Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogrodowy song 22:19, 24 sie 2016

Do góry
Twoje rozplenica są naprawdę cudne. U mnie przez dwa lata też rosły bezproblemowo ale tej zimy chyba nie przeżyły. Jeszcze daję im szanse i coś małego słabego zielonego jakby wychodziło ale czy to wystarczy nie wiem.
Ogrodowe skarby 12:32, 24 sie 2016

Do góry
Ja jestem za trawą Rozplenica może?
Gazetkę już mam, tylko autograf by się przydał teraz
Inspiracja łazienkowa pięęęęęękna! Prosta, ponadczasowa, elegancka. Moje klimaty.
Buziaki i lecę na działkę.
Ogród Nety- moje marzenie 08:46, 23 sie 2016

Do góry
Rabata przed domem- lubię rabaty żwirowe, rozjaśniają miejsce. Niestety jedna rozplenica poprzedniej zimy zmarzła i musiałam dosadzić nową- stąd różnica w wielkości.
Ogród, mydło i powidło. 22:49, 22 sie 2016

Do góry
Betka napisał(a)

No proszę jak im dobrze
Pięknie u ciebie

Tak myślę, że są zadowolone .

Betka napisał(a)

Kasiu a co to za trawa na pierwszym zdjęciu ? Podoba mi się

Trawka to rozplenica Karley Rose - rośnie błyskawicznie, zobaczymy jak z zimowaniem będzie.

amelia_b napisał(a)
fajnie zobaczyć Twój ogród znów na żywo mimo ze powojniki przestały już oczy cieszyć dalej jest cudnie

Betka napisał(a)
Kasiu dziękuję za miłe spotkanie Ogród kolekcjonerski pełen rarytasów ....szkoda ze mam słabą pamięć następnym razem wezmę długopis i kajet co by zapisać nazwy
Dziekuje

Dziewczyny dzięki że przyjechałyście! Ostatnio doła strasznego miałam a dziś po Waszej wizycie podgoniłam sobie robotę i humor mi dopisuje a zdaje się że jutro też mnie świetny dzień czeka .
Wczoraj fotek mi wrzucić nie dało bo z netu mi zabrakło, dziś już nie wyrobię się ale jeszcze kilka wstawię.
Beatko na pierwszym zdjęciu Barbula Worcester Gold - ta która Ci się spodobała.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 22 sie 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
O żółte rozplenice, a myślałam, że moje nie wsadzone jeszcze do gruntu zasuszyłam, choć ciągle pilnuję podlewania

Można je przed wsadzeniem do gruntu podzielić? Pisałaś, że robisz to wszystkim trawom do mrozów?

Można dzielić. Zdążą się ukorzenić i na wiosnę wystartują normalnie.

Te w cieniu są u mnie zielone. Tylko te na patelni pożółkły.

Po przeciwnej stronie koło rozchodników rośnie mniejsza rozplenica. Tam słońce jest cały dzień. Żółknie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:19, 22 sie 2016

Do góry
dziś sobie robię przerwę, od 4 rano na nogach, pełno obowiązków wykonanych, muszę odsapnąć

to jest rozplenica Samba
ta w donicy pokazana przez Sebcia, to Rubrum

to jeżówka nowość
Pink Bonbon
po deszczu okropna, ale idą nowe pąki

te na całego kwitną
siewek pełno, teraz już wszystkie plewię i wywalam

a to zwiastun jesieni na dereniu kwiecistym Rubrum
Marzenie o zielonym zakątku. 21:03, 21 sie 2016

Do góry
miko napisał(a)
Legenda do plany
1 - tuje kuliste ( średnica ok 65cm)
2 - clematis Jackmanii (pięknie kwitnie)
3 - rododendron (ledwo żywy)
4 - świerk conica
5 - tuja płożąca
6 - tuja szmaragd
7 - świerk srebrzysty
8 - świerk
9 - trawka ( nie mam pojęcia jaka ) może rozplenica japońska?
10 - hortensja bukietowa ( bardzo mi się podobają)
11 - miskant?

Na obrzeżach rabaty gdzie rosną świerki conica myślałam o żurawkach i może żurawki z przodu między tuje kuliste ale nie wiem czy się zmieszczą (pewnie za dużo)

Skalę przyjęłam 2 kratki to 1 metr. Świerki conika są w odległości ok 7 metrów od tuj kulistych(krawędzi chodnika). Rododendron ok 210cm od krawędzi chodnika.

sorki, legendę wkleiłam bliżej planu (co by nie skakać

I mam prośbę - prób zdjęcia roslinom z bliska do lepszego zdiagnozowania, bo. np. tuj płożących nie ma i pewnikiem to jałowiec.

Zwłaszcza Conicom porób zdjęcia by ocenić ich kondycję, bo szczerze mówiąc, często nie warte sa utrzymywania w ogrodzie i lepiej posadzić coś ciekawszego, a na pewno mniej chorującego i wymagającego lania chemią
Marzenie o zielonym zakątku. 19:13, 21 sie 2016

Do góry
Legenda do plany
1 - tuje kuliste ( średnica ok 65cm)
2 - clematis Jackmanii (pięknie kwitnie)
3 - rododendron (ledwo żywy)
4 - świerk conica
5 - tuja płożąca
6 - tuja szmaragd
7 - świerk srebrzysty
8 - świerk
9 - trawka ( nie mam pojęcia jaka ) może rozplenica japońska?
10 - hortensja bukietowa ( bardzo mi się podobają)
11 - miskant?

Na obrzeżach rabaty gdzie rosną świerki conica myślałam o żurawkach i może żurawki z przodu między tuje kuliste ale nie wiem czy się zmieszczą (pewnie za dużo)

Skalę przyjęłam 2 kratki to 1 metr. Świerki conika są w odległości ok 7 metrów od tuj kulistych(krawędzi chodnika). Rododendron ok 210cm od krawędzi chodnika.
Mój zakątek - początki 16:46, 21 sie 2016

Do góry
zakwas zytni

Róże na jesieni

trawa to chyba rozplenica
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:08, 21 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
U Gusiasz w donicach rosną miskanty, które dają wyższe piętro. U Ciebie by pasował Morning light bo by sie wyróżniał na tle zywopłotu. Polecam tez duze ropzlenice Paul's Giant- są wielkie ale nizsze od miskantów i oczywiscie maja piuropusze. Thuje przecież jeszcze urosną i zasłonią sciane. Z chodnikiem nie pomogę, to trzeba dobrze przemyslec bo będzie dominującym elementem w osi widokowej. Pomysł o ty spokojnie zimą a teraz ciesz sie pieknym tarwnikiem

Drzewo po lewej bedzie piekne - pomysł Navigatorki z kilkoma pniami graba świetny ! A moze jakiś duzy klon palmowy seledynowy?

Marzenko
Na rabatach po prawo i po lewo wgłębnika mam Morning Light więc byłoby go już za dużo ... żeby tylko rozplenica dała radę zimą to fajnie to wygląda
https://pl.pinterest.com/pin/353321533248971488/
Drzewo po lewo niezaprzeczalnie musi być!!! Podoba mi sie pomysł z grabem wielopniowym. Może po prawo tez dać graba wielopniowego?
Klon palmowy jest już na rabacie frontowej
Dzieki MArzenko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:38, 20 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ewuniu
To miejsce nie uda się z rozchodnikami
Już nawet nie chodzi o ich wielkość bo pewnie z czasem rozplenica by je dogoniła ale jest na nich mnóstwo bzyczków, co może być bardzo uciążliwe jak już będziemy tam przebywać na dobre (po wykonaniu ławeczek i paleniska).

To nie ma żartów. Zamień róż rozchodników na inny róż on tam tak pasuje.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:05, 20 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)

No i tutaj mega moje rozchodniki dopiero zaczynają ale może i dobrze, bo jesień później do mnie zawita

Ewuniu
To miejsce nie uda się z rozchodnikami
Już nawet nie chodzi o ich wielkość bo pewnie z czasem rozplenica by je dogoniła ale jest na nich mnóstwo bzyczków, co może być bardzo uciążliwe jak już będziemy tam przebywać na dobre (po wykonaniu ławeczek i paleniska).
Moja "przyziemna" :) pasja 00:52, 20 sie 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

Witaj Jagoda... ale dajesz czadu Przywitam się oficjalnie bo tak naprawdę to od dawna podglądam Twój wątek i sporo inspiracji od Ciebie zapisałem kolejna do dodania ...

Anabelki z tego co pamiętam to cięłaś przy ziemi ?

Rozplenice to jakie? Halmen czy jakieś giganty?

tak Pi razy dzwi jak wysokie masz te anabelki ? to strong anabell czy zwykłe anabell?

Witam serdecznie cieszę się, że coś tam Ci się spodobało w moim ogródku.

To Strong Anaelle inaczej Incrediball, mają ok 120cm i ścinane były wiosną do zera. Po deszczach jednak trochę się przewieszają, aktualnie mają ok 1m.

Rozplenica to Hameln, w tym roku pięknie służy im deszcz, bo w zeszłym były już żółciutkie... mimo podlewania.
Lawendowy zawrót głowy 19:13, 19 sie 2016

Do góry
Magda hahah no niezła jestes ) Sanktuarium wiem ze jest na nie kierunkowskaz ale jak tam trafic pojecia nie mam hahahah , myslałam ze Ty juz rudzianka )))) bez psa tez jestes mile widziana buziol

Zielona ) buziak , platany juz ciachałam wiosna ale to było zupełnie na czuja ...teraz je bede cieła ostro i stanowczo )))) rosna jak gupie

Anda Ecia )) zakatek juz dlugo ale faktycznie z powodu przerwy dzis ma swoj debiut )))ciesze sie ze Ci sie podoba

Ewka777 pozdrawiam Cie milutko . co doo ciecia to uwierz mi mielismy sporego cykora i jescze sporo musimy sie nauczyc ale pierwsze koty za płoty )) buziol

Mirelko dziekuje za mmiłe słowa , wiem ze Ty mama przytulaskowa psiara )))

Sebek juz mnie wyzywasz jeszcze butow nie sciagnołes )))) bedzi fota znalazłam ))

Edytko juz sie poprawiam ) drzwi te same co w pierwszym zamowieniu tylko fachowcy inni teraz sie udało ))

Ewciu ciesze sie ze Ci sie podoba chociaz to jeszcze nie koniec prac tutaj, bedzie drewienko na elewacji i taki mały powok=jnik na metalowej podporze ale dopiero wiosna )) to nie konwalnik tylko rozplenica rubrum )))
Jarzyny kombinacje ogrodowe 15:08, 19 sie 2016

Do góry
i jak zaplanowałam, tak nie zrobiłam... Co myślicie o tej koncepcji? Są tam lawendy, kuleczki Danica, rozplenica hameln, jeżówka i żółta żurawka, którą jeszcze dosadzę, jak mi ją dowiozą do lokalnej szkółki. Czy nie za dużo tych gatunków?

Droga do spełnienia 12:43, 19 sie 2016

Do góry
Ależ ta rozplenica szczotek puściła , a moja ma tylko 3 szt .....może jeszcze coś puśći
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:28, 19 sie 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ta pierwsza wyglądem przypomina obiedkę szerokolistną ale nie widzę dobrze- googlaj dla porównania Druga to może być... wszystko

tak, to moze byc obiedka
znalazlam tu :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=898

a z drugą bardzo mi pomoglas

spora jest, wiec myslalam ze to rozplenica bedzie ale ma za szerokie liscie
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:20, 19 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, twoje bylinowe cudne. Przyznam jednak se fioletowo- różowa łatwiejsza w komponowaniu. I ma taką lekkość. Po prostu cudnie masz.
U mnie też rudbekie zachwycają kolorem. Ale twoje śliczne. Podwójne.
Liliowiec ma piękny kolor. No, 3 lata... Ty masz cierpliwoef anielską.
Buziaki zostawiam
Gosia, czy ty masz maki te pełne? Zebrałam nasionka. Chcesz?

Iwonko, ta duża bylinówka też mi się najbardziej podoba, popoprawiałam ją jeszcze w sobotę. Doszły trawy: miskanty, proso rózgowate. Rośnie tam już trawa miłka z wiosennego wysiewu i kłoski już wypuszcza, dojdzie rozplenica i chyba jeszcze inne trawy. Będzie jeszcze bardziej zwiewnie

Nad czerwienią z fioletem dumam mocno, bo myślę o takich zestawieniach na ognistą. Będą tam duże zmiany
Iwonko, nie mam maków takich jak Ty. Poproszę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:37, 19 sie 2016

Do góry
milka666 napisał(a)
piękna trawa jaka to odmiana bo nie znam

rozplenica
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:23, 18 sie 2016

Do góry
Dominika11
rycerz atrapa

Jula
no zmiana jest, było do zmiany w kolejce; nie obrabiam się ostatnio, jak nigdy, za tydzień od piątku goście i w sobotę, potem uziemiona w pracy, potem kolejni goście na 3 tygodnie.

Iza
dzięki za fotki i wszystko inne, do soboty

Ela
dziękuję, wyjazd udany, niebieski lepszy juz ma wygląd, zniechęcenie mi minęło, ale czasu i tak nie mam, więc ogród zapuszczony, jak nigdy.
Musi poczekać

Hania I Ania
no nie podskoczy

Sebek
podróżnicy na małe wypady, cos jeszcze w planie mam, do góry brzuchem muszę poleżeć

Miłka
tylko zachwaszczony raj, ale co tam
jak nikt nie widzi, to i głowa nie boli

na tapecie trawa
rozplenica Samba, podobna do Rubrum
różnica jest w wielkości trawy, ta jest bardzo duża, później kwitnie, kłosy ciut inny kolor mają, liście ciemne bardziej i szersze
może przezimuje?? tak, co rok gadam odnośnie tych bordowych rozplenic

a to Rubrum w donicach, kłosy wysokie, a sama trawa mniejsza i drobniejsze, węższe liście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies