Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 18:48, 20 cze 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aniu, to ładne niebieskie zielsko to cykoria.

Dzięki Znałam to z łąk podlaskich, jako dziecko. Natomiast nie wiedziałam co to jest.. no to do mojego ogródka pasuje jak ulał... to zioło, jadalne i w dodatku ładnie kwitnie.. dobrze, że tylko część upitoliłam

Przedogródek pod dębem 18:46, 20 cze 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
moje liliowce w cieniu lipy rosną

inal.jpg[/img]

Co tam rośnie w drugim planie w pobliżu lipy?
Mam taki pomysł, powyżej tych pięknych liliowców ładnie wyglądały by Żółte rudbekie. Kwitną już teraz i utrzymują kwiaty do jesieni. Jeśli kupisz nasiona i wysiejesz teraz, ładnie zakwitną w przyszłym roku.( koszt niewielki a efekt może być ciekawy)
Rabata liliowcowa już wygląda ślicznie, gdyby między nimi były posadzone hortensje, paprocie i funkie ( wszystko w grupach po kilka) wyglądało by to bajkowo.
Chciałabym mieć taki staw.
Ogród Małej Mi 2017 18:41, 20 cze 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Wpisz Kasiu w google 'krata przemysłowa'.

Dokładnie.. używa się tego do pomostów roboczych które są ażurowe by nie były śliskie
Dla Ciebie roślinność z kałuży
Ogród Małej Mi 2017 18:39, 20 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Jak to dobrze jednak przeczytać do konca... nie muszę juz pytac tylko poczekam na odpowiedz

Odp. pierwsze zdanie w pierwszym poście. Wpisz w wyszukiwarkę "kraty pomostowe". Mam takie z roboty z demobilu Zamiast złomować to wykorzystałam

Różanej Kasi wkleję róże Powoli zaczynają kończyć pierwsze tłoczenie.. te są zawsze ostatnie

I od Ciebie to szare/srebrne (nie wiem co to) zarasta całą rabatę

Ukojenie 18:34, 20 cze 2018

Do góry
Jest swietnie - jeszcze przed sezonem wiec mniejszy ruch. Wlasciwie mozna pochodzic samemu lubie tak.
Minusem sa godziny otwarcia i brak punktow gdzie mozna zjesc po poxnym zejsciu z gor.

Nogi bola ale
Jeszcze jutro mamy pogode do okolo 15 potem ma padac.
Na piatek planujemy afrykanarium we wroclawskim zoo, sobota to dzien wyjazdy, ale kto nam zabroni rano wjechac na gore?

Ukojenie 17:55, 20 cze 2018

Do góry
Dla milosnikow naparstnic

Mnostwo naparstnic rosnie w Karkonoszach normalnie wszedzie - polany, skarpy i las cudne i dorodne
Blaski i cienie nowego życia 17:50, 20 cze 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Aleś tego naprodukowała ,mnie wszystkie patyki z hor. uschły

W tym roku pierwszy raz mi się udało zastosowałam zasadę: głęboka donica ( ja mam jedną w drugiej), ziemia kwiatowa i głęboko wsadzone patyczki a wystaje tylko kilka cm u góry.

Ale byś widziała ile mam sadzonek z patyczków! Bukszpany, lawenda,tawuły,trzmielina.

A hortensje na rabacie już pokazują pąki kwiatowe

Blaski i cienie nowego życia 17:41, 20 cze 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Urszulko, masz niesamowicie dobrą rękę do roślinek. Może warto zająć się produkcją na wiekszą skalę

Dobre pomyśl kto by w czerwcu kupił ode mnie naparstnice czy jakieś szałwie ludzie myślą o grilowaniu i wczasach w wakacje.
Ale swoimi sadzonkami dzielę się ze znajomymi którzy lubią gromadzić roślinki i wcale nie należą do ogrodowiska

Nie udały mi się z nasion molinie i jarzmianki i jakieś jeżówki.

A tą jeżówkę mam od sąsiadki 2 lata. Pierwszy raz kwitnie

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:18, 20 cze 2018

Do góry
Monardy, bordowe niestety nie obudzily sie po zimie. Kupilam inne i chyba bede niedlugo kwitnac

Hortka tuz tuz
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:17, 20 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Haniu - jak bardzo oskubujesz pomidory z listków?? Jesteś kolejną osobą na forum, u której widzę prawie gołe łodygi pomidorów. Musze bardziej temat zgłębić bo ja tylko od dołu je tak robiłam i ograniczałam ilość odnóg.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:16, 20 cze 2018

Do góry
an_tre napisał(a)
Zuzia na średniowiecznym pikniku, wianuszek z kwiatów z babci ogrodu

Prześliczny wianek babcia zrobiła. Wnusia dumna z wianka, super
Na zielonej... trawce :) 16:26, 20 cze 2018

Do góry
Angeliko, czy mogłabyś podać mi dokładną nazwę tego drzewka, jeśli oczywiście pamiętasz. Bardzo, bardzo chciałabym je posadzić u siebie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:21, 20 cze 2018

Do góry
maly ogrodowy dolek mam. Znow susza, naroslo chwastow a ja nie wyrabiam z niczym

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:16, 20 cze 2018

Do góry

Wszystkie prezenty i zakupy super ale najpiękniejsza salwinia.
Kuleczkowa trawka 16:13, 20 cze 2018

Do góry
Toszko, kochana, jak to dobrze, że rozumiesz, że ja wszystkiego nie mogę! Och dziewczyno, cudownie, że i Ty masz za sobą twardego zawodnika do poko... przekonania!

Hosty są z przodu domu, na zdjęciu na początku widoczne, o tu:

Ale faktycznie, o żurawkach myślałam, zakochana w nich jestem od kiedy na Ogrodowisku je odkryłam A na resztę roślinek zaraz zerknę
A nadwyżki... cieplutko mi się na serduchu zrobiło

Tak, gleba to pierwszy krok. Połowa sukcesu Szukam właśnie kompostowni jak najbliżej działki
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:04, 20 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
A to takie tam przywiezione z wycieczki do Łodzi

A furczak lata ze aż furczy i ciężko go złapać

podoba mi się kolor tej naparstnicy a sadzonki serduszek bardzo okazałe

dlaczego nigdy nie dane mi było furczaka ogladać?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:02, 20 cze 2018

Do góry

Ta róża dziwnie wygląda w różnej fazie a jak przekwita to ma taki kolor dziny.Czy to Artemisia ????
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:44, 20 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kupilam w zeszłym roku takie maleństwo
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:44, 20 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak zjesz całe wiadro to nie wstaniesz
Ale piekne widoczki sprzyjaja polegiwaniu

Cały dzień byłam w biegu. Dla odmiany po południu mogę być w poziomie. Całe szczęście, że laptop znosi pozycje półleżące.

Garażowa czeka na kwitnienie hortensji. Bardzo dobrze rośnie tam turzyca SS

Na zapłociu kwitnie Candlelight. Annabelki jak zwykle mają spore kwiatostany.

Kiedy pierwszy raz zakwitły mi te lilie, byłam przerażona ich jaskrawością. Teraz mi pasują. Ożywiają monotonie zieleni. Rhapsody przeniosła sie z kwiatkami na wyższy poziom.

W głębinach odnalazł się łubin. Rozchodniki olbrzymie też zakwitną wcześniej.

Kuleczkowa trawka 15:21, 20 cze 2018

Do góry
Asiu planuję odebrać trochę z tego terenu co mam, szczególnie właśnie darń i chwasty i to wywalić, na resztę nanieść dobroci i wymieszać z tym, co pod spodem. Więc teren trochę się obniży.
Szczególnie, że nie mogę za bardzo szaleć z poziomami, bo dom jest niżej niż te drzewa, a przecież nie chcemy, żeby nam cała woda spływała w stronę domu (jak teraz) Więc wolę trochę ogrodzić, dosypać dobroci przy drzewie dla roślin okrywowych, a poza tym odgrodzeniem nieco niżej wyrównać trawnik.

Straszliwie to skomplikowane z tą darnią Ale wygląda na to, że rozumiem. Tam pod brzozami (prawa górna część mojego rysunku) jest właśnie mnóstwo barwinka, paproci, bluszczyku i trochę roślin skalnych jak np. rozchodniki. A przy samym płocie dywan z konwalii Czy to jest właśnie teren zadarniony?

O takie coś?

I czy w takim wypadku ogrodzić aronie (1), tamto szaleństwo zostawić po prostu niech sobie tam we własnym zakresie rośnie (2) i tylko posprzątać do pewnego momentu i dbać, żeby nie wylazło na trawę (3)? I wtedy bez ogrodzenia, niech to będzie płynne przejście?

O tak:

A co z takimi plamami chwastów jak na pierwszym zdjęciu na niebiesko?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies