Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

jalos 16:08, 10 cze 2015

poszłam pod moją brzózkę Youngi i jak zobaczyłam jaką ma na niej stołówkę i kopulodrom to oniemiałam....

Poleciałam po słoik, zebrałam dzadostwo w celu dokonania zbiorowej egzekucji.

Tak się bałam opuchlaków a mam inne dziadostwo, które żre mi brzozę, róże i klony.
Dopiero jak się przyjrzałam zobaczyłam powygryzane w listkach dziurki.

Miałyście to?
Walczyłyście z tym?
obawiam się, że walka z tym jest podobna jak z opuchlakami.....

agam 16:19, 10 cze 2015

Za bardzo nie wiem dlaczego magnolie przesadzasz, muszę doczytać, ale uważaj na korzenie i przesadzaj z jak największą bryłą. Magnolie mają bardzo kruche korzenie i są bardzo wrażliwe na przesadzanie.
jalos 07:42, 11 cze 2015

Poszerzyłam dziś fragment rabaty i ustawiłam roślinki - mężuś natychmiast przybiegł ze szpadlem, ale go pogoniłam, bo jak sadzić tak samowolnie, bez konsultacji

Pomyślałam, że na 4 m jakie mam do dyspozycji posadzę bukszpanowe kule, szałwie i stipę, ale jak zwykle mam problem z rozstawieniem roślin.

ustawiłam między bukszpanami po 3 szałwie i 1 stipę, ale nie wiem jak mam komponować rośliny. Nie sądziłam, że będę miała z tym taki problem.
Czy powinnam sadzić w liniach czy w takich trojkach?
Czy powinnam coś dodać do tych roślin (sporo tago mam za garażem - red barony, carex buchanani, carex elata, c. ice dance, c. evergold, bordowe żurawki)

siakowa 07:49, 11 cze 2015

mi sie podoba ten układ bedzie się przenikac brązowe trawy pieknie wyglądaja przy fioletowych szałwiach więc może one też? i na dodatek sa zimozielone więc zimą nie bedzie łyso
jaka to strona ze słoncem?
jalos 07:56, 11 cze 2015

to jest południe, ale pierwsze są tuje - one dadzą trochę cienia rabacie
Ensata 08:08, 11 cze 2015

Mnie sie tez podoba
nawigatorka 12:49, 11 cze 2015

i mnie się podoba - jak może byc inaczej sama mam podobna rabatę, tylko jeszcze mam do tego seslerię (za to stipy mikruskie). Jesli moge trzy groszę to jedynie bardziej nieregularnie rozstawiałabym szałwię (nie chodzi mi o mieszanie kolorów a bardziej przypadkowość by nie było tak przewidywalnie). ale to moje odczucie - będzie super.

A elatę kupiłaś w DP? masz gdzieś fotkę?
MirellaB 13:47, 11 cze 2015

Mi się podoba takie ustawienie. Mam prostokątne rabaty, więc sądzę w liniach i trójkątach.
Ładnie to ustawiłaś
jalos 15:54, 11 cze 2015

dzięki dziewczyny.

posadzę, niech już rośnie

Agatek 16:01, 11 cze 2015

Witam,
U mnie te wstrętne robale obsiadły wierzbę hakuro i zjadały liście jabłoni, opryskałam je czymś i dopiero za tydzień zobaczę czy pomogło, ale liście zjadały w okropnym tempie