Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaska 14:05, 05 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
W tym zdjęciu z żurawkami chodzi o to, że miskanty są posadzone w rozstawie V i widać prześwity, widać żurawki pod koroną brzóz. I jak trawy falują to odsłaniają się żurawki. To jest dobre przy rabatach wielogłębinowych.

Ok, Ewo rozumiem i jak myślisz moge moja rabate w ten sposób robić?, bo jest spora i miskanty poukładałabym tam zygzakiem a pomiędzy żurawki, a co z hostami???? dawać je odpuścić sobie??
Joaska 14:06, 05 maj 2015

beta napisał(a)
teraz jak tak patrzę to dałabym te miskanty tak jak w realizacji Danusi takie porozrzucane, ale bardziej z tyłu i pomiędzy brzozami, w to rozchodniki, przed nimi hosty i żurawki (nie wiem w jakiej kombinacji), ale tak jakoś mi się to widzi

No to powiedzmy że ta część "za i przy brzozach mi się klaruje, ale co z hostami??? dawać ??? nie dawać ???? możne zamiast rozplenic dać od frontu stipę z rozchodnikami???
Joaska 14:08, 05 maj 2015

No i właściwie to kiedy można wysadzać stipę do gruntu ... nie żeby moja jakoś szczególnie urosła na poddaszu, tylko dlatego że o niej zapominam i czasami ma suszę ...
kaisog1 23:00, 05 maj 2015

Asia masz jakieś zdjęcie frontem??? Ta rabata ma być prostokątna? Tak jak narysowałaś? I ma być tylko ona czy będzie jakaś kontynuacja?

Znalazlam jakieś plany że tam mają być żywopłoty?? Czy to już nieaktualne?
Joaska 08:47, 06 maj 2015

kaisog1 napisał(a)
Asia masz jakieś zdjęcie frontem??? Ta rabata ma być prostokątna? Tak jak narysowałaś? I ma być tylko ona czy będzie jakaś kontynuacja?

Znalazlam jakieś plany że tam mają być żywopłoty?? Czy to już nieaktualne?

Gosiu innego zdjęcia na teraz nie mam, na końcu tej rabaty chcę posadzić ekran z cisa/bukszpanu bo dalej jest skarpa dość stroma, a na dole ogromny dąb, docelowo przy ekranie będzie wejście na mostek prowadzący do domku na drzewie
skarpy nie planuje obsadzać, najprawdopodobniej będę chciała ją wysypać żwirkiem.
Rabata zaczyna się też jako samodzielna bo przy niej kończą się schody (duże podesty )z górnego tarasu.

Kuba 17:27, 06 maj 2015

Witam Joasiu przyszłam odwiedzić Twój ogród, widzę że toczy się burza mózgów nad rabatą brzozową, fajnie jest mieć znajomych z którymi można podyskutować o swojej pasji
Jeśli wolno wtrącić swoje trzy grosze, zastanawiam się czy Twoja rabata nie jest zbyt cienista na jeżówki i rozchodniki. W ogrodzie z lustrem nie ma z tyłu żywopłotu, jest więc doświetlona z każdej strony, nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale ze zdjęcia wynika że jest ciemniej
Ananasek 18:55, 06 maj 2015

Joaska napisał(a)
Ogrodowo malo działam bo jak na razie to Żon zabrał się za prace ziemne .. co też uwieczniłam na zdjęciu

a ja sobie zrobiłam doniczki i teraz cieszą moje oko
podczas czyszczenie i naprawiania

a tak ciszą oko

[/quot

Hejka!!! W jaki sposób wykonałaś te donice?? Zdradź proszę!!
Ananasek 18:56, 06 maj 2015

Joaska napisał(a)
Ogrodowo malo działam bo jak na razie to Żon zabrał się za prace ziemne .. co też uwieczniłam na zdjęciu

a ja sobie zrobiłam doniczki i teraz cieszą moje oko
podczas czyszczenie i naprawiania

a tak ciszą oko

[/quot

Hejka!!! W jaki sposób wykonałaś te donice?? Zdradź proszę!!
Joaska 19:31, 06 maj 2015

Kuba napisał(a)
Witam Joasiu przyszłam odwiedzić Twój ogród, widzę że toczy się burza mózgów nad rabatą brzozową, fajnie jest mieć znajomych z którymi można podyskutować o swojej pasji
Jeśli wolno wtrącić swoje trzy grosze, zastanawiam się czy Twoja rabata nie jest zbyt cienista na jeżówki i rozchodniki. W ogrodzie z lustrem nie ma z tyłu żywopłotu, jest więc doświetlona z każdej strony, nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale ze zdjęcia wynika że jest ciemniej

Witam Cię Ewo u siebie' zdjęcie rabaty robione było późnym wieczorem, ta rabata ma od samego rana do wieczora słonce zero cienia, dopiero po 20 jest tak jak na zdjęciu. Tak ze miejsce idealne dla rozchodników, i innych światłolubnych, hosty dostana cień od brzózek.
Joaska 19:32, 06 maj 2015

Ananasek napisał(a)

Ananasku ja nie robiłam tych donic, ja je tylko naprawiałam, bo kupiłam w przecenie uszkodzone.