Ok, widzę o co chodzi. Dokładnie o tym samym myślałam w tym cycku- tylko zastanawiałam się czy 2 czy 3 drzewa. Tylko u mnie bez obwódki z bukszpana. Raczej z traw, żurawek lub czegoś tam, ale nie taki żywopłocik. Bardziej naturalnie, ale z czymś na obrzeżu. Ale faktycznie super by to wyglądało.
A jeszcze o podejściu eMa do ogrodu- rozchodniki to dla niego kapusta!
Mój eM to też typ Smerf-Maruda (nie uda się, nie uda...), twój na razie nie widzi tego w realu i nie jest w stanie przestawić się z tego do czego przywykł... takie typy... a potem sam będzie gościom opowiadać jak to miał swój wielki wkład w tworzeniu ogrodu.
dam ci inspirację na cycka z drzewami ... czekaj, czekaj, szukam... projekt
No nie dość, że facet, to jeszcze trzymający druty w łapie pierwszy raz w życiu. On ma taką zdolność, że jak coś spróbuje, to mu od razu wszystko wychodzi ehhh...
Inna sprawa, że wełnę i druty i projekt kupujesz w zestawie DIY, wełna jest tak gruba, że szybko i łatwo to idzie. Czapka zajmuje godzinkę, szalik ciut dłużej. A motek jest wielkości mojej głowy, taka to wełna. Przeboska!
Fajny ten projekt, bardzo mi się podoba. Żeby nie robić wielkiej demolki mogłabyś sobie ułożyć w ziemi takie prostokątne płyty betonowe. Takie z jakich dziewczyny robią superowe ścieżki w ogrodach.
Usnąć wczoraj nie mogłam przez ten projekt...
Asia a te płyty mogły by nie być połaczone tylko takie wtopione w ziemię?
i wiesz nawet to za wysokie zejście myślę ze nie robi problemu bo ja traktowałabym tą ścieżkę roboczo i jak taką ściezke "do nikąd"
te czarne kraedzie to bukszpan?
tylko czy ten spadek nie wadzi?
Danusiu, ja sie nie chwalę, ze robil nam projekt architekt, bo nie ma czym sie chwalic. Mam kilka uwag do pracy tej pani. A zmian chce kilka, bo po prostu gust sie zmienia z czasem i tez bardziej sie jest swiadomym czego sie chce
dzis np chcialabym wiecej traw w ogrodzie
a kosodrzewiny nie mozna trzymac jakos w ryzach poprzez przycinanie, wydawalo mi sie, ze kiedys o tym czytalam
To naprawdę cud, że na Ogrodowisku amatorzy mają poprawiać panią architekt
Normalnie niedługo projektanci będą tutaj robić swoje projekty ??
Przede wszystkim kosodrzewina zabije lawendę, sadzenie jej tak na przemian świadczy o nieznajomości, jak która roślina wygląda po kilku latach. Kosodrzewina powali się na lawendę i zarośnie cały ten zagon. Wyleje się też na trawnik.
Na twoim miejscu bym nie chwaliła się że to projektował zawodowiec, bo się spali ze wstydu jak odkryje swój projekt tutaj.
klika miesiecy temu znalazlam ogrodowisko i przepadłam. Dobrze, że byłam wtedy na długim zwolnieniu lekarskim i miałam mnostwo czasu.
Do tej pory cały czas podczytuje kilka wątków aż w końcu postanowiłam założyć swój.
W nowym domu mieszamy od ponad roku. Zakładanie ogrodu zaczelismy w tamtym roku. Wiekszosc prac wykonalismy jednak tego lata wlasnymi silami (co nie bylo łatwe, bo na pocztaku lipca dolaczyla do naszej trojki córa ).
Robilismy projekt ogrodu u pani architekt, ale po czytaniu forum coraz wiecej rzeczy mi sie podoba i jus wiele bynm zmienila w tym projekcie. Mam nadzieję, ze znajdzie sie kilk dobrych dusz co nam cos podpowie
makadamia - Asiu wczoraj pomierzyłam orientacyjnie ten nasz domek na gruncie i ta narzędziownia z boku wypada Zostaje pierwotny projekt domku i nawet się zastanawiamy czy mniejszego go nie zbudować, bo jakoś strasznie dużo miejsca zajmie ...
Dzieki ze sie znow odezwalas. W Tobie nadzieja. Projekt z cyferkami wstawilam tylko po to zeby pokazac ksztalt nie zawracaj sobie glowy roslinami z projektu, wez pod uwage jedynie te rosliny brzegowe ktore narysowalam nizej odrecznie to sa rosliny z projektu i wlasnie one mialy stanowic pierwsza linie czyli zywoplot. Wydawalo mi sie ze sa fajne bo i lisciaste i cyprysy wez zima cos zostaje a nie chcialam rzedu szmaragdow bo wiadomo ze wszyscy maja nie chcialam sie tez szczelńie odgradzac murem . Oczywiscie jak trafilam na ogrodowisko to okazuje sie ze jednolite zielone tlo jest najlepsze a pońiewaz nie mam nasadzen od drogi to jest dobry moment zeby wsadzic tam cos innego tylko ja wlasńie nie wiem co , szmaragdy ? Chetnie wyslucham twoich propozycji na zywoplot.
Masz tez racje ze. Nie ma wysokich drzew , jedynie 3 jalowce spartany dlatego rabatka jest plaska i nieladna. Wprowadzilam te 3 platany szczepione ale to z boku a w srodku rabaty nie ma.
Podoba mi sie buk dawyck gold albo czerwony jakis kolumnowy, przymierzalam sie tez do sosen piramidalnych w tym miejscu zeby koniecznie podwyzszyc naroznik tym bardziej ze lagodnie sie obniza w stosunku do trawy jakies 10-15 cm spadku jest i taki pusty dol wyszedl. Na ioslam polnoc i wschod na rysunek, a co myslisz o moim wcieciu z kulkami i murkiem z cisa lub bukszpana ?
Dziękuje, książkę mam juz. Musze ja lepiej przeanalizować . Projekt to dobry pomysł, ale ma wiele roślin, drzew i pozbycie sie tego to byłby duuuuuzy problem.
Elinko, bardzo bym cie prosiła o zaznaczenie na mapce kierunków świata. Ułatwi to wszelkie podpowiedzi, a jednocześnie unikniemy nieporozumień, bo co innego dla ludzi znaczą kierunki świata, a co innego dla roślin
Druga rzecz - brakuje mi w twoim ogrodzie uczciwego żywopłotu=parawanu dla roślin zimą i wczesną wiosną. Żywopłot to także doskonałe tło dla rabat. Ochrona przed wysuszającymi styczniowo-lutowymi wiatrami, przed marcowymi i kwietniowymi nagłymi przymrozkami. To także łapacz sporej ilości nasion chwastów i kurzu.
Brakuje mi w planie ładnych, wyższych drzew - filarów ogrodu
inna sprawa, ze projekt zamieszczony przez ciebie w praktyce jest nie do odszyfrowania. Tylko cyferki i niewiadoma co to jest.
Asiek, hahahaha nic! absolutnie nic! mi dziewczyny nie powiedziały, że kwadratowy projekt najbardziej Ci się podoba
Asiu, śliczny ten projekt kwadratowy, z resztą jak wszystkie Twoje projekty (ja zwariuje przez Ciebie Babo! ) naprawdę lubię patrzeć na takie uporządkowane, nowoczesne ogrody i dziękuję Tobie bardzo za chęci i czas jednak gdzieś mi brakuje tych łuków, zaokrągleń...przepraszam bardzo Choć dzięki Twoim projektom przekonuje się coraz bardziej, że jednak kółka Kwadraty mnie zachwycają, owszem, ale u kogoś. Do mnie jakoś te kółka mrugają A nie da się stworzyć tak samo równego, uporządkowanego, nowoczesnego ogrodu, ale w kółka?
Proponuję moją książkę, akurat na ten temat możesz się wszystkiego dowiedzieć, lub zlecić mi projekt ogrodu płatny. Wtedy masz całościowo wszystko dobrane i ogarnięte, bez narażenia się na tandetę
Wymyśliłem ogrodzenie, zrobiłem dokładny projekt, zamówiłem co trzeba było i załatwiłem po taniemu stal. Dałem wymurujcie.
Jaki ja głupiutki jestem zostałem z murowaniem sam, a że robiłem to pierwszy raz to troszkę to trwało, ale skończyłem w zeszłym tygodniu i normalnie wyszło mi z dokładnością do 2mm Chociaż po jednym dniu nocki nie przespałem