Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 20:25, 10 kwi 2015

Dziś moje bukszpany, wszystkie żywotniki oraz parę innych roślin dostało florovit. Obcięłam Szmaragdom czubki by się zagęszczały. Posadziłam 1 Szmaragda, którego nie zdążyłam posadzić jesienią i zaczęłam przygotowywać teren pod 2 inne, za huśtawką, też zaległe.
A jutro jedziemy do szkółki po 12 Szmaragdów, wysokich na 1,5 m i postaramy się je posadzić za grabem i piaskownicą.
Podkarmiłam też ślimaki, bo mi się dobierały do tulipanów w nowych miejscach. Ścięłam czubki jarzębinie, by mi więcej gałązek dała, bo jakaś taka nierozgałęziona.
Malgosik 20:27, 10 kwi 2015

nicol21 napisał(a)

No to pięknie masz - cała wiosna i lato na grzebanie w ziemi a potem praca regularna i odpoczynek na tarasie i w ogrodzie

Latem to niewiele grzebię, bo upał mnie dobija.
Ale w środę ruszam z akcją zdejmowania darni pod resztę rabat. Chcę popchnąć prace do przodu nawet jak nie zdążę posadzić roślin.
Kuba 20:29, 10 kwi 2015

już ślimaki atakują? ja mam nadzieję że moje jeszcze śpią
Malgosik 21:23, 10 kwi 2015

Kuba napisał(a)
już ślimaki atakują? ja mam nadzieję że moje jeszcze śpią

już jakiś czas żerują, i gąsienice też
Olili 21:34, 10 kwi 2015

Czekam na nowe rabaty,u siebie nie mogę pchnąć do przodu więc będę napawać się Twoimi postępami,super !

Ja jednej rabaty nie mogę obsadzić ale ciągle widzę gdzie jeszcze powinny być kolejne (czyli gdzie się powinno ściągnąć darń) , niestety póki co to nie nastąpi.
polinka 21:40, 10 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

Karolku dzięki, ale idą do przesadzenia, bo są potrzebne na kulkowisko
2 z nich ubiegłego lata nie miały przyrostów i podżółkły. Wygląda mi na to, że coś w glebie mają nie tak - blisko kostki. Przy okazji sprawdzę grunt, bo tu będzie żywopłocik bukszpanowy.

Ale sama je formowałam

Małgoś czemu twierdzisz, że buksy marnieją od bliskości kostki?? U mnie rosną jeszcze bliżej granitu...
rozark 21:49, 10 kwi 2015

widzę że działasz ostro
Malgosik 21:50, 10 kwi 2015

polinka napisał(a)

Małgoś czemu twierdzisz, że buksy marnieją od bliskości kostki?? U mnie rosną jeszcze bliżej granitu...

Wiesz co, nie kopałam tam zbyt głęboko i mogą być jakieś resztki budowlane, których blisko domu nie brakowało. Kulki rosnące na podwyższeniu, bo tak idzie kostka, gdzie więcej ziemi usypałam są zielone i mają przyrosty, a traktuję je jednakowo. Stąd moje podejrzenie.
Malgosik 21:51, 10 kwi 2015

rozark napisał(a)
widzę że działasz ostro

staram się
polinka 22:05, 10 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

Wiesz co, nie kopałam tam zbyt głęboko i mogą być jakieś resztki budowlane, których blisko domu nie brakowało. Kulki rosnące na podwyższeniu, bo tak idzie kostka, gdzie więcej ziemi usypałam są zielone i mają przyrosty, a traktuję je jednakowo. Stąd moje podejrzenie.

Dzięki za wyjaśnienie. Od tamtego roku obserwuję zachowanie roślin w różnym podłożu. We właściwym ogrodzie ziemię pod każde nasadzenia dokładnie przekopuję, wybieram gruz i do każdego dołka sypię kompost. W tamtym roku robiłam tak na szybko rabatę w części gospodarczej, bez przekopywania, wybierania itd. Dołki kopałam między kamieniami jak tylko udało się wcisnąć szpadel, w to sadziłam roślinę i taką byle jaką ziemią zasypywałam

Wiesz jakie mam obserwację?? Tam wszystko szybciej rośnie a żadnych nawozów tam nie stosuję Rośliny są pozostawione same sobie a różnica jest kolosalna między tymi pielęgnowanymi każdego dnia a tymi zapomnianymi.