Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:06, 09 lut 2014

Do góry
Heloł
Ogród cioci 18:06, 09 lut 2014

Do góry
Jak przyjemnie się takie zdjęcia z sabaciku ogląda. Świetne miejsce dla magnolii wybrałyście.
Cudownie wyglądasz w rozpuszczonych włosach!
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:58, 09 lut 2014

Do góry
Taki słup to musowo musi być powolenie...na dodatek przy płocie, to przecieź nawet zywopłotu pow 4 m bez zgody sąsiada nie możesz mieć a co powiedzieć na taki słup?
Ogród do kwadratu 17:48, 09 lut 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ania... tworzę na wszystkich frontach... aż się bojam.
Po pierwsze primo.. kupić i posiać gorczycę.
Po drugie primo zdecydować ostatecznie jakie trawy na rabatę różaną...
Po trzecie primo rozplanować rabatki w kostce...
I kolejne... wybrać drzewka owocowe, posiać werbenkę, posiać pomidorki i inne warzywka, poobcinać gałązki przy bukach, zrobić konstrukcję do szpaleru buczkowego............... nie kończąca się historia

Ależ będzie pięknie!!! Kulaski bukszpanowe i carexy to jest to!! U mnie będą kwadraciki i carexy. Tylko najpierw muszą krokusy przekwitnąć hi hi bo w tym miejscu będe sadzić. Jesienią posadzilam 500 krokusów a teraz będe wykopywać..... Ale przecieź spowrotem je wsadzę

M ma racje z niedziela, trzeba sobie wolne zrobic i znaleźć czas dla rodzinki, w przeciwnym razie w pracy i ogrodzie bysmy sie zatyraly. A tak przynajmniej kawka byla. To mówisz, ze mam juz myc taras i meble ogrodowe?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:42, 09 lut 2014

Do góry
Melduję że w JG kwitną przebiśniegi i ranniki, a ha i jeden pierwiosnek też się wyrwał jak Filip z konopii!
Ania i róże i cała reszta :) 17:37, 09 lut 2014

Do góry
rozajerycha napisał(a)
Cisy drogie bo całe ogrodowisko szaleje i kupuje zaraz 2 metrowe egzemplarze. Co to za przyjemność mieć zaraz takie kolosy .
Młodsze okazy wcale nie rosną tak powoli jakby się wydawało,a poza tym adaptują się w nowych miejscach tak jak im daje miejsce i cieszą ,że rosną razem z nami .
Jakbym miała 100 lat to kupiłam takie po metr i pół ,ale puki co zakup 60 cm roślin jest ok .tylko na ekran do moich kwiatów targnęłabym się na większy koszt
Bociuś muszę poczytać więcej o Twoich planach,ale chętniej zobaczę obrazki już niedługo zdjęcia będą coraz ciekawsze i piękniejsze.Połechtaj moje podniebienie i zrób mi tę przyjemność ze "słowem obrazkowym"bo nie dam rady nadrobić wszystkiego.
Bywam tak rzadko na ogrodowsku,że nie wiem gdzie nos wetknąć .
Jeszcze raz tulę
martek

Cisy będa niezawodne, ja kupilam zwykłe hicksi 10 szt na 6 m żywopłotu po 45 zł za sztuke a miały po ok 60-70 cm. Aktualnie po 3 latach maja ok 1,1 m wiec wcale nie rosna wolną a zaczynają tworzyc piękną zwartą ciemnozielona ściane. Jednakże wszystko zaleźy od czasu po jakim chcesz mieć piekny żyopłot.
Jałowcow nie polecam, u mnie padły po kilku latch gdy już byly niemal 2 m i do tej pory nie wiem dlaczego. Wolalabym tuje, pieknie strzyzone w wąskie ekrany. O grabach nie wspomnę
Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:32, 09 lut 2014

Do góry
Jeju a dlaczego pszczołki już się obudziły skoro u ciebie zimno? A dlaczego padają na śnieg? Co z tą przyrodą?
Zmartwiłaś mnie, ja tak kofam pszczólki i sadzę dla nich miododajne kwiatki a pryskam dopiero gdy pójdą spać...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:27, 09 lut 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Zazdraszczam.

Nie zazdraszczaj bo zdechnie!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:26, 09 lut 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Oooo .. Własnie tak sobie myślałam .. Dzięki Madzen .. Buziam gorąco

I niech już ta zima nie przychodziiiiiiiii.....

Ręce mnie wiosennie swędzą do ciecia róż, traw, perowski a w szczególności budlei... Ale prawdopodobnie jeszcze sie nagle ochłodzi i może to zaszkodzić roślinom. Dlatego obserwujemy prognozy i sprzątamy. Za tydzień chyba najlepszym rozwiazaniem będzie mycie okien i kostki brukowej...zobaczymy...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:23, 09 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)
O rozach gadacie No to nie przeszkadzam, bo akurat w tym temacie nie czuje sie najlepiej

O wszystkim gadamy
Dzisiaj zabrałam teściowej z ogródka kępe przebiśniegow i posadziłam u mnie kwitną te ślicznotki już w JG.

I uzgodniliśmy, ze zwołujemy pół podwórka i podejmujemy ostatnią probę wykopania 2 m stożka bukszpanowego. Na dzień matki zrobie teściowej druga rabatke tym razem będzie zimozielona : w miejsce bukszpana będą mniejsze bukszpany, rh , azalie i zawilce japońskie.... Huuura moze wreszcie ten ciety od wielu lat stozek zawita na zaplanowanym od 2009 roku miejscu u mnie ! Chyba trzeba bedzie imprezkę u teściów bukszpanową urządzic
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:19, 09 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Marzenko szukam graba na żywopłot mam kawałek pod brzozami, ogrodzenie siatka, brzozy u sąsiada wielkie na 30 m, posadziłam siewkę graba latem, widzę po dzisiejszym, promanalowym dniu, że ma pąki żywe, czyli grab mi pod tymi brzozami będzie rósł, Yopi szukam graba na żywopłot

Kupowałam jesienia 2012 sztorby (????) graba na allegro. Bardzo tanio, ale były marne i potrzebowaly 1,5 roku aby się przyjąć, byly krzywe, namęczyłam się z prostowaniem. Pod koniec lata jednak ruszyly wiec mam nadzieje, że teraz będzie łatwiej. Zatem jesli nie znajdziesz szkółki u siebie zamawiaj na allegro. Ja kupowałam 50 szt za 49,99 zł .... A wiosną 2013 wysokie na 1,8m sadzonki za 1 szt 19,90 zł. W maju 2010 placiłam za moje ładne sadzonki na zywopłot ok 1,2 m za 8,90 zł (przez pośrenika) za sztuke ale były tego warte.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:15, 09 lut 2014

Do góry
Aga i Motylku też bym chciała tę róże zidentyfikować.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:14, 09 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Marzenko to pokaż jeszcze maszynę , którą tniesz graby i ......wszysko o niej napisz, bo muszę zakupić, mam żywopłoty dwa do cięcia, ale nie grabowy, grabowy dopiero będzie więc pisz czy Sthil, czy coś innego? O buksikach się przypominam

Też jestem po oprysku promanalem, pogoda była super, zdążyłam

buziole

Aga ja mam te nożyce
http://www.bosch-garden.com/pl/pl/narz%C4%99dziaogrodowe/elektronarz%C4%99dzia-ogrodowe/ahs-52-li-3165140465175-199951.jsp

Wiekszosć sprzętu w domu mamy Boscha więc nawet akumulator pasuje do różnych sprzetów. Podstawowa zaleta, źe są akumulatorowe, nie sposób uciać sobie placa (obie ręce musisz trzmac na maszynie) , chyba że M się z nosem nawinie.... Są relatywnie lekkie i długosć, ktora pozwala 1,8 m x30 m żywoplot przyciąć latem w 30-45 minut. Pewnie sthila będą równie dobre lub lepsze ale warto wziąć do ręki z akumulatorem bo waga i wygoda uchwytu to wg mnie przy takich nozycach to podstawa. Takie ciecie żyopłotu to najlepszy fitness dla naszych rąk!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:08, 09 lut 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)
Marzenko, oglądam sobie właśnie Twoje zdjęcia i myślę, że wymiana tego rozchodnika w płytach na grys, to będzie super sprawa.
Ja będę zamawiała znowu w tym roku większą ilość kamyczków (prawdopodobnie ze Strzegomia), to jak chcesz, możesz dołączyć do mojego zamówienia.

Gabi jeszcze nie w tym roku, bo jak pomyślę ile wydałam kasy na ten karmnik i macierzankę to mnie telepie a teraz tyle się muszę męczyć z chwatsami w tych roślinach. Teraz wywlam w dwóch miejscach gdzie zarosło trawą a jak sobie nie poradzę to za rok wymienię całość.
Ale daj znać po ile i kiedy będziesz zamawiała może dołączę się do innej rabaty.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:06, 09 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marzena, a róża Heavenly Pink nie jest podobna do Twojej? http://www.florum.fr/rosa-heavenly-pink/79684/5265/rose-rose-heavenly-pink-rosier-zi.html
Tu jest o niej kilka słów http://www.rozarium.org/sklep/r-e-pi-mowe/

Moja róża nie obnaża w ogóle środka , nie widać takich żóltych oczek wiec chyba nie... Dziekuję
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:05, 09 lut 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Marzenko wyprzedzasz czas
Mam nadzieję że wiosna szybko zawita w tym roku,
bo o Twoich planach już przeczytałam.

Póki co na dwoje babka wróżyła moze byc już prawdziwa wiosna lub nagłę ochłodzenie więc zgodnie z planami za tydzien tylko ciecie drzew i promanal
Wersja mini mini 17:03, 09 lut 2014

Do góry
Justynko przeklejam info w sprawie grabów
stychaz napisał(a)

Odnalazłam troszkę wolnego czasu

Mam pytanie co do grabów - czy można je teraz jakoś mocniej ciachnąć czy raczej bez szaleństwa? Przycięłam jej po posadzeniu w tamtym roku ale jakiegoś wzrostowego szału nie było.
Chyba mogłabym je troszeczkę przesadzić ??? - pomysł na żywopłot zmienił mi się w trakcie zimy

Justynko wlaśnie teraz gdy sie nie obudziły (potem aż do czerwca płaczą) można radykalnie ciąć. Własnie to zimowe cięcie wykorzystuję do dokładnego skorygowania kształtu, potem juz tak dokładnie nie widać. Wg moich obserwacji graby potrzebuja min 1 roku do aklimatyzacji, aby zaczęły intensywnie przyrastać . Poza tym ja po roku nawoziłam je wiosną azofoską i wtedy daly czadu. W tym roku powtórzę właśnie u moich malutkich (mam z obu stron takie 70 cm sadzonki z jesieni 2012). Na przesadzanie teraz nie jest dobry moment. Poczekaj do połwy marca, zanim zaczna wypuszczać listki, wtedy przesadzisz. Przycięcie dla korekty teraz polecam ale jeśli nie ma co korygować zrobisz to na przełomie maja i czerwca

Widzimy się w sobote na giełdzie?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:02, 09 lut 2014

Do góry
stychaz napisał(a)

Odnalazłam troszkę wolnego czasu

Mam pytanie co do grabów - czy można je teraz jakoś mocniej ciachnąć czy raczej bez szaleństwa? Przycięłam jej po posadzeniu w tamtym roku ale jakiegoś wzrostowego szału nie było.
Chyba mogłabym je troszeczkę przesadzić ??? - pomysł na żywopłot zmienił mi się w trakcie zimy

Justynko wlaśnie teraz gdy sie nie obudziły (potem aż do czerwca płaczą) można radykalnie ciąć. Własnie to zimowe cięcie wykorzystuję do dokładnego skorygowania kształtu, potem juz tak dokładnie nie widać. Wg moich obserwacji graby potrzebuja min 1 roku do aklimatyzacji, aby zaczęły intensywnie przyrastać . Poza tym ja po roku nawoziłam je wiosną azofoską i wtedy daly czadu. W tym roku powtórzę właśnie u moich malutkich (mam z obu stron takie 70 cm sadzonki z jesieni 2012). Na przesadzanie teraz nie jest dobry moment. Poczekaj do połwy marca, zanim zaczna wypuszczać listki, wtedy przesadzisz. Przycięcie dla korekty teraz polecam ale jeśli nie ma co korygować zrobisz to na przełomie maja i czerwca
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:57, 09 lut 2014

Do góry
Aga, Mała Mi, Pola, Filip, Justyna, Bociusz wszyscy już marzymy o wiośnie. Nie możemy jednak zrobic falstartu, to dobry czas na mycie kostki brukowej, zbieranie suchych liści a na resztę przyjdzie czas. Ja mam na szczęscie jeszcze jeden weekend z zimowym cięciem drzew więc mam nadzieję, że błedu nie popełnie i nie powycinam innych roślin. Za wcześnie, oj za wcześnie. Poza tym zapowiadają za dwa tygodnie nawet spadek temperatury. Mam nadzieję, że nie będzie zbyt ostro i potem już tylko wiosna
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:53, 09 lut 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)

No i to mi spokoju nie daje, że ja nie wiem, co to za cudo !! ^-^

To szukajmy dalej Alinka kupiła bailando to porównamy. W ubiegłym roku przy mniej gorącym lecie ta róża miała ciemniejszy kolor, w tym była niemal biala.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies