bezproblemowe. Urocze, kiedy kwitnie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:11, 22 lip 2018

roma2 napisał(a)
Pięknie masz Haniu! Powtarzam się z pewnością, ale tak jest. Na szybko z telefonu (nie cierpię tego) piszę u Ciebie iż:
1) dziękuję, ze o mnie pamiętasz

Na drugi raz zostawiaj choć puste koperty.
Bardzo Cię brakuje.
Cieszę się, że wszystko w porządku.
mikina34 12:29, 24 lip 2018

Do rozważenia:
Bez czarny Black Tower (czarnolistny, kwitnie na różowo)
Berberys Ereckta- liść zielony,wcześnie startuje, przepięknie się przebarwia jesienią
świdosliwa Lamarca Obelisk- kwitnie białymi kwiatkami, ma jadalne owoce, pięknie się przebarwia
U mnie dość wąsko rosną ketmie

Erectę już mam , a nad tym bzem czarnym się zastanawiałam muszę jeszcze popatrzeć na świdośliwę. Bardziej chyba jednak skłaniam sie ku bzowi, przemawiają do mnie ciemne liście i różowe kwiaty. Tak, chyba się zdecydowałam
Dziękuję za pomysły, spróbuję Cię wykorzystać jeszcze kiedyś
mikina34 13:16, 24 lip 2018

Haniu, czy ja dobrze rozumiem, że ucięłaś wąsy truskawkom i wsadzasz to to do wody żeby się ukorzeniło? Czy coś jednak sobie dopowiedziałam Bo moje rosną na włókninie i te bidule nie mają się w co wrosnąć, a potrzebuje kilku sadzonek.

I druga rzecz, jak tam pomidorki do suszenia? Bo pamiętam pisałaś, że testujesz takie do suszenia własnie, jaka to odmiana?
Pszczelarnia 13:26, 24 lip 2018

Haniu, padły mi pomidory w gruncie na jednym poletku. Już nawet nie pryskam. Zaczęło się od czarnych miejscami łodyg, tych grubych. Teraz tylko zielopuchy powinny jakoś dojrzeć.

Gruszka_na_w... 16:33, 24 lip 2018

mikina34 napisał(a)
Haniu, czy ja dobrze rozumiem, że ucięłaś wąsy truskawkom i wsadzasz to to do wody żeby się ukorzeniło? Czy coś jednak sobie dopowiedziałam Bo moje rosną na włókninie i te bidule nie mają się w co wrosnąć, a potrzebuje kilku sadzonek.

I druga rzecz, jak tam pomidorki do suszenia? Bo pamiętam pisałaś, że testujesz takie do suszenia własnie, jaka to odmiana?

U mnie truskawki rosną w gołej ziemi. Ściółkuję je poszatkowanymi miskantami (słoma). Sadzonki się ukorzeniły. Jeśli masz agro to spróbuj wcisnąć sadzonkę do małej doniczki z ziemią bez odcinania wąsa. Od czasu do czasu podlewaj. Powinna wypuścić korzonki. Kiedy zauważysz, że się rozrosła, to utniesz wąsa. Nie przeprowadzałam testów z korzonkowaniem truskawek w wodzie.
Ten bez Black Tower musi rosnąć w słońcu, żeby zachował ciemny kolor listów. Liście mają taki kształt jak tego dzikiego, tylko kolor ciemny.

Do suszenia najlepiej nadają się odmiany podłużne, mięsiste. Eksperymentuję z odmiana San Marzano i Szejk. Te pierwsze rosną bardzo wysoko i mają bardziej egzotyczny wygląd. Te drugie mają mniej owoców. Nada się też jesienny pomidor Lima. Kojarzę go z lokalnego ryneczku. Był polecany do robienia przecierów.

Na ochłodę trochę cienia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies