Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Skąpana w słońcu 06:43, 06 wrz 2016

Do góry
Przerzucania ziemi nie zazdroszcze. Piękna trawe wyhodowałas ale to chyba nie rozplenica bo kłosów nie widac.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 05:42, 06 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wierszyki jak zwykle nie dosyć że wesołe to i bardzo życiowe.. .. tu do Was pasuję. brykać ile się da.. i jak się da.. bo buła sama się nie zrobi.. szczególnie od wożenia autem i grzania się do słoneczka.. Za tą buła idzie w parze młodość psychiczna.. a tej Tobie i Zbyszkowi nie brakuje.. mam nadzieję, że uda mi się brać z Was przykład. Nie jest to łatwe.... ale się nie poddaję.

Anuś Tob ie nie grozi zastój w mięśniach ani w umyśle, jesteś na stałych obrotach, i mimo tego, że przywiązana do kompa całodniowo, masz jeszcze humor i werwę, i jedynie na co sie uskarżasz, to na to, że doba jest za krótka. Muminki dają porządnego kopa, zwłaszcza jak się ruchowo "usamodzielniają."

Na "usamodzielnienie" najmłodzszej pociechy w rodzinie muszę czekać co najmniej pół roku jeszcze. Własnie minęło 6 miesięcy od urodzenia.

Rozplenica i zebrinus powstały z martwych na początku czerwca- to jednak ciepłolubne rośliny. No i mam szczotki!

Ogródek Iwony II 23:25, 05 wrz 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Tylko,że rozplenica Hameln czy Moudry są duże,rozłożyste więc jakaś mniejsza odmiana jedynie na podsadzenie drzewka.

Aniu, pod tym bukiem nie ma dużo miejsca. Ewie chodziło o takie połączenie:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391491382/
Przyznam, ze fajne. Ale drzewko - to lizak na nodze, a buczek u mnie jest od dołu w listkach i to strona północna, na granicy słońca i cienia... Ale myślę, ze przy klonie przy tarasie (południe) mogłoby to dobrze wyglądać na innej rabacie.
Na razie nie ma co roztrząsać, bo rozplenicy nie kupiłam
A ta jedna, co mam - niech zostanie tam, gdzie jest
Moundry za to wielka urosła, zakładając, ze z nasionek w marcu. Tylko nie kwitnie, ale ładnie wygląda mimo to

Ogródek Iwony II 22:47, 05 wrz 2016
Do góry
Tylko,że rozplenica Hameln czy Moudry są duże,rozłożyste więc jakaś mniejsza odmiana jedynie na podsadzenie drzewka.
Ogródek Iwony II 22:43, 05 wrz 2016

Do góry
bacowa napisał(a)

Fajnie tutaj wygląda Lime M, ale jej namnożyłaś!!!. Rozplenice widziałam

Co to za trawa pod tym bukiem ? Fajnie by wyglądała tutaj rozplenica. Zobacz na ostatnich fotach (ogrod mały ale pojemny)jak Przemek ma podsadzone drzewka ..., rozplenicą właśnie.

Pod bukiem posadziłam sadzonki ptasich łapek. Na razie malutkie, z podziału.
Widziałam u Przemka rozplenice. Najpierw muszę dokupić. Widziałam w szkółce, ale nie kupiłam, na razie mnie tam nie będzie
Wiedziałam, ze będę żałować, że wyszłam bez nich
Hameln ładne po 12 zł. Z kotkami...
I były ładne Gracilimusy, ładniejsze, niż te bidaki, co przez net kupiłam w maju. Też po 12 zł .
Lime M są bardzo wdzięczne do podziału. W tym miejscu mi najładniej rosną. Teraz z nasadzenia jestem zadowolona
Twój pomysł zrobienia dywanu pomiędzy kulkami bardzo fajny.
Jestem w polu 21:58, 05 wrz 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
A to może wiesz czemu moja rozplenica się na mnie wypięła i nie kwitnie?

Niestety nie mam pojęcia co jej może być. Moje kwitną od zawsze. Nic specjalnego z nimi nie robię. Podlewane są jak inne rośliny u mnie. Rosną od południowego zachodu i zachodu. Nigdy nie musiałam się zastanawiać nad ich kwitnieniem.
Jestem w polu 21:49, 05 wrz 2016

Do góry
A to może wiesz czemu moja rozplenica się na mnie wypięła i nie kwitnie?
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 15:13, 05 wrz 2016

Do góry
Witam,
czy rozplenica japońska Hameln jest tylko jeden rodzaj ?
Bo widziałam już i białe i lekko różowawe a i jedna i druga to Hameln.
Chciałabym kupić lekko różowe do rozchodników, ale zastanawiam się jak to sprawdzić u sprzedawcy.
Pozdrawiam
Ania
Borówcowy raj 13:59, 05 wrz 2016

Do góry
to się ciesz że nie kwitnie bo podobno pachnie padliną

Piekna ta rozplenica z jasnymi kotami!!!! i pięknie u Ciebie...ide do ścianki
Ogródek Iwony II 07:27, 05 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajnie tutaj wygląda Lime M, ale jej namnożyłaś!!!.Rozplenice widziałam

Co to za trawa pod tym bukiem ? Fajnie by wyglądała tutaj rozplenica. Zobacz na ostatnich fotach (ogrod mały ale pojemny)jak Przemek ma podsadzone drzewka ..., rozplenicą właśnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:20, 05 wrz 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
a ta rozplenica dostała jakieś dopalacze?

W tym roku jest dużo mniejsza .. co mi sie bardzo podoba
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:23, 04 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Róża przez 3 lata była tragiczna.. pierwsze tłoczenie byle jakie.. i teraz się zreflektowała i poprawiła.. Wyciepałabym ale to prezent od Finki.. więc .. dawałam jej szanse.. i dziś mnie zachwyciła Ma cała sesję telefoniczną

a ta rozplenica dostała jakieś dopalacze?
Ranczo Edy 17:45, 04 wrz 2016

Do góry
Haniu trawy kwitną tak i dziś dojrzałam że wysuwają się kłosy rozplenicy i zapomniałam jakiej jeszcze muszę nazwę znaleźć taka z białym paskiem ciemny kłos będzie arbuza degustację możemy urządzić tego zjedliśmy i jeszcze rosną Buziaczki

to ta z paskiem

i rozplenica

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:56, 04 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Ponieważ nic o skarpie nie wiem, to podaję w ciemno: sedum, jeżówki

Przemyśl, czy nie lepszy efekt da ci obsadzenie całej skarpy hakonechloa macra lub Nicolas. W maju już masz duże czupryny. W tym czasie rozplenica zaledwie się budzi.

Toszka, dziękuję Ci serdecznie! Właśnie tak zrobię. Czy będzie pasować do niej irga 'Major'? Coś mi kojarzy z hakone kompozycja Szefowej z jednego ogrodu...
Duże tam słońce jest i suchawo, ale irga już daje radę.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:39, 04 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

co to za monstrualna piórkówka?

W tym roku mała, na szczęście..bo mi wszystko zarasta.. ale mała też jest wielka. To pierwsza rozplenica.. kupiona jako ..rozplenica czyli pennisetum alopecuroides. Czyli podstawowa odmiana.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 04 wrz 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)
Chciałabym obsadzić skarpę rozplenicami. Bardzo proszę - pomóżcie mi dokomponować jej towarzystwo. Z czym ją zestawić? Skarpa ma ok. 12 m.

Ponieważ nic o skarpie nie wiem, to podaję w ciemno: sedum, jeżówki

Przemyśl, czy nie lepszy efekt da ci obsadzenie całej skarpy hakonechloa macra lub Nicolas. W maju już masz duże czupryny. W tym czasie rozplenica zaledwie się budzi.
Pogubiłam się po drodze... 18:48, 03 wrz 2016

Do góry
Amelia rozplenica niszczy Ci murek?
Róża cudna, jedyna w swoim rodzaju
Ogrodowe skarby 08:20, 03 wrz 2016

Do góry
katel napisał(a)
Częściej mogloby się im tak mylic .
Beatko a w zwirku może by Ci pasowała rozplenica Karley Rose? To ta co Ci się u mnie podobala, jest wysoka ale się nie rozkłada tak na boki. Rośnie jak szalona tylko nie wiem jak zimę przetrwa.

Kasiu wstaw mi zdjęcie proszę tej rozplenicy . Posadzilas zakupione roślinki
Ogrodowe skarby 08:05, 03 wrz 2016

Do góry
Częściej mogloby się im tak mylic .
Beatko a w zwirku może by Ci pasowała rozplenica Karley Rose? To ta co Ci się u mnie podobala, jest wysoka ale się nie rozkłada tak na boki. Rośnie jak szalona tylko nie wiem jak zimę przetrwa.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:51, 02 wrz 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
Wiesz o to chodzi, że w takim sporym ogrodzie takie małe bobki rabat czy roślin na rabatach nie będą dobrze wyglądać. Jak trawy to dużo, jak lawenda to dużo, jak wrzosy to też nie symbolicznie, bo wtedy musisz wypełniać dalej czym innym i robi się pstrokacizna, a z tego co pamiętam tak nie chcesz.
Przypomniałaś mi, że chciałaś kostrzewę- to też mogłoby być chociaż tak jak już Ci kiedyś pisałyśmy, ona się szybko starzeje, i dużo z nią roboty, ale kto bogatemu zabroni wpasowałaby się w siność lawendy i dała radę w takim piachu. Tyle, że skoro to będziesz wysypywać korą to i tak dojdzie jeszcze jeden kolor-brąz, więc będzie się ten klimat leśny z śródziemnomorskim gryzł..

Dzięki za złote rady.
Kostrzewy zarzucam więc. Bo to małe bobki
No i rzeczywiście te zeszłoroczne w tym roku już nieciekawe...

Lawenda jest tam powyzej, na forntowej.
I tam właśnie myślałam, żeby pomiędzy tym pasem żwirku z kocią trawą, a pasem lawendy z lewej, dać szeroku pas molinii, miskantów lub rozplenic. Jakiś wysokich i dość zwartych traw.
No a jak jeszcze dojdzie ta rozplenica na skarpie, to juz będzie super korespondencja.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies