Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:11, 19 sty 2015

Do góry
Magnolio kochana kostka buksowa conajmniej jedna bedzie jeszze. Irysy mnie kusza wlasnie jako wypelniacz ale koniecznie biale albo w amarancie jesli takie są. Rabatke naszkicowalam ale jest kiepsko widoczna wiec poprawie i wrzuce dzis wieczorem.
A lilak to juz teraz chyba tu nie ma miejsca a szkoda
Przedwiośnie ogrodu..:) 21:36, 18 sty 2015

Do góry
No nieźle, kostka jest tez pod scianą na szer. 70 cm.
Trudny teren - dużo pracy! 18:18, 18 sty 2015

Do góry
Proszę Was o pomoc.... bardzo ale to bardzo chce aby w moim ogrodzie zagościł juz na wiosnę perukowiec Podolski. Nie wiem jednak w którym miejscu najlepiej by pasował. Może odwiedzając mnie tutaj jesteście cos w stanie PODPOWIEDZIEĆ?

Tak samo wejście do domu.... może tam kiedyś zagości kostka ale obecnie wygląda to tak a nie inaczej i nie wiem czy wysiąść trawa czy cos posadzić?

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:10, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Rany, Kasia nie do wiary, nie ten sam ogród. Ale wszystko było tycieńkie, widać domy dookoła, a teraz masz taką cudną, zieloną enklawę. 100% prywatności, bomba . Babcina altana też inaczej teraz wygląda. A Dora na 2-gim zdjęciu wygląda jakby lambadę tańczyła . Ech, że też mnie pomysły z taką łatwością nie przychodzą. Ale plan mam taki, że pierwsze co kupię wiosną to kostka granitowa, że by wyznaczyć nowe linie rabat, trochę zmodernizuję też te stare. Lista roślinnych chciejstw rośnie i jakoś trzeba to będzie tak skomponować żeby miało ręce i nogi. Ciekawa też jestem jak ogród będzie wyglądał wiosną jak prawie całego orzecha ciachnęłam i co na to roślinki pod nim posadzone. Ufff, ale się rozpisałam . Buźka

Sama się zdziwiłam, człowiek nie zdaje sobie sprawy jak to szybko wszystko zarasta, teraz walcze z sekatorem a nie z chwastami
Plany super, pomysły to Ty masz dopiero kobieto! Zmieniac będziesz co roku i odkrywać nowe miejsca lub sposoby aranżacji
A ogród bez orzecha może dać Ci wieeele nowych możliwości! Trzymam kciukasy i będę podglądać
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:38, 17 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny

A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....

własnie dlatego że się boję grzyba i ciągłej pielęgniacji oraz przemarzania na skarpetke wybrałam cisa.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:10, 17 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Myślę nad trawami do grabów. Z tyłu gracilimusów już nie ma, będą ML. Zastanawiam się czy w obwódce bukszpanowej dobrze będzie wyglądał Ice Dance?

W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny

A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:16, 15 sty 2015

Do góry
Rany, Kasia nie do wiary, nie ten sam ogród. Ale wszystko było tycieńkie, widać domy dookoła, a teraz masz taką cudną, zieloną enklawę. 100% prywatności, bomba . Babcina altana też inaczej teraz wygląda. A Dora na 2-gim zdjęciu wygląda jakby lambadę tańczyła . Ech, że też mnie pomysły z taką łatwością nie przychodzą. Ale plan mam taki, że pierwsze co kupię wiosną to kostka granitowa, że by wyznaczyć nowe linie rabat, trochę zmodernizuję też te stare. Lista roślinnych chciejstw rośnie i jakoś trzeba to będzie tak skomponować żeby miało ręce i nogi. Ciekawa też jestem jak ogród będzie wyglądał wiosną jak prawie całego orzecha ciachnęłam i co na to roślinki pod nim posadzone. Ufff, ale się rozpisałam . Buźka
Mały ogród Kasi 13:57, 15 sty 2015

Do góry
Małgosiu- ja to się dopiero narobię w ogrodzie, teraz to pikuś Rysowanie to moja praca, mam dużo wprawy trochę gorzej z ogrodnictwem

Dzięki wielkie za uwagi, na pewno przeanalizuję "w terenie". Kilka słów ode mnie
1. Przód domu- tam jest już łuk z kostki, nie idzie idealnie po kole ( wstawię zaraz zdjęcie) i ten łuk muszę zostawić, co najwyżej go wyrównać do koła, bo mnie denerwuje teraz, taki nierówny.

2.Nr 3 - linie proste- tak, za dużo jest ząbków, ale na linie proste to ja chyba się w ogóle nie zdecyduję- nie lubię jak jest prosto.

3.Placyk wybrukowany- mam z boku domu ścieżkę, i wydaje mi się,że trochę mało jak na ławeczkę, dlatego chciałabym mieć tam jeszcze mały placyk

4. "Dzyndzel" przy furtce- on już jest i nawet jeśli zbyt mały- musi zostać, kostka chyba na amen "przybita" jest tutaj. Może źle go narysowałam, ale wszystko się mieści w rzeczywistości

Jeszcze wczoraj medytowałam nad tymi planami- i chyba jednak muszę zrobić coś jeszcze innego- bardziej nawiązującego do tego, co mam w ogrodzie. Jak się uporam z rysunkami, to wrzucę. I czekam na wasze rady z niecierpliwością
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:35, 13 sty 2015

Do góry
Kasia a ja się pogubiłam dlaczego tych miskantów nie możesz posadzić w ziemi przed oknem? Tam jest jakiś beten, kostka?
Lawendowy zawrót głowy 13:24, 13 sty 2015

Do góry
Wiatj ,czuję , że będzie bosko, i ta kostka granitowa super.
Żywopłot łuk nad furtką 00:30, 13 sty 2015

Do góry
Jak zrobić taki żywopłot nad furtką? Czy da się go zrobić z tuji szmaragd?

P S: Jak nazywa się taka kostka?
Ogród z platanem. 13:40, 10 sty 2015

Do góry
Największym sukcesem z zeszłego roku było (nareszcie) uporządkowanie nasadzeń przed domem. Została położona kostka, a trawnik przyjął geometryczny kształt. Pojawiły się grusze i wiele innych roślin, a na wiosnę dojdą kolejne trawy ozdobne i może jeszcze jakieś krzewy?

Jak trawa ruszy to dotnę ładnie kanciki, wszystko przytnę...

Kiedy ta wiosna przyjdzie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:38, 09 sty 2015

Do góry
wcale nie, u mnie w ciągu jednego sezonu ładnie się zagęściły, tym bardziej, że u Ciebie nie będzie to wysoka kostka, od razu będziesz ciąć i w dwa lata z małych sadzonek już będzie fajnie.
Ogród na Opak 12:30, 09 sty 2015

Do góry
Nasyp pod taras musiał się uleżeć więc kostka została położona dopiero na jesień.Planuję zmienić nasadzenia i zrobić coś z tym nasypem, może murek? Co o tym myślicie?

Jest zima, ale chciałabym coś zaplanować wcześniej żeby móc przesadzić na wiosnę rośliny które ewentualnie mogą być jeszcze wykorzystane.
A może coś takiego?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=17
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=137
Lawendowy zawrót głowy 09:03, 07 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Tak swiete słowa ...tylko jak bedzie sie to wlokło jak z moja kostka to graby w lisadzie zasadze haha ale zaczekam macie racje ....

hello Jola w listopadzie graby beda tańsze bo kopane z gruntu

Pozdrówki
Metamorfozy ogrodowe 19:53, 06 sty 2015

Do góry
Altanka, mur, kostka wszystko mi się podoba
Lawendowy zawrót głowy 16:49, 06 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Cofnelam do rabatek... ale styl formalny to nie mój klimat więc głosu nie zabieram.

Natomiast jak chcesz mieć szybko zrobione ogrodzenie to zostaw fachowcom plac do pracy. Szyciej i lepiej się robi jak jest pole manewru.

Tak swiete słowa ...tylko jak bedzie sie to wlokło jak z moja kostka to graby w lisadzie zasadze haha ale zaczekam macie racje ....
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:22, 05 sty 2015

Do góry
Wrzesień

Oj to był pracowity miesiąc. Rozpoczęta w sierpniu kolejna rewolucja miała swój ciąg dalszy i jak zwykle poszła dalej niż planowałem

Nieźle się naszarpałem z różanecznikami i azaliami, ale do dzisiaj nie wiem jakim cudem zmieściło się siedem 4 letnich krzewów na rabacie o wymiarze 2,5x1,3m No i ta nieszczęsna kostka, która nigdy nie miała być zmieniana... taaaaa

Po zmianach okazało się, że całość obrzeża wygląda jeszcze gorzej niż wcześniej bo nie pasuje do siebie i czas na kolejne zmiany.

Zrobiłem też moje ulubione zdjęcie 2014 roku i nim mogę podpisać cały sezon

Lawendowy zawrót głowy 14:11, 03 sty 2015

Do góry
Dziekuje za miłe zyczonka buziolki sle gorace i słodkie jak pomaranczka

Chwilowe kochana Ewko nadciaga -15 brrrrr

Ale ja dzis posiedziałam u Danusi i tez wiosne czuje w duszy oj poszalało by sie w ogrodzie...obchód zrobiłam plan taki

1 Rabatka według Danusiowego projektu to bedzie " danuskowa rabatka " hihi fajnie nie?

2 Wdluz płotu sasiadów leca od lewej trzy róznej wysokosci tuje sz i wisnia u, i znowu trzy tuje wisnia i trzy tuje wisnia czyli 3 sztuki wisni u pod płot przed nimi trawa moze ten miskant który jest po lewej stronie mam go tysiace sztuk w ogrodzie .

3 punkt to trzecia fotka hm co tam w tym przesmyku dwie propozycje rojniki lub moje trzy sosenki miniaturki co je widac na danuskowej rabatce, takie rozstrzelone ...i duze białe kamole na żwirku

4 Zaraz za płotem jak go tylko postawimy ( oby nie było tak jak z kostka ) to bedzie 5 grabów , dwa przy furtce na wejsciu , dwa na wjedzie do garazu i jeden pomiedzy obydwima wejsciami w srodku. Wizja na pierwszym zdjeciu furtki i wjazdu .

Tyle wiem napewno , ziemia drózka i jeszcze jedna podwyzszona rabata z palisady obok kostki na srodku placu.

Druga trona domu w planach graby na drutach powoli eMus sie daje przekonac ale nie wiem co pod oknem w kuchni czy na całosci graby dac czy sobie tam jeszcze trzy wisnie posadzic ale z tych okolic brak fotki ......
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:47, 09 gru 2014

Do góry
Violuś ten pkt. 5 to tak dodatkowo napisany, bo kostka, którą masz jest fajna.
Ale czasami łatwiej coś całościowo zaaranżować, niż się potem ma nas coś drażnić, że jednak się kolorystycznie różni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies