Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Grab - Carpinus 08:41, 04 lut 2015

Do góry
Madzenka dziękuję - bardzo ładnie to u Ciebie wygląda
Domyślam się, że Twoje graby to Fastigiata, mam rację?

Czy po przycięciu takich grabów na górze można zacząć formować z nich sześcian? Chodzi mi o to, żeby była to kostka, a nie słupek
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:18, 03 lut 2015

Do góry
Aga żwirek lub kostka będzie. I właśnie myślałam o wytyczeniu tam małej rabaty tak jak piszesz
Zaczątek ogrodu 02:09, 01 lut 2015

Do góry
Wiem Kochane, że pomożecie, dziekuje, ale musi być NAJPIERW podstawa - ogrodzenie i mam nadzieje kostka, a dopiero potem rysunki, plany itd
Ogród Mirelli 17:38, 30 sty 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ładny taki murek, by ładnie wyglądało, ale wiesz co to jest mała skarpka, a może nawet nie skarpka tylko wzniesienie. Zobacz na pierwszym zdjęciu jak to ma się do krawężnika.

To zrób niziutki Może wystarczy jedna większa kostka granitowa i po kłopociePooglądałam inspiracje które zacytowałaś. Piękne są Więc może z jednej strony posadzisz 3 brzozy tak jak w inspiracji?
Ogród Mirelli 13:57, 30 sty 2015

Do góry
I rabata do zrobienia jak będzie kostka, ale przędami już zdjęcia

Prawie na całej długości płotu posadzony bluszcz, trochę winobluszcza i wiciokrzew.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:12, 28 sty 2015

Do góry
Dzień dobry, jestem tutaj piewrszy raz. Oczywiście jest ślicznie! Jak w większoścu ogrodów na ogrodowisku

Mam pytanka, bo bardzo elegancko wygląda Twoja opaska wkoło domu.
Jaki to materiał nad i pod? Bo chyba nie jest to zwykły żwir. Pod spodem piasek?
Obrzeże z kostki granitowej też wygląda super. Jakiego rozmiaru użyłaś?
Jak jest umocowana kostka jako obrzeże rabat?

Pytam, bo rozglądam się za inspiracjami dla siebie a Twoje opaski i obrzeża podobają mi się bardzo...

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 12:12, 23 sty 2015

Do góry
hehehe namieszałaś
ale dziękuję! bo każda koncepcja daje do myślenia.
p. Danusiu, zwracam się z gorącą prośbą o uwagi. Wiem, że wiele zależy od naszych oczekiwań. A;e są one bliżej nieokreślone, w domku mieszkamy niecały rok (wcześniej bloki) więc nie mamy orientacji czego wogóle możemy chcieć.
To projekt, który nam wykonał profesjonalista:

i nasza jego wersja po kilku modernizacjach (zlikwidowanie "suchej rzeki" - bo mi na ogrodowisku odradzano przedzielanie działki, dodanie paleniska, altany, drewutni). Po roku okazuje się, że chcemy aby ogródek żył własnym życiem z naszą skromną pomocą. Ma być dla nas a nie na pokaz. Chcemy się w nim czuć komfortowo, kilka godzin tygodniowo poświęcić na jego pielęgnację (głownie moja, mąż ewentualnie będzie kosił trawę). Być miejscem do grilowania, poczytania książki zabawy z psem i kotami (chociaz one na zewnątrz nie są nami zainteresowane)

Sąsiad po lewej stronie ma identyczny dom i działkę, tylko w odbiciu lustrzanym (kiedyś to była jedna rodzina, potem się poprztykali i sprzedali oba domy). Z sąsiadem dzieli nas tylko siatka.

Po rozbiórce kostka betonowa z tarasu (+ część pozostała ze zlikwidowanej ścieżki) mogłaby posłużyć na przedłużenie podjazdu z lewej strony domu.
Ale z drugiej strony... mamy dwustanowiskowy garaż i sporą część podjazdu. WIęc jest sens wykładać betonem albo żwirem dalszą część działki?

Eh, mysle dalej...
Ogród w Puszczykowie 09:51, 23 sty 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
U mnie w amochodzie w ogóle tylnych kanap nie ustawiam w pionie - bo jak Mayka nie jeździ ze mną to rośliny, ziemia, kora z lasu, drewno do kominka albo piasek w wiadrach, kostka brukowa, grys, płytki chodnikowe i sama nie wiem co jeszcze. Też na stałe na wyposażeniu są kalosze, rękawice i saperka

to tak jak ja wożę wszystko rośliny ziemie koleżanka mi obornik koński przywozi tylko w wiadrach po kapuście kiszonej oczywiście wiadra zamknięte no ipracuję w markecie więc wszystkie odpady owocowo warzywne w tym liście transportuje na swój kompostownik ha ha ))

Rasowe z Was Ogrodniczki

Ogród w Puszczykowie 22:08, 22 sty 2015

Do góry
U mnie w amochodzie w ogóle tylnych kanap nie ustawiam w pionie - bo jak Mayka nie jeździ ze mną to rośliny, ziemia, kora z lasu, drewno do kominka albo piasek w wiadrach, kostka brukowa, grys, płytki chodnikowe i sama nie wiem co jeszcze. Też na stałe na wyposażeniu są kalosze, rękawice i saperka
Kostka granitowa 16:11, 22 sty 2015

Do góry
Kostka śliczna, ale szmata/folia koszmar, rośliny "we folii: rosną ??

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:23, 22 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny

A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....

Madżen, pytanie dobrze zrozumialaś Poczekam na środek sezonu i zobaczę co tam będzie pasować Lawenda u mnie chyba wypadnie- coś nie mogę sobie z nią poradzić
Trudny teren - dużo pracy! 16:42, 21 sty 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Andziurku z dachu mojego domu nie dam rady bo z okien połaciowych nie widać, a z bloku nie zobacze bo stoi za domem. Z okien tesciowej widać kiepsko. Pozostaje drabina

Ta kostka która widzisz musi zostać bo choiaz jest to prowizoryczne to lada chwila będzie tam kostka brukowa jako podejście pod schody a do niej będzie prowadził chodnik azurowy, który będzie łączył się z parkingiem dla samochodów.

Rozumiem. Z tym blokiem żartowałam mam ten sam problem, bo mam parterowy dom i też wchodziłam na drabinę, na płot i na drzewo
A czy wiesz już jaki styl ogrodu byś chciała? Rabaty proste czy pofalowane? Czy chciałabyś się odgrodzić od tej wyjeżdżonej drogi jakimś żywopłocikiem w miejscu gdzie położyłaś kostki granitowe? Naszkicuj sobie rzut podwórka z góry i kombinuj. Ja sobie wyrysowałam plan w skali, potem skserowałam go kilka razy i na tych kserówkach ołówkiem i kredkami malowałam i gumkowałam aż mi pasowało.
Trudny teren - dużo pracy! 15:12, 21 sty 2015

Do góry
Andziurku z dachu mojego domu nie dam rady bo z okien połaciowych nie widać, a z bloku nie zobacze bo stoi za domem. Z okien tesciowej widać kiepsko. Pozostaje drabina

Ta kostka która widzisz musi zostać bo choiaz jest to prowizoryczne to lada chwila będzie tam kostka brukowa jako podejście pod schody a do niej będzie prowadził chodnik azurowy, który będzie łączył się z parkingiem dla samochodów.

Zrobiłam świeżutkie fotki przed chwileczka

Proszę nie patrzeć na nieład ale na działce co chwilkę cos robie...

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 08:58, 21 sty 2015

Do góry
A może taki podział w stylu geometrycznym:

lub tak z wyspą z klonem globosum (bez przesadzania):

Zauważ, że w tych układach konieczna korekta (pod kątem prostym) kostki z lewej strony przy tarasie (chyba tam kostka jest przy tarasie?) Jak bedę miała czas, to pomyślę o liniach falistych, ale nie obiecuję. W części basenowej można postawić ławeczkę, można tam też zrobić kącik wypoczynkowy. Rabaty i "wyspa' w części reprezentacyjnej otoczone bukszpanem, część basenowa bez obwódki, bardziej naturalnie. Część basenowa oddzielona cisowym żywopłotem w "poprzek" działki. Można też przenieść basen na prawą stronę, a wejście na lewą, wariacji może być wiele.
Ogród symetryczny 22:04, 20 sty 2015

Do góry
nasz mały wiejski domek wiosną cały teren ma około 800m kw

tył z najlepszym psim ogrodnikiem, gdyby ktoś chciał koparkę na spore dziury, tanio wypożyczam Goldena o imieniu Luka

ze skoszonej trawy najbardziej cieszy się wiadomo kto

nasz pierwszy rzut oka na działkę, która była królestwem mleczy - można było uznać nawet za nieco romantyczny

działka od strony tarasu

wyzwaniem będzie osłonięcie brzydkich budynków na sąsiedniej działce i dużego domu który stoi obecnie na wprost drzwi tarasowych.

gdyby ktoś pytał co tam rośnie, musieliśmy gdzieś "przezimować" rośliny zwiezione z tarasu, postanowiliśmy więc je tymczasowo umieścić w ziemi (zrobiliśmy kopczyki z kory) zobaczymy wiosną jak się mają.

te białe elementy miały zniechęcac naszego psa do wykopywania roślin i zjadania ich lub zabawy, średnio udane jak na razie - pies nie okazał się tak strachliwy

jeszcze boki

Jak skończę rysować elementy ogrodu, zeskanuję i podzielę się z Wami. Ogólna koncepcja na zewnątrz jest taka, aby przenieść z wnętrza kolor szaro-niebieski, którego mamy sporo na zewnątrz np poprzez szarą deskę kompozytową na tarasie, drewniane ogrodzenie panelowe oraz kamienne schody wejściowe. Pomalowane zostaną na szaro także: podbitka, kolumny i wszystkie drewniane elementy, które obecnie są zielone. Fasadę chcemy pomalować na jaśniejszy bardziej biały/złamany lekko kolor. Do ogrodu planuję przenieść kolory brąz w postaci metalowych elementów oraz szarości, granitowa kostka wytyczy kształty rabat.
Moje inspiracje
[zdjęcia zmoderowane]

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:53, 20 sty 2015

Do góry
Idź w łuki, ale nie esy floresy..... bo i kosić trudno i nawadnianie cie zje, czym prościej tym taniej...

Basen potrzebuje światła bo woda będzie zimna.. basen to tylko 2-3 miesiące... może przed basenem jakaś rabatka z niewysokimi roślinami... może być nawet i warzywnik, maliny wdziałam, że planujesz.. na pewno pasuje oddzielić basen i warzywnik od części reprezentacyjnej...

U mnie basen stoi na piasku, a kostka tylko jest pod słupki basenu..
Zerknij do mojej wizytówki, widać tam basen i jak jest bez basenu..... trampolinę dzieci potem tam ustawisz
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:06, 20 sty 2015

Do góry
a jakby tego dołu nie bedzie widac bo on bedzie trawkami otoczony i na dodatek bedzie niska ta kostka?

hmmm ja taka niecierpliwa jestem.... wiem ze musze od bukszpanow zacząć....ale jakby tak jedna koste....
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:23, 20 sty 2015

Do góry
ta najwieksza kostka z przodu buksowa wychodzi że mu sieć ok 2,5 m długosci1 wię cnie wiem czy nie bedzie podzielona na dwie choć nie chciałbym
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:30, 19 sty 2015

Do góry
Gosiu pod basen faktycznie lepsza byłaby kostka, którą mogłabym obsadzić np.cisem. Nie straszyłaby zimą
Musiałabym zmierzyć czy wystarczy tam miejsca razem ze świerkami serbskimi. Chcielibyśmy je tam posadzić. A może nie sadzić serbów tylko same brzózki. Tylko wtedy będzie łyso zimą.
Trzeba zacząć wszystko od początku 18:01, 19 sty 2015

Do góry

Haniu przedogródek był skończony w 2013 roku,w 2014 wymienialiśmy ogrodzenie,narozrabiali i musiałam znowu przerabiać,nie skończyłam wszystkiego.Kwadraty zostały wymieniłam hortki limki na bobo,dodałam umbry,w sumie są 3szt.Mało zdjęć robiłam oczywiście kostka będzie wkopana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies