Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

malgorzata_s... 13:45, 25 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
I na koniec nowy pomysł, który chodzi mi po głowie od dłuższego czasu, czyli ciurkadełko mąż chce zrobić z kamienia, żeby nawiązywało do tarasu, ja chciałabym gotową betonową kule i które Wasze zdaniem lepiej będzie tutaj pasować? Ma powstać w miejscu, gdzie obecnie jest parasol, ale też do końca nie jestem przekonana, czy będzie w tym miejscu pasowało? ( mąż tak chce, mówi, że lepiej będzie mu przeciągnąć kable i zamaskować) i co myślicie??

Za parasolem i dolnym stopniem widzę wystającą jaką trawkę.Od niej po łuku idzie trawnik aż do limonkowej Hortensi tak? Kawałek tego trawnika bym zabrała. Właśnie coś w rodzaju łezki u Kindzi bym zrobiła właśnie obok schodów od tej trawki a nie pod nogami bo będzie wam przeszkadzało.
paulina_ns 14:40, 25 lip 2018

anabuko1 napisał(a)
Ja jestem za ciurkadelkiem z kamienia.
Hortki masz piękne.
A te rojniki w tej lezkowej donicy z paszkami wyglądają cuudnue

No więc przegłosowane będzie z kamienia dziękuję Aniu za miłe słowa, rojniki już od bardzo dawna mi się podobały, ale u mnie brak skalniaka, miejsca gdzie mogłabym je wkomponować,więc niech rosną sobie w doniczkach, ostatnio skusiłam się na kolejnego, dzisiaj posadzony, rośnie już z resztą towarzystwa

A hortensje uwielbiam, planuje je jeszcze w kilku miejscach, tylko najpierw te miejsca muszę przygotować
paulina_ns 14:55, 25 lip 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Za parasolem i dolnym stopniem widzę wystającą jaką trawkę.Od niej po łuku idzie trawnik aż do limonkowej Hortensi tak? Kawałek tego trawnika bym zabrała. Właśnie coś w rodzaju łezki u Kindzi bym zrobiła właśnie obok schodów od tej trawki a nie pod nogami bo będzie wam przeszkadzało.

Małgosiu za parasolką owszem jest rabatka, ale tam już nie ma miejsca na obcięcie trawnika i wkomponowanie łezki, ledwo tam kosiarka przejeżdża, jedyne miejsce w pobliżu tarasu to przy hortensji, musiałabym przesadzić z tamtąd piwonie i wtedy ciurkadełko wkomponowałabym w rabatę, nawet lepiej by było mniej kabla będzie do przekopania tam gdzie parasol faktycznie bez sensu.

Edit. Chodzi mi o te miejsce przed hortensją i przed trzcinnikiem.

paulina_ns 15:09, 25 lip 2018

U nas dzisiaj pogoda w kratkę rano duszno, słonecznie, teraz przechodzi burza. Wczoraj ostatecznie pożegnałam róże bonicę, nie lubię wyrzucać roślin, ale ona doprowadzała mnie do szału, pokrój krzaka nijaki, wiecznie śmietnik koło niej, w jej miejsce przesadziłam limkę wyhodowaną z patyczka, porządnie ją podlałam i mam nadzieję, ze da radę. Dzisiaj widzę dzielnie się trzyma oby tak dalej

A jak już jesteśmy przy hortensjach, kilka ich ujęć w tym roku zakochałam się w phantom i vanilkach, chodzi mi już po głowie kolejna rabata z nimi przy ławce + rozchodniki na przemiennie z rozplenicami, ale na spokojnie najpierw ciurkadełko

paulina_ns 15:11, 25 lip 2018

Hortensja na ostatnim zdjęciu jest już wyższa ode mnie, to moja pierwsza Hortensja i od niej wszystko się zaczęło
paulina_ns 15:14, 25 lip 2018

Phantom, magical candle, Pinky winky

paulina_ns 15:16, 25 lip 2018

Nie zapominajmy,że królowe ogrodu są dwie ponowne kwitnie róży NN i lavender.

No i pada, ogród podlewa
malgorzata_s... 16:13, 25 lip 2018

Mniej więcej o to miejsce mi chodziło no może bardziej bliżej środka ale nie widzę tej rabaty od przodu
zoja 16:38, 25 lip 2018

Super pomysl z ciurkadelkiem w rabacie
Tez jestem za kamieniem
paulina_ns 16:42, 25 lip 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mniej więcej o to miejsce mi chodziło no może bardziej bliżej środka ale nie widzę tej rabaty od przodu

Małgosiu jedyne możliwe miejsce to tutaj, musiałabym przesadzić piwonię, tylko, czy tam jednak nie będzie za mało miejsca? no i czy będzie pasował tam biały żwirek ?