Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Trudny teren - dużo pracy! 17:53, 22 sty 2015

Do góry
Na weekend zabieram się z przygotowania lewej strony domu, czeka mnie sporo fizycznej pracy ehhh. Będzie tam kolejna skarpa a pod nią aż na schody wejdzie kiedys trawa...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:08, 22 sty 2015

Do góry
Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.

Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.

Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.
Ogród na Opak 21:18, 21 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Posiadam jeszcze kilka rododendronów różnej maści i jednego na nóżce.

Rosną u mnie też magnolie różowe, pierwsza taka(obok hortensja ogrodowa)

I jeszcze juki ok 10szt.

Co z tymi roślinami począć, może jakieś wrzosowisko ???????

Cieszę się na widok takich rh i azalii, ale tu Bogdzia, będzie miała głos i ci pomoże jak utrzymać je w dobrej formie

Moją drugą radością są Magnolie, które posadziłaś w ogrodzie.

Masz piękny widok i nigdy go nie zasłaniaj, pamiętaj rośliny rosną ....u mnie ssąsiad przysłonił brzozami

Co ci doradzić?

Nie kupuj więcej jałowców
Z grupuj jukki w jednym miejscu,

Skarpa. ...ma coś w sobie, ale.....przemyśl ją od nowa.....jest za bardzo rozczochrana.....potrzebuje odnowy.....nie wiem jak wygląda wiosną, latem?

Rozpoznałam, jodłę balsamiczną, to ta mała śliczna kulka...jałowca Horstmen... taki dziwoląg przy domu

Pozdrawiam i miłej nocki.....wpadaj z pytaniami, bo mamy dużo podobnych nasadzeń, klimat i otoczenie, i obydwie za dużo jałowców

Wrzosowisko mam lubię i osobiście polecam
Pod Laskiem 14:10, 20 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)
mam jedną starą żurawkę bordową może ją podziele w tym roku. A z trzmieliną to myśle że wyląduje na skarpie jak rozmnoże

Jak jest stara, to tym bardziej ją dziel, bo żurawki źle wyglądają, jak się starzeją - robią się łyse w środku.
Z tawułą to się jeszcze zobaczy, najpierw ją podziel i rozmnóż.

Bo taka skarpa w samej trzmielinie będzie nudna.

Pod Laskiem 11:56, 20 sty 2015

Do góry
Na brązowo linia granicy działki i przy budynkach żywopłot co go widać ze zdjęcia a na pomarańczowo skarpa
Pod Laskiem 11:54, 20 sty 2015

Do góry
Ta część jest nie widoczna to zdjęcie robiłam z granicy lini kiedyś bym chciała wyciąć krzaki aby był widok na podwórko . Za winogronem skarpa
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:51, 16 sty 2015

Do góry
Dziękuję za miłe słowa i miło się przywitac to pierwsze zdjęcia jakie odwazylam się zamieścić na forum choć na płotach Waszych ogrodów wiszę codziennie od ponad 3 lat.może z nadejsciem wiosny nadejdzie tez odwaga do założenia wątku.wokół domu też mam rabaty schowkowe ale wokół podjazdu zostały skarpy i do dziś mój M i ja mamy dreszcze na dźwięk slowa skarpa
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:37, 12 sty 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Witaj oby do wiosny... ja też będę zaczynać powodzenia

u mnie jak stopniał śnieg to wyszło że cała skarpa do opielenia bratki się rozsiały przy jałowcach i jakieś chwaścisko
Ogród na Opak 09:47, 12 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Widok z lotu ptaka {takiego tłuściutkiego co nisko lata}:
Po prawej orzech, którego los jest w Waszych rękach. Wyciąć czy nie?
Co by zrobiła Danusia?

jak patrzę na tą fotkę, to pasowałby mi murek przy skarpie, schodki, wydaje mi się, zę fajnie by to wyglądało
pisałam wcześniej o prostej linii rabatay, byłoby bardziej elegancko, ale teraz mam wątpliwości, bo wygląda tu jakby ta skarpa dobiegała pod koniec do ogrodzenia

no i tu jest wysoki akcent - orzech, więc już nie trzeva, chyba że po drugiej stronie skarpy

jeśli chcesz mieć super elegancki ogród to wyciąć orzecha
ale możesz go też zostawić, stanowi wysoki akcent i daje owoce
nie każdy ogród musi być super elegancji, ozdobny
może być też urzytkowy, ja się na taki zdecydowałam

możesz go wycić w przyszłośc jak ci ogród wyrośnie w innych miejscach
ale decyzja należy do Ciebie
Ogród na Opak 13:55, 10 sty 2015

Do góry
Oto taras:
Widok z balkonu

Wiem, wiem ogrodzenie ohydne, ale właśnie zamierzam na wiosnę coś z tym zrobić i przy okazji skarpa też by uległa modyfikacji, dlatego chciałabym wcześniej zasięgnąć Waszej opinii. Pomóżcie w miarę możliwości w wolnej chwili.

A to glina którą mieszam z kompostem.

Ogród w cieniu drzew 19:22, 09 sty 2015

Do góry
Znalazłam lipcowe zdjęcie skarpy przy domu.
Pisałam już o różnicy poziomu terenu. Na półtora metra od ogrodzenia z jednej strony mieliśmy skarpę o wysokości metra. Zastanawialiśmy się, czy zostawić jej powierzchnię do nasadzeń, czy wykończyć w inny sposób. W wyniku pewnego szczęśliwego zbiegu okoliczności okazało się, że nasza działka "wypluła górę kamieni". Tylko dzięki przytomności i bezkompromisowości męża udało się wykorzystać je do naszych celów.
Kamienie zostały połupane i obłożyliśmy nimi powierzchnię skarpy. Z niepokojem obserwowaliśmy, czy nie obsunie się przy gwałtownych ulewach, bo skarpa jest dość stroma a kamienie zagłębione powierzchnią wyobloną w ziemi. Osoba, która to robiła, wykonała z wyczuciem tę robotę. Po 12 latach skarpa trzyma się dzielnie, żaden z kamieni nie zsunął się

Ogród na Opak 13:18, 09 sty 2015

Do góry
To skarpa z drugiej strony domu. Nie zwracajcie uwagi na trawnik bo jest zniszczony po kładzeniu kostki a poza tym jest jeszcze mnóstwo prac po których może wyglądać jeszcze gorzej.

Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 14:28, 05 sty 2015

Do góry
Witaj Moniko
Przejrzałam Twój wątek od początku i widzę, że osiągasz fajny efekt. Skarpa bardzo fajnie Ci zarasta aż dziw, że tak to urosło przez trzy lata bo roślinki przez Ciebie sadzone wcale nie były wielkie. Roślinki fajnie też rozrastają się na kamykach więc nie jest już monotonnie. Widzę, że masz ogromną motywację i dużo serca wkładasz w swoją pracę, życzę Ci dalszych sukcesów w Twoim pięknym ogrodzie
Mata przeciw chwastom 12:56, 28 gru 2014

Do góry
Coś naprawdę stromego? Da się, ale musisz być sprawna więc z uwagi na obecny stan ja bym się nie zawzinała na ogród, bo stroma skarpa to duży problem i wielka determinacja żeby z tego zrobić ogród. Ale na pewno się da, jak się chce pracować Trzeba załatwić pomocników i wyrywać wszystko co niepożądane. a może pozwolić rosnąć naturze?

Wyrywać tylko to co szczególnie ekspansywne i brzydkie, a pozwolić rosnąć temu, co ładne.
Mata przeciw chwastom 20:42, 27 gru 2014

Do góry
Nie wiem czy ocet poradzi sobie, ale lepsze to niż Roundup (trucizna) w ogrodzie która jak widzisz nic nie dała.

Nie chodzi mi o taką matę jak pokazałaś, a siatkę przez którą mogą wyrosnąć rośliny.

Siatka do umacniania skarp

Nikt nie powiedział, że ogród w górach to prosta sprawa Nie musi być posadzone na każdym metrze, część może być skałą, a część z wysianymi roślinami. W części może wyrosną kosodrzewiny?

Ja sobie wyobrażam zasadzenie 600 metrów, sadziłam na tydzień kilka tysięcy bylin na zielonych dachach i jest to możliwe. Nie da się problemów rozwiązać przy pomocy jednego oprysku, potrzebna jest systematyczna praca, usuwanie także mechaniczne, wyrywanie z korzeniami. I oczywiście sadzenie ręczne.

Przede wszystkim pokaż jakieś zdjęcie bo naprawdę trudno coś doradzać tak na podstawie opisu, że skały, że stok, że łąka kwietna, ale gdzie? Jak? Może tak da się ułożyć kamienie, że stworzą się jakieś "kieszenie" na dodatkową ziemię. Matą nie ukisisz korzeni, trzeba chwasty wytępić.

Wiem, że ogród w górach ma szansę na istnienie, w tym roku byłam w takim ogrodzie i skarpa jest jeszcze większa niż piszesz, ale ludzie pracują wiele lat (kilkanaście).

Najlepiej załóż swój wątek albo pisz w wątku o skarpach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Poczytaj też o ogrodach skalnych https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrod-skalny

Zobacz też jak radzi sobie Agnieszka w Norwegii https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek
Mata przeciw chwastom 20:01, 27 gru 2014

Do góry
Ocet. Brzmi wspaniale. Uwielbiam ten specyfik w domu. Pytanie.... Czy ocet poradzi sobie z korzeniami malin i z niecierpikiem. Niecierpek był zwalczany randapem dwa lata temu wiosną (dwa razy).... W tym roku niestety było go dwa razy wiecej i był dwa razy wiekszy.

Czy chodzi Ci o przykładowo taka mate?

Chodziło mi o wyłożenie maty, która spowodowałaby zakiszenie korzeni, które niewypalone przez randap zostałyby podspodem. Samo wysypanie ziemi to porażka. Nic nie da, bo chwasty przebiją sie natychmiast. Nie ma też szans na wsadzanie w ziemie dojrzałych siewek, jak wspomniałam patelnia w tym miejscu i pikowanie wypali rośliny (nawet do 50 stopni)jedynie siew od początku. Swoją drogą nie wiem ile bym musiała pracowac by siewkami zasadzac powierzchnie ok. 600 m2. Trzecia sprawa, skarpa jest naprawde kamienista. Wygląda jak zarośniete przez wiele lat gruzowisko - tyle kamieni - taki klimat w górach

Zastanawiam sie nad zrobieniem próby w najmniej zarośnietej cześci, w której nie ma niecierpka - 3x6 m. Może by sie udało. Tylko co o tym myślicie, doświadczeni, którzy zasadzali już coś i są tego owoce, albo kogoś kto robił łąke kwietną?

Może macie pomysły. A może doradzicie coś innego, co wyglądałoby dobrze? Ale chodzi o rozsądną cene .
Mata przeciw chwastom 09:42, 27 gru 2014

Do góry
Cześc wszystkim! Przepraszam za brak niektórych polskich liter (taki błąd w systemie).

Jestem zupełnie nowa i mam zamiar zagospodarowac cześc mojego ogrodu. Mieszkam w Zakopanem, mieście z surowym klimatem.
Mam bardzo stromą skarpe do zagospodarowania! Myśle że nachylenie siega 60% (cieżko ustac). Skarpa ma wymiary około 6 m x 100 m!! Całkiem spora i mocno nasłoneczniona (patelnia) Na dole obsadzona jest "żywopłotem" nierównym świerkowym Pod nim pieknie dziko - krzaki borówki czarnej, brusznicy, pojedyńcze małe krzaki malin, dziewiecsił bezłodygowy (niestety też młode krzaki wierzby) i młode jarzebiny. Natomiast na samej skarpie nad żywopłotem o zgrozo jest masa krzaków malin i niecierpka wielkokwiatowego (nie wiem skąd sie ten chwast nasiał, ale mnoży sie niemiłosiernie) i latem zdobi go odrobine wierzbówka kiprzyca. Prócz tego oczywiście masa chwastów w tym pokrzywy. Ponieważ ledwie sie tam stoi, nie kosimy jej. Maliniaki rosły dziko w tym miejscu na wiele lat przed powstaniem domu (teren przy lesie). Myślałam o założeniu łąki kwiatowej (chabry, czarnuszka, maczek kalifornijski, wyka, ostróżka, komosa itd. Tak żeby było kolorowo od wiosny do jesieni. Tylko nie wiem jak sie do tego zabrac!

Myślałam o tym by wszystko spryskac mocno randapem (wyrywanie to porażka, nie ma szans), założyc właśnie jakąs włóknine i na to nasypac niewielką ilośc ziemi i na to nasiona kwiatów. Skarpa jest strona, ale nierówna. Rycie w niej i posadzenie czegokolwiek graniczy z cudem - sam kamień!
Pomóżcie!
Kiedyś będzie tu ogród 23:08, 19 gru 2014

Do góry
Przemku słowa zachwytu jak najbardziej szczere i zasłużone. I powiem ci jeszcze, że mój małżonek zdziwiony dopytywał się co tak w tym roku warzywka na glanc opielone. Nawet nie wiesz jaki wpływ wywierasz na ludzi.
Bardzo jestem ciekawa twoich modernizacji i z ciekawością będę je śledzić.
Dlaczego nie lubisz serbów? Ja kocham wszystkie kłujaczki.

Co do moich planowanych nasadzeń- to nie skarpa, teren jest w miarę prosty. Ot, taka zwykła rabata. Zdjęcie zniekształca, bo robione ze skosu, z góry.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:03, 12 gru 2014

Do góry
Piotrze przyszłam do Ciebie w odwiedziny skuszona słowem skarpa bo temat "bliski memu sercu". Oglądjąc zdjęcia z lata poczułam się jak na wakacjach w innej strefie klimatycznej. Bardzo ładny i nietuzinkowy ogród. Pozdrawiam.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:05, 06 gru 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Cudnie ogólnie i w detalach. Jednak zima też potrafi być zaskakująco piękna

To dla nas ogrodników wielka radość i pociecha zobaczyć taką aurę, bo to unikalna chwila, jakże dla nas wyjątkowa, obrazy w nudnym i brzydkim ogrodzie same się malują i tworzą dla nas ekstra dodatkowe piękno

Skarpa z robinią akacjową

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies