Taki słup to musowo musi być powolenie...na dodatek przy płocie, to przecieź nawet zywopłotu pow 4 m bez zgody sąsiada nie możesz mieć a co powiedzieć na taki słup?
Ależ będzie pięknie!!! Kulaski bukszpanowe i carexy to jest to!! U mnie będą kwadraciki i carexy. Tylko najpierw muszą krokusy przekwitnąć hi hi bo w tym miejscu będe sadzić. Jesienią posadzilam 500 krokusów a teraz będe wykopywać..... Ale przecieź spowrotem je wsadzę
M ma racje z niedziela, trzeba sobie wolne zrobic i znaleźć czas dla rodzinki, w przeciwnym razie w pracy i ogrodzie bysmy sie zatyraly. A tak przynajmniej kawka byla. To mówisz, ze mam juz myc taras i meble ogrodowe?
Cisy będa niezawodne, ja kupilam zwykłe hicksi 10 szt na 6 m żywopłotu po 45 zł za sztuke a miały po ok 60-70 cm. Aktualnie po 3 latach maja ok 1,1 m wiec wcale nie rosna wolną a zaczynają tworzyc piękną zwartą ciemnozielona ściane. Jednakże wszystko zaleźy od czasu po jakim chcesz mieć piekny żyopłot.
Jałowcow nie polecam, u mnie padły po kilku latch gdy już byly niemal 2 m i do tej pory nie wiem dlaczego. Wolalabym tuje, pieknie strzyzone w wąskie ekrany. O grabach nie wspomnę
Jeju a dlaczego pszczołki już się obudziły skoro u ciebie zimno? A dlaczego padają na śnieg? Co z tą przyrodą?
Zmartwiłaś mnie, ja tak kofam pszczólki i sadzę dla nich miododajne kwiatki a pryskam dopiero gdy pójdą spać...
Ręce mnie wiosennie swędzą do ciecia róż, traw, perowski a w szczególności budlei... Ale prawdopodobnie jeszcze sie nagle ochłodzi i może to zaszkodzić roślinom. Dlatego obserwujemy prognozy i sprzątamy. Za tydzień chyba najlepszym rozwiazaniem będzie mycie okien i kostki brukowej...zobaczymy...
O wszystkim gadamy
Dzisiaj zabrałam teściowej z ogródka kępe przebiśniegow i posadziłam u mnie kwitną te ślicznotki już w JG.
I uzgodniliśmy, ze zwołujemy pół podwórka i podejmujemy ostatnią probę wykopania 2 m stożka bukszpanowego. Na dzień matki zrobie teściowej druga rabatke tym razem będzie zimozielona : w miejsce bukszpana będą mniejsze bukszpany, rh , azalie i zawilce japońskie.... Huuura moze wreszcie ten ciety od wielu lat stozek zawita na zaplanowanym od 2009 roku miejscu u mnie ! Chyba trzeba bedzie imprezkę u teściów bukszpanową urządzic
Kupowałam jesienia 2012 sztorby (????) graba na allegro. Bardzo tanio, ale były marne i potrzebowaly 1,5 roku aby się przyjąć, byly krzywe, namęczyłam się z prostowaniem. Pod koniec lata jednak ruszyly wiec mam nadzieje, że teraz będzie łatwiej. Zatem jesli nie znajdziesz szkółki u siebie zamawiaj na allegro. Ja kupowałam 50 szt za 49,99 zł .... A wiosną 2013 wysokie na 1,8m sadzonki za 1 szt 19,90 zł. W maju 2010 placiłam za moje ładne sadzonki na zywopłot ok 1,2 m za 8,90 zł (przez pośrenika) za sztuke ale były tego warte.
Wiekszosć sprzętu w domu mamy Boscha więc nawet akumulator pasuje do różnych sprzetów. Podstawowa zaleta, źe są akumulatorowe, nie sposób uciać sobie placa (obie ręce musisz trzmac na maszynie) , chyba że M się z nosem nawinie.... Są relatywnie lekkie i długosć, ktora pozwala 1,8 m x30 m żywoplot przyciąć latem w 30-45 minut. Pewnie sthila będą równie dobre lub lepsze ale warto wziąć do ręki z akumulatorem bo waga i wygoda uchwytu to wg mnie przy takich nozycach to podstawa. Takie ciecie żyopłotu to najlepszy fitness dla naszych rąk!
Gabi jeszcze nie w tym roku, bo jak pomyślę ile wydałam kasy na ten karmnik i macierzankę to mnie telepie a teraz tyle się muszę męczyć z chwatsami w tych roślinach. Teraz wywlam w dwóch miejscach gdzie zarosło trawą a jak sobie nie poradzę to za rok wymienię całość.
Ale daj znać po ile i kiedy będziesz zamawiała może dołączę się do innej rabaty.
Justynko wlaśnie teraz gdy sie nie obudziły (potem aż do czerwca płaczą) można radykalnie ciąć. Własnie to zimowe cięcie wykorzystuję do dokładnego skorygowania kształtu, potem juz tak dokładnie nie widać. Wg moich obserwacji graby potrzebuja min 1 roku do aklimatyzacji, aby zaczęły intensywnie przyrastać . Poza tym ja po roku nawoziłam je wiosną azofoską i wtedy daly czadu. W tym roku powtórzę właśnie u moich malutkich (mam z obu stron takie 70 cm sadzonki z jesieni 2012). Na przesadzanie teraz nie jest dobry moment. Poczekaj do połwy marca, zanim zaczna wypuszczać listki, wtedy przesadzisz. Przycięcie dla korekty teraz polecam ale jeśli nie ma co korygować zrobisz to na przełomie maja i czerwca
Justynko wlaśnie teraz gdy sie nie obudziły (potem aż do czerwca płaczą) można radykalnie ciąć. Własnie to zimowe cięcie wykorzystuję do dokładnego skorygowania kształtu, potem juz tak dokładnie nie widać. Wg moich obserwacji graby potrzebuja min 1 roku do aklimatyzacji, aby zaczęły intensywnie przyrastać . Poza tym ja po roku nawoziłam je wiosną azofoską i wtedy daly czadu. W tym roku powtórzę właśnie u moich malutkich (mam z obu stron takie 70 cm sadzonki z jesieni 2012). Na przesadzanie teraz nie jest dobry moment. Poczekaj do połwy marca, zanim zaczna wypuszczać listki, wtedy przesadzisz. Przycięcie dla korekty teraz polecam ale jeśli nie ma co korygować zrobisz to na przełomie maja i czerwca
Aga, Mała Mi, Pola, Filip, Justyna, Bociusz wszyscy już marzymy o wiośnie. Nie możemy jednak zrobic falstartu, to dobry czas na mycie kostki brukowej, zbieranie suchych liści a na resztę przyjdzie czas. Ja mam na szczęscie jeszcze jeden weekend z zimowym cięciem drzew więc mam nadzieję, że błedu nie popełnie i nie powycinam innych roślin. Za wcześnie, oj za wcześnie. Poza tym zapowiadają za dwa tygodnie nawet spadek temperatury. Mam nadzieję, że nie będzie zbyt ostro i potem już tylko wiosna
To szukajmy dalej Alinka kupiła bailando to porównamy. W ubiegłym roku przy mniej gorącym lecie ta róża miała ciemniejszy kolor, w tym była niemal biala.