Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Wszystkiego po trochu 10:22, 21 mar 2015

Do góry
Pozdrawiam mieszkankę pomorskiego. Możesz napisać z której części jesteś (pn, pd, wsch, zach)? Bardzo podoba mi się twój ogród. Masz dużo bylin i kolorów, też to lubię. Podoba mi się kostka na ścieżkach, obrzeża. Wypatrzyłam u ciebie różę Elfe. Też ją mam od ubiegłego sezonu, kupiłam w którymś z marketów. Widzę że ładnie kwitnie. Wyczytałam w kilku miejscach że często wymarza. Napisz proszę o swoich doświadczeniach z nią. Moja późno wystartowała, zakwitła zaledwie jednym zniekształconym kwiatkiem. Obecnie jest zielona, nie widać szkód po łagodnej zimie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:07, 20 mar 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
ale se u Ciebie dzieje świetnie

mam taki sam sekator

co bedzie na tarasie ?

Witaj
Oj taaki bałagan mam wkoło, że hej!
Na tarasie będzie kostka taka jak na wejściu i ... planujemy 2 donice: długą prostą i narożną mniejszą. Może zrobię jutro jakiś plan tego miejsca?
Pozdrawiam
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 10:14, 19 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
dziękuje!
nie będę pryskać. Do przyszłego roku się dowiem, czym powinnam.
U nas też bałagan straszny. Też będzie kostka na tarasie! Niemalże klon prac. Ciekawa jestem efektów i u mnie i u Ciebie. Trzymam kciuki!

Piszą żeby w ogóle nie pryskać - wiesz ... zdrowa żywność

Klon prac? nooo ... zobaczymy?

Też życzę powodzenia żeby wszystko się udało
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:54, 19 mar 2015

Do góry
dziękuje!
nie będę pryskać. Do przyszłego roku się dowiem, czym powinnam.
U nas też bałagan straszny. Też będzie kostka na tarasie! Niemalże klon prac. Ciekawa jestem efektów i u mnie i u Ciebie. Trzymam kciuki!
Mały ogród, ale duuużo radości 18:41, 18 mar 2015

Do góry
Dokładnie tak, kostka albo ekobordy. Jutro zrobię zdjęcie moich wypocin i doradzisz, czy z rabaty pod domem usunąć kostę i zastosować ekobordy, czy ją zostawić. Kostkę i tak z tej rabaty trzeba zdjąć, bo jest kulawo połozona, więc będzie zdjęcie "z" iBez"
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 12:51, 18 mar 2015

Do góry
Piękne trawki i kostka Co do programu to odpisałam w swoim wątku. Będę śledzić poczynania i jak coś będę mogła pomóc to się polecam
Mały ogród, ale duuużo radości 09:50, 18 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Renia dumałam o tej kostce po prawej- oprócz tego, że i tak jest do przełozenia, to zastanawiam się, czy nie zastąpić jej ekobordem, żeby rabata płynnie była odcięta od trawnika. Wydaje mi się za dużo tej kostki, za bardzo pociety trawnik. Kostki pozostawiłabym tylko przy rabatach wzdłuż ogrodzenia?

Wiesz co, mi się wydawało, że te krawężniki wyznacza albo kostka albo robi się kanciki i już i nie ma tam ekobordów. Jak to jest?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:27, 18 mar 2015

Do góry
Teraz wizualizacje
Wersja 1.

Wersja 2.

Zielone trawy to ML.

Zielone słupy w trawach to cis Wojtek.

Bordowe krzaczki to berberys Red Pillar.

Trawka wzdłuż kostki to Silver Sceptre.

W wersji nr 2 są przewidziane 4 cisy, symetrycznie po 2 stronach.

Podoba mi się wersja nr 1 z tym, że zamieniłabym stronami cisy z berberysem.
Jednak patrząc na ogród może pojawić się dysharmonia pomiędzy rabatami.
Proszę spojrzeć na plan

Rabata pomiędzy gracilimusem a hortensjami jest takich samych wymiarów. Tam Red Baron jest zaplanowany na całości, tzn. przedziela go kostka bukszpanowa ale za tą kostką ciągnie się dalej aż do hortensji...

Ja wiem, że zagmatwanie piszę...

Ogród u stóp klasztoru 21:50, 17 mar 2015

Do góry
Anita ,
Ogrodowisko to kopalnia pomysłów . obliczyłam że to 4 obwódka warzywniaka . najpierw był bukszpan , potem aksamitki , potem kostka -najmniej ja lubiłam . teraz płotek -chyba go polubię ...acha były w międzyczasie jeszcze trumienki ...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:33, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
wrzosowisko oczywiście nie daje mi spokoju...myślę intensywnie od kilku dni i wpadł mi do głowy pewien pomysł Zastanawiam się nad powtórzeniem ML...

Białe trawki-ML

zielone- cisy Wojtek

czerwone-berberys Red Pillar

biała obwódka- carex Silver Sceptre

Pod grabem będzie kostka z bukspzanu.

Zastanawiam się czy 4 cisy będą dobrze wyglądały? Wiem, że lepiej jest aby była nieparzysta liczba roślin...

Co o tym myślicie???

Polinko, przepraszam, jeśli namieszam, ale wg mnie, to nie jest kwestia ilości roślin, parzystości lub nie, tylko zbyt wielu form o kolumnowym pokroju. Grab - duża kolumna, cisy kolumnowe, berberysy kolumnowe i na razie thuje - też kolumny...
Ja bym dosadziła 2 graby, a po ich obu stronach - szpalery z miskantów. Tylko nie wiem, czy masz gdzie zagospodarować, cisy i berberysy. Ewentualnie szpaler miskantów po jednej stronie grabów, a szpaler berberysów - po drugiej. W nogach berberysów dużo trawek dla zmiękczenia ostrości.
Nie wiem, czy ta koncepcja Ci przypasuje, ale tu dużo innych doradzających, coś się na pewno wymyśli
Grubej dyni zmagania z naturą 08:47, 17 mar 2015

Do góry
Kostka już leży, zostało sprzątanie i zorganizowanie ogrodu tam gdzie do tej pory go nie było.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:41, 17 mar 2015

Do góry
wrzosowisko oczywiście nie daje mi spokoju...myślę intensywnie od kilku dni i wpadł mi do głowy pewien pomysł Zastanawiam się nad powtórzeniem ML...

Białe trawki-ML

zielone- cisy Wojtek

czerwone-berberys Red Pillar

biała obwódka- carex Silver Sceptre

Pod grabem będzie kostka z bukspzanu.

Zastanawiam się czy 4 cisy będą dobrze wyglądały? Wiem, że lepiej jest aby była nieparzysta liczba roślin...

Co o tym myślicie???

Mały ogród, ale duuużo radości 21:55, 16 mar 2015

Do góry
kostka chyba lepsza
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 14:56, 16 mar 2015

Do góry
Witaj Madziu ! prawie-sąsiadko, do Pabianic od ciebie rzut beretem z tego co czytam
Obejrzałam twój ogród i nowe rabaty, ładnie to zrobiliscie, ogrodzenie zachwyca, altanka tez niczego sobie i jeszcze te "ogrodowiskowe" zestawy : zurawki, trawki, hortensje...sa niezawodne to prawda
Ciesze sie ze nasza "łódzka" grupa rosnie w siłe i nastepne nasze lokalne spotkania czy rajdy po ogrodach albo wspólne zakupy czy wypady do szkółek bedą jeszcze bardziej liczne
Marzy mi sie takie drewniane ogrodzenie jak twoje - ale u mnie to bez szans....
Marzy mi sie wykonczenie krawedzi rabat kostka jak u ciebie - na to może sie zdecyduje w tym sezonie, zobaczymy jak mi sie budżet domowy ułozy - a ty swoje krawedzie mocowałas na stałe na podsypce czy tylko wkopywałas i możesz w kazdej chwili zmienic (patrz: poszerzyc) linie rabat ?
Zaznaczam twój wątek do obserwacjii.
Pozdrawiam!
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:51, 15 mar 2015

Do góry
grzeguz napisał(a)
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.

Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.

Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .

Witam tym razem w Twoim wątku
Tak podpowiem, że od strony północnej sprawdzą się różaneczniki, jaskrawo-żółte żurawki, bukszpany, niektóre turzyce/trawy... A może tak trzy kulki na pniu z iglaków, albo złotej trzmieliny, podsadzone znowuż turzycami? Albo, jak bardzo lubisz bonsai - to może być dobre miejsce na jakiś "ogród kamieni" właśnie z takim większym egzemplarzem?
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 20:38, 15 mar 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)

Widzę, że mamy podobne życiowe momenty. Też mieszkaliśmy w Londynie prawie 7 lat. Było pięknie ogrodowo. Pozdrawiam. Ps. Kostka super przed domem.

Ogrody angielskie są niesamowite. Mam całą kolekcję zdjęć (głównie telefonem) z zielonych miejsc, które tam odwiedzałem i mnie zainspirowały.

Czasami brakuje mi tej łagodnej-wyspiarskiej zimy, która dałaby więcej szans wielu wrażliwym odmianom roślin.
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 20:04, 15 mar 2015

Do góry
grzeguz napisał(a)
Zimny, deszczowy ale jakże pracowity dzień

Tunel ogrodowy już stoi, pozostało tylko zakotwiczyć go solidnie w gruncie.

Powiększyłem swoją kolekcje roślin o dwa nowe okazy rh 'ponticum Roseum'

A na podsumowanie dnia mam dla Was kilka odgrzebanych zdjątek z czasów kiedy mieszkałem w UK, oczywiście w tematyce ogrodowej.

CHIRK Castle - North Wales (summer 2011)

Niesamowite wrażenie robią Ci "Śpiący Cisowi Rycerze" jeśli wiecie co mam na myśli.

Widzę, że mamy podobne życiowe momenty. Też mieszkaliśmy w Londynie prawie 7 lat. Było pięknie ogrodowo. Pozdrawiam. Ps. Kostka super przed domem.
Ogródek Iwony 20:27, 14 mar 2015

Do góry
Olu i Olu, niestety kostkę kładzie pan po pracy. Dokończy po niedzieli. Mam taką nadzieję. jak skończy, na pewno pokażę Muszę jeszcze tylko wykopać stamtąd bluszcz, bo rośnie na środku rabaty, na kawałku, gdzie będzie kostka. Bluszcz pójdzie na murki. I muszę przesadzić tuję, która ma być cięta.
Dziś pozbyłam się jednego krzewu i pod płotem wylądowały dwie tuje kulki.
Ogródek Iwony 20:16, 14 mar 2015

Do góry
Ohoho!! Tu się dzieje u pracowitych pszczółek! Ciekawa jestem jak wyszła kostka! Pozdrawiam!
Ogródek Iwony 20:40, 13 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Iwonko naprostuj mnie, bo ciągle jakoś miałam przed oczami Twój ogród w łukach, a tu plan prostych lini????

Gosiu, przed Ogrodowiskiem miałam same łuki. Nawet kostka kładziona była na zasadzie kół i linii prostych i tego nie zmienię.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/792937/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/792986/original.JPG
Potem przyszedł czas na e-Musiową rabatę, gdzie murowałam donice. Tam jest wąsko, więc siłą rzeczy zrobiliśmy linie proste, które też narzuciły murowane donice:

Z tyłu zatem wjazd pomógł mi Łukasz zaplanować w liniach prostych połączonych z delikatnymi łukami:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/794429/original.jpg
Mam nadzieję, że wszystko będzie spójne
Nawet sobie rozrysowałam w paincie ten projekt, tylko mi się coś spłaszczyły proporcje:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies