Rabata z szambem, zwana teraz rabatą z żurawkami wzbogaciła się o wspaniałe sadzonki carex ice dance!!!
Iwonka- Iwka z wątku "od nowa...na przekór wszystkim" przysłała mi takie piękne roślinki.
Iwonko dziękuje Ci serdecznie i niebawem się odwdzięczę
Podzieliłam kłacza wg rad Iwonki i wyszło 12 sadzonek
Mnie własnie Evergoldy teraz denerwują. Zanim nowe listki zakryją te stare to osiwieję Już robię podchody z nożyczkami. Może trochę je podetnę jeszcze.
Carexy Ice Dance trzeba golić do zera. Potwierdzam. Szybko odbija, nowe listki są ślicznie zieloniutkie. Z evergold zrobilam to samo imtez pięknie rośnie.
Mam nadzieję że przestanie Ci mulic i wstawisz wiecej zdjęć .
Dla Madżenki carex'y Ice dance. W sumie te nie wyglądają najgorzej. W geometrycznym o wiele brzydsze, nic nowych liści nie widać.
Na pierwszym planie ogolona do zera. Myślałem że nic z niej nie będzie bo pies ją strasznie zmiażdżył.
Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później
U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/
Ale poszalałaś z zakupami Fajnie, że masz gdzie trawy zakupić. U mnie tylko red barona dostałam
Piszesz o ice dance - ona dość mocno i szybko się rozrasta. Więc musisz jej zapewnić więcej miejsca. Kupiłam w zeszłym roku jedną sadzonkę, a teraz mam już całą rabatkę obsadzoną
no to jak już tam kiedyś będę jechać, jak już nie zapomnę to przywiozę. U mnie werbena ta co siałam ze swoich i zdobycznych nasion jest mniejsa niż ta co się sama wysiała w ogródku! no takie śmichy.Wygląda na to że lepiej zainwestować w 1 egzemplarz i potem porozsiwewać albo przesadzać po wyrośnięciu.
Poobrywałem tylko suche końcówki. Tylko jedną obciąłem nisko przy ziemi bo pies mi ją zmasakrował. I ta wygląda teraz najlepiej bo ma same młode listki. Te stare zaczynają mnie też denerwować...
Ice dance idą na front tylko nie wiem czy się zmieszczą z obwódką buksikową i jeszcze hortki bobo.zobaczę.
A red barona myślałam dać gdzieś przy hortensjach, koło Nigry i może podsadzę je z hackone.Tam ma być w przyszłości obwódka bukszpanowa i kule bux.
Jak poustawiam wszystko to będzie widać, co i gdzie pasuje
A stipkę to jeszcze nie wiem gdzie
A Ty swoje już porozmieszczałaś< przynajmniej w planach????
Aganiu w korze kociaki się wylegują i robią dołki, hi hi.Pachnie ładnie.
Ice dance dopiero kupiłam, a to jest inna trawka, nie pamiętam teraz nazwy.
Buziolki
Mad i Nawigatorka - no właśnie nie, liście są drobniejsze, zresztą Ice Dance też była w tej szkółce i mogłam je obok siebie porównać, rysunek na liściach mają prawie identyczny, kolor też, różnią się wielkością liści i dodatkowo ta ma bardziej przewieszające się listka.
Ja obstawiam, że to carex Morrowii Silver Scepture, ale chciałabym żeby ktoś potwierdził, że dobrze myślę.
Asia, a tą rozplenicę rozpoznajesz, jaka to może byc odmiana?