Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:13, 24 sie 2015

Do góry
Znam, znam sok...albo kwasek cytrynowy. Wydłubuję, ale zawsze coś zostaje. Dzisiaj porobiłam sobie na zapleczu, pozbierałam listki i mam wreszcie metamorfozę balkonu. Cieszy...(po Anglii niestety Grześ zaniedbał)

Całą akcję przedstawię w artykule, jak dam radę to jutro
Zimozielony ogród przy białym domu 20:10, 24 sie 2015

Do góry
AnnaB napisał(a)
No proszę,i to jest szkółka!! A nie to nasze koszalińskie badziewie z wyschniętymi roślinami i małą ilością gatunków. Danusiu czy znasz w okolicy Koszalina jakąś dobrę szkółkę? A jeżeli nie, to czy w Zachodniopomorskim wogóle znasz jakąś wartą polecenia?

Szukaj na stronie ZSP - jest spis szkółek, aż tak daleko mój wzrok nie sięga Co więcej, nie byłam nigdy w tych rejonach Ale na pewno są osoby i mają swoje ulubione szkółki.
Zimozielony ogród przy białym domu 20:10, 24 sie 2015

Do góry
Nie ma, są realizowane aktualnie na Ogrodowisku moje projekty w "Ogród pod górkę" Kasi i MAD - "To tu".
Rozpoznawanie traw 20:05, 24 sie 2015

Do góry
Sarahcon napisał(a)

kolejna:

Holcus mollis a czarne to Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens' ale raczej nie będą szczęsliwe w tej wystającej szmacie brezencie. Nie mogą nawet się rozrosnąć, bo jak ukorzeni się konwalnik skoro zafundowałaś mu brezencik?
Choroby i szkodniki iglaków 20:03, 24 sie 2015

Do góry
Jałowca wywalić, i cieszyć się, że masz miejsce na coś lepszego, ładny to on już nie będzie. To samo z sosną. Dlatego mam je w niepolecanych gatunkach.
Ochrona i olejowanie tarasu 20:01, 24 sie 2015

Do góry
Nie wiem, bo nie wyobrażam sobie tej sytuacji o którą pytasz.
Taras - brak pomysłu 19:55, 24 sie 2015

Do góry
Posadzenie w skrzyniach tui to najgorszy z pomysłów, osiedla pełne są tui, bo nikt nie wysili się żeby coś innego zrobić.

Posadź drzewka np. brzozy 'Pendula' na pniu, pod nimi byliny lub wrzosy i trawy, zwisający bluszcz. Przełam to kulistymi iglakami albo wrzecionowatymi albo kolumnowymi cisami o żółtym zabarwieniu igieł.
Skoro tu trafiłaś to na pewno nie dam ci posadzić żywotników Smaragd.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:48, 24 sie 2015

Do góry
Paznokcie mam takie same.. z brudem - niejednokrotnie i chętnie je pokazuję klientom.. Chyba o Monty wystarczy

Nie kręci mnie pokazywanie wypielęgnowanych stópek z pomalowanymi paznokietkami jak wokół chaszcze w ogrodzie Wole wypielęgnowany ogród niż paznokietki

Ale jeśli ktoś lubi odwrotnie to ma prawo.
Ogród z lustrem 19:32, 24 sie 2015

Do góry
Żagle są za małe, były w standardzie, ale teraz szyją na zamówienie większe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 24 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...

Doczytałam kolejne strony i rozumiem ciebie poszłaś juz dalej, mnie juz tez nudzą, trzeba mi czego innego, paradoks, jak w ciągu 3 lat dużo się zmieniło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:03, 24 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mam takie same odczucia co do Monty Dona - "jak zachwyca jak nie zachwyca?"
Ogrodowy program kulinarny z jego udziałem byłby lepszy. Pt. Garnek potraw z ogrodu Monty Dona.

Widać go w szopie albo na desce w warzywniku tylko i przy taczce ... .

Czy mnie się już tak wszystko zbyt głupie wydaje... albo zbyt słabe? Potrzebuję nieco więcej w takim programie niż tylko wysiewania i pikowania, to już umiem.. Albo grabienia trawnika w kółko...

Słowo daję, ale Geoff miał przynajmniej tysiąc pomysłów, co zrobić w ogrodzie własnym sumptem, potem w Barnsdale byłam 3 razy i widziałam na własne oczy piękne pomysły stworzone w programie jak dojrzały..a Alan miał cudny ogród, zakątki które pokazywał. Coś tworzył. Projektował, wymyślał.

Jak pokazują w programie obce ogrody w Anglii ok, we wszystkich byłam haha, znam, albo chociaż przywitali nas właściciele (nie wszyscy, ale większość i z każdym mam zdjęcie albo książkę z autografem i ten kawałek programu jest ciekawy, nawet bardzo.
Trudny teren - dużo pracy! 15:54, 24 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Danusiu Dziękuję za odpowiedź.
Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:54, 24 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.
W miejskiej dżungli-Londyn 15:22, 24 sie 2015

Do góry
Bardzo się cieszę, że portal który stworzyłam daje takie poczucie. Zapraszam częściej. Dopiero wróciłam z Anglii i zaraz lecę znowu
Ogrody inspirowane naturą 13:43, 24 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodam moją realizację, inspirowaną naturą

Projekt

Dostawa roślin, same "zdrowe" i przyciągające owady, krwawniki, jeżówki, lawenda, szałwie, werbena patagońska, róże itd.

Przepiękna ten ogród, też mi się marzy taki. Tylko że teraz to już musiała by być rewolucja ogrodowa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:11, 24 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Kiedy będziesz ostatni raz cięła cisy aby tak idelanie wiosną wygladaly jak co roku? Ostatnio czytałam artykuł nt cięcia bukszpanów, napisane bylo że można nawet w listopadzie.... A pamiętam burze jaka się rozpętała gdy napisałaś, że je przycięłaś w grudniu Ja chyba ciachnę je w II połowie września bo przez te łagodne zimy bardzo mocno przyrastają mi nawet do grudnia i potem drażnią mnie zimą swym poczochranym wyglądem.

Ja docinam, jeśli mam czas - upały nie są dobre dla cięcia, bo przypala. Przekonałam się o tym w to lato. Czekaj na chłodną pogodę nie teraz, bo ma być jeszcze powyżej 30 stopni.

Jeśli późną jesienią przytniesz i podmarzną zimą, to nic nie stoi na ptrzeszkodzie, bo i tak tniesz wiosną, więc przymarznięte i brązowe zetniesz znowu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:08, 24 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

To ja do tego planu który widzę oczyma wyobraźni dorzucę jeszcze:
Duuuuuużo zdrowia.

Dziękuję. Z wielką pokorą mam nadzieję, że dożyję starości. Modlę się o to.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:06, 24 sie 2015

Do góry
Np. w artykule o lawendzie i wcześniej były fotki. Wizualki kilka ostatnich na FB jest z nowych zdjęć. W Werandzie o topiarach wszystkie fotki sa z nowych ujęć z ostatniego wyjazdu.

Ogrodowisko na Facebooku
Lasecznica (Arundo) 08:01, 24 sie 2015

Do góry
Posadź zamiast tego miskant chiński odmianę 'Variegata'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:31, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Taki mam plan, jak nie będę pracować w swoim zawodzie, a może uda się jeszcze coś pogodzić...Aby tylko na wyjazdy do Anglii starczyło i na aparat fotograficzny raz na kilka lat. To mi wystarczy.

To ja do tego planu który widzę oczyma wyobraźni dorzucę jeszcze:
Duuuuuużo zdrowia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies