Proszę o pomoc w rozpoznaniu szkodnika, podobne do dżdżownic, dużo mniejsze i chude, siedzą w korzeniach i je zjadają, rośliny marnieją w oczach. Miałam w tawulcach i choinach kanadyjskich. Skutki są widoczne- liście czernieja i jakby schną, igły podobnie. Rośliny były z tej samej szkółki. Na zdjęciu na środku.
W bryle korzeniowej pełno tego i próbują się schować, nowych korzonków w choinie nie było.
W końcu zaczęliśmy sadzić choiny kanadyjskie. Codziennie przegania nas deszcz, jeszcze kilka zostało i że 3 nam brakuje. Jedna choina była chora już w donicy. Tak myślałam, że coś w korzeniach zastanę. To samo było w tawulcach. Tawulce ledwo żyją, na razie opryskalismy je mospilanem. Choina nie miała korzeni, ale jeszcze walczy, bryłę wymoczylismy w decisie. Zobaczymy czy przeżyje.
Zdjęcie tych robali, co przypominają dżdżownice, ale są mniejsze i chudsze.
Jeżeli wiecie co to jest to dajcie znać.
To te na środku zdjęcia.
Drodzy forumowicze, zerknijcie na zdjęcie fragmentu mojego ogrodu przed płotem na południowej wystawie. Chciałabym coś tu zmienić, jakoś tak wygląda mało ciekawie.
Rabata ma szerokość 55cm, a w środkowej części 1,3m, i jest długa na 9 metrów. Nie mogę jej już więcej poszerzyć bo M nie zrezygnuje z ani jednego więcej cm trawnika. Z prawej strony rabaty jest miejsce do rodzinnych biesiad, a po lewej stoją donice z klonami palmowymi, hortensją i żurawkami.
Witaj Aniu A mnie moje Strong Anabelki lekko złoszczą, przez pierwsze lata były sztywne, ale już w tym roku zaczęły tracić formę i lekko pokładać. Zwykłe już wyrzuciłam, zupełnie się pokładały. Natomiast u Ciebie są wspaniałe!!! I z tym sporobolusem...Nie mogłam oczu oderwać.
Wyzwanie w postaci piasku z nam z autopsji. Ale przyznam się, że nigdy tak masowo nie wymieniałam ziemi, zawsze przekopywałam. Mam nadzieję, że za parę lat nie będę tego żałować Buziaki ślę
P.S. No zdjęcia robisz...ach...
W końcu i ja mam swój szpaler gracków.
Nie pokazywałam do tej pory, bo wolno się rozkręcały z powodu sosen i świerków za płotem. Ale myślę, że z roku na rok coraz grubsze będą.