Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:27, 08 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:20, 07 sie 2015

Do góry
Ja rozsiewam ręcznie nawóz i nie na krzyż, nie ma obowiązku siania na krzyż, jednak ten sposób jest bezpieczny dla osób niedoświadczonych, bo małe jest prawdopodobieństwo nierównomiernego rozsiania nawozu.

Producent podaje 20-40 kg na 1000 m2. Zbyta mała dawka nawozu może być przyczyną, ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się bardzo mocne nasłonecznienie i związane z tym szybkie wysychanie trawnika w miejscu nasłonecznionym. Może po prostu nawóz się nie rozpuścił, albo trawnik nie ma wody w wystarczającej ilości w te upały, dolewaj, dodaj czas (II podlewanie) wcześnie rano.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:11, 07 sie 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
Danusiu, przepraszam za zawracanie ,,gitary", ale nie wiem kiedy (i czy) doczekam się odpowiedzi....

Oczywiście odpowiedziałam, ale tutaj nie trzeba specjalnie deliberować, wystarczy przykleić, przymocować cokolwiek, folię, EPDM, kubełkową itp.. cokolwiek a czekać nie ma co. Szkoda desek.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:08, 07 sie 2015

Do góry
Magnolia lubi lekko kwaśne podłoże i dlatego stosuję dla niej nawóz do iglaków. Albo do magnolii - może jest Magiczna Siła? Zapomniałam czy jest.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:36, 07 sie 2015

Do góry
Przejrzyj dokładnie te tuje, na przedostatnim zdjęciu sucha gałazka wygląda na złamaną, utnij ją.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:36, 07 sie 2015

Do góry
Wklej większe zdjęcia ale moim zdaniem to żadna choroba a to, że one po prostu potrzebują gruntu albo większych donic, te są za małe.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:35, 07 sie 2015

Do góry
nilosky napisał(a)
Witam

Mam problem z tujami szmaragd – czubki tui straciły sztywność i bardzo się „kłaniają”.
Po zimie tylko jedna z nich tak się zachowywała, teraz kolejne. Dodatkowo zaczynają się pojawiać pojedyncze usychające gałązki. Nie w grupach tylko właśnie pojedynczo pośród ładnych, dobrze wybarwionych innych gałązek.

Trochę historii z tego sezonu – może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł:
Tuje generalnie są na balkonie i tu zimowały w kartonach (ocieplone styropianem). Zimę przetrwały w doniczkach szkółkowych z „ziemią” szkółkową.
Na początku sezony były podlane i spryskane „płynnym wieloskładnikowym nawozem do nawożenia dolistnego roślin iglastych” firmy pinivit.
Potem zostały przesadzone do większych doniczek w dodaniem podłoża do iglaków i granulowanym nawozem Agrecol do iglaków 100 dni (azot+fosfor+potas).
Aktualnie tylko sukcesywnie podlewane bez żadnych dodatków. Przelanie raczej nie grozi bo doniczki mają „system nawadaniania” (sygnalizację ilości wody - spławik).

Macie może pomysł jak je ratować, co sprawdzić, co zrobić POMÓŻCIE PROSZĘ

Pozdrawiam
Darek

Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 21:21, 06 sie 2015

Do góry
Pytaj Ronina, ja nawet nie wiem co to android
Trawy i turzyce żółte 21:17, 06 sie 2015

Do góry
Jeśli zima będzie taka jak w zeszłym roku to dadzą radę, a jeśli mróz jak zwykle to nie dadzą rady. Dają radę w Holandii nie w Polsce. Może Wrocław.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:37, 04 sie 2015

Do góry
Bo nie wiem.
Mój ogród pod górkę... 20:46, 04 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla tego zdjęcia warto było mieć projekt i nie tylko Wspaniale działasz.

Dziękuję Danusiu, cudny komplement Wiesz, że jeszcze dużo pracy przede mną, żeby było jak w projekcie, ale coś tam już widać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 04 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

zachwycające dlaczego bez opisu ?
Mój ogród pod górkę... 19:41, 04 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dla tego zdjęcia warto było mieć projekt i nie tylko Wspaniale działasz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:50, 04 sie 2015

Do góry
jacek84200 napisał(a)
Witam, mam ogromną prośbę do znawców tematu.
Czy możecie w punktach wypisać, co i w jakiej kolejności zrobić, aby cieszyć się przyzwoitym trawnikiem.
Czytam i czytam forum i już nie wiem, czy przed sianiem trawy rozsypać jakis nawóz czy tez po , jeżeli po to po ilu dniach czy też tygodniach i jaki, ile razy w roku należy nawozić trawnik i w jakim okresie, jakich nawozów używać itd.
Z góry dziękuje

Są dwie szkoły, jedna nawozi przdsiewnie, a druga nie. Ja nalażę do tej drugiej szkoły. Ale kluczem do doberego trawnika jest doskonałe przygotowanie gleby pod niego. Potem doskonała pielęgnacja i sporo kosztów ponoszonych na wodę jeśli nie masz własnej studni.

Wszystko masz tutaj, poswięć kilka minut i przeczytaj ze zrozumieniem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
Ogródek Iwony 22:12, 03 sie 2015

Do góry
Znalazłam takie rady:
sadzenie drzew:
grama napisał(a)
Wiem z własnego doświadczenia ,jak łatwo zepsuć coś w ogrodzie. Znalazłam kiedyś,oczywiście za późno, pewną dobrą radę dotyczącą sadzenia drzew. Czasem ma się ochotę je posadzić, zrobić mini zagajniczek,ale nie wiadomo jak. Pozwalam więc podzielić się nią z Wami,bo wydaje mi się cenna.

Zestawienie przestrzenne:
Drzewa w takim rytmie- 3 blisko siebie i jedno parę metrów dalej. Te trzy podadzone nie w 1 linii, tylko w trójkąt czyli- 1 blisko ogrodzenia, 2 wysunięte do przodu, i trzecie też blisko ogrodzenia. A to czwarte blisko ogrodzenia, parę metrów dalej. Do tego co kto chce,co kto lubi,co komu pasuje.

Co Wy na to? Niby proste,a jednak...Dla mnie tymi drzewami byłyby oczywiście brzozy.

Danusia napisała o trójkącie nierównoramiennym, wydaje mi się, że miała na myśli trójkąt o różnych bokach:

Gardenarium napisał(a)
Ja trzymam się takiej zasady:
3 drzewa jednakowe sadzę na zasadzie trójkąta nierównoramiennego nie wiem czy to po polsku, ale wiecie o co chodzi.
Stosuje też zasadę sadzenia nieparzystej ilości roślin, jeśli są sadzone swobodnie, a nie w rządkach.
Zieleń to Życie 2015 20:09, 03 sie 2015

Do góry
Co roku jest lepiej, jeśli chodzi o aranżacje przede wszystkim. Byłam chyba z 3 razy w JURY oceniającym stoiska, i to że nudą wieje, z taką oceną nie zgadzam się.

Nie jest to Chlesea Flower Show, ale nie oszukujmy sie, u nas producenci sami sponsorują swoje stoisska, Nie maja sponsorów. Stoisko Szmitów zawsze jest na światowym poziomie i nie tylko ich. Coraz więcej wspaniałych aranażacji. Trzeba popatrzeć na relacje na Ogrodowisku, są tęż zapraszani światowi projktanci, mozna sie obkupić w rośliny, kiermasze cą oblegane i dobrze zaopatrzone.

Polska jeszcze nie jest aż tak światowa jak tee wystawy, na które jeżdże od 12 lat, ale to co było kiedyś a co jest od kilku lat - to ogromna różnica na plus. Tak więc uważam że jeśli nie macie możliwości jeździć na światowe wystawy jak ja, to koniecznie odewiedźcie Zieleń to Życie.

W tym roku jestem członkiem miedzynarodowego JURY (m.in. z Mają Popielarską) wybierającgo Rośliny Roku. Potem mam wykład z pokazem zdjęć na temat podany wyżej.

Po wykładzie z przyjemnośęcią podpiszę książkę a potem udaję się na stoisko Multico również w tym celu Zapraszam serdecznie na wykład i do stoiska Multico.

Mamy imprezę w Polsce i z pewnoścą ta jest najważniejsza dla polskich ogrodników.
Chwasty w trawniku 15:37, 03 sie 2015

Do góry
Za namową Gardenarium zrobiłem wertykulację mechaniczną - to był strzał w dziesiątkę (jestem wdzięczny)Trochę się bałem ze względu na porę roku. Filcu wygrabiłem tyle co po koszeniu trawy (gdyby rosła). Potem nawóz z azotem i w niecałe 3 tygodnie odzyskałem trawnik. Przyszedł czas na dosiewkę. Trawa pojawiła się po 5 dniach, dzisiaj jest 8 dzień trawa ma 3cm. Nie przygotowywałem podłoża.Trawa typowa na regeneracji trwnika (bez przygotowywania podłoża, bezpośrednio na puste miejsca), zasypana delikatnie lekką ziemią - uniwesalną do kwiatów, ubita, podlewana codziennie.

Trawnik załatwiła mi chwastnica lub coś podobnego. Zanim się spostrzegłem była wszędzie. Ktoś tam kiedyś poradził by przesuszyć trawnik. Mając do wyboru zakładanie trawnika na nowo (koszty), wybrałem przesuszenie. Chwasty padły, w opłakanym stanie trawnik.

Po tym eksperymencie trawnik nawet przy codziennym podlewaniu zero wzrostu, wszędzie zalegający filc. Ciąg dalszy mojej walki powyżej, jeszcze raz Gardenarium dziękuję za pomoc.

Tak jeszcze coś o siewniku Gardeny. Użyłem siewnika do nawożenia trawnika, więcej tego nie zrobię. Trawnik wyglądał jak dobrej jakości murawa na stadionie z tą różnicą że pasy nie były efektem ułożenia trawy przy koszeniu a spalenia większą jub mniejszą dawką nawozu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:36, 02 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Carex buchannanii. Będzie niższy.
Gaura różowa z cimnymi liśćmi.

Dziękuję bardzo a z róż? Co za róża pasowałaby do artemis?
Nawadnianie Toro 17:24, 02 sie 2015

Do góry
Sugestie są takie, że jest to całkiem niedobry projekt nawadniania, nic nie podleje, jedynie środek trawnika.
Nie tak powinny być rozmieszczone zraszacze. Za mało kolego.

Czy stayczne czy rotacyjne zależy jakie wymiary ma trawnik. Wtedy dobierasz zasięgi, po co rotacyjne skoro będą lały po domu i sąsiadach??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies