Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 17:38, 23 maj 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
Pani Haniu

Wiem,że pani uprawia borówki więc przyszłam po poradę w sprawie borówek.
Moja sąsiadka ma borówki, opadują listki i zasychają kwiaty. Z tego co mi mówiła to pod krzaczki sypnęła siarczanem amonu a kiedyś u pani wyczytałam,że pani podsypuje swoje siarką.
Tak więc co jest lepsze?

Pomoże pani co zrobić z tymi borówkami?

Patrycjo, z borówkami jest taka sprawa: Siarkę granulowaną daję jesienią, bo dłużej się uwalnia i, na cały sezon tego zakwaszania wystarczy. Co do siarczanu amonu, to nigdy nie stosowałam, bo wiosną daję wieloskladnikowy azofoskę, polifoskę, chodzi o różnorodność do gleby, a nie tylko sam azot. I z ilością nie przesadzam- szklanka na krzew. Ale moje,. to już są duże krzewy
Ale tak na prawdę do chyba główny problem jest w wodzie. Korzenie muszą mieć stale wilgoć, ja swoją glebę pod borówkami polewam jak tylko sprawdzę, że już sucho. I przykrywam korą grubą. A lać trzeba nie małą konewkę, ale kilka wiader na krzew. Żeby woda doszła na pół metra w głąb.I chyba lepiej rośnie w lekkim zacienieniu.

W okresie wiązania owoców szczególnie ten brak wody daje się we znaki. I tak aż do końca sierpnia. Potem już tej wody z nieba naleci tyle, że wystarczy.

Skarbonkowy ogródek 17:35, 23 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Widziałam link ale, że gołym okiem miałabym zauważyć....? Nie...wzięłabym to za naturalny składnik cisa, że tak powiem. A rusza się to?

Makusia napisał(a)

Gołym okiem bez problemu.Poznasz bo te miseczki różnią się od cisa. Mają brązowy kolor i są błyszczące.Nie ruszają się. To jest przyklejone do gałazek. Lekko schodzi. Ja paznokciem zdrapywałam to taki biały proszek leciał. Ale i wilgotne też coś było.

Tu masz miseczkę i świeży przyrost cisa. Na górze gałązki misecznik, od dołu cis. Mam nadzieję że widać różnicę.

Sezon 2017 u Hanusi 17:25, 23 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Haniu sliczn rubensik, koniecznie powachaj. Moj juz przekwitl z 3 kwiatki jeszcze ma. Ale jak urosl do dachu mu juz nie duzo zostalo

Izabelko, mój Rubens jest w częściowym cieniu, ale też już rośnie, może mi gruszę oplecie na spółkę z bluszczem?
Jutro powącham.

Sezon 2017 u Hanusi 17:22, 23 maj 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Haniu, niestety odwrotnie proporcjonalnie do kwiatów na pigwie zawiązał się jeden mały owocek jak na razie i widoku na następny raczej brak no cóż, znowu trzeba będzie czekać do następnego roku żeby zrobić naleweczkę

Nie ma zapylaczy. Rolnicy zbyt duże dawki oprysków robią. Pszczoły i inne bzyki poginęły. Ja u swojej jeszcze nie podglądałam efektów, liczę na wiatr i cokolwiek z sąsiedniej działki może doleci.
A jak pigwy nie będzie, to pigwowcem zastąpię. Ten już się wykazuje.

Księżycowy... 17:15, 23 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Aga to o tym szpalerze dereni pisałaś u mnie? To IH? Co ile są posadzone? (wiem, przepraszam za ten milion pytań )

Martuś, to 1/4 szpaleru, bo mam go posadzonego po całej szerokości działki. U mnie to jest dereń Elegantissima, bo nam zależało na dużym dereniu, tworzącym coś w formie żywopłotu nieformowanego. W rozstawie IH Ci nie pomogę, moje wielkoludy rosną jakoś dwa na jeden panel (panel ma 2,5m). To ich pierwszy pełny sezon bez przesadzania, jak widać w tym roku przekroczą już wysokość 1,5 metra.

Ogródkowe rewolucje 17:15, 23 maj 2018

Do góry

Ogródkowe rewolucje 17:12, 23 maj 2018

Do góry
Po dwóch sezonach też do tego doszłam dlatego np nie mam już róż. Piękne są, ale nie u mnie . Żadnego zabezpieczania na zimę i wykopywania.

Po 3 tygodniach nieobecności, pomału ogarniam ogródek.

Rodki ładnie kwitną, chyba pomogła im zeszłoroczna wymiana ziemi

Choiny jeddeloh niestety kiepskie, chyba muszę je wywalić

Chorowite rodki, po przesadzeniu na nową rabatę, nawet zakwitły, co prawda tylko dwa, ale i tak cieszy.

Gożdzikowa - wiejski ogród 17:03, 23 maj 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I to jeszcze jakie piwonia. Piękne.
Ta ostania ładna . Jak gdyby taka poszarpana.

te dwie ostatnie to z jednego krzaka a takie różne.Ona tak ma ,każdy kwiat inny
Anna i Ogród 16:57, 23 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kupiłam dziś patyki. Z samego rana to w Pęchcinie pusto było i sprawę szybko załatwiłam. Ale przyznam szczerze że ciężko było wyjeżdżać tylko z grabami. Tyle pięknych bylin teraz kwitnie że po prostu nie wiedziałam gdzie oczy zatrzymać. Coś pięknego.

A oto moje graby Fastigiata.

Teraz muszę iść do dziewczyn na naukę cięcia by pieniek wyprowadzić.

Aniu, jak twoje graby obecnie? Jak są posadzone? U kogo się doszkalalas, kupione w Pęchcinie? Po ile?
Anulajda w raju 16:52, 23 maj 2018

Do góry
anulajda napisał(a)
Aniu, czy można przyciąć róże już zapączkowane ? Jakoś pędzą w górę i prawie na równo z klonem są.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:47, 23 maj 2018

Do góry

a szkarłatka jest wszędzie u mnie
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:31, 23 maj 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Ewuniu to jest weigela

z bliska tak wyglada

Bardzo ładne krzewy. Mam jeszcze o żółtych liściach
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:28, 23 maj 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Teraz czas na piwonie

ta młodziak ,czekam na kwiat

i babcina zmieniajaca kolor

Jak pięknie pachną

A irysy też miałam pochwalić

Sianokosy zakończone?
Mój ogródek 16:25, 23 maj 2018

Do góry
Jaśminowiec kwitnie, zapach przepiękny

Piwonie też rozkwitają

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:02, 23 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
fajnie, ze popadalo
u mnie 2 litry prawie wczoraj jeszcze jeszcze chce...

piekne masz piwonie a iryski marzenie

u mnie na piątek i sobotę nadają znowu burze ,może trafi jakas chmura deszczowa

Izo piwonie bardzo lubię ale mam mało miejsca...musi wystarczyc tych co jest...przegrały z hortensjami

Irysy będe powiększała ,w tym roku testuję je przy hortensjach ..w sierpniu myślę o posadzeniu irysów za liliowcami w miejsce jeżówek...

czosnki już zielone..ale tez ładne i takie

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:54, 23 maj 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Fajnie z berberysami. Ożywiły rabatę i trochę rozluźniły kompozycję. Fajnie, ze pojawią się jeszcze na sasiedniej rabacie. Chyba dobrze zrozumiałam???

To prawda ożywiły rabaty dzięki
Tak już posadziłam

Maliny, czy warto je uprawiać 15:32, 23 maj 2018

Do góry
Witam Szanownych Forumowiczów. Temat dotyczy malin.
Jak widać na załączonym obrazku (zdjęcie numer 1), przespałem okres sadzenia. W związku z powyższym napiszcie proszę czy jeśli wyciągnę te sadzonki z wiaderka, rozdzielę je - jest ich 13 a następnie wsadzę do gruntu to jest szansa, że się przyjmą ?

Jeśli odpowiedź będzie pozytywna to nasuwa mi się kolejne pytanie. Czy jeśli posadzę te maliny w wybrany przez mnie miejscu tj. pomiędzy kostką brukową oddzielającą trawnik a siatką (zdjęcie nr 2) to czy system korzeniowy malin nie zaszkodzi mojemu trawnikowi, o który staram się dbać do przesady. Mam tutaj na myśli, czy maliny nie zaczną mi wyrastać spod trawnika ? Pytane to narodziło mi się gdyż mówił tak jeden z członków mojej rodziny oraz sąsiad.

Pozdrawiam serdecznie

Księżycowy... 15:30, 23 maj 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Aga, pięknie na białej co tu rośnie?
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 15:24, 23 maj 2018

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:14, 23 maj 2018

Do góry
System korzeniowy tego potwora wygląda tak

przy wycinaniu czuło się wyraźnie jak trzeszczą odnogi poza tym mnóstwo małych korzeni wczepia się to w ziemię tak, że nawet nie można rozluźnić korzeni, zajmuje to sporą chwilę, żeby ubitą z nich ziemię wydobyć. Nie tak jak przy innych chwastach, potrząśnie się i nadmiar ziemi spada, wszystko mocno zbite, średnica tej bryły około 20 cm
Po wyrwaniu został dół jak po bombie 30 cm, korzenie większe niż kępa. Nawet jeżeli bym to systematycznie wycinała to chyba nic nie da ze względu na te odnogi, poprzecinane korzenie i tak wyrosną od nowa? Dobrze myślę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies