Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

kasiek 17:14, 11 lip 2018

Jakie piekne wycieczki miałaś, cudownie jest tak zwiedzać Pada u Ciebie, bu u mnie nawet, nawet
sierika 20:24, 11 lip 2018

Wczoraj miałam wielką ochotę jechać na ryneczek rzeszowski, nawet mówiłam M, że wybieram się i w końcu zostałam w domu, być może wpadłybysmy na siebie, bardzo lubię tam bywać, szkoda....
Ogród bardzo biedny ale mój niewiele lepiej wyglada a przecież co dzień podlewam. Górskie widoki urocze, zregenerowałaś chyba siły.
Gruszka_na_w... 20:40, 11 lip 2018

Przepiękna jest ta ciemnolistna dalia.
U nas też susza, ale rośliny jakoś sobie radzą. Szczęśliwa jestem, że podrosły i cieniują się nawzajem. Gdybym miała wszystko podlewać, to sił by mi zbrakło.
W warzywniku bób i groszek mocno oberwały z powodu suszy. Groszek błyskawicznie usechł, a bób zjadły mszyce. Wykopałam parę czosnków i główki dwa razy mniejsze niż rok temu. Ale za to owoców zatrzęsienie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 06:57, 12 lip 2018

Ceny niektórych liliowców są powalające, nie wiem, skąd się biorą, czy to zależy od jakiejś licencji, czy co? A one same wcale aż takie powalające nie są...

Wyjazdowo miałaś ciekawie bardzo... Dobrze, że teraz pada...
mira 22:48, 18 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jedna doniczka z roślinką ciut rozrośniętą w kępkę tzn 4-5 roślinek takich samych w kupie w jednej doniczce i nie pomyliłam ceny Omijaliśmy to stanowisko z daleka Bardziej popularne odmiany były po 25-35 zł za taką samą kępkę, a pojedyncze roślinki tych mniej wyfikanych po 10-15 zł.[/quo

Ostatnio byłam u mnie w szkółce i sprawdzałam ceny - liliowce i floksy mają jakieś powalone ceny - ja myślę że jest popyt na ogrody i rośliny i to m.in konsekwencja.
Ale z drugiej strony ostatnio rozmawiałam w szkółce z właścicielem i jak rozpoczęła się wyliczanka ile kosztują nawozy, ludzie których nie ma do roboty, woda no i same sadzonki - to znów pomyslałam że nie ma co się czarować wszystko drożeje - zatem zostaje wymiana roślin - temu sprzyjają spotkania
mira 22:54, 18 lip 2018

Mala_Mi napisał(a)
Chociaż się po wczasowałaś...
Susza dokucza, ale zapowiadają do końca lipca już deszczowo... oby nie przegięcie w drugą stronę
Dziś złapałam się na tym że myślę że to już jesień ..

Tak to prawda odpoczęłam ino już się zmęczyłam.

No i mamy deszczowo choć u mnie aż takich ulew nie było raczej wiele razy zraszacze w niebie się włączają .
Wczoraj wkopywałam roślinkę na rabacie i byłam w szoku co zobaczyłam od połowy łopaty - ziemia potrzebuje sporo jeszcze wody - wilgoć jest po wierzchu.
mira 22:55, 18 lip 2018

Kasiek napisał(a)

Bajka....

Bajka nie chciało się odchodzić - liliowce cudnie wyglądają w masie - nie wiem jak to komponują ale chyba wysokoscią.
mira 22:57, 18 lip 2018

asiak napisał(a)
Ojej, szkoda roślinek, że tak cierpiały z braku wody...
Dobrze, że już pada

Tak - w tygodniu z nieba się lało a ja wykorzystywałam że zbiorniki się napełniają i chlastałam po wiaderku pod byliny bo jak większe to woda bardziej liście moczy niż nawilża ziemię.
mira 22:59, 18 lip 2018

Urszulla napisał(a)
Zajawka śliczna, to rozarium pięknie urządzone fajnie że zrobisz wątki będzie można obejrzeć w pochmurne dni.
Ogród masakryczny ale nie wyrywaj wszystkiego nawet jak wydaje się uschnięte poczekasz do wiosny to zobaczysz. Dobrze że chociaż dalie dotrwały i ratują honor ogrodu. Dziś ma cały dzień padać a rośliny aż czekają na wodę.

Ogród postawiłam na nogi przy pomocy aury - niby lepiej - teraz rozkoszuję się przynoszonymi ogrórkami, pomidorami i bukietami - w końcu cieszyć ma ogród
mira 23:00, 18 lip 2018

Wendy79 napisał(a)
U nas wczoraj trochę popadało i dzisiaj pada od rana, ale nie wiem ile tej wody musiałoby spaść przy takiej suszy, żeby starczyło chociaż na trochę. Ogród już wyglądał marnie, a podlewamy tylko młode nasadzenia i czasami warzywniak. Najgorzej obrywały u mnie floksy
Noce są zimne i faktycznie taki trochę sierpień zrobił się już na początku lipca.

Ja w każdym razie jestem już zwarta i gotowa na zmotyczkowanie całego ogrodu po deszczu, bo w końcu w skale będzie można coś zrobić.

No właśnie dopiero teraz nie wiem już od kiedy można było pomotyczkować - przeleciałam cały ogród został mi jeszcze warzywnik a w zasadzie moje kwiatowe rabaty w warzywniku