Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

lena 13:42, 13 mar 2015

Kochani ja tez mam problem z rabata za domem. Nie wiem czym obsadzic wolne miejsca. Pod siatka rosnie deren rozlogowy. Bialy zwirek to miejsce na hustawke, te trzy "miotly" to wisnie umbraculifery, trzy kulki bokszpany, po calosci bedzie obwodka z bukszpanu. Chcialabym dac rododendron bialy, ale nie wiem gdzie co i jak. Utknelam na dobre, bede wdzieczna za wszelkie pomysly. Dalej gdzie brzozy ma byc wrzosowisko. i to no tyle
Dodam, ze jest to strona zachodnia od 15ej slonce.
EwciaK 13:48, 13 mar 2015

Coś tam natworzyłam, ale prawda jest taka, że w tym zestawieniu będzie nudno. Do tego ta "fioletowa rabata" pod ścianą z bluszczem jest ni przypiął ni przyłatał. Niestety ten "zakamarek" między ścianą a thujami to straszna zmora. Nic mi tam nie pasuje, nie wiem co z nim zrobić. Dodam tylko, że to brązowe coś przed "trawnikiem" (trawnik jest do zrobienia od nowa) to kostka, która tam ma wylądować. Cała ta część podwórka jest wzdłuż wjazdu, a oprócz tego będę na nią patrzeć podczas zmywania naczyń więc fajnie byłoby patrzeć na piękny widok podczas tej niewdzięcznej pracy. Dziękuję za pomoc, bo jest naprawdę nieoceniona.

Tak to się prezentuje na chwilę obecną.
lena 14:39, 13 mar 2015

Moze przed thuje dac cos fioletowego? co lubi cien, zeby nawiazalo pozniej do fioletu przy sciance z bluszczem? Pod bluszczem moze lilaki meyera? Moze zamiast cos plozacego, zainwestowac w doskonaly trawnik z rolki jesli to nie duzy kawalek?

EwciaK napisał(a)
Coś tam natworzyłam, ale prawda jest taka, że w tym zestawieniu będzie nudno. Do tego ta "fioletowa rabata" pod ścianą z bluszczem jest ni przypiął ni przyłatał. Niestety ten "zakamarek" między ścianą a thujami to straszna zmora. Nic mi tam nie pasuje, nie wiem co z nim zrobić. Dodam tylko, że to brązowe coś przed "trawnikiem" (trawnik jest do zrobienia od nowa) to kostka, która tam ma wylądować. Cała ta część podwórka jest wzdłuż wjazdu, a oprócz tego będę na nią patrzeć podczas zmywania naczyń więc fajnie byłoby patrzeć na piękny widok podczas tej niewdzięcznej pracy. Dziękuję za pomoc, bo jest naprawdę nieoceniona.

Tak to się prezentuje na chwilę obecną.
BASIA8 14:51, 13 mar 2015

Lena piękne rabaty pokazujesz - Rewelacja
lena 15:08, 13 mar 2015

BASIA8 napisał(a)
Lena piękne rabaty pokazujesz - Rewelacja

dziekuje bardzo
grzeguz 15:32, 13 mar 2015

Witam wszystkich,

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w zaprojektowaniu tej nowo powstałej rabaty na przed-ogródku przed wejściem.

Mam problem szczególnie z doborem roślin ponieważ jest to strona północna i obawiam się, że niektóra zieleń może tam nie przetrwać.
Zależy mi jednocześnie na utrzymaniu wyjątkowego uroku tego miejsca przez cały rok.

Świerk 'Conica" jest tam tylko zadołowany w donicy, pełnił on mianowicie rolę naszego drzewka bożonarodzeniowego.
EwciaK 17:51, 13 mar 2015

lena napisał(a)
Moze przed thuje dac cos fioletowego? co lubi cien, zeby nawiazalo pozniej do fioletu przy sciance z bluszczem? Pod bluszczem moze lilaki meyera? Moze zamiast cos plozacego, zainwestowac w doskonaly trawnik z rolki jesli to nie duzy kawalek?

Rany bąbel, ale cudo. Nic tylko zabieram się za robotę jak tylko zrobi się cieplej. Lena a ta różowa roślinka pod czosnkiem to cóż to takiego? Bo rozumiem, że piękne trawy za hortkami to miskanty, o których wspominałam.
Kobietko fantastyczna jesteś. Cudowne te rabaty.
lena 18:02, 13 mar 2015

Dziekuje Te dwie kulki to tawuly goldmund, najpierw sa limonkowe a pozniej dostaja ladne rozowe kwiatki, mozna je ciac w kulki. Trawy to miskanty morning light, w programie jest rozplenica japonska. Tez piekna jest, moja ulubiona

EwciaK napisał(a)

Rany bąbel, ale cudo. Nic tylko zabieram się za robotę jak tylko zrobi się cieplej. Lena a ta różowa roślinka pod czosnkiem to cóż to takiego? Bo rozumiem, że piękne trawy za hortkami to miskanty, o których wspominałam.
Kobietko fantastyczna jesteś. Cudowne te rabaty.
EwciaK 20:13, 13 mar 2015

Lena, a ta rozplenica japońska też rośnie taka wysoka jak Morning light? Powiedz jeszcze co to rośnie to fioletowe pod sciana z bluszczem? Lawenda? Trochę niżej niebieskie kępki to zapewne kostrzewa sina, a pomiędzy nią?
Na obrzeżu "długiej rabaty" żurawka bordowa, a między kulkami (chyba bukszpanowymi) jasno zielona żurawka?
Mam nadzieję, że się nie ośmieszyłam rozpoznawaniem roślin, bo przyznaję, że nie znam ich jeszcze wielu.
EwciaK 20:29, 13 mar 2015

Malgosik napisał(a)
ja miałam też zaproponować ten drugi kształt rabaty, ale mam jakiś problem z programem graficznym
nawet jak przed tujami nie ma być poszerzenia, to kształt podobny do tego drugiego bym nadała
kulki rozrzuciłabym luźno, nie pod sznurek (dorzucone kuliste hortensje dają już wrażenie rozrzucenia)
a tą obwódkę z przodu zamieniłabym na 2-3 rodzaje kontrastujących ze sobą roślinek, mogą być żurawki, trzmielina, turzyce, czy coś innego, w zależności od nasłonecznienia, takim plamami

Dziękuję za sugestie Malgosik. Trzmielinę można formować podobnie do bukszpanu? Podobają mi się jej listki. Czy one zmieniają swój kolor na jesieni?