Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 24 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, prawda szczera, usnęłam na Monty Donie...Alan Titchmarsh ciekawszym się wydaje, Monty zanudza i ogród ma nie za piękny... Choć zdjęcia operatorskie są piękne, ale ...

Doczytałam kolejne strony i rozumiem ciebie poszłaś juz dalej, mnie juz tez nudzą, trzeba mi czego innego, paradoks, jak w ciągu 3 lat dużo się zmieniło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:03, 24 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mam takie same odczucia co do Monty Dona - "jak zachwyca jak nie zachwyca?"
Ogrodowy program kulinarny z jego udziałem byłby lepszy. Pt. Garnek potraw z ogrodu Monty Dona.

Widać go w szopie albo na desce w warzywniku tylko i przy taczce ... .

Czy mnie się już tak wszystko zbyt głupie wydaje... albo zbyt słabe? Potrzebuję nieco więcej w takim programie niż tylko wysiewania i pikowania, to już umiem.. Albo grabienia trawnika w kółko...

Słowo daję, ale Geoff miał przynajmniej tysiąc pomysłów, co zrobić w ogrodzie własnym sumptem, potem w Barnsdale byłam 3 razy i widziałam na własne oczy piękne pomysły stworzone w programie jak dojrzały..a Alan miał cudny ogród, zakątki które pokazywał. Coś tworzył. Projektował, wymyślał.

Jak pokazują w programie obce ogrody w Anglii ok, we wszystkich byłam haha, znam, albo chociaż przywitali nas właściciele (nie wszyscy, ale większość i z każdym mam zdjęcie albo książkę z autografem i ten kawałek programu jest ciekawy, nawet bardzo.
Trudny teren - dużo pracy! 15:54, 24 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Danusiu Dziękuję za odpowiedź.
Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:54, 24 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Miejsca w niby moim "ogrodzie" mam sporo dopóty, dopóki tworzę sobie cos tam z rabatami. Zdjecie pewnie nie oddaje wielkosci tego kąta ale wstępnie serby rozplanowalam w tym rogu po 6 swierkow na strone na odległości 1,5 metra od płotu plus 1,5 metra od siebie. Czy to wystarczy czy te odległości jeszcze powiększyć?

Świerki mają stworzyć tylko szkielet, tło, a o jego cięciu chciałabym moc kiedys zadecydować czy będzie taka potrzeba. Na tę chwilę sąsiadów po drugiej stronie brak ale co będzie za parę lat trudno powiedzieć. Poza tym w prawo dalej będą już thuje kwestia tylko podjęcia decyzji jakie (szmaragdy, aureospicaty etc....) na razie ten temat meczy mnie od miesięcy

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.
W miejskiej dżungli-Londyn 15:22, 24 sie 2015

Do góry
Bardzo się cieszę, że portal który stworzyłam daje takie poczucie. Zapraszam częściej. Dopiero wróciłam z Anglii i zaraz lecę znowu
Ogrody inspirowane naturą 13:43, 24 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodam moją realizację, inspirowaną naturą

Projekt

Dostawa roślin, same "zdrowe" i przyciągające owady, krwawniki, jeżówki, lawenda, szałwie, werbena patagońska, róże itd.

Przepiękna ten ogród, też mi się marzy taki. Tylko że teraz to już musiała by być rewolucja ogrodowa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:11, 24 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Kiedy będziesz ostatni raz cięła cisy aby tak idelanie wiosną wygladaly jak co roku? Ostatnio czytałam artykuł nt cięcia bukszpanów, napisane bylo że można nawet w listopadzie.... A pamiętam burze jaka się rozpętała gdy napisałaś, że je przycięłaś w grudniu Ja chyba ciachnę je w II połowie września bo przez te łagodne zimy bardzo mocno przyrastają mi nawet do grudnia i potem drażnią mnie zimą swym poczochranym wyglądem.

Ja docinam, jeśli mam czas - upały nie są dobre dla cięcia, bo przypala. Przekonałam się o tym w to lato. Czekaj na chłodną pogodę nie teraz, bo ma być jeszcze powyżej 30 stopni.

Jeśli późną jesienią przytniesz i podmarzną zimą, to nic nie stoi na ptrzeszkodzie, bo i tak tniesz wiosną, więc przymarznięte i brązowe zetniesz znowu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:08, 24 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

To ja do tego planu który widzę oczyma wyobraźni dorzucę jeszcze:
Duuuuuużo zdrowia.

Dziękuję. Z wielką pokorą mam nadzieję, że dożyję starości. Modlę się o to.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:06, 24 sie 2015

Do góry
Np. w artykule o lawendzie i wcześniej były fotki. Wizualki kilka ostatnich na FB jest z nowych zdjęć. W Werandzie o topiarach wszystkie fotki sa z nowych ujęć z ostatniego wyjazdu.

Ogrodowisko na Facebooku
Lasecznica (Arundo) 08:01, 24 sie 2015

Do góry
Posadź zamiast tego miskant chiński odmianę 'Variegata'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:31, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Taki mam plan, jak nie będę pracować w swoim zawodzie, a może uda się jeszcze coś pogodzić...Aby tylko na wyjazdy do Anglii starczyło i na aparat fotograficzny raz na kilka lat. To mi wystarczy.

To ja do tego planu który widzę oczyma wyobraźni dorzucę jeszcze:
Duuuuuużo zdrowia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:22, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Monty Don będzie na czasie jak zmienię miejsce zamieszkania (kiedyś) i zacznę kury hodować i rozmnażać rośliny na żywopłoty. I wysieję łąkę kwietną i zrobię staw naturalny.

Zrobię piwniczkę (przetwory, soki, miód), Witek ustawi ule, a ja zajmę się warzywnikiem, gdzie będzie wszystko, co potrzeba.

Wtedy być może przekopię bukszpanowy.

Ponieważ uważam, że świat zmierza do zagłady (zatruta żywność, ataki terrorystyczne), mam plan na starość wyżywić się sama. A póki co, potrzebne mi inspiracje, które wykorzystam w swojej pracy, czyli rabaty, kwiaty i ogrody...

Taki mam plan, jak nie będę pracować w swoim zawodzie, a może uda się jeszcze coś pogodzić...Aby tylko na wyjazdy do Anglii starczyło i na aparat fotograficzny raz na kilka lat. To mi wystarczy.
oby ten plan sie udał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:08, 23 sie 2015

Do góry
My korzystamy obecnie z warzywników klientów (te w skrzyniach). Obecnie urodzaj na pomidory, ogórki, cukinie, kabaczki, fasolkę szparagową, natki i zioła w ciągłej dostawie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:01, 23 sie 2015

Do góry
Monty Don będzie na czasie jak zmienię miejsce zamieszkania (może kiedyś) i zacznę kury hodować i rozmnażać rośliny na żywopłoty. I wysieję łąkę kwietną i zrobię staw naturalny.

Zrobię piwniczkę (przetwory, soki, miód), Witek ustawi ule, a ja zajmę się warzywnikiem, gdzie będzie wszystko, co potrzeba.

Wtedy być może przekopię bukszpanowy.

Ponieważ uważam, że świat zmierza do zagłady (zatruta żywność, ataki terrorystyczne), mam plan na starość wyżywić się sama. A póki co, potrzebne mi inspiracje, które wykorzystam w swojej pracy, czyli rabaty, kwiaty i ogrody...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 23 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Odpowiedziałam u ciebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/5236-trudny-teren-duzo-pracy?page=85#post_8
Trudny teren - dużo pracy! 14:50, 23 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)

Danusiu Dziękuję za odpowiedź. Błędów w nazewnictwie pewnie będę jeszcze popełniła dużo

Myslę, że wystarczy od siebie ja mam gęściej, co metr ale u ciebie ok.

Natomiast od płotu 1,5 to minimum, jeśli mają się nie ogałacać, dostaną światła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 23 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasieńko, to świerki nie choiny No może "choinki" byłoby prawie, prawie. W każdym razie te świerki sadzisz w różnych odległościach, wszystko zależy od wielkości ogrodu. W moim, gdzie każdy metr jest na wagę złota, mam posadzone dość blisko, około metra, tak że gałązki - szczególnie dolne, skazane są na zamieranie z powodu braku światła słonecznego w tym zaułku. Można je potem podkrzesać i pod świerkiem zmieści się jeszcze coś, hosty, nawet małe hortensje bukietowe albo żurawki, trawy.

Gdy posadzisz dalej, światła będzie więcej. Poza tym odległość zależy od tego, czy świerki są jako żywopłot prosto posadzony i szczelny czy luźna kompozycja grupy świerków.

Danusiu Dziękuję za odpowiedź. Błędów w nazewnictwie pewnie będę jeszcze popełniła dużo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:47, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma, nie pokazywałam w tym roku.
Szkoda! Czemu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:59, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę Alana i jego poprzedni ogród. A jeszcze bardziej uwielbiałam Geoffa Hamiltona i Barnsdale.

Do mnie to najbardziej przemawiają programy ogrodnicze prowadzone przez Tece Thompson.
https://youtu.be/N6fywvLMzUE
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:40, 22 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A mnie ten widok przeraża, nie tak wyobrażam sobie dobre ogrodnictwo i szczęśliwe rośliny Plastik aż błyszczy

Plastiku Pani Danusiu nie będzie pisaliśmy o tym we wcześniejszych postach, do serca wziąłem sobie Pani uwagi z początku wątku, rośliny są pod dobrą opieką, proszę wierzyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies