Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 08:14, 05 cze 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Nie mam pojęcia jak się nazywa ten irys, dostałam go od Agani, może ona wie?

Irys orientalny
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:11, 05 cze 2018

Do góry
Zielsko zarosła strasznie po 5 ciu dniach muszę brać się do roboty .Wściekła jestem bo koty załatwiły mi kilka roślin.Cudze młode koty bawią się u mnie w ogrodzie 2 duże trawy już zdeptane .I tak co roku kocica przychodzi rodzić w szuwarach u sąsiada a młode zabawiają się u mnie .Jak je zniechęcić może ktoś wie ????/Musiałam ponakładać ochraniacze na rośliny ,tym bardziej że hoduję 3 chryzantemy Gosi i tak boję się że załatwią mi je .
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:08, 05 cze 2018

Do góry
adom1206 napisał(a)
Tylko weszłam i już muszę ściągnąć coś do siebie.Piękne zestawienie niebieskiego łubinu i białej piwonii.

Dzięki, jeszcze fioletowy bodziszek do tego i przywrotnik. A potem z przodu hakone All Gold, tylko w te upały ciut boję się przenosić rośliny, poczekam na pochmurny dzień.

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:01, 05 cze 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Pięknie zakwitły te róże, piwonie a na zdjęciu z synową to raczej jak siostry wyglądacie: Pozdrawiam

Danusiu, wyjątkowo korzystny rok dla róż. Lilie od Ciebie wnusia posadziła, chyba dziś już się pokażą
Ha ha, przecież wiesz jak wyglądam, zdjęcie dobre córa strzeliła, dzięki kochana
Angela

martagony z naparstnicami, a w tle Nostalgie

piwonie jeszcze kwitną, niektóre
cisy i bukszpany do cięcia, a plewienia ogrom..
Tajemniczy Ogród 07:59, 05 cze 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)

myślę, że są takie roślinki które uwielbiają kąpiele wodne
u mnie trampolina straszy

Wiesz Wiklasia, tu nie chodzi o wodę Po niedzielnym meczu mam połamane oba krzaki porzeczki. Piłka tam Im wpadłaI jedną hortensję. A wokół miskantów Vriegatus do tej pory sterczą patyki, bo taka trawka nie jest żadną przeszkodąA rośnie sobie cichutko na uboczu. I tu nie chodzi o to, że to są straszni niszczyciele. To po prostu dzieciaki, które w szale zabawy zawsze gdzieś wlezą. I choć wiedzą, że mamy rabaty to świętość, to nie ma przeproś, przy czterech własnych chłopakach i kilku przewijających się z sąsiedztwa (uwielbiają nasze podwórko, bo sami nie mają braci), pewne straty muszą być i pewnych nasadzeń nie ma sensu robić. NARAZIEZaakceptowałam ten stan
Na szczęście większość roślin ma się dobrze
W cieniu - zacieniona 07:55, 05 cze 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Co za kolor! Jak się nazywa?

Basiu...w tym roku wszystko wcześniej,zawsze zakwitała u mnie pod koniec lipca,w tym roku dużo wcześniej...i wybarwienie jest bardziej intensywne.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:53, 05 cze 2018

Do góry
oliwka napisał(a)
hej Irenko a jak twoje cisy Kochana, ja tak szybko przez wątek po zdjęciach przeleciałam bo nie sposób ze wszystkim zdążyć

Ja też nieczasowa, jak jest rodzina, to od rana do wieczora, a potem padam z tego upału.
Cisy kiepsko, wywaliłam 40szt, znajomy co mu dałam, stracił wszystkie, jeszcze te pod murem, jako tako, aż się martwię jak u ciebie. U koleżanki, co jej odstąpiłam, też padają.

przymiotno

róża Irena
w tle Angela, Rapsody Blue

maruna, ja ja lubię
Cis - Taxus 07:52, 05 cze 2018

Do góry
Rejzi, ja korzystając z porad forumowiczów, jako że raczkuję w kwestiach ogrodniczych, zrobiłam to tak: wykopałam rów 2,5x wysokość bryły korzeniowej (jakieś 60 cm) i szeroki na pół metra (oj było trochę kopania...). Do dołka dałam mieszankę: żyznej gleby ogrodowej zmieszanej z mączką bazaltową i glebą rodzimą (u mnie też glina) oraz korą sosny (z zeszłego roku, ważne, aby nie była świeża, tylko przekompostowana). Nie sypałam żadnych nawozów. Ważne, aby dostarczyć cisom żyznej gleby, ale nie kwaśnej ziemi pod iglaki, bo tego nie lubią. Wtedy chętnie będą się ukorzeniać. Idealne, gdybyś miała kompost i wymieszała z ziemią. Ja nie miałam z zaufanego źródła, więc nie dodawałam, ale już zaopatrzyłam się w kompostownik, będę uzupełniać te braki w kolejnych latach Wiele się z tego forum nauczyłam, to najbardziej merytoryczne i uporządkowane kompendium wiedzy na temat ogrodnictwa w Polsce, jeśli nie czołówka światowa???

Moje cisy rosną dopiero 2 miesiące, widać spodobały im się rady forumowiczów

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:45, 05 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Irenko ciężo z tych fotek u ciebie wszystko ogarnąć ...taka mnogość tego jest )

ale jak rośliny dorodne i wielkie to robią fajny klimacik

No jest mnogość, ale jakoś powoli porządek się wyłania, choć mam 2 rabaty znowu do zmiany, chyba już 6 raz, matko,..no i tam gdzie niszczą psy, stale coś do poprawek.
Drzewa robią tło, niższe partie oko przyciągają, a najniższe kwieciem i zapachem kuszą dzięki Justyś

tu jak się stoi to, jak w perfumerii, chyba od muru zapach się odbija
też stare róże, 21 lat tu rosną, w tym roku mocno cięłam

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:44, 05 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
A to bez komentarza

No nie.... znowu kusisz !!!

Róże jak zwykle masz fantastyczne. Abraham mnie tym razem zachwycił.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:40, 05 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

bardzo lubie ilse chociaz smieciuch
przerosla juz pergole

Długo ją masz? Przemarza? Moja nie chce rosnąć. Najpierw sadzonka była bardzo słaba i się chyba ze dwa lata regenerowała. Teraz trochę lepiej, ale do Twojej to jej daleko.
Pozostałe róże też śliczne . Hortensje na pniu kuszą . Na razie tylko kuszą, bo u mnie sucho i każda wymaga regularnego podlewania, więc staram się opanować i nie dokupować następnych .
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:37, 05 cze 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Twój ogród Irenko mnie motywuje do szybszego zakładania mojego ogrodu, ale ten czas tak szybko biegnie, A rączki tylko dwie, ale może za parę lat...

Motywacja zawsze dobra3 lata i już zrobisz ogród.
Ja też pomocników nie mam, dlatego nigdy się z niczym nie wyrabiam, ale przy tym bogactwie roślin, to może i nie dziwne

Winchester Cathedral

Flamentanz z indygowcem kiriłowa i w tle jaśminowiec

a tu 3 odmiany, Fresia, Graham Thomas i Kuningen coś tam
Ogród z uśmiechem 07:30, 05 cze 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Kilka zdjęć ale bardzo wolno się wgrywają więc nie wiec ile dam dzisiaj radę

Czy to zeszłoroczna pomyłka ?
Ja jestem z niej bardzo zadowolona
Wzgórze chaosu 07:27, 05 cze 2018

Do góry
Kilka zdjęć porównawczych, nie wiem czy zauważyliście, ale wycięłam wiciokrzew Z bólem serca, ale chyba na korzyść. Altana zyskała nieco powietrza, a od środka i tak było widać tylko suchy środek tego pnącza.

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:25, 05 cze 2018

Do góry
wiunia napisał(a)
O rety co za kolory w Twoim ogrodzie Irenko!
Ślicznie i prześlicznie !

Bardzo dziękuję

dalie i lilie już kwitną
mam wymieszane foty, ale powstawiam, bo w kolejce kolejne rośliny, zaraz anabelki, lilie i liliowce itd.
i samo wysiany martagon

u tej na pniu, to pnia nie widać
NN

kolejne na murze

Japoński ogród Reni i Matiego 07:17, 05 cze 2018

Do góry
Posadzone dwie sosny bosniackie smidti i za radą Dorotki
Przesadziłam rozplenicę jak się sprawdzi to pozostanie na tym miejscu
Cis - Taxus 07:17, 05 cze 2018

Do góry

Poradzić się chciałam jak posadzić cisy kolumnowe, żeby się przyjęły? Mam ziemie glniastą i miejsce wschodnio- południowe także do południa dość nasłonecznione. Naczytałam się jakie problemy z młodymi macie i zaczynam się bać, żeby czegoś nie spierniczyć :-/
Wzgórze chaosu 07:14, 05 cze 2018

Do góry
Krakus napisał(a)
jak chcesz zmienic to bym po prostu zabudował narożniki tak jak piszez poziomo i na biało jak mowiłaś...

coś takiego...niby nieduzo przeróbki ale całkiem inna altana by wyszła...

sćiagnięte z netu..

edit: podmieniłem zdjęcie na białe

Dzięki za podpowiedź O takim poziomie myślałam, ale dzięki tej fotce wiem, że na pewno nie tak gęsto z tymi deseczkami. Mam już duże rośliny wokół i żal zakrywać sobie widoki. No i ten biały kolor, nawet nie wiecie jak się go boję Ale znalazłam już dwa idealne odcienie kremu na .... doniczkach (w tym jednej od Agani) Z nimi pójdę szukać farby
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:11, 05 cze 2018

Do góry
admete napisał(a)
i niespodzianka

róża pnąca, która czeka na podporę
na kwiatka czekałam 2 sezony
jest bardzo podobna do novalis

To pewnie indigoletta
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:06, 05 cze 2018

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Ładne róże, ja w tym roku posadziłem już 16. Eden jes super chyba będzie jeszcze jeden.

To sporo Edenka piękna, ale jest też tyle ślicznych....może jak będę ciąć, to jakiś patyk do ukorzenienia wezmę. Mam 62 róże, nie mam już miejsca na kolejne, wystarczy, bo potem jak pomyślę ile z nimi pracy, to

ta olbrzymia, jest u mnie od 21 lat
Sympatia

tu hosty się duszą, same wielkie odmiany, koniecznie trzeba już dzielić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies