ale wynalazek ta skarpa! Z tego, co widać, sąsiedzi też są nią obdarowani. Ciężko pielęgnować cokolwiek przez ten beton.
Bluszcz, dobry pomysł, będzie zielony też zimą. Wadą jego jest to, że długo rośnie więc jest ryzyko, że trawa będzie jakiś czas jeszcze dominowac.
Powodzenia
Witajcie. W kwestii ogrodnictwa jestem kompletnym laikiem. Dopiero rozpoczynam swoją małą przygodę z niewielkim przydomowym ogródkiem 80m2 + skarpa 25 m2 wyłożona betonowymi płytami ażurowymi, kąt skarpy ok 50 stopni, szerokość 6 m, wysokość 4 m. Na skarpie rośnie (już tylko częściowo) kiepskiej jakości trawa, chciałbym się jej pozbyć i obsadzić skarpę niskimi roślinami aby nieco poprawić jej wątpliwe walory estetyczne. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki dotyczące gatunku roślin, które proponowalibyście na tą skarpę. Zdaje sobie sprawę, że temat dość trudny bo chyba jest niewiele roślin (albo nie ma wcale), które będą się "rozrastać" na takiej płycie betonowej. Jeśli chodzi o nasłonecznienie to częśc górna skarpy prawie cały dzień ma słońce, natomiast dolna część tylko do południa i popołudniu. Generalnie czym niżej tym mniej światła ponieważ skarpa leży na północonej stronie i gdy słońce świeci przez większość dnia to dolna część skarpy zasłonięta jest przez mój dom.
PS. Brałem też pod uwagę wysianie lepszej trawy ale przeraża mnie jej pięlęgnacja na skarpie a zwłaszcza koszenie, ręczne wycinanie i zbieranie.
Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.
Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?
Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.
Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.
Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:
nie ma dołu, raczej usypana skarpa, którą być może umocnimu łupkiem z otoczaków.
Nad skarpą (poziom z jodłą, katalpą i altaną) miał być obsiany łąką kwietną albo wysypany jakimś żwirem.
Tutaj kończy się mniejsza skarpa, schodzi do poziomu 0 ,więc nie ma potrzeby budowania schodów i wspinania się po nich. Z drugiej strony jest podobnie.
Niestety tak jest ukształtowany teren, że wymaga kompromisów, aby wyrównać teren pod budowę musieliśmy wygarnąć ziemię z miejsca gdxie jest mała skarpa i usypać skarpę pod taras. Różnica wynosiła ok.2m
W śniegu trudno coś mierzyć. Rabata miała by być na zakręcie.
Z innej strony.
Jak widać skarpa na zakręcie jest najwyższa, potem stopniowo się zmniejsza z obu stron.
Przy chodniku chcę buksiki w kulki i cytrynową żurawkę może jeszcze konwalnik, szalenie mi się to podoba i gdzieś muszę to mieć. Tutaj jest odpowiednie miejsce, gdyż słońca mało, (cytrynek nie będzie przypalało)wilgotno i obok wejścia do domu( ala przedogródek).
Postaram się zrobić jakiś plan u mnie to ogólnie rzecz biorąc kamień na kamieniu Podmurówka i taras w kamieniu droga od tarasu do altanki i podłoga w altance też kamień+ skarpa
Na weekend zabieram się z przygotowania lewej strony domu, czeka mnie sporo fizycznej pracy ehhh. Będzie tam kolejna skarpa a pod nią aż na schody wejdzie kiedys trawa...
Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.
Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.
Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.
Jak jest stara, to tym bardziej ją dziel, bo żurawki źle wyglądają, jak się starzeją - robią się łyse w środku.
Z tawułą to się jeszcze zobaczy, najpierw ją podziel i rozmnóż.