Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Skarpa z ażurowych płyt 08:03, 02 lut 2015

Do góry
ale wynalazek ta skarpa! Z tego, co widać, sąsiedzi też są nią obdarowani. Ciężko pielęgnować cokolwiek przez ten beton.
Bluszcz, dobry pomysł, będzie zielony też zimą. Wadą jego jest to, że długo rośnie więc jest ryzyko, że trawa będzie jakiś czas jeszcze dominowac.
Powodzenia
Skarpa z ażurowych płyt 06:59, 02 lut 2015

Do góry
Witajcie. W kwestii ogrodnictwa jestem kompletnym laikiem. Dopiero rozpoczynam swoją małą przygodę z niewielkim przydomowym ogródkiem 80m2 + skarpa 25 m2 wyłożona betonowymi płytami ażurowymi, kąt skarpy ok 50 stopni, szerokość 6 m, wysokość 4 m. Na skarpie rośnie (już tylko częściowo) kiepskiej jakości trawa, chciałbym się jej pozbyć i obsadzić skarpę niskimi roślinami aby nieco poprawić jej wątpliwe walory estetyczne. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki dotyczące gatunku roślin, które proponowalibyście na tą skarpę. Zdaje sobie sprawę, że temat dość trudny bo chyba jest niewiele roślin (albo nie ma wcale), które będą się "rozrastać" na takiej płycie betonowej. Jeśli chodzi o nasłonecznienie to częśc górna skarpy prawie cały dzień ma słońce, natomiast dolna część tylko do południa i popołudniu. Generalnie czym niżej tym mniej światła ponieważ skarpa leży na północonej stronie i gdy słońce świeci przez większość dnia to dolna część skarpy zasłonięta jest przez mój dom.

PS. Brałem też pod uwagę wysianie lepszej trawy ale przeraża mnie jej pięlęgnacja na skarpie a zwłaszcza koszenie, ręczne wycinanie i zbieranie.

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:18, 29 sty 2015

Do góry
Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:24, 29 sty 2015

Do góry
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.

Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?

Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.

dominika_ napisał(a)

Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.

Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:

http://pl.pinterest.com/pin/421227371372923702/
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:36, 29 sty 2015

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Zauważyłam spory dół na działce.Warto go wykorzystać do czegoś fajnego.

nie ma dołu, raczej usypana skarpa, którą być może umocnimu łupkiem z otoczaków.
Nad skarpą (poziom z jodłą, katalpą i altaną) miał być obsiany łąką kwietną albo wysypany jakimś żwirem.
Ogród na Opak 23:07, 25 sty 2015

Do góry
Z drugiej strony schodów

Tutaj kończy się mniejsza skarpa, schodzi do poziomu 0 ,więc nie ma potrzeby budowania schodów i wspinania się po nich. Z drugiej strony jest podobnie.
Ogród na Opak 22:39, 25 sty 2015

Do góry
Niestety tak jest ukształtowany teren, że wymaga kompromisów, aby wyrównać teren pod budowę musieliśmy wygarnąć ziemię z miejsca gdxie jest mała skarpa i usypać skarpę pod taras. Różnica wynosiła ok.2m
Ogród na Opak 17:36, 25 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A co powiecie o takim pomyśle żeby przed sosnami posadzić kilka sztuk pęcherznicy kalinolistnej 'Luteus' i pozwolić jej rosnąć tak do 2 metrów średnicy i wysokości. W sezonie wypełni odpowiednio przestrzeń i doda koloru.

Po kilku latach jak sosny będą wysokie i prawdopodobnie pozbawione dolnych gałęzi będzie można pod nimi dosadzić kolejne krzewy, czy małe drzewka.

Oczywiście rabata nie kończyła by się na pęcherznicy tylko była by już do chodnika. I tutaj już roślinność dowolnie - byle by ładnie było i pasowało do reszty ogrodu.
ale tam jest skarpa, od sosen do brzegu skarpy jest 70cm
Ogród na Opak 19:22, 24 sty 2015

Do góry
W śniegu trudno coś mierzyć. Rabata miała by być na zakręcie.

Z innej strony.

Jak widać skarpa na zakręcie jest najwyższa, potem stopniowo się zmniejsza z obu stron.
Przy chodniku chcę buksiki w kulki i cytrynową żurawkę może jeszcze konwalnik, szalenie mi się to podoba i gdzieś muszę to mieć. Tutaj jest odpowiednie miejsce, gdyż słońca mało, (cytrynek nie będzie przypalało)wilgotno i obok wejścia do domu( ala przedogródek).

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:37, 23 sty 2015

Do góry

1 zdjęcie widać wejście do altanki i jak się pójdzie na wprost jest skarpa a za nią ogród
2,3 widok ze skarpy
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:29, 23 sty 2015

Do góry

Gwiazdki- to planowany rząd cyprysików ivonne by zasłaniały drogę
4Żółte wieloboki- magnolie
Zielone koła- sosny
Szare koła- świerki srebrne
Kolorowe kropki- drzewka owocowe
Brodowe "coś"- skarpa

czarne strzałki to drogi jak można wejść
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:10, 23 sty 2015

Do góry
Postaram się zrobić jakiś plan u mnie to ogólnie rzecz biorąc kamień na kamieniu Podmurówka i taras w kamieniu droga od tarasu do altanki i podłoga w altance też kamień+ skarpa
Mój ogród pod górkę... 13:09, 23 sty 2015

Do góry
cała skarpa jest bardzo efektowna! Jeszcze bardziej fantastycznie będzie wyglądała za kilka lat jak rośliny urosną
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:23, 22 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Tam przy altanie to jest słońce? Opisz, kiedy jest.
Ogródek ma być nieformalny?

Tam gdzie strzałka to strona zachodnia, raczej mało słońca, tu gdzie skarpa strona południowa. Ogródek nieformalny
Trudny teren - dużo pracy! 17:53, 22 sty 2015

Do góry
Na weekend zabieram się z przygotowania lewej strony domu, czeka mnie sporo fizycznej pracy ehhh. Będzie tam kolejna skarpa a pod nią aż na schody wejdzie kiedys trawa...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:08, 22 sty 2015

Do góry
Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.

Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.

Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.
Ogród na Opak 21:18, 21 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Posiadam jeszcze kilka rododendronów różnej maści i jednego na nóżce.

Rosną u mnie też magnolie różowe, pierwsza taka(obok hortensja ogrodowa)

I jeszcze juki ok 10szt.

Co z tymi roślinami począć, może jakieś wrzosowisko ???????

Cieszę się na widok takich rh i azalii, ale tu Bogdzia, będzie miała głos i ci pomoże jak utrzymać je w dobrej formie

Moją drugą radością są Magnolie, które posadziłaś w ogrodzie.

Masz piękny widok i nigdy go nie zasłaniaj, pamiętaj rośliny rosną ....u mnie ssąsiad przysłonił brzozami

Co ci doradzić?

Nie kupuj więcej jałowców
Z grupuj jukki w jednym miejscu,

Skarpa. ...ma coś w sobie, ale.....przemyśl ją od nowa.....jest za bardzo rozczochrana.....potrzebuje odnowy.....nie wiem jak wygląda wiosną, latem?

Rozpoznałam, jodłę balsamiczną, to ta mała śliczna kulka...jałowca Horstmen... taki dziwoląg przy domu

Pozdrawiam i miłej nocki.....wpadaj z pytaniami, bo mamy dużo podobnych nasadzeń, klimat i otoczenie, i obydwie za dużo jałowców

Wrzosowisko mam lubię i osobiście polecam
Pod Laskiem 14:10, 20 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)
mam jedną starą żurawkę bordową może ją podziele w tym roku. A z trzmieliną to myśle że wyląduje na skarpie jak rozmnoże

Jak jest stara, to tym bardziej ją dziel, bo żurawki źle wyglądają, jak się starzeją - robią się łyse w środku.
Z tawułą to się jeszcze zobaczy, najpierw ją podziel i rozmnóż.

Bo taka skarpa w samej trzmielinie będzie nudna.

Pod Laskiem 11:56, 20 sty 2015

Do góry
Na brązowo linia granicy działki i przy budynkach żywopłot co go widać ze zdjęcia a na pomarańczowo skarpa
Pod Laskiem 11:54, 20 sty 2015

Do góry
Ta część jest nie widoczna to zdjęcie robiłam z granicy lini kiedyś bym chciała wyciąć krzaki aby był widok na podwórko . Za winogronem skarpa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies