Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:34, 07 lut 2014

Do góry
Aniu Basia orzekła, żeś największa specjalistka od wysiewania werbenki wiesz że dziekuję i mam nadzieje, ze się zrewanźuje
Wsadziłam nasionka do zamrażaki... Wcześniej były przez tydzień w lodówce... Potrzymam tydzien. Kiedy wysiewasz werbenę i w jakich warunkach ją przetrzymujesz? Czy robisz tylko sadzonki, czy i kiedy pikujesz, czy siałaś bezpośrednio do gruntu?
Ja taka zielona w temacie siania jestem, że proszę o łopatologiczne instrukcje mam nadzieję, że nie zameczyłam Cię pytaniami?
Mój 4 arowy azyl... 22:29, 07 lut 2014

Do góry
Basiu dziekuję za info, zatem biegnę do Ani
Ania i róże i cała reszta :) 22:25, 07 lut 2014

Do góry
Aniu kiedy sadzisz nowe róże, spieszysz sie z rózami o nagich korzeniach, czy wolisz poczekać na róże w donicach? Jakie masz doświadczenia w tym zakresie?
Jurajski Ogród 22:22, 07 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, no to czekamy, byle do wiosny

Marzenko, kotki pomiziane. Zima "puszcza" bardzo powoli, ale systematycznie, codziennie po troszku, to dobrze dla roślinek, bo nie przeżywają szoku termicznego dzień - noc. Dzisiaj też słyszałam wesoły świergot ptaków.

Pozdrowienia dla Was zostawiam

U mnie wieczorem tak cieplo jak w środku wiosny, dobrze jednak, że w ciągu dnia jest tak umoarkowanie 7-8 stopni a nie nagle +15
Kotki linieją i szaleją?
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:20, 07 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Siedzę na strychu..... wpadłam na chwilunię, wiec traktujcie że mnie tu nie było...

Viva.. chcę przesunąć trochę dalej obwódkę z bukszpanu.. wystawa południowa.. i dać jakieś niskie róże... więcej pomysłów na ładne zagospodarowanie nie widzę..
Z tyłu rosną trawy, jest trzmielina oskrzydlona i azalia pontyjska.. reszta do przekopania tylu liliowce.. czy cebulowe.. kolor różowy to ewentulane róże..

Pokaź tę rabatkę zimą. Pomysl na obwodkę bukszpanowa bardzo dobry.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 07 lut 2014

Do góry
No to wiosna w domu...

Cyprysik ostrzyźony czeka na wiosnę, obcięłam go dwa tygodnie temu po wstawieniu do ogrodu zimowego w czasie mrozow...widać za oknem ile mieliśmy sniegu.... Tyle co kot naplakał...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:08, 07 lut 2014

Do góry
Coż ja poradzę....
Słaba zima, słabe lato... Oby się nie sprawdzilo... Jednak wiosna juź idzie, zatem jutro zaczynam się krzatać w ogrodzie. Myślę tylko, że gdy pościnam trawy w ciągu najbliższych tygodni to ich nie pochowam, bo będą w pogotowiu na wypadke przymrozków.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:24, 07 lut 2014

Do góry
Ana szukam... na Twojapogoda.pl
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/113288,prognoza-pogody-na-2014-rok-dla-polski

Kiedy skończy się zima? Czy wiosna nadejdzie z opóźnieniem? Czy lato będzie chłodne i deszczowe, a może upalne? Czy nie będzie złotej polskiej jesieni? Mamy dla Was najnowszą prognozę sezonową.
Nie od dziś wiadomo, że im dalszy horyzont czasowy prognoz pogody, tym mają one mniejszą sprawdzalność. Dlatego też nie omawiają one pogody szczegółowo, lecz bardzo ogólnie.

Nie dowiemy się z nich czy będzie padać deszcz i jakiej temperatury powinniśmy oczekiwać, dajmy na to 15 lipca, lecz poznamy ogólną tendencje sezonowe dla temperatury i sumy opadów.

Większości z nas wystarczy jednak ogólne stwierdzenie, wiosna będzie taka albo taka, bo od pogodowych kaprysów zależy np. stan naszego portfela. Sprawdziliśmy najnowsze przewidywania największych instytucji na świecie, na co dzień zajmujących się prognozowaniem pogody.

Były wśród nich amerykańskie Centrum Prognozowania Klimatu (CDC) należące do amerykańskiej Krajowej Służby Pogodowej (NWS), brytyjska narodowa służba meteorologiczna Met Office oraz rosyjska służba meteorologiczno-hydrologiczna Roshydromet.

Prognozy te wzbogaciliśmy najnowszymi danymi nt. korelacji w obserwacjach odchyleń od normy temperatury wód Atlantyku, wpływie anomalii El Niño na ziemski klimat, tendencji rozwoju sytuacji atmosferycznej względem miesięcy i lat minionych, a także anomalii pogodowych mających miejsce na całej Ziemi. Pamiętajmy jednak, że prognozy sezonowe mają charakter orientacyjny, dlatego też nie są dokładne.

Zima

Dotychczas była jedną z cieplejszych zim, szczególnie w południowej i zachodniej części Polski. Była również jedną z najmniej śnieżnych, ponieważ pokrywa utrzymywała się na zachodzie i południu kraju w sumie niecałe 2 tygodnie, a jej średnia wysokość wyniosła zaledwie 5 cm.

Przez większą część lutego utrzyma się aura typowa dla przedwiośnia. Nocami spodziewamy się niedużych przymrozków, choć będą też dni, kiedy mrozu nie uświadczymy przez całą dobę.

Za dnia początkowo około 5 stopni, a następnie przynajmniej przez kilka dni będzie nawet 10 stopni i więcej, szczególnie na południu kraju. Opadów będzie niewiele. Na powrót prawdziwej zimy w tym sezonie nie ma co liczyć.

Wiosna

Nadejdzie znacznie wcześniej niż w ubiegłym roku i zarazem wcześniej niż zazwyczaj ma to miejsce. Nie będziemy musieli czekać do marca, ponieważ już w lutym dominować będzie aura charakterystyczna dla przedwiośnia, która z biegiem dni będzie płynnie i niemal niezauważalnie przechodzić we wczesną wiosnę.

Druga najbardziej lubiana przez Polaków pora roku będzie bardzo ciepła, sucha i słoneczna. Jednak sielankę pogodową może przerywać zjawisko, którego doświadczyliśmy w 2007 roku, również po łagodnej zimie. Były nim nocne i poranne przymrozki, które okazały się groźne dla upraw.

Pojawiły się one za sprawą spływów zimnych mas powietrza podczas suchej i pogodnej aury, gdy ciepło z gruntu intensywnie promieniowało w przestrzeń kosmiczną. W 2007 roku temperatury bliskie absolutnym rekordom zimna nawiedziły nasz kraj w pierwszych dniach maja.

Tym razem zagrożenie dla roślinności może się pojawić już w kwietniu i potrwać do końca maja. Bardzo długim rządom "zimnych ogrodników" będzie towarzyszyć niedostatek opadów, powodujący posuchę, która również może się dać we znaki rolnikom.

Lato

Nie będzie już tak gorące, jak ubiegłoroczne. Powinniśmy się spodziewać umiarkowanej temperatury. Będą okresy chłodniejsze, jak i cieplejsze. Jednak ostatecznie lato może zostać uznane za nieudane, ponieważ często będzie padać i grzmieć.

Nie będą to spokojne wakacje. Sytuacja może przypominać tę z 2010 roku, kiedy lato było ciepłe, a jednak z powodu opadów i wielokrotnych powodzi prawie w ogóle tego nie odczuliśmy. Miejmy nadzieję, że obfite deszcze tym razem nie skończą się równie źle, co w ubiegłym roku w Niemczech i 4 lata temu w dorzeczu Odry, Wisły i Warty.

Jesień

Przyzwyczaiły nas do tego, że ostatnio często były ciepłe, słoneczne i bardzo długie. Jednak w tym roku może się to zmienić. Po raz pierwszy od 7 lat jesień może się zapisać jako dość chłodna i mokra, a szczególnie jej końcówka. Jednak wcale nie będzie to oznacza, że zima rozpocznie się wcześniej.
Rododendronowy ogród II. 20:17, 07 lut 2014

Do góry
To niedobrze...
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:15, 07 lut 2014

Do góry
Aniu widzę, że powolutku i od Ciebie zima odchodzi
Ogród do kwadratu 20:13, 07 lut 2014

Do góry
Fajnie, źe będą zmiany , nie ma nic przyjemniejszego niż planowanie i nowe rabatki
Ania i róże i cała reszta :) 20:07, 07 lut 2014

Do góry
Aniu piękna ta wersja świąteczna
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:04, 07 lut 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Pozdrów go ode mnie Zaraziłaś go nieźle Śmiało możesz wystawić prymulki i stożki na zewnątrz Możesz nawet dać te prymulki w nóżki stożkom - myślę, że wyglądałoby to super

Jutro pokombinuję
Ogród cioci 20:03, 07 lut 2014

Do góry
Miałam kiedyś białego persa.... Eh to mycie i suszenie.... Eh zamieniłam na psa z krótką sierścią
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:01, 07 lut 2014

Do góry
Haniu ja się twoich krokusików doczekać nie mogę
Pszczelarnia 19:59, 07 lut 2014

Do góry
Ewo gdybyś znalzała te graby lub buki ale duźe.... To daj znać. Na 100% u kulasa lub w ZC można zamówić ale te ich ceny....
Co z tym ogródeczkiem począć 19:58, 07 lut 2014

Do góry
Ewuś wysłałam linka na latarenki, mega szybko dostarczają.
Moja córka już spokorniała i zmądrzała, dlatego jak czasami sfiksuje to się przyzwyczaić nie mogę, od wczoraj ciche dni....
Kolorowy ogród na piasku 19:56, 07 lut 2014

Do góry
viva napisał(a)

Skojarzenia chyba słuszne
Do wycieczki jesteś przygotowana, znasz już wszystkie obiekty ogrodu

Obok LO to S.du.Dr Jamain

O takim połączeniu rożu z purpurą marze tego lata
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:53, 07 lut 2014

Do góry
Znalazłaś krokusiki

Cmoknij córcię ode mnie, mogę byc cioteczną babcią mam takich 6 ciotecznych wnucząt

Babciom czasami roztargnienie teź się zdarza i pewnie tak samo cierpi jak córcia....
Rododendronowy ogród II. 19:49, 07 lut 2014

Do góry
Oj nie mam nić do nadrobienia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies