Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 16:53, 09 lut 2014

AniaDS napisał(a)

No i to mi spokoju nie daje, że ja nie wiem, co to za cudo !! ^-^

To szukajmy dalej Alinka kupiła bailando to porównamy. W ubiegłym roku przy mniej gorącym lecie ta róża miała ciemniejszy kolor, w tym była niemal biala.
bociek 16:55, 09 lut 2014

O rozach gadacie No to nie przeszkadzam, bo akurat w tym temacie nie czuje sie najlepiej
Madzenka 16:57, 09 lut 2014

Aga, Mała Mi, Pola, Filip, Justyna, Bociusz wszyscy już marzymy o wiośnie. Nie możemy jednak zrobic falstartu, to dobry czas na mycie kostki brukowej, zbieranie suchych liści a na resztę przyjdzie czas. Ja mam na szczęscie jeszcze jeden weekend z zimowym cięciem drzew więc mam nadzieję, że błedu nie popełnie i nie powycinam innych roślin. Za wcześnie, oj za wcześnie. Poza tym zapowiadają za dwa tygodnie nawet spadek temperatury. Mam nadzieję, że nie będzie zbyt ostro i potem już tylko wiosna
Madzenka 17:02, 09 lut 2014

stychaz napisał(a)

Odnalazłam troszkę wolnego czasu

Mam pytanie co do grabów - czy można je teraz jakoś mocniej ciachnąć czy raczej bez szaleństwa? Przycięłam jej po posadzeniu w tamtym roku ale jakiegoś wzrostowego szału nie było.
Chyba mogłabym je troszeczkę przesadzić ??? - pomysł na żywopłot zmienił mi się w trakcie zimy

Justynko wlaśnie teraz gdy sie nie obudziły (potem aż do czerwca płaczą) można radykalnie ciąć. Własnie to zimowe cięcie wykorzystuję do dokładnego skorygowania kształtu, potem juz tak dokładnie nie widać. Wg moich obserwacji graby potrzebuja min 1 roku do aklimatyzacji, aby zaczęły intensywnie przyrastać . Poza tym ja po roku nawoziłam je wiosną azofoską i wtedy daly czadu. W tym roku powtórzę właśnie u moich malutkich (mam z obu stron takie 70 cm sadzonki z jesieni 2012). Na przesadzanie teraz nie jest dobry moment. Poczekaj do połwy marca, zanim zaczna wypuszczać listki, wtedy przesadzisz. Przycięcie dla korekty teraz polecam ale jeśli nie ma co korygować zrobisz to na przełomie maja i czerwca
Madzenka 17:05, 09 lut 2014

Urszulla napisał(a)
Marzenko wyprzedzasz czas
Mam nadzieję że wiosna szybko zawita w tym roku,
bo o Twoich planach już przeczytałam.

Póki co na dwoje babka wróżyła moze byc już prawdziwa wiosna lub nagłę ochłodzenie więc zgodnie z planami za tydzien tylko ciecie drzew i promanal
Madzenka 17:06, 09 lut 2014

agniecha973 napisał(a)
Marzena, a róża Heavenly Pink nie jest podobna do Twojej? http://www.florum.fr/rosa-heavenly-pink/79684/5265/rose-rose-heavenly-pink-rosier-zi.html
Tu jest o niej kilka słów http://www.rozarium.org/sklep/r-e-pi-mowe/

Moja róża nie obnaża w ogóle środka , nie widać takich żóltych oczek wiec chyba nie... Dziekuję
Madzenka 17:08, 09 lut 2014

Gabisia napisał(a)
Marzenko, oglądam sobie właśnie Twoje zdjęcia i myślę, że wymiana tego rozchodnika w płytach na grys, to będzie super sprawa.
Ja będę zamawiała znowu w tym roku większą ilość kamyczków (prawdopodobnie ze Strzegomia), to jak chcesz, możesz dołączyć do mojego zamówienia.

Gabi jeszcze nie w tym roku, bo jak pomyślę ile wydałam kasy na ten karmnik i macierzankę to mnie telepie a teraz tyle się muszę męczyć z chwatsami w tych roślinach. Teraz wywlam w dwóch miejscach gdzie zarosło trawą a jak sobie nie poradzę to za rok wymienię całość.
Ale daj znać po ile i kiedy będziesz zamawiała może dołączę się do innej rabaty.
Agania 17:09, 09 lut 2014

Marzenko szukam graba na żywopłot mam kawałek pod brzozami, ogrodzenie siatka, brzozy u sąsiada wielkie na 30 m, posadziłam siewkę graba latem, widzę po dzisiejszym, promanalowym dniu, że ma pąki żywe, czyli grab mi pod tymi brzozami będzie rósł, Yopi szukam graba na żywopłot
Madzenka 17:14, 09 lut 2014

Agania napisał(a)
Marzenko to pokaż jeszcze maszynę , którą tniesz graby i ......wszysko o niej napisz, bo muszę zakupić, mam żywopłoty dwa do cięcia, ale nie grabowy, grabowy dopiero będzie więc pisz czy Sthil, czy coś innego? O buksikach się przypominam

Też jestem po oprysku promanalem, pogoda była super, zdążyłam

buziole

Aga ja mam te nożyce
http://www.bosch-garden.com/pl/pl/narz%C4%99dziaogrodowe/elektronarz%C4%99dzia-ogrodowe/ahs-52-li-3165140465175-199951.jsp

Wiekszosć sprzętu w domu mamy Boscha więc nawet akumulator pasuje do różnych sprzetów. Podstawowa zaleta, źe są akumulatorowe, nie sposób uciać sobie placa (obie ręce musisz trzmac na maszynie) , chyba że M się z nosem nawinie.... Są relatywnie lekkie i długosć, ktora pozwala 1,8 m x30 m żywoplot przyciąć latem w 30-45 minut. Pewnie sthila będą równie dobre lub lepsze ale warto wziąć do ręki z akumulatorem bo waga i wygoda uchwytu to wg mnie przy takich nozycach to podstawa. Takie ciecie żyopłotu to najlepszy fitness dla naszych rąk!
Madzenka 17:15, 09 lut 2014

Aga i Motylku też bym chciała tę róże zidentyfikować.