Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 10:31, 29 cze 2018

Rejzi napisał(a)

Cudownie wyszlo. Chwile mnie nie bylo a tu takie zmiany. Ja bym tylka z hamaku nie odrywala, szkoda ze nie posiadam takiegoz
jedyna uwaga to czy bedziesz cos wokolo podestu sadzic? Jakies cos, cos niskiego i jasnego by tam pasowalo

dzięki bardzo
Ja planuje teraz na urlopie wykorzystać to miejsce jak najefektywniej.

Podest będie najpierw wykończony drewnem. eMuś wygina właśnie belki ( podlewa, wygina, podlewa, wygina i tak w koło ) Jak już wykończy ten dół to wtedy planuję hakonki. Duuużo hakonek. Choć muszę jeszcze pomyśleć nad ew, alternatywą. Tam jest dosyć gucho i nie wiem czy dadzą radę..
Toszka 10:34, 29 cze 2018

Ziemia tzw.ogrodowa to z worków? Dobrze zrozumiałam?

Nie dawaj do dołków obornika granulowanego. Trąbię od tym od kilku lat. Granulowany obornik to tylko nawóz. On nie ma zdolności polepszenia gleby.

Natomiast do dołka warto dodawać fosfor - działa jak ukorzeniacz.
DorKa 10:41, 29 cze 2018

Toszka napisał(a)
Ziemia tzw.ogrodowa to z worków? Dobrze zrozumiałam?

Nie dawaj do dołków obornika granulowanego. Trąbię od tym od kilku lat. Granulowany obornik to tylko nawóz. On nie ma zdolności polepszenia gleby.

Natomiast do dołka warto dodawać fosfor - działa jak ukorzeniacz.

Tak ogrodowa z worka. Pamiętasz ,że kompostu u mnie brak
Oj zmartwiłaś mnie tym obornikiem.. Mogłam zaszkodzić ?
Toszka 10:57, 29 cze 2018

Nie uzywaj ziemi z worków - bo to tylko torf, który w naszych ogrodach robi więcej szkody niż pożytku. Torf, poza swoim naturalnym stanowiskiem jest sztucznym podłożem nie mającym żadnych zdolności poprawy jakości gleby. I żadnych wartości odzywczych też nie ma. Jak to ładnie Mazan powiedział "pusty talerz". Torf jak wyschnie to potrzebuje kilku godzin namaczania aby znów wchłonął wodę. W glebie to praktycznie niemożliwe. Potem, w miarę rozpadu włókien zamienia się w pył jak plastik...robi się taki dziwny czarny niby piasek, choć to piasek nie jest.. i ten pył ani nie utrzymuje wody w glebie, ani nie ma żadnych wartości.
Zbieraj zielsko na kompost - u Polinki kilka dni temu sporo pisałyśmy o poprawie gleby i produkcji kompostu. Tuptaj przeczytać

Kora, widać po kolorze, że jest brązowa. A nawet widać kawałki drewna. Dlatego zawsze polecam kupować korę frakcji 0-20mm, drobniutką, bo tak zazwyczaj jest mocno przekompostowana. A jesli nie, to dość szybko kompostuje się. Wystarczy zlać gnojówką
Żebyś nie miała kaca - w zeszłym roku zamówiłam korę w większej ilości. Pytałam czy drobna i kompostowana. Sprzedawca zaklinał się że tak. Uprzedził tylko, że mogą trafiać się kawałki ok 60mm, czyli 6 cm.
Po otwarciu pierwszego worka szlag mnie trafił - były i patyki po 30cm, a nawet kawałki plastikowych kubków...i oczywiście nie było nic kompostowane

Zlałam gnojówką i leżakowało. Teraz mam wspaniałą niemal czarną, przekompostowaną korę.

Edit.
Granulowanym o tyle mogłaś nie polepszyć sprawy, bo pędzi teraz trawy, a te powinny się ukorzeniać, a nie przyrastać. Podlej fosforem dla pobudzenia korzeni. Fosforu nie przedawkujesz - roślina pobiera tyle ile potrzebuje.
Wani 11:10, 29 cze 2018

Toszka z tego wynika że jednak najlepiej kupować korę w workach chociaż wychodzi najdrożej. Widziałaś co do mnie przyjechało z tartaku

NIe wypowiedziałam się jeszcze odnośnie podestu pod hamakiem : jest super, kawał roboty mąż odwalił
anbu 11:16, 29 cze 2018

DorKa napisał(a)

Ekstra!!!
Toszka 11:17, 29 cze 2018

Aniu, moja kora była w workach...tzn. pan kupił wywrotek kilka i u siebie pakował w worki (tak to działa).

Najlepszy system to kupowanie kory na zapas i zlewanie jej gnojówkami - wystarczy dziury porobić w workach, nalać gnojówki i niech leży i kompostuje się. W cieniu musi leżeć, bo musi być w workach wilgoć niezbędna do kompostowania.
Wani 11:19, 29 cze 2018

Toszka a gdyby mieć taki rozdrabniacz do gałęzi to można taką grubą korę z tartaku samemu sobie przerobić na drobną frakcję?
DorKa 11:47, 29 cze 2018

Toszka napisał(a)
Nie uzywaj ziemi z worków - bo to tylko torf, który w naszych ogrodach robi więcej szkody niż pożytku. Torf, poza swoim naturalnym stanowiskiem jest sztucznym podłożem nie mającym żadnych zdolności poprawy jakości gleby. I żadnych wartości odzywczych też nie ma. Jak to ładnie Mazan powiedział "pusty talerz". Torf jak wyschnie to potrzebuje kilku godzin namaczania aby znów wchłonął wodę. W glebie to praktycznie niemożliwe. Potem, w miarę rozpadu włókien zamienia się w pył jak plastik...robi się taki dziwny czarny niby piasek, choć to piasek nie jest.. i ten pył ani nie utrzymuje wody w glebie, ani nie ma żadnych wartości.
Zbieraj zielsko na kompost - u Polinki kilka dni temu sporo pisałyśmy o poprawie gleby i produkcji kompostu. Tuptaj przeczytać

Kora, widać po kolorze, że jest brązowa. A nawet widać kawałki drewna. Dlatego zawsze polecam kupować korę frakcji 0-20mm, drobniutką, bo tak zazwyczaj jest mocno przekompostowana. A jesli nie, to dość szybko kompostuje się. Wystarczy zlać gnojówką
Żebyś nie miała kaca - w zeszłym roku zamówiłam korę w większej ilości. Pytałam czy drobna i kompostowana. Sprzedawca zaklinał się że tak. Uprzedził tylko, że mogą trafiać się kawałki ok 60mm, czyli 6 cm.
Po otwarciu pierwszego worka szlag mnie trafił - były i patyki po 30cm, a nawet kawałki plastikowych kubków...i oczywiście nie było nic kompostowane

Zlałam gnojówką i leżakowało. Teraz mam wspaniałą niemal czarną, przekompostowaną korę.

Edit.
Granulowanym o tyle mogłaś nie polepszyć sprawy, bo pędzi teraz trawy, a te powinny się ukorzeniać, a nie przyrastać. Podlej fosforem dla pobudzenia korzeni. Fosforu nie przedawkujesz - roślina pobiera tyle ile potrzebuje.

Dzięki za pocieszenie ale kac i tak pozostanie Wydaję mi się ,że robię wszystko jak należy, sąsiedzi śmieją się ,że tak chucham na wszystko a tu same porażki Nie mówiąc o ciągłym tłumaczeniu dlaczego sobie tyle roboty przysparzam nie stosując szmaty( jako jedyna w sąsiedztwie jej nie używam)
Pokornie wszystko notuję i wbijam do głowy. A do Polinki potuptam oczywiście Dzięki Toszko.
DorKa 11:50, 29 cze 2018

Anbu, Vani Dzięki Dziewczyny Przekaże mojemu osobistemu Dżepetto