Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

System automatycznego nawadniania 17:01, 10 paź 2016

Do góry
zecik napisał(a)
Zależy od wiatru i innych czynników. Jeśli trawnik jest osłonięty przed wiatrem, to myślę, że nie muszą dolewać dysze do siebie, a najszerzej można je rozstawić na 80% łącznego zasięgu.

Czyli jak dwie sąsiednie dysze mają zasięg po 10m, to razem mają 20m, czyli 80% z tego daje 16m. Można więc je NAJSZERZEJ rozstawić co 16m. W praktyce lepiej gęściej.
A ile dokładnie - to się spytaj producenta, ja niestety nie jestem wyrocznią w tej dziedzinie
Statyczne trzeba rozstawić w takim przypadku co 10m. Jak rozstawisz rotacyjne co 12-15m to raczej też powinno być OK.

Rozumiem. Czyli projekt, który dodałem "Dodany 15:41, 05 paź 2016 , edytowany o 18:12, 05 paź 2016" (ten ostatni)zgadza się wytycznymi. Duże zraszacze Huntera PGP leją na 12m i leją od punktu do punktu. Zasięgi zawsze można zmniejszyć. gorzej w drugą stronę. Myślę, żeby od razu nie kopać to kupić rury i połączyć wszystko na trawie. Jak będzie ok to wtedy szpadel i ogień
System automatycznego nawadniania 15:21, 10 paź 2016

Do góry
elektronik19 napisał(a)
Witam,
czytam kolejne posty i patrze na swój projekt. Jeżeli stosuje dysze MP a odległości pomiędzy zraszaczami są takie,że każdy leje do głowicy to teoretycznie można zmniejszyć zasięgi. Dobrze myślę?

Ja zrobiłem na 80% a nie na 50%, wszystkie rotacyjne i podlewa równo.

Jak zastosujesz statyczne zraszacze, to na pewno na 50% zasięgu, czyli żeby każdy lał do głowicy obok.

System automatycznego nawadniania 14:41, 10 paź 2016

Do góry
Witam,
czytam kolejne posty i patrze na swój projekt. Jeżeli stosuje dysze MP a odległości pomiędzy zraszaczami są takie,że każdy leje do głowicy to teoretycznie można zmniejszyć zasięgi. Dobrze myślę?
Podmiejski ogródek 13:49, 10 paź 2016

Do góry
a jest jakiś projekt geometryczny z minimalistycznymi nasadzeniami?
Podmiejski ogródek 13:39, 10 paź 2016

Do góry
No to może skany z książki trochę mnie wytłumaczą

To jest przykład zaprojektowania jednej działki - pierwszych zdjęć, z mierzenia, robienia planu, skali nie skanowałam

widać trzy kolejne wersje koncepcji

wybrana koncepcja przełożona na dokładny projekt

nasadzenia - uwaga, to nie są kolejne wersje nasadzeń - to są kolejne rodzaje nasadzeń: szkielet, akcenty, ozdoby, wypełnienie

na ostatnim rzucie widać, ile roślin zmieściło się na rabatach:

i zdjęcie efektu końcowego

nieodmiennie zachwyca mnie połączenie różnych faktur na przodzie (i żwir)

Czy teraz rozumiecie, skąd się wziął taki bałagan na mojej rabacie?
Nie twierdzę, że umiem to zrobić, ale jestem przekonana, że da się zaprojektować rabatę, z dużą ilością gatunków, która będzie wyglądała harmonijnie i naturalnie.
To miejsce trzeba kochać 10:59, 10 paź 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)

Dziękuję.
Tak zamówiliśmy projekt i ścieżki i murek są według projektu. Z nasadzeniami już różnie. Np tam gdzie mam pas dereni ivory halo wzdłuż garażu miały rosnąć tawuły i jałowce. To mi się nie podobało do końca i zaczęłam po swojemu. No i tak część nasadzeń zmieniłam, część jest według projektu.
Najgorszy to pas sosen, które mój mąż posadził gdy dom budował. Nie wiem co z nimi zrobić. W projekcie w sumie są, ale mi tam jakoś nie pasują i chętnie bym je usunęła, ale i męża ciężko przekonać i nie wiem co tam posadzić i boję się że się kostka zniszczy przy okazji.

A pokazałabyś ten pas
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:48, 10 paź 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
Jak zobaczyłam karmnik to od razu wiedziałam gdzie jestem Gosia pięknie u Ciebie, jak ja Ci tego wyczucia zazdroszczę tej konsekwencji z ogromną przyjemnością zawsze zaglądam do Ciebie i choć mało jestem przydatna rzeczowo to ogromnie kibicuje wszelkim Twym realizacjom

a tak w ogóle to ja też próbuję na parterze stworzyć wnętrze, w którym rdza i pomarańcz będą motywem przewodnim, z zapartym tchem obejrzałam projekt z rdzą mistrzostwo! Dbałość o detal! Gosia mogłabym tak jeszcze z godzinę

jesteś kochana lubię takie pieszczoty słowne
e tam każde lubię

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:50, 10 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Kochana temperatury mnie zaskakują...biorę się za cebule,bo śnieg spadnie i co??
Kuchnia-w końcu podpisuję umowę w poniedziałek i będę mieć projekt tak do konca października myślę, a potem...to zbieram kasę

Ja Ci dam śnieg Ja czekam na ładniejszą pogodę z cebulami
To miejsce trzeba kochać 07:46, 10 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ślicznie masz KAsiu Ogród katalogowy Czy masz projekt?
Zaznaczam watek

Dziękuję.
Tak zamówiliśmy projekt i ścieżki i murek są według projektu. Z nasadzeniami już różnie. Np tam gdzie mam pas dereni ivory halo wzdłuż garażu miały rosnąć tawuły i jałowce. To mi się nie podobało do końca i zaczęłam po swojemu. No i tak część nasadzeń zmieniłam, część jest według projektu.
Najgorszy to pas sosen, które mój mąż posadził gdy dom budował. Nie wiem co z nimi zrobić. W projekcie w sumie są, ale mi tam jakoś nie pasują i chętnie bym je usunęła, ale i męża ciężko przekonać i nie wiem co tam posadzić i boję się że się kostka zniszczy przy okazji.
To miejsce trzeba kochać 22:49, 09 paź 2016

Do góry
Ślicznie masz KAsiu Ogród katalogowy Czy masz projekt?
Zaznaczam watek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 09 paź 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
A ja ostatnio czytam pierwszy wątek Madżenki. Fajnie jest tak poobserwować jak ogród się zmienia i że jest realny, tylko wymaga ogromnej ilości pracy, czasu i serca. I że dobry projekt całości na początku absolutnie później się opłaci.

Inka najważniesze sa ramy ogrodu i tych rzeczywiscie nie zmieniam, w środku rabat lubie natomaist porewolucjonizować
System automatycznego nawadniania 13:13, 09 paź 2016

Do góry
Ten projekt to jest na zasadzie "zraszania" a nie podlewania, równo to się tym niestety nie podleje
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:06, 09 paź 2016

Do góry
A ja ostatnio czytam pierwszy wątek Madżenki. Fajnie jest tak poobserwować jak ogród się zmienia i że jest realny, tylko wymaga ogromnej ilości pracy, czasu i serca. I że dobry projekt całości na początku absolutnie później się opłaci.
System automatycznego nawadniania 12:46, 08 paź 2016

Do góry
Witam
Od dłuższego czasu przymierzam się do wykonania automatycznego nawadniania. W tym okresie otrzymałem już kilka projektów nawadniani. Z biegiem czasu projekty te wykorzystują inne zraszacze. Obecnie najnowszy projekt obejmuje zastosowanie dyszy MP Rotator oraz zwykła statyczne dysze VAN co za skutkowało wykorzystania do podlewania trawnika tylko 2 elektrozaworów i jeden do kropelek i teraz sam nie wiec co o tym myśleć. Czy w przeciągu 2 lat tak się zmieniły zasady czy może coś innego. Widzę że na forum jest sporo osób z doświadczeniem to może ktoś mi poradzi jak mam to zrobić.

Co by tu posadzic.....? 20:21, 07 paź 2016

Do góry
cześć Jacku Anula ładnie Ci napisała, cieszymy się że kolejny mężczyzna dołączył do naszego grona
Szczęściarz z Ciebie, tak krotko na forum i już dobre rady Toszki i projekt Asi jesteś w dobrych rękach! ja obu jestem bardzo wdzięczna i napewno warto słuchać ich rad
pozdrawiam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:06, 07 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
No to czekam na szklane cudo, będziesz działać jeszcze w tym roku ? bo u nas dziś był przymrozek i muszę listę zadać sobie skrócić nie dam rady wszystkiego. Jak kuchnia ??

Kochana temperatury mnie zaskakują...biorę się za cebule,bo śnieg spadnie i co??
Kuchnia-w końcu podpisuję umowę w poniedziałek i będę mieć projekt tak do konca października myślę, a potem...to zbieram kasę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:27, 07 paź 2016

Do góry
Łukasz baaardzo Ci dziekuję za projekt u mnie idealnie trafiłeś w moje gusta sama nigdy bym nie wymysliła takich kompozycji, oglądam piny z chfs ale nic to za soba nie wnosi. a Ty to przenosisz na ogród i Twoja wyobraźnia co do zestawień, przenikania, kwitnienia roslin w czasie...coś niesamowitego!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:15, 06 paź 2016

Do góry
No to masz:

Szczegółowe informacje
Zapraszamy na zjazd sympatyków Towarzystwa do Bukowca pod Łodzią.
Harmonogram​ spotkania​;
10:30 powitanie
11:00 - 11:15 projekt Bukowiec - przedstawi Jolanta Różycka
11:15 - 11:35 prelekcja "Ogrody Nowości Różanych" - przedstawi Łukasz Rojewski
11:35 - 12:00 Tea time
12:00 - 12:20 ​z​arys tematyczny​,​
ramówka czasopisma -​ przedstawi redaktor naczelny ​Teresa Marciszuk
12:20 - 12:40 Kongres w Słowenii - przedstawi Ł.Rojewski
12:40 - 13:00 ​​wycieczka do Sangerhausen i strona www​ ​- przedstawi Kamila Rakowska - Szlązkiewicz
13:00 - 13:10 ​w​yjazd w Góry Pieprzowe - przedstawi Ł.Rojewski
13:10 - 13:25 Tea time
13:25 - 13:45 ​W​​ystawa​ róż w Łodzi - przedstawi Ł.Rojewski
13:45 - 15:00 Uprawa, szkolenia, prelekcje​
​ - przedstawi Tomasz Horbacz
15:00 - 15:10 "Pakiet powitalny dla nowych członków"​ ​
​dyskusję poprowadzi Jolanta Różycka
15:10 - 15:15 Podsumowanie
Przerwa obiadowa. Gospodarze przygotowali pastę​, zalewajkę​
i wielski chleb. Jak widać brakuje wina i drobnych przekąsek. Pojawi się też trochę roślin do "uwolnienia". Jeśli macie jakieś nadwyżki roślin - przywieście je na wymianę.​ Proszę zabrać z sobą obuwie na zmianę, ułatwi sprzątanie po spotkaniu.​
16:30 - 18:00 praca w grupach tematycznych.
TEMATY GRUP
Wystawa róż w Łodzi​,
Czasopismo​,​
Inwentaryzacje​,​
Pakiet powitalny​, Publick Relations,
​Uprawa, szkolenia,warsztaty, prelekcje​
Jeśli pojawią się pytania proszę o kontakt telefoniczny 504-01-76-38
Ogród pod lasem 14:42, 06 paź 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
o żesz, piękne są
Swoje sadziłam w tym sezonie, jeśli za rok takie bedą słowa nie pisnę na nie
mam all gold, mówić do nich jeszcze nie próbowałam. Może jak słońce kiedyś wyjdzie spróbję...

Czy ja dobrze pamiętam, że ty masz od Danusi projekt?

Daj im szansę Najfajniejsze jest to, że naprawdę wcześnie startują, przychodzi maj i już masz super kępkę, a reszta jeszcze śpi i chrapie
Projekt muałam, ale w tej chwili już tyle się zmieniło, że mało które miejsce mu odpowiada. Część roślin nie lubiła swoich miejscówek, część ja znielubiłam, rabaty zmieniły swój kształt, no i tak...
Ogród pod lasem 14:35, 06 paź 2016

Do góry
o żesz, piękne są
Swoje sadziłam w tym sezonie, jeśli za rok takie bedą słowa nie pisnę na nie
mam all gold, mówić do nich jeszcze nie próbowałam. Może jak słońce kiedyś wyjdzie spróbję...

Czy ja dobrze pamiętam, że ty masz od Danusi projekt?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies