Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 16:09, 28 maj 2018

Do góry
Zakwitły moje dwie kolkwicje. Jak co roku są obsypane kwiatami. Lubię je bo kwitną zawsze dosyć długo, około 2-3 tygodnie. A może i dłużej.
Mirkowy ogród (początki) 16:07, 28 maj 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Oj! mniam mniam.

Miałam i ja ale wszystko zagospodarowałam pod kwiaty.
W innej części działki nie daję rady obrobić, zarosły mi borówki i nic z tego.

Mirko, nie posadziłam jeszcze cleome i petunii w poniedziałek już zrobię.
Po prostu nie ogarniam już w następnym roku basta.
Przecież ja tylko robię w ogrod.
Haniu ja też nie ogarniam. Ty to już nie pracujesz to i czasu masz więcej.
Ja wczoraj się narobiłam.
Posadziłam Stipy, Pegasusa , Szałwie i Cleome.
Jeszcze mam trawy do posadzenia ale najpierw rabatę muszę naszykować.

Szałwie. Miałam białe, różowe fiolet. Biała nie kwitnie jeszcze.
Zielona odskocznia 16:03, 28 maj 2018

Do góry
Hogata napisał(a)
ambrowiec SLENDER SILOUETTE

Piekne dzewko, wlasnie takich poszukuje. Mozesz mi przeslac na priv gdzie kupowalas?
Skarbonkowy ogródek 16:02, 28 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
No dobra

Lewa strona super. Mogłoby być mniej symetrycznie, ale jak dojdą wypełniacze to nie będzie tego widać.

Prawa strona natomiast...
Nie wiem, czy mam rację ale na pierwszy rzut oka widzę dwa problemy:

1. Duża kula jest za duża w stosunku do pozostałych. Co nie oznacza, ze jest za duża. Po prostu pozostałe kulki muszą nieco podrosnąć. A w tym celu - trzeba im zostawić nieco miejsca. Ergo - ciut bardziej odsunąć od dużej kuli.

2. Mniejsze kulki są tylko z jednej strony, a powinny być z dwóch, jak nie trzech stron. Od strony tarasu przed dużą kulą też powinny być mniejsze; tak jak jest teraz, jest wrażenie, że patrzysz na rabatę z boku, a tak nie powinno być.
Dlatego kulę nr 7 posadziłabym w rogu, na miejscu tej trawy. A trawę całkiem w głąb bym dała. Dziewiątkę bym wtedy przesunęła ciut bliżej dużej kuli (ale nie tak blisko jak teraz jest siódemka). I tyle.

Byłoby dużo łatwiej, gdyby te bukszpany były jeszcze w donicach

Fajnie że wróciłaś Już nie będę

''Lewa strona super. Mogłoby być mniej symetrycznie, ale jak dojdą wypełniacze to nie będzie tego widać.''

Jeszcze mogę poprzesuwać ale cisa nie ruszam

''1. Duża kula jest za duża w stosunku do pozostałych. Co nie oznacza, ze jest za duża. Po prostu pozostałe kulki muszą nieco podrosnąć. A w tym celu - trzeba im zostawić nieco miejsca. Ergo - ciut bardziej odsunąć od dużej kuli.''

Duża kula cały czas wydawała mi się za duża dopóki nie posadziłam wczoraj tej cisowej po prawej stronie rabaty. Teraz dysonans prawa-lewa jest mniejszy.
Ona jest już sporo ściachana wiec teraz jest mniejsza ale mam wrażenie ze i tak za mocno dominuje na tej rabacie.
Jak dam podrosnąć pozostałym kulkom tak żeby pasowały do dużej to znowu zrobi mi się cala prawa strona ''cięższa''. Nie sądzisz?

Myślałam aby ja ściąć tak żeby była ciut większa niż ta cisowa po prawej. Nie sadzisz ze byłoby lepiej? Wtedy prawa i lewa strona zrównoważą się i same kule nie będą aż tak dominować.

''2. Mniejsze kulki są tylko z jednej strony, a powinny być z dwóch, jak nie trzech stron. Od strony tarasu przed dużą kulą też powinny być mniejsze; tak jak jest teraz, jest wrażenie, że patrzysz na rabatę z boku, a tak nie powinno być.
Dlatego kulę nr 7 posadziłabym w rogu, na miejscu tej trawy. A trawę całkiem w głąb bym dała. Dziewiątkę bym wtedy przesunęła ciut bliżej dużej kuli (ale nie tak blisko jak teraz jest siódemka). I tyle.''

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. To jest widok z tarasu.

Jak widać próbowałam już mniej więcej coś takiego jak Twoja propozycja zrobić ale coś mi nie pasowało. Może ta kula cisowa była po prostu za duża?

Myślałam żeby za trawą dać jeszcze jedna hortkę ( MM) ale tam nie ma aż tak dużo miejsca. Sama nie wiem.

Twoja propozycja:

Kulka cisowa, za nią miskant i już wtedy bez hortki? Tylko wypełniacze na przód?

PS. Cisy przy duzej kuli sa świeżo z doniczek wyjęte
Jak feniks z popiołów 15:48, 28 maj 2018

Do góry
Jestem w stanie jej wybaczyć ten czerwony kolor:

a tu rozpoczyna się robota głupiego:
wsadzić, wykopać, obsuszyć, posortować, znowu wkopać
i tak co rok:

Liliowo i kolorowo:) 15:43, 28 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ula chwasty są, na rabaty juz problem wejsc, wyrywam te co widac od gory, pokrzyw mi pełno rośnie, no i przy krzewach tez musze powyrywac bo znowu zaroslo ale w taki upał to trudno mi się robi, poskubałam dziś rodki i podlałam, jutro musze kosic i podkaszac no i tak wkoło... Przetacznik Ula ten niski już kwitnie.
Dziś tak siedziałam z Markiem w pergoli i już kombinowałam, że jednak bardziej by się widok przydał z przodu...cos chyba przytne a może w koncu bonzaj z tego jałowca??

Igły kleopatry no i trawy szaleją już

Jarzmianki

To ten niebieski, najlepiej to w realu porównywać. Możesz gałązkę przygiąć do ziemi na małą sadzonkę? Jeszcze oprócz przetaczników są duże przetacznikowce.

A jak po burzy.
Skarbonkowy ogródek 15:30, 28 maj 2018

Do góry
Dziewczynki, zaszło na chwilkę słońce to cyknęłam ciut lepsze zdjęcia prawej strony.

Wstawię foty i zaraz odpowiadam.

Akwarela w ogrodzie:) 15:29, 28 maj 2018

Do góry
I trochę zdjęć po całości.

Akwarela w ogrodzie:) 15:20, 28 maj 2018

Do góry
Wczoraj kawał dnia pracowałam znowu nad najbliższym otoczeniem altanki. Powstały trzy nowe rabatki z trawami, żurawkami i różami. Sianie trawy na razie się nie uda, zapowiadają upały. Coś czuję, że trawnik posieję dopiero jesienią

Ogród w remoncie 15:17, 28 maj 2018

Do góry
A czy ten mój grujecznik nie mógłby rosnąć tu?

Akwarela w ogrodzie:) 15:11, 28 maj 2018

Do góry
Akwarela w ogrodzie:) 15:10, 28 maj 2018

Do góry
Róże też wreszcie zaczynają kwitnąć

Zielona przestrzeń 14:58, 28 maj 2018

Do góry
koliber napisał(a)
??? Podpowiedzcie proszę, bo się jedynie domyślam

Według mnie nachyłek lancetowany.
Pięknie, pięknie. Nie odzywasz się, a potem wystrzał z grubej rury.
Skarbonkowy ogródek 14:50, 28 maj 2018

Do góry
Duża kula ( Nr.6) straciła buksowy łuk ale zyskała dodatkową kulę cisową (Nr 8). Numer 7 to tez cis ale jeszcze do zagęszczenia.

Widok z tarasu

Widok z wejścia od strony parkingu

Widok z okna

Na białe kwiatuszki nie patrzymy. Są wsadzone tymczasowo. Chciałam więcej tych goździków (sunflower cosmos) ale była tylko jedna. Zastanawiam się czyby nie zrobić paska z większej ilości i podsadzić jakaś zimozielona trawka( everillo?). Cudnie pachną te goździki i milo by było czuć zapach siedząc na tarasie.

No to dziewczynki, zapraszam do dyskusji. Która kula out, co i gdzie przesunąć?

Tosia, wiem ze rozmawiałyśmy o trzech ale na razie nie umiem ich w trójki posadzić.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 14:49, 28 maj 2018

Do góry
Witam,
Chcialabym się upewnić czy jest to odmiana Goldmound...
Akwarela w ogrodzie:) 14:47, 28 maj 2018

Do góry
U mnie w dalszym ciągu kwitnie magnolia

Gunnera - parzeplin 14:46, 28 maj 2018

Do góry
starymysiek napisał(a)
A co to jest?

to też jest gunnera tinctoria
Akwarela w ogrodzie:) 14:45, 28 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Piękne irysy a piwonie... ach cudne!

u mnie róże się nie sieją... mało ich mam ale nie zauważyłam jeszcze siewek...

Dziękuję. Zapachem można się upić

A to moje róże, których ja nie sadziłam Może to róża pnąca od sąsiadki tak sieje?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:44, 28 maj 2018

Do góry
Przeczytałam wątek i nie tylko ten w poszukiwaniu przyczyny, ale chyba nie mam pewności co do zmian na moim trawniku.
W tym roku jest źle, na jednaj części trawa jakby usychała mimo lana wody, nawożenia, chociaż mogę coś pominąć, bo robię to ręcznie. Nie znalazłam pędraków, trawnik był wertykulowany.. pojęcia nie mam o co chodzi, tym bardziej, że bliżej pergoli wygląda zupełnie inaczej.
Może macie jakiś pomysł.. ?

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:43, 28 maj 2018

Do góry

Witam ma ktoś pomysł co z tym drzewkiem zrobić? To chyba cyprysik ale pewności nie mam, bo już drzewko było zanim się wprowadziliśmy. Myślę czy to formować-tylko na jaki kształt, czy może je poprostu wywalić..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies