Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie bylin 21:58, 12 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To jest Erigeron czyli przymiotno - nie aster.

To w takim razie jak nazywa się ta bylinka, zawsze myślałam że to to właśnie jest przymioto.

Z pewnością roślinki różnią się kształtem liści.
Rozpoznawanie bylin 18:28, 12 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Co to za bylinka?

waldek727 napisał(a)
Asterek (genus).

Nallar napisał(a)

Dzięki wielkie, zawsze myślałam że astry to kwiaty jesieni a on kwitł w czerwcu.

To jest Erigeron czyli przymiotno - nie aster.
Umierające avocado 23:19, 09 sie 2015

Do góry
Wszystkie posty przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2766-sadzenie-awokado?page=2#post_6

bo wątek jest zdublowany
Sadzenie awokado 23:17, 09 sie 2015

Do góry
Pokaż zdjęcie, może coś się wyjaśni. Na podstawie tego opisu trudno wyrokować o przyczynie niepowodzenia.
Sadzenie awokado 23:16, 09 sie 2015

Do góry
daniel_zawada napisał(a)
Cześć. Jakiś czas temu przesadziłem swoje 2 letnie avocado. Była to zwykła ziemia "do kwiatów domowych". Wszystkie inne kwiaty są zdrowe. Nie wiem co powinienem teraz zrobić z tym avocado. Przesadzić do innej ziemi? Uciąć te suche kwiaty?
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 23:14, 09 sie 2015

Do góry
Marcinjes zabiłeś swoje rośliny szmatą, to niedopuszczalne więc usuń ją, wzbogać glebę, odchwaść ją i użyźnij i wtedy posadź dopiero nowe rośliny.

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 23:11, 09 sie 2015

Do góry
marcines napisał(a)
Witam

Mam problem z usychającymi kosodrzewinami, na jesień 2014 posadziłem ok. 100szt resztę na wiosnę br. ok 60szt, z tych sadzonych w tym roku uschło ok 6szt i to tez nie od razu po nasadzeniu tylko w przeciągu ok 2 m-cy od posadzenia. Dzisiaj byłem na działce podlać kosodrzewiny bo upały mocne i widzę że uschła jedna z kosodrzewin która była sadzona w ubiegłym roku, a jeszcze tydzień temu była zielona i na wiosnę miała przyrosty, ładnie się ukorzeniła (na drugim zdjęciu wyciągnięta z ziemi). Gleba na jakiej są posadzone są kosodrzewiny to czarnoziem.

Co może być przyczyną takiego usychania roślin ? Bo powoli zaczyna mnie to martwić bo widzę ze kolejne zaczynają żółknąć.

(ostatnie zdjęcie z zeszłego roku po posadzeniu)
"Dziczki" - dzikie pędy na różach 23:07, 09 sie 2015

Do góry
Zamieść proszę zdjęcie, bo z opoisu nie wynika wcale że to są dzikie pędy, skoro puszczają ze szlachetnych, trzeba to zobaczyć. Dopiero postaram się odpowiedzieć.
"Dziczki" - dzikie pędy na różach 23:06, 09 sie 2015

Do góry
Agnieszka02 napisał(a)
Nie wiem co się dzieje z moimi różami wielkokwiatowymi. Niektóre z nich puszczają bardzo dużą ilość grubych pędów, dzików. Zazwyczaj pojawiały się sporadycznie, wyrastały od ziemi, regularnie obcinane były do opanowania. W tym roku jest tego cała masa, pojawiają się wyżej na pędach. W przypadku jednego krzewu zauważyłam, że wypuścił trzy nowe pędy i wszystkie trzy mają pąki kwiatowe zupełnie różne od tych, które miały kwitnąć (odmiana Sovenir de Baden Baden). Problem w tym, że gdy je usunę, to z róży praktycznie nic nie zostanie. Oznacza to, że już jest na straty?
Jak ratować moje róże?
Osobny problem to upały, które też je bardzo niszczą ...
Liczę na Waszą pomoc.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:27, 08 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:20, 07 sie 2015

Do góry
Ja rozsiewam ręcznie nawóz i nie na krzyż, nie ma obowiązku siania na krzyż, jednak ten sposób jest bezpieczny dla osób niedoświadczonych, bo małe jest prawdopodobieństwo nierównomiernego rozsiania nawozu.

Producent podaje 20-40 kg na 1000 m2. Zbyta mała dawka nawozu może być przyczyną, ale bardziej prawdopodobne wydaje mi się bardzo mocne nasłonecznienie i związane z tym szybkie wysychanie trawnika w miejscu nasłonecznionym. Może po prostu nawóz się nie rozpuścił, albo trawnik nie ma wody w wystarczającej ilości w te upały, dolewaj, dodaj czas (II podlewanie) wcześnie rano.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:11, 07 sie 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
Danusiu, przepraszam za zawracanie ,,gitary", ale nie wiem kiedy (i czy) doczekam się odpowiedzi....

Oczywiście odpowiedziałam, ale tutaj nie trzeba specjalnie deliberować, wystarczy przykleić, przymocować cokolwiek, folię, EPDM, kubełkową itp.. cokolwiek a czekać nie ma co. Szkoda desek.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:08, 07 sie 2015

Do góry
Magnolia lubi lekko kwaśne podłoże i dlatego stosuję dla niej nawóz do iglaków. Albo do magnolii - może jest Magiczna Siła? Zapomniałam czy jest.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:36, 07 sie 2015

Do góry
Przejrzyj dokładnie te tuje, na przedostatnim zdjęciu sucha gałazka wygląda na złamaną, utnij ją.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:36, 07 sie 2015

Do góry
Wklej większe zdjęcia ale moim zdaniem to żadna choroba a to, że one po prostu potrzebują gruntu albo większych donic, te są za małe.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:35, 07 sie 2015

Do góry
nilosky napisał(a)
Witam

Mam problem z tujami szmaragd – czubki tui straciły sztywność i bardzo się „kłaniają”.
Po zimie tylko jedna z nich tak się zachowywała, teraz kolejne. Dodatkowo zaczynają się pojawiać pojedyncze usychające gałązki. Nie w grupach tylko właśnie pojedynczo pośród ładnych, dobrze wybarwionych innych gałązek.

Trochę historii z tego sezonu – może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł:
Tuje generalnie są na balkonie i tu zimowały w kartonach (ocieplone styropianem). Zimę przetrwały w doniczkach szkółkowych z „ziemią” szkółkową.
Na początku sezony były podlane i spryskane „płynnym wieloskładnikowym nawozem do nawożenia dolistnego roślin iglastych” firmy pinivit.
Potem zostały przesadzone do większych doniczek w dodaniem podłoża do iglaków i granulowanym nawozem Agrecol do iglaków 100 dni (azot+fosfor+potas).
Aktualnie tylko sukcesywnie podlewane bez żadnych dodatków. Przelanie raczej nie grozi bo doniczki mają „system nawadaniania” (sygnalizację ilości wody - spławik).

Macie może pomysł jak je ratować, co sprawdzić, co zrobić POMÓŻCIE PROSZĘ

Pozdrawiam
Darek

Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 21:21, 06 sie 2015

Do góry
Pytaj Ronina, ja nawet nie wiem co to android
Trawy i turzyce żółte 21:17, 06 sie 2015

Do góry
Jeśli zima będzie taka jak w zeszłym roku to dadzą radę, a jeśli mróz jak zwykle to nie dadzą rady. Dają radę w Holandii nie w Polsce. Może Wrocław.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:37, 04 sie 2015

Do góry
Bo nie wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies