Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

anna_t 12:14, 08 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Raczej na górze skarpy, najlepiej naprzemiennie, żeby długie pędy róż się poprzeplatały. Jakby w szachownicę. Raczej mają spływać ze skarpy, naturalnie. I nie 2 a trzy.

dzieki za odp.
myslałam jeszcze na tej skarpie na gorze posadzic 3 cisy na pniu, podsadzic miskantem morning light i róze podsadzic lawendą ale chyba mi sie tam to wszystko nie zmieści...

lewa strona skarpy, tutaj były by 2 cisy i po prawej stronie schodów trzeci cis i u dołu róża.

co sadzisz o takiej kompozycji?
anna_t 14:27, 08 sie 2015

Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Betka 18:42, 08 sie 2015

Poradziłam sobie sama wiec moja prośba juz nie aktualna !
anna_t 20:11, 08 sie 2015

nie przejmuj się na tym forum nie odpisywanie to standard i brak moderatora jesli brak odpowiedzi wynika z błędnej lokalizacji pytania.
Betka 20:43, 08 sie 2015

Nie przejmuje się kwestia przyzwyczajenia. O jest oblegane i nie sposób odpowiedzieć na wszystkie pytania
marzena_p 10:06, 14 wrz 2015

Szukam pomysłu na rabatę gdzie tłem będą lilaki,krzewuszki,jaśmin.Co mogło by rosnąć na niższym piętrze.Mam juki,carexy, rozchodniki,żurawki,lawendę.Kusi mnie hortensja.
Izka 15:43, 22 wrz 2015

witam serdecznie
Od dawna sledzę portal ogrodowisko jak patrzy się na wasze ogrody to aż chciałoby jechac do szkółki i kupic wszytsko. Ale ktoś na forum wrzucił post, że nie można kupować wszytskiego co tylko sie podoba
no własnie i tu mam problem z zagospdarwoniem jednego misjca podglądam ogrody i wszytsko by chciało się miec,
prosze o radę
wiem, ze juz nie powinno sie raczej dosadzac ale jednak może uda się jeszcze zakończyć ten narożniczek.

Jodła wsadzona jako pierwsza i jej ruszać bym nie chiała bo czasem wyobrazam sobie jak ładnie bedzie wygladała wychodząc ponad płot.

Kolejnym zakupem była wisna kiku sidare zakura - nie mogłam sie oprzec przed jej zakupem. Też kupiłam wyższa aby była wyższa nić płot.

Zamiarem moim było obsadzic przód buszkapnem a za nimi hotrensjami ogrodowymi. Jednak teraz sama już nie wiem.
Czy nie fajnie byłoby faktycznie obsadzic przód hortensjami za nimi trawa miskat chińśki " silberspinne" lub berberys żótty wysoki a przed hortensje cos jasno zielonego żeby rozweselic naroznik.
A może wsadzic rozplenice + czerwony klon ponieważ jest tu tak cimno zielono.

Proszę o pomoc a efekty prac w ogrodzie umieszcze na portalu w dziale nasze ogrody bede wdzieczna za pomoc

jestem otwarta na prozpozycje
Ewik 08:18, 16 paź 2015

Hej Iza , specem nie jestem , ale jeśli masz tam dużo słońca nie sadz tam ogrodowych , one wolą połcieniste miejsca jednak, moze bukietówki ? niezawodne i mniej kapryśne , trawy w tyle super, jak chcesz rozjasnić to może miskant variegatus albo ml ? bukszpany z przodu jak najbardziej ok i moze przed hortkami rozchodniki, albo małe trawki albo jeszcze coś niższego
anna_t 20:06, 07 gru 2015

witam
planuję założyć rabatę trawiasto-różaną. czy dobierając kolorystycznie róze powinny (z punktu widzenia teorii projektowania) pasować do czerwonych wstawek w elewacji? czy mogę skomponować róże czerwone, rózowe i białe razem na jednej rabacie?

anna_t 20:10, 07 gru 2015

Ewik napisał(a)
Hej Iza , specem nie jestem , ale jeśli masz tam dużo słońca nie sadz tam ogrodowych , one wolą połcieniste miejsca jednak, moze bukietówki ? niezawodne i mniej kapryśne , trawy w tyle super, jak chcesz rozjasnić to może miskant variegatus albo ml ? bukszpany z przodu jak najbardziej ok i moze przed hortkami rozchodniki, albo małe trawki albo jeszcze coś niższego

może w najnizsze pietro bergenie zeby sie cos działo wiosną np w szachownice po 3 szt z amazont mist