Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród na Opak 16:14, 16 lut 2015

Do góry
W jurajskim ogrodzie też jest piękna skarpa
Ogród na Opak 11:36, 16 lut 2015

Do góry
Skarpa zostanie wyregulowana do kształtu chodnika. A może zamiast hortensji wsadzić powojniki? nieeeeee .Kombinuje bo mam 2 mniejsze i 1 duży do wysadzenia z rabaty aninej po drugiej stronie. Boję się,że nie przeżyją tylu przeprowadzek( nie znam ich docelowego miejsca).A co posadzić obok hortensji(mam kilka rododendronówwwwwwwww)???????? Znów się odzywa głos: wykozystaj te rośliny które masz aby się nie zmarnowały!
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:11, 11 lut 2015

Do góry
Kabriolina a ja mam już tylko i tak okrojony trawnik - a właściwie trawiastą drogę wokół domu

Kasia i tak to jest z dziewczynami

dla przypomnienia trawnik na jesień wyglądał tak

tylna cześć trawnikowej obwodnicy po prawej dom i skarpa po lewej magnolie i Rh

za ich sprawą

dla poprawy nastroju drzewiasta Hayes Starburst

bukietowa Levena o dużych "kwiatach" mały kwiatek dla porównania z anabelki
Na końcu świata 12:34, 11 lut 2015

Do góry
Skarpa to niewygodne miejsce na rabatę do zmian, przesadzanie rozsadzanie. Skarpa ulega erozji, zwłaszcza taka stroma, nieprawidłowo ukształtowana, a ciągłe jej ruszanie i kopanie jeszcze tę erozję nasili. A więc na skarpie zajmij się posadzeniem docelowym roślin okrywowych, aby ich korzenie umocniły ziemię i pozwoliły na ustabilizowanie gruntu.

Zajmij się wytyczeniem rabat, zaplanowaniem gdzie one mają być i dopiero planuj nasadzenia. Nie kupuj chaotycznie, kupuj z głową na te miejsca gdzie już wiesz co będzie.

Kupuj nie po kilka roślin a po kilkanaście, aby tworzyły plamy kolorystyczne.
Na końcu świata 21:28, 10 lut 2015

Do góry
zosiabg napisał(a)

Skarpa jest za stroma, inaczej ukształtuj dosyp ziemi na dole, żeby tak nie leciało się na łeb
Kwitnące skarpy 21:48, 09 lut 2015

Do góry
Mam problem z pewnym miejscem a dokładnie z tym gdzie rośnie wierzba szopenową. Wymiary tego miejsca to około 3 na 5 metrów jest to skarpa w miejscu słonecznym nawet bardzo, pod drzewem jest prawie zawsze sucho.
Wiem że chce mieć tak jakieś drzewo nawet drzewa niskie pod nimi dobrze by coś rosło na zasadzie kontrastu i fajnie by ta skarpa się zmieniała z porami roku. Teraz rośnie tam wierzba przed nią 3 anabelki a za wierzbą są irysy.
fotka:

ciągle myślę co by tam posadzić jak zmienić tę skarpę mam nadzieje że pomożecie mi z tym problemem
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:17, 08 lut 2015

Do góry
"ogród" dzisiaj, ładna zima
zgodnie z projektem Basi, skarpa będzie odsunięta trochę (bliżej siatki) i jodły, żeby zrobić miejsce na altanę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:18, 07 lut 2015

Do góry
Przybliżam plan istniejących nasadzeń":

dominika_ napisał(a)

Gwiazdki- to planowany rząd cyprysików ivonne by zasłaniały drogę
4Żółte wieloboki- magnolie
Zielone koła- sosny
Szare koła- świerki srebrne
Kolorowe kropki- drzewka owocowe
Brodowe "coś"- skarpa

czarne strzałki to drogi jak można wejść

Myślę
Skarpa z ażurowych płyt 13:52, 02 lut 2015

Do góry
Straszny ten beton. Irga i trzmielina musiałaby być posadzona jakimiś wielkimi plamami, a nie na przemian. W Waldka propozycjach można znaleść taką grę kolorów.
tutaj przykład trzmieliny na skarpie w ogrodzie Zimozielonym
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/33/336965/original.JPG
Irga:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/446688/original.JPG
a tu jest link do wątku skarpa w ogrodzie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=20
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:28, 02 lut 2015

Do góry
Tam w oddali widać rzekę? Czy to tylko płaski teren?

Domi, zobacz, jak skarpa bez widocznych kamieni nabiera łagodniejszego wyrazu. (ale się mi napisało, he, he)
Skarpa z ażurowych płyt 12:24, 02 lut 2015

Do góry
Macierzanka odpada, jest za mała nawet jej nie będzie widać na płytach. Możesz posadzić co chcesz, zależy jaką funkcję ma spełniać ta skarpa. Dużych roślin nie wsadzisz, bo dziurki za małe.
Skarpa z ażurowych płyt 08:32, 02 lut 2015

Do góry
Wpadłam na jeszcze jeden pomysł - trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold'. Łatwo się rozmnaża, możesz sam pobrać sadzonki od kogoś kto będzie ciął swoją, wetknąć w dziury przyciąć i ładnie pokryje płaszczyznę skarpy. Posadź ją tam, gdzie najwięcej słońca, a irgę w tym bardziej cienistym miejscu.
Dzięki temu skarpa nie będzie nudna.

Ale najpierw zlikwiduj chwasty w płytach, bo potem nie dasz rady z pieleniem.
Skarpa z ażurowych płyt 08:03, 02 lut 2015

Do góry
ale wynalazek ta skarpa! Z tego, co widać, sąsiedzi też są nią obdarowani. Ciężko pielęgnować cokolwiek przez ten beton.
Bluszcz, dobry pomysł, będzie zielony też zimą. Wadą jego jest to, że długo rośnie więc jest ryzyko, że trawa będzie jakiś czas jeszcze dominowac.
Powodzenia
Skarpa z ażurowych płyt 06:59, 02 lut 2015

Do góry
Witajcie. W kwestii ogrodnictwa jestem kompletnym laikiem. Dopiero rozpoczynam swoją małą przygodę z niewielkim przydomowym ogródkiem 80m2 + skarpa 25 m2 wyłożona betonowymi płytami ażurowymi, kąt skarpy ok 50 stopni, szerokość 6 m, wysokość 4 m. Na skarpie rośnie (już tylko częściowo) kiepskiej jakości trawa, chciałbym się jej pozbyć i obsadzić skarpę niskimi roślinami aby nieco poprawić jej wątpliwe walory estetyczne. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki dotyczące gatunku roślin, które proponowalibyście na tą skarpę. Zdaje sobie sprawę, że temat dość trudny bo chyba jest niewiele roślin (albo nie ma wcale), które będą się "rozrastać" na takiej płycie betonowej. Jeśli chodzi o nasłonecznienie to częśc górna skarpy prawie cały dzień ma słońce, natomiast dolna część tylko do południa i popołudniu. Generalnie czym niżej tym mniej światła ponieważ skarpa leży na północonej stronie i gdy słońce świeci przez większość dnia to dolna część skarpy zasłonięta jest przez mój dom.

PS. Brałem też pod uwagę wysianie lepszej trawy ale przeraża mnie jej pięlęgnacja na skarpie a zwłaszcza koszenie, ręczne wycinanie i zbieranie.

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 18:18, 29 sty 2015

Do góry
Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 15:24, 29 sty 2015

Do góry
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.

Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?

Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.

dominika_ napisał(a)

Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.

Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:

http://pl.pinterest.com/pin/421227371372923702/
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:36, 29 sty 2015

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Zauważyłam spory dół na działce.Warto go wykorzystać do czegoś fajnego.

nie ma dołu, raczej usypana skarpa, którą być może umocnimu łupkiem z otoczaków.
Nad skarpą (poziom z jodłą, katalpą i altaną) miał być obsiany łąką kwietną albo wysypany jakimś żwirem.
Ogród na Opak 23:07, 25 sty 2015

Do góry
Z drugiej strony schodów

Tutaj kończy się mniejsza skarpa, schodzi do poziomu 0 ,więc nie ma potrzeby budowania schodów i wspinania się po nich. Z drugiej strony jest podobnie.
Ogród na Opak 22:39, 25 sty 2015

Do góry
Niestety tak jest ukształtowany teren, że wymaga kompromisów, aby wyrównać teren pod budowę musieliśmy wygarnąć ziemię z miejsca gdxie jest mała skarpa i usypać skarpę pod taras. Różnica wynosiła ok.2m
Ogród na Opak 17:36, 25 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A co powiecie o takim pomyśle żeby przed sosnami posadzić kilka sztuk pęcherznicy kalinolistnej 'Luteus' i pozwolić jej rosnąć tak do 2 metrów średnicy i wysokości. W sezonie wypełni odpowiednio przestrzeń i doda koloru.

Po kilku latach jak sosny będą wysokie i prawdopodobnie pozbawione dolnych gałęzi będzie można pod nimi dosadzić kolejne krzewy, czy małe drzewka.

Oczywiście rabata nie kończyła by się na pęcherznicy tylko była by już do chodnika. I tutaj już roślinność dowolnie - byle by ładnie było i pasowało do reszty ogrodu.
ale tam jest skarpa, od sosen do brzegu skarpy jest 70cm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies